Sembla plàstic, però no ho és: l'embolcall de les ampolles de Gramona és compostable

El celler penedesenc manté la tradició de presentar quatre dels seus escumosos protegits amb una cel·lofana

Un adhesiu recorda que aquest embalatge és d'origen vegetal, i per això s'ha de dipositar al contenidor marró de l'orgànica

La vinya ecològica pateix com mai per l'acció d'un fong

| 06/11/2020 a les 07:51h
Especial: lectura obligatòria
Arxivat a: Cellers, Gramona sostenible, sostenibilitat i Gramona
Imatge il·lustrativa
Gramona
A l'hora d'escollir una ampolla de vi, un dels factors que pot ajudar a decidir-se és tenir la garantia que s'ha elaborat amb cura per al medi ambient. Davant d'una estanteria on hi ha diverses referències, l'etiqueta d'ecològic pot decantar la tria, però no n'hi ha prou amb certificar-ho a l'ampolla. L'aparença també compta, com saben bé en el celler Gramona del Penedès. Alguns clients s'han pensat que l'embalatge transparent amb el qual s'emboliquen quatre dels seus escumosos està fet de plàstic, quelcom que no semblaria encaixar gaire amb la viticultura ecològica del celler, però no està fet d'un material derivat del petroli, sinó que és d'origen vegetal. Per això enguany algunes de les noves ampolles que han sortit del celler duen un adhesiu per esvair dubtes: el recobriment no és de plàstic i és compostable.

L'embolcall no està fet d'un material derivat del petroli, sinó que és d'origen vegetal

A Gramona acostumen a fer molt èmfasi en el fet que estan compromesos amb la sostenibilitat. Treballen amb viticultura ecològica i biodinàmica (aquesta segona és encara més estricta a l'hora de preservar el medi), i tenen un celler concebut amb una arquitectura bioclimàtica, però l'embolcall és quelcom que ha generat dubtes entre alguns dels seus consumidors, fins al punt que els ha estat determinant en la seva compra. "Ens va arribar un parell de cartes l'any passat de gent preocupada dient que havien deixat de comprar Gramona", explica Xavier Gramona, i això va contribuir a fer que el celler repensés si mantenir l'embolcall. Després d'analitzar-ho a fons, ha optat per continuar posant-lo perquè és un tret distintiu molt associat a la marca, però han creat l'adhesiu per evitar confusions. Xavier Gramona detalla que l'embolcall està fet de cel·lofana fabricada amb cel·lulosa d'origen vegetal i que es descompon fàcilment quan es barreja amb altra matèria orgànica.
 

Foto: Gramona


Això la fa apta per a fer compost (en el celler subratllen que així està avalat per l'Agència Catalana de Residus), i per tot plegat s'ha de llençar al contenidor marró (el de l'orgànica), on ja van altres productes d'origen similar, com els tovallons de paper usats. Relata que la cel·lofana va sorgir d'una patent del segle XIX quan encara no existia el plàstic, i que a mitjans del segle XX es van desenvolupar diverses patents que la feien més resistent però que la convertien en un producte menys orgànic, si bé el sistema de fabricació del segle XIX es manté i i es fa servir per produir cel·lofana que embolcalla aliments ecològics.

En el celler la cel·lofana s'empra per embolicar l'escumós Gramona Imperial, que és una de les seves referències més conegudes, però també per a tres més d'alta gamma i que fan criances més llargues: III Lustros, Celler Batlle i Enoteca. Entre els quatre escumosos, que estan emparats per la marca col·lectiva Corpinnat, sumen més de 400.000 ampolles anuals. La cel·lofana se segueix posant sempre a aquestes ampolles excepte en algunes que van dirigides als restaurants, ja que així es facilita la tasca d'obrir-les als sommeliers, concreta Xavier Gramona.

En el passat es feia per higiene

La pràctica d'embolcallar les ampolles és originària d'almenys mitjans del segle XX, quan en el transport i a la cuina no hi havia les mateixes condicions sanitàries que ara, i els cellers que s'ho podien permetre procuraven protegir les ampolles en paper o cel·lofana perquè arribessin en perfectes condicions a taula, rememora Xavier Gramona. A mesura que es va anar millorant la higiene va ser una pràctica que es va anar perdent de manera generalitzada, així com la tendència a fer que les etiquetes dels vins fossin de color blanc o crema: moltes van adoptar colors més foscos.

Malgrat les noves tendències, a Gramona van mantenir aquella tradició amb la cel·lofana, que es col·loca a mà (com mostren en un vídeo que tenen penjat a les xarxes socials), i alguns dels escumosos encara mantenen les etiquetes on predomina el blanc (com l'Imperial i Celler Batlle). Després d'estudiar què prefereixen els consumidors, han vist que se'ls identifica amb aquest embolcall, que a més dona feina a quatre persones que el segueixen col·locant manualment. Per tot plegat el mantenen i han creat l'adhesiu per fer conèixer que és compostable. Per ara només s'ha col·locat en uns pocs milers d'ampolles com a primera experiència i la idea del celler és seguir posant-lo de cara al 2021.
 

Foto: Gramona


Els orígens de la bodega es remunten fins al 1881 i ara hi ha la cinquena generació al capdavant, amb Xavier i Jaume Gramona, si bé també va prenent protagonisme la sisena, que formen els seus fills, Leo i Roc, respectivament. Leo Gramona detalla alguns aspectes sobre el treball sostenible del celler, com la viticultura biodinàmica (tenen granja pròpia per ajudar a fer els preparats biodinàmics  i conreen les vinyes amb cavalls), la utilització d'ampolles amb menys vidre (pesen un 7,2% menys, mitjançant el qual s'ha aconseguit estalviar 45 tones de vidre, cosa que ha contribuït a la reducció del 33% de les emissions de CO2), l'ús d'energia elèctrica renovable i l'aprofitament de les aigües pluvials per reduir el consum d'aigua.
 

També us pot interessar

Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla?
Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla? | Pixabay
Laura Conde | 1 comentari
Cinc propostes ideals per acompanyar una beguda versàtil i gastronòmica com el cava.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció de 10 vins que demostren el gran potencial del vi cooperatiu català.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 1 comentari
Encetem una proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví | Sergi de Meià, del restaurant Sergi de Meià, ens explica l'actualitat i com veu el futur post Covid-19.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

 

 
Imatge il·lustrativa
El celler reafirma així la seva aposta pels Grans Reserves ecològics | Singular amplia la gamma dels monovarietals com Milesimé, Milesimé Rosé i Blanc de Noirs
Valentí Roqueta, president de l'AVC
Valentí Roqueta, president de l'AVC
Tines de la Vall del Flequer
Tines de la Vall del Flequer
Josep Pelegrín
Article d'opinió de Josep Pelegrín, Millor Sommelier de Catalunya els anys 2014 i 2015 | Mejor Sumiller de España 2016 | Format a l’Escola Joviat, de Manresa, on actualment treballa de professor d’hoteleria i coordinant el Diploma de Sommelier, ha passat per restaurants com elBulli i per botigues especialitzades com el Petit Celler.
Toni Falgueras recull un premi en presència del president Tarradellas.
Toni Falgueras recull un premi en presència del president Tarradellas. | Celler de Gelida
Toni Falgueras recull el premi Barcelona Comerç 2020 en representació de el comerç local | El celler planta cara a la pandèmia amb el comerç electrònic