llibres de vins

Sis llibres i una guia per regalar a un entusiasta del vi

La pandèmia no frena les publicacions que posen el vi a l'abast de tothom: n'hi ha per iniciar-se, per descobrir vins imperdibles, tant catalans com de més enllà, així com per endinsar-se de ple en el fascinant ofici del sommelier

La història de la vinya i el vi del Penedès de Santi Borrell, reconeguda internacionalment

| 21/12/2020 a les 08:51h
Especial: lectura obligatòria
Arxivat a: Per aprendre'n, comprar llibre de vi, llibres de vins
El vi és per gaudir-ne tot tastant-lo i compartint-lo, i alhora és una font inesgotable d'aprenentatges. De gustos i olors, però també de paisatges, de varietats de raïm, de gastronomia, d'històries humanes i de tantes altres coses que estan estretament lligades amb l'entorn d'on sorgeix cada elaboració. La pandèmia no ha desanimat els sommeliers ni d'altres grans coneixedors del vi catalans, i aquest 2020 han publicat un bon grapat de llibres amb les ganes de posar els seus coneixements a l'abast de tothom. A continuació teniu sis llibres i una guia entre els quals trobar el regal idoni d'aquestes festes nadalenques per a tot entusiasta del vi:
 
Cuaderno práctico de maridaje (RBA, 2020), de Xavier Ayala
192 pàgines. En castellà. PVP 20 euros
 
Si busqueu un llibre amb il·lustracions que el fan bonic de veure i que convida a entretenir-s'hi, el vostre és el que acaba de publicar el sommelier Xavier Ayala (Mollerussa, 1980) amb idees pràctiques de maridatge. Amb pròleg del cambrer de vins del Celler de Can Roca, Josep Roca, conté dues parts: una primera que busca donar resposta a aspectes clau que qualsevol persona interessada en el vi es pot haver preguntat alguna vegada (com servir el vi, o què diferencia els negres joves dels estructurats), i una segona on ofereix exemples pràctics sobre maridatges amb les corresponents receptes de cada plat que proposa.
 

Incorpora plats que són uns habituals de la nostra cuina, però potser no ho és tant combinar una truita de patates amb un escumós brut nature gran reserva com proposa Ayala, mentre que n'hi ha d'altres que ja impliquen lluir-se més, com ara un morro de bacallà amb un guisadet de les tripes i samfaina manxega, el qual suggereix acompanyar d'un negre gallec de varietats autòctones. El sommelier explica que és el primer llibre que publica en solitari, i que l'ha escrit amb l'ànim "d'apropiar el món del vi i el maridatge a tots els públics", allunyant-lo de la idea que és quelcom elitista, però alhora mostrant l'art que hi ha al darrere de combinar vins amb plats. Ayala acaba d'obrir amb la seva dona, Gemma Pons, el restaurant Lo Bistró a Mollerussa (Pla d'Urgell), i també és col·laborador de Cupatges.
 
Vins autòctons (Cossetània Edicions, 2020), de Lluís Romero
344 pàgines. En català. PVP 21 euros
 
El concepte de vins autòctons suscita un debat intens i el sommelier Lluís Romero (Mataró, 1974) fa la seva aportació mitjançant un nou llibre focalitzat en els vins catalans. Delectarà a qui vulgui aprofundir sobre com s'expressa cadascuna de les varietats que habitualment es consideren autòctones i alguns dels millors vins 100% monovarietals que s'elaboren amb elles. Romero incorpora més de 300 vins curosament detallats, si bé n'ha arribat a tastar més del doble durant dos anys abans de fer la selecció. Combina la seva feina de professor amb la tasca de sommelier, i diu que des que es va començar a interessar pel vi li van cridar l'atenció els monovarietals 100%. "M'encuriosia veure què és capaç de donar cada varietat per si sola", detalla. Ara comparteix aquesta passió el nou llibre.
 

A la introducció defensa que "els diferents raïms han viatjat per tot el món, així que les varietats les hem de considerar apàtrides". D'aquesta manera, a parer seu, "allò que realment hauria de fer-nos veure si un raïm el podem sentir nostre és la seva adaptació als nostres terrers, l'únic element veritablement inamovible de la complexa equació que forma el vi". Per a Romero, són les varietats tradicionals ben adaptades a les nostres contrades "les que ens han d'ajudar a projectar una imatge diferenciada dels nostres vins al món". En conversa amb Cupatges, considera que al cap i a la fi no som les persones que acabem decidint si una varietat és autòctona, sinó el mateix raïm en funció de com s'ha adaptat. "Més que si una varietat la volem fer nostra o no, al final és la varietat que vol ser nostra, no el que nosaltres en vulguem fer", insisteix, i ho exemplifica dient que, malgrat que el cabernet sauvignon i el merlot es considerin foranes, al Bages donen bons vins.
 
Els millors vins del món (Cossetània Edicions, 2020), llibre pòstum d'Àngel Garcia Petit
224 pàgines. En català. PVP 22 euros
 
La millor manera de recordar l'enyorat enòleg Àngel Garcia Petit (Barcelona, 1954-Sabadell, 2019) és mitjançant el llibre que va enllestir molt poc abans de deixar-nos a finals del 2019. És un recorregut per 162 vins del món i 15 que considera excel·lents, i inclou una introducció a les diverses regions vitivinícoles. Hi tenen una presència destacada els vins catalans i de la resta d'Espanya, així com els francesos. Al pròleg s'hi pot reconèixer les paraules que Garcia Petit hauria dirigit al lector de viva veu. "Aquest llibre està pensat per a les persones que, sent consumidors de vi, volen anar més enllà dels vins amb els quals ja estan habituats i volen descobrir alguna pinzellada de l'enologia que es fa en altres contrades més llunyanes o menys conegudes", va escriure. Per si quedava algun dubte, va agregar: "És un llibre destinat especialment al consumidor motivat, no al professional".
 

Tant durant l'elaboració de l'obra com per garantir la seva publicació ha estat cabdal Fàtima Morraja, la dona de Garcia Petit, el qual també era col·laborador de Cupatges. Per a ella, "era imprescindible que es publiqués" perquè és un bon record de l'enòleg, però també per tota la dedicació que van destinar a tirar-lo endavant. "El llibre li va costar molts maldecaps", rememora. Va rebre l'encàrrec d'escriure-'l en el 2016. "Ho va agafar amb molta il·lusió. Va ser una gran feinada fer la tria dels vins", explica Morraja. Aquesta tasca va restar aturada un temps, fins que va rebre l'empenta final, que també va implicar per a l'enòleg buscar les fotografies, tasca complexa quan implicava contactar amb cellers estrangers. "Finalment se'n va sortir", celebra, i ara per fi es pot gaudir del resultat.
 
#Divinament (Larousse, 2020) / #ConVinoConTodo (Oberon, 2020), de Meritxell Falgueras (disponible en llibre electrònic)
208 pàgines. Té versió en català i en castellà. PVP 21 euros
 
Ja fa una dècada que la sommelier Meritxell Falgueras (Barcelona, 1981) va publicar el seu primer llibre (Presume de vinos en 7 días, el qual també té versió en català). Aquell era un primer ABC del vi, però no va poder-lo escriure tal com a ella li hauria agradat, així que ara ha volgut tornar-hi amb una versió més completa, actualitzada i sobretot "el més instagrameable possible", precisa Falgueras. Aquesta nova obra està presentada de manera que pot recordar l'estil desimbolt que caracteritza les xarxes socials, i incorpora quelcom gens habitual en els llibres impresos: codis QR que es poden escanejar amb el telèfon mòbil i que dirigeixen a vídeos del YouTube on Falgueras comparteix nous consells. Per tant, és un llibre que alhora té la seva petita porció d'audiovisual.
 

Per a la sommelier, "és com el llibre de vins del segle XXI". Pot resultar d'interès per a qui vulgui fer una primera aproximació al vi a través d'un format que no és el clàssic. Està escrit des del punt de vista de com gaudir-ne i no tant focalitzant-se a parlar de varietats o zones vinícoles. "La copa s'agafa pel coll o pel peu?, 'blanc amb peix i negre amb carn', el vi no té sexe (encara que algun dissabte nit ajuda a tenir-ne)" són alguns dels punts amb els quals Falgueras busca interpel·lar el lector. Ara bé, també hi ha múltiples detalls sobre els territoris vinícoles, així com d'elaboració, consells de conservació del vi o maridatges que poden ser útils. Falgueras forma part de la cinquena generació del Celler de Gelida, botiga de vins del barri de Sants de Barcelona que el 2020 ha complert 125 anys.
 
La Guia de Vins de Catalunya i el Rosselló 2021 (La Subversiva Lectura, 2020), de Jordi Alcover, Sílvia Naranjo i Sergi Sevé (disponible també en versió digital)
480 pàgines. En català. PVP 20,90 euros
 
Amb l'arribada de la tardor també ho fa la Guia de Vins de Catalunya. La del 2021 ja és la 13a edició, per a la qual s'han tastat i puntuat 1.349 vins de 238 cellers. Malgrat que són uns quants centenars més els cellers que hi ha a Catalunya, el cert és que ara com ara la Guia és el compendi anual de vins catalans més complet que en fa un repàs actualitzat (enguany també n'incorpora del Rosselló, a la Catalunya del Nord). Els autors de la guia sempre posen l'accent en els vins elaborats amb varietats autòctones, i el premi La Guia 2021 al Millor Vi de l'Edició se l'han endut el Brisat del Coster 2019 (DO Conca de Barberà), del celler Josep Foraster; Pesseroles Brisat 2017 (DOQ Priorat), de Mas Martinet; Señora Carmen 2018 (DO Terra Alta), de Vins del Tros, i Torelló 225 2012 (marca col·lectiva Corpinnat), de Torelló.
 

En l'any del coronavirus no ha estat fàcil per als impulsors de la guia tirar-la endavant. "Les condicions han estat més difícils que mai", reconeix Jordi Alcover, el qual precisa que els ha calgut tornar "a l'època de subsistència inicial". De cara al lector, remarca que "no tindrà cap altre recull de vi català que tingui una visió compromesa amb el territori", ja que ells tasten i puntuen "en funció que els vins tinguin connexió amb el territori" i la seva qualitat, entesa com que el vi realment expressa la varietat i l'indret d'on sorgeix. Alcover considera que "les altres guies que hi ha gairebé totes tenen un plantejament comercial o hedonista". A més dels vins del Rosselló, com a novetat la del 2021 fa referència als "vins oblidats" per fomentar que es valori la capacitat dels vins blancs de mostrar-se tant o més interessants un cop ha passat el temps, quan el mercat els acostuma a relegar en un segon pla.
 
Vinos de España (Tolosa Wine Books, 2020), de Lluís Tolosa
528 pàgines. En castellà. PVP 45 euros
 
Un dels aspectes on fa més èmfasi Lluís Tolosa (Barcelona, 1968) és que cal explicar millor el vi que s'elabora a Espanya per fer-ne descobrir tot el seu atractiu, i superar la imatge internacional com a vi de qualitat mitjana i preu molt baix. "Fa anys que viatjo a la Xina, a Mèxic i altres països, i veig que no s'entén el vi espanyol amb un mapa de cent denominacions d'origen. S'ha assolit l'objectiu de la qualitat, però falta molt en matèria de comunicació", reivindica Tolosa, que és sociòleg de formació, si bé està plenament abocat a difondre el patrimoni vinícola del país i el seu vessant enoturístic. És per aquest motiu que s'ha decidit a escriure una trilogia per explicar el vi espanyol al món, i s'ha estrenat amb un primer volum que ja ha rebut un premi doble molt rellevant: llibre de l'any a Espanya i tercer millor del món 1995-2020 dels Gourmand World Cookbook Awards de París d'enguany. Aquest primer volum es focalitza en la vall de l'Ebre (Rioja, Navarra, Somontano, Campo de Borja, Calatayud i Cariñena) i en la del Duero (Ribera del Duero, Rueda, Toro, Bierzo i Vinos de la Tierra de Castilla y León), presentant així part del vi espanyol de la manera que Tolosa ja acostuma a fer a l'estranger i que, segons ell, fa que s'entengui a la primera. "Hi ha dos rius que vertebren els grans vins de la meitat nord de la península, el riu Ebre i el riu Duero", recalca.
 

Mitjançant el llibre ha volgut reunir i sintetitzar molta informació que ara està dispersa, dotant-lo de caràcter enciclopèdic. A més de la classificació general, també el diferencien d'allò que s'acostuma a fer en els llibres el fet que s'ordenen els cellers per dates de fundació i no per ordre alfabètic ("és important saber quins van ser els pioners de cada denominació d'origen", argumenta), i per la puntuació dels vins sobre 100, però no segons l'última anyada, sinó "de la trajectòria global d'un vi", i esmentant les anyades que han estat les millors. El llibre es dirigeix tant a amants del vi com a professionals, amb un clar objectiu de fer-los la vida més fàcil. "Es tracta que puguis veure fàcilment quins són els millors vins de Somontano o Rueda Verdejo i perquè", sintetitza. Més endavant vindran dos toms més, el primer dels quals estarà dedicat als vins catalans i d'altres que formen una mateixa unitat com a gran zona vitivinícola, avança Tolosa.
 
Vinos Volumen IV. Sumillería: el vino en el restaurante gastronómico (El Bulli Foundation, 2020), de l'equip de la Bullipedia (Ferran Centelles et al)
648 pàgines. En castellà. PVP 63 euros
 
La professió de sommelier acumula dècades de trajectòria, però sovint se li dona un enfocament clàssic i es tracta bàsicament cenyint-se al servei de begudes en un restaurant. Ara aquest ofici s'aborda amb tot luxe de detalls en aquest quart volum de la Bullipedia sobre vins, on busquen aportar un enfocament científic i exhaustiu a tot el que tingui a veure amb el vi (Mètode Sapiens). La professió de sommelier no està regulada, i això significa que per exercir-la no és obligatori tenir un títol, però a l'equip de la Bullipedia ho tenen clar des de bon principi del llibre: "No existeix el sommelier sense formació". Aquest volum és una excel·lent oportunitat per aprofundir en tot el que cal saber per exercir o comprendre com treballa un sommelier, i inclou detalls que probablement no troben enlloc més, com ara com fer que surtin els números. El cuiner Ferran Adrià ja ho ha anat expressant en els darrers mesos: una de les grans mancances de molts establiments de restauració és no disposar d'un pla d'empresa.
 

"En aquest llibre tractem tot allò que envolta el vi en el restaurant gastronòmic", ressalta Ferran Centelles, reconegut sommelier que forma part de l'equip redactor de la Bullipedia. El volum se centra en la feina del sommelier en el restaurant i fora d'ell, com atendre el client, com fer les recomanacions de vi, però també en la gestió perquè sigui més eficaç en la seva feina. "Al final treballa en una empresa", subratlla. D'altres aspectes poc abordats on també s'endinsa aquest volum és com aquest professional pot treballar la personalitat per fer millor la seva feina o la innovació, qüestions que Centelles considera que "a vegades no es cobreixen tant en els estudis de sommelier". Afegeix que el llibre va dirigit als sommeliers i resta de personal que serveix en els restaurants, però també a qualsevol persona que li agrada el bon menjar i el bon beure. En el pròleg també escriu Josep Roca.

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 1 comentari
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
El celler reafirma així la seva aposta pels Grans Reserves ecològics | Singular amplia la gamma dels monovarietals com Milesimé, Milesimé Rosé i Blanc de Noirs
Imatge il·lustrativa
Xavi Ayala
Alguns supermercats tenen una bona representació de vins catalans a bons preus. En Xavi Ayala n'ha tastat uns quants i n'ha escollit cinc que no passen de 6 €
El celler que Llopart té a Subirats aposta per un enoturisme sostenible que té com a principal premissa  la preservació de l'entorn.
El celler que Llopart té a Subirats aposta per un enoturisme sostenible que té com a principal premissa la preservació de l'entorn. | Llopart
El segell Safe Travels, gestionat per Turisme de Barcelona, permet als viatgers reconèixer empreses amb protocols normalitzats de mesures de seguretat i prevenció Covid-19
Imatge il·lustrativa
Carme Gasull
La pandèmia ha canviat els nostres hàbits de consum i busquem més seguretat a l’hora de menjar, beure i viatjar. Què fan, com i des d’on algunes dones de la gastronomia per afrontar-ho? Com veuen el futur? Quina és la seva relació amb el món del vi? | Sílvia Anglada, xef i copropietària del restaurant Es Tast de Na Sílvia (Ciutadella, Menorca)