vins catalans pel tortell de reis

​Cinc vins per menjar-te el tortell de reis

Propostes per acompanyar el darrer dolç de les festes nadalenques

3 vins i 3 caves per combinar amb els menjars nadalencs

| 05/01/2021 a les 07:56h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Vins, vins catalans pel tortell de reis, Vins pel tortell de reis
Imatge il·lustrativa
Wikimedia commons
Ens trobem en plenes festes nadalenques, les més estranyes d'ençà que molts tenim consciència. En aquests moments ens adonem de la importància de les coses, però, sobretot, del fet que mai hem de deixar de celebrar res. Per aquest motiu avui us presentem cinc vins que són molt apropiats per acompanyar el darrer dolç de les festes de Nadal, el tortell de Reis. La tradició diu que aquest pastís en forma d'anella es pot fer de massapà, pasta de full o brioix, que pot estar farcit de nata, crema o trufa i que, a sobre, si pot disposar fruita confitada o sucre llustre.

Els sis vins que hem triat són vins que tenen algun vincle d'unió entre el tortell i el vi seleccionat, passem a anomenar-los:

Aureo Dolç de De Muller – Garnatxa negra i garnatxa blanca (Reus / Tarragona)
DO Tarragona


De Muller és, sens dubte, un dels cellers de la zona de Tarragona amb més patrimoni pel que fa a vins amb solera que podem trobar actualment a casa nostra. D'entre tots els seus vins avui us parlarem del Aureo, el vi porta d'entrada. Encara que sigui el primer vi (no el més exclusiu) aquesta combinació de garnatxes té un percentatge de solera del 1954.
El podreu trobar en format dolç i sec. Nosaltres hem triat el dolç, ja que les notes confitades i enrancides fruit del pas del temps ens aniran d'allò més bé per combinar amb la part cremosa de la nata del tortell de reis.

Pedregar de ATRoca – Garnatxa negra i macabeu (Sant Sadurní d'Anoia / Costers de l'Anoia)
Clàssic Penedès - DO Penedès


A la nostra selecció no hi podia faltar el vi icona de les festes i celebracions, un escumós. En aquest sentit hem triat un Clàssic Penedès que de ben segur, si el tasteu, repetireu. I és que l'Agustí Torrelló Roca, a part de fer els seus bàsics Brut Nature Reserva i Rosat Brut, també fa escumosos de parcel·la.
El Pedregar destaca no només per la seva elegància sinó també pel seu pas fluid i saborós i, sobretot, pel seu cupatge de garnatxa negra i macabeu que el fan fruitós (delicada fruita vermella) i que combinarà a la perfecció per l'ocasió amb les cireres confitades típiques del dolç.

Nèctar Terrenal de Caves Llopart – Xarel·lo i parellada (Els Casots / Subirats)
CORPINNAT

Sumem a la selecció el que va ser durant molts anys el fidel company de taula de les postres, un escumós dolç. La tendència amb els anys ha anat canviant, ja que això de prendre escumosos secs estava a l'ordre del dia a finals del segle passat. En el món del vi, com en molts altres, tot són modes i ja no queden gaires cellers que elaborin escumosos dolços.
Per tal de recordar els temps passats i, sobretot, per fer una combinació poc usual (en l'actualitat) us recomanem el Nèctar Terrenal elaborat amb xarel·lo i parellada i gairebé 40 grams de sucre. Aquí el que busquem és un maridatge d'afinitat total entre els elements dolços del tortell i el sucre residual d'aquest Corpinnat.

Ino de Masia Serra – Garnatxa roja (Cantallops /Alt Empordà)
DO Empordà

Masia Serra és un dels cellers amb més recorregut de l'Empordà, de l'Alt Empordà. En Jaume Serra, ànima mater del projecte, ha sabut llegir les tendències del moment i s'ha adaptat a la perfecció als nous temps. Avui podem dir que gairebé el 50% dels vins els ven gràcies a l'enoturisme i a les activitats que fa al celler. Entre la seva gamma de vins en podríem destacar el Ino, un garnatxa roja amb una solera familiar que data del 1860.
El resultat és un dens nèctar de barreja de flaires que van des dels fruits secs, passant per notes de fruita confitada, notes especiades i sensacions caramel·litzades que lligaran a la perfecció amb aquells tortells que porten crema cremada.

Orto dolç blanc d'Orto Vins – Garnatxa blanca i macabeu (El Masroig / Monstant)
DO Montsant

Joan Asens és història viva del Montsant. Treballador i perfeccionista incansable va entrar al Montsant aportant coneixement però a l'hora una manera de fer poc usual fins al moment. Com si d'un celler de la Bourgogne es tractés, ell elabora els genèrics que porten per nom Argiles, blanc, negre i rosat, com a primers vins. A aquests li segueixen els Blanc d'Orto, Orto Negre i les Comes d'Orto, els dolços i ranci i per acabar les singularitats, vins de parcel·les úniques. Tot el cultiu és en orgànic biodinàmic amb agricultura regenerativa.
D'entre tota aquesta colla de vins volem parlar-vos del dolç d'orto blanc. Un vi amb notes a fruita blanca confitada que anirà molt bé amb les fruites que podem trobar sobre el brioix o massapà del tortell.

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 1 comentari
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
El celler reafirma així la seva aposta pels Grans Reserves ecològics | Singular amplia la gamma dels monovarietals com Milesimé, Milesimé Rosé i Blanc de Noirs
Roc Gramona creu que ja ha arribat l’hora de dignificar i significar la importància de la poda
Roc Gramona creu que ja ha arribat l’hora de dignificar i significar la importància de la poda | Roc Gramona
Ruth Troyano | 1 comentari
​​​«Simont i Sirch havien observat que hi havia un problema compartit a totes les regions de vi del món que era la mort prematura de les vinyes i la propagació de malalties a la fusta...​​​»
Imatge il·lustrativa
Jordi Bes
L'Incavi promou un llibre d'una vintena de pàgines amb continguts sobre servei i vi català destinat als restaurants sense sommelier | Algunes veus qüestionen la idoneïtat d'haver-lo publicat en un moment de "subsistència" dels restaurants per la pandèmia i d'altres reclamen més esforços formatius
Imatge il·lustrativa
En el seu camí cap a la sostenibilitat i la lluita pel canvi climàtic, el celler del Vendell ha aconseguit proveir-se únicament d'energia verda el passat 2020.