vinya ecològica

Catalunya lidera la certificació de vinya ecològica a l'Estat

La vinya a Catalunya s'encamina cap a ser majoritàriament ecològica

Les dades del CCPAE (Consell Català de la Producció Agrària Ecològica) mostren que més d'un terç de les vinyes catalanes ja són ecològiques

La vinya ecològica pateix com mai per l'acció d'un fong

| 03/12/2020 a les 08:00h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Actualitat, vinya ecològica
Imatge il·lustrativa
La consciència de sostenibilitat i respecte pel medi ambient fan que les 11 denominacions d’origen vinícoles treballin amb intensitat canviar el model i orientar-se cap a la viticultura ecològica. Així ho indiquen les xifres del darrer informe del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) corresponent al passat 2019.

Segons aquest informe, Catalunya consolida el seu lideratge estatal en la producció ecològica en general, i se situa entre els principals territoris de l’Estat pel que fa a la conversió de milers d’hectàrees de vinya al cultiu ecològic. De les 53.699 hectàrees de vinya registrades el 2019 a Catalunya, una mica més d’un terç (18.632 ha) ja són ecològiques, el que suposa un increment de l’11,7% respecte a l’any 2018.

Pel que fa a demarcacions, la meitat de les vinyes treballades en ecològic (51,7%) estan situades a Barcelona. Tarragona ocupa la segona posició, amb un 39,1% de vinyes eco. Girona és, per la seva banda, la demarcació que més creix en cultiu de vinya ecològica, amb un increment del 59% respecte a l’any 2018, seguida per Lleida, que creix un 21%.

El cultiu de vinya ecològica suposa el 42% del total de cultius ecològics a Catalunya

El cultiu de vinya ecològica suposa, a més, el 42% del total de cultius treballats en agricultura ecològica a Catalunya, posicionant així el sector del vi com un dels motors fonamentals pel que fa al model econòmic basat en l’ecologia. I és que no només és líder en els treballs al camp, sinó que l’elaboració i embotellament de vi, caves i escumosos ocupa la segona posició en el rànquing d’activitats de les indústries agroalimentàries ecològiques, amb 273 empreses i un percentatge del 12% del total.
 

Si analitzem aquestes dades des del punt de vista econòmic, i basant-nos en les darreres xifres disponibles, corresponents a l’any 2018, el volum de facturació econòmica del sector vitivinícola és de 134,66 milions d’euros, el que suposa un 19,30% del total de facturacions, el segon més important, per darrere només del negoci de la comercialització i la distribució. Un indicador més de la tendència a l’alça del sector vitivinícola, que creix un 26% respecte a l’any 2017, quan comptava amb un volum de facturació de 98 milions i mig d’euros.


Canvi climàtic a la vinya

L’enorme afectació per míldiu que han patit les vinyes catalanes enguany ha estat especialment important en aquelles vinyes treballades en ecològic, degut fonamentalment a les intenses pluges de la primavera. No s’espera però que les xifres de vinyes ecològiques baixin en els anys vinents. La tendència a l'augment de temperatures i a la disminució de pluges afavoreixen els cultius ecològics.

Aquest escenari de canvi climàtic, sumat a l’increment de l’interès del consumidor pels productes de proximitat, sostenibles i ecològics (tal com indiquen diferents estudis com ara el Mapa Motivacional de l’OIVE o el Baròmetre del Consum de Vi a Catalunya, tots dos de 2019) aplanen el camí per seguir creixent en el camp de la viticultura ecològica.

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 1 comentari
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

 

 
Imatge il·lustrativa
El celler reafirma així la seva aposta pels Grans Reserves ecològics | Singular amplia la gamma dels monovarietals com Milesimé, Milesimé Rosé i Blanc de Noirs
Cucs de la farina
Cucs de la farina | Europa Press
La UE té set mesos per confirmar l'arribada dels cucs de la farina als supermercats
Imatge il·lustrativa
Via Edetana Blanc 2019 és un vi elaborat amb un 70% de garnatxa blanca procedent de vinyes de més de 40 anys i un 30% de viognier | El vi surt al mercat a un preu de PVP: 12,00 €