Segons aquest informe, Catalunya consolida el seu lideratge estatal en la producció ecològica en general, i se situa entre els principals territoris de l’Estat pel que fa a la conversió de milers d’hectàrees de vinya al cultiu ecològic. De les 53.699 hectàrees de vinya registrades el 2019 a Catalunya, una mica més d’un terç (18.632 ha) ja són ecològiques, el que suposa un increment de l’11,7% respecte a l’any 2018.
Pel que fa a demarcacions, la meitat de les vinyes treballades en ecològic (51,7%) estan situades a Barcelona. Tarragona ocupa la segona posició, amb un 39,1% de vinyes eco. Girona és, per la seva banda, la demarcació que més creix en cultiu de vinya ecològica, amb un increment del 59% respecte a l’any 2018, seguida per Lleida, que creix un 21%.
El cultiu de vinya ecològica suposa el 42% del total de cultius ecològics a Catalunya
El cultiu de vinya ecològica suposa, a més, el 42% del total de cultius treballats en agricultura ecològica a Catalunya, posicionant així el sector del vi com un dels motors fonamentals pel que fa al model econòmic basat en l’ecologia. I és que no només és líder en els treballs al camp, sinó que l’elaboració i embotellament de vi, caves i escumosos ocupa la segona posició en el rànquing d’activitats de les indústries agroalimentàries ecològiques, amb 273 empreses i un percentatge del 12% del total.

Si analitzem aquestes dades des del punt de vista econòmic, i basant-nos en les darreres xifres disponibles, corresponents a l’any 2018, el volum de facturació econòmica del sector vitivinícola és de 134,66 milions d’euros, el que suposa un 19,30% del total de facturacions, el segon més important, per darrere només del negoci de la comercialització i la distribució. Un indicador més de la tendència a l’alça del sector vitivinícola, que creix un 26% respecte a l’any 2017, quan comptava amb un volum de facturació de 98 milions i mig d’euros.
Canvi climàtic a la vinya
L’enorme afectació per míldiu que han patit les vinyes catalanes enguany ha estat especialment important en aquelles vinyes treballades en ecològic, degut fonamentalment a les intenses pluges de la primavera. No s’espera però que les xifres de vinyes ecològiques baixin en els anys vinents. La tendència a l'augment de temperatures i a la disminució de pluges afavoreixen els cultius ecològics.
Aquest escenari de canvi climàtic, sumat a l’increment de l’interès del consumidor pels productes de proximitat, sostenibles i ecològics (tal com indiquen diferents estudis com ara el Mapa Motivacional de l’OIVE o el Baròmetre del Consum de Vi a Catalunya, tots dos de 2019) aplanen el camí per seguir creixent en el camp de la viticultura ecològica.