Xavier Pellicer: "Ens estan matant en vida"

Els restauradors denuncien el tancament unilateral, la falta de control al transport públic i que les ajudes són clarament insuficients

La línia d'ajuts a la restauració de la Generalitat; 1500 euros per sol·licitant

| 28/10/2020 a les 10:03h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Gastronomia, Xavier Pellicer, tancament de restaurants
Imatge il·lustrativa
Pexels
L'estat d'alarma decretat pel Govern Espanyol aquest diumenge i la restricció de la mobilitat nocturna de 22.00 a 06.00 del matí aprovada per la Generalitat, ha posat al sector de la restauració catalana en una situació insostenible. El Gremi de Restauració de Barcelona critica la "discriminació" que pateixen i demana "permetre el consum presencial als bars i restaurants entre les 06.00 i les 21.00 hores". Paral·lelament, un grup de 10.500 locals i més de 68.500 treballadors s'han constituït sota la plataforma "No al cierre" per denunciar la seva situació i mirar de buscar solucions.

Segons el Ministeri de Sanitat, menys del 3,5% dels contagis des del mes de maig s'han produït en bars i restaurants i només un 2,9% en locals d'oci

Des del Gremi consideren que "és il·lògic que la Generalitat participi dels acords presos pel Consell Interterritorial del Sistema de Salut" i que, alhora, mantinguin el tancament, cosa que no succeeix a cap altra comunitat espanyola. Per aquest motiu demanen "la represa de l'activitat" de forma immediata en les hores paraigua entre el toc de queda: això és, des de les sis del matí fins a les nou del vespre. "La reobertura hauria de ser immediata. Exigim una rectificació immediata", reclama el director del Gremi, Roger Pallarols, que jutja que s'ha demostrat ja que la mesura no funciona: "es comprova la manca d'efectivitat de la mesura: els contagis continuen augmentant i, per contra, la situació econòmica és cada dia més pertorbadora".
 

Foto: Pexels


La plataforma "No al cierre", per la seva part, posa damunt la taula les xifres del mateix Ministeri de Sanitat i denuncia: "Si han notificat que menys del 3,5% dels contagis des del mes de maig s'han produït en bars i restaurants i només un 2,9% en locals d'oci, és una mostra de l'escassa incidència del sector en el desenvolupament de la malaltia i la manca de justificació de les mesures de tancament preses".

Des del passat 17 d'octubre quan van tancar-se bars i restaurants a Catalunya, (s'estima que hi treballen uns 80.000 professionals a més d'altres empleats indirectes) un nombrós grup de restauradors sota el lema "L'hostaleria som tots" han anat fent campanya a les xarxes socials i en diferents mobilitzacions que prometen seguir celebrant-se cada dimecres metre no canviï la situació. També han creat una petició a change.org per a interpel·lar el Govern.

Xavier Pellicer: "em costa d'entendre que seguim veient metros, trens i autobusos plens cada dia, que anem a centres comercials com si res i que un restaurant, prenent totes les mesures que ens han prescrit, hagi d'estar tancat per decret"

I és que amb l'activitat suspesa al seu interior des de fa dies, són molt pocs els negocis que poden anar sobrevivint amb la recollida al local (take away) i/o el repartiment a domicili (delivery), ara limitat a un horari és reduït. Entre els restauradors consultats per aquest diari hi ha desànim, ràbia, preocupació i impotència que es barregen en el discurs...
 

"Tenim a sobre un cabreig monumental; ens estan matant en vida, no podrem continuar molts negocis perquè les mesures són abusives", denuncia el xef del Millor Restaurant de Verdures del Món en 2018 segons la We're Smart Green Guide, Xavier Pellicer. "Em costa d'entendre que seguim veient metros, trens i autobusos plens cada dia, que anem a centres comercials com si res i que un restaurant, prenent totes les mesures que ens han prescrit, hagi d'estar tancat per decret", afegeix l'empresari que valora el tancament després d'onze dies amb la persiana abaixada com a "totalment autoritari i pràcticament dictatorial".

Una crítica que comparteix Oscar Manresa: "Que els centres comercials i el metro estiguin plens és una vergonya. Que ho controlin. I si s'ha de tancar que es faci. Una pregunta més: Perquè la cultura pot tancar a les 23.00 i nosaltres no? Nosaltres també som cultura", reivindica el xef i propietari de diversos establiments a la ciutat, entre els quals destaquen, la centenària Casa Guinart, Casa Leopoldo (restaurant que va inspirar literàriament Manuel Vázquez Montalbán) o Casa Tejada, juntament amb el seu soci Romain Fornell.
 

Foto: Pexels


"La situació és desesperada. Em sento indignat; a tota Espanya està oberta la restauració. És una vergonya i no és just perquè la meva sensació és que som els únics que realment controlem que les distancies siguin de 2 metres, que la gent porti la mascareta per anar al servei, no fem taules de més de 6 persones... Un restaurant és un lloc que qualsevol autoritat pot controlar i inspeccionar. I veuran que complim les normes i que el personal està treballant a 40° a la cuina amb la mascareta posada o al sol suant en una terrassa. És increïble", respira indignat. Manresa afegeix a la seva denúncia: "si diuen que a la restauració es contagia un 3% dels casos, per què som el problema? D'on surt la resta? Paguem impostos per totes bandes i les ajudes que ens han promès (una línia de finançament amb Avalis) que, realment, no funciona ni que estiguis en la ruïna. Ens estem endeutant per pagar lloguers i impostos, SS i IRPF i el Govern no ens defensa com a empresaris que donem treball i complim la normativa. Està molt bé pagar el 50% del lloguer, però, si tanquem, no hauríem de pagar-ho", reivindica l'empresari.

El restaurador Carles Gaig també fa palesa la falta de criteri a l'hora de controlar i la unilateralitat de la decisió: "Hi ha molts restaurants com a casa meva amb cuina oberta i una extracció forçada i ventilació d'aire constant per normativa. Si no funciona, no passem la inspecció pertinent. Ho podrien controlar perfectament perquè aquestes instal·lacions suposen un cost brutal". "Estan escanyant el sector", assenyala.

Ajudes escasses

A més de l'arbitrarietat de la mesura, el Gremi i els restauradors critiquen a la una que el Govern no ha mesurat la dimensió de les ajudes que haurien de rebre al sector: "Han fet curt amb els 40 milions d'euros per compensar les pèrdues que ha generat el tancament de la restauració", assenyalen.

I és que molts empresaris s'han trobat que les ajudes directes anunciades pel Govern també tenen lletra petita: "En el millor dels casos, arriben als 1.500 euros. Després d'omplir uns quants formularis per veure si podem accedir-hi, que més que una ajuda sembla un acudit o una humiliació. Trobo molt injust que s'hagi assenyalat tan directament a la restauració com un dels principals culpables de la situació, fa 1 setmana que estem tancats i s'ha demostrat que la corba no només no s'ha frenat sinó que s'ha incrementat", insisteix un empresari de la zona alta que prefereix mantindré l'anonimat. Des del Gremi apunten que per NIF és pot rebre aquesta quantitat màxima "i no es té en compte si l'empresa té un únic establiment o més d'un". A més, consideren que "la burocràcia resulta desmesurada" i preveuen que l'ingrés efectiu dels diners no arribin "fins al primer o segon trimestre del 2021". "Creure que una almoina, que probablement no arribarà ni als 1.000 euros, pot pal·liar les pèrdues que arrossega la restauració sembla una broma de mal gust", afirma al seu torn Pallarols.

Improvisació i falta d'empatia

Els restauradors tenen la sensació que s'ha improvisat, que el Govern no dóna exemple i que no posa en valor el què significa la restauració per una ciutat com Barcelona i la seva marca.

Pellicer emplaça a la Generalitat a què "pensi una mica tot el que hi ha al darrere del món de la restauració" amb la ferma esperança que "rectifiquin perquè hi ha molta gent que ho està passat molt i molt malament". El xef, de llarga trajectòria i defensor de la cuina vegetal respectuosa amb el medi ambient i ben treballada, també recomana una cura d'humilitat a les autoritats polítiques, que empatitzin amb la població donant exemple i deixant de "fer joc polític. Que es comencin a rebaixar ells mateixos els sous i les dietes. I que no vagin de vacances al mes d'agost quan tothom està en un estat d'alarma, que donin exemple i la ciutadania potser tindrà més empatia i us seguirà", recomana. Manresa, per la seva part, adverteix que quan això es normalitzi, "d'aquí a dos anys com a mínim, tampoc serà el mateix. Anirem molt a poc a poc i la normalitat no serà com la d'abans per a ningú. El turista no vindrà a la Rambla amb tanta alegria i el local no baixa. El Govern haurà de donar suport al consum intern".

Diana Capdevila: "aquesta incertesa de l'ara sí, ara no, sense unes decisions serioses estan fent efecte a la plantilla perquè estan patint molt moralment i en l'àmbit econòmic"

Diana Capdevila de Pirineu en boca denuncia que "no hi ha manera d'aixecar el cap", que ha hagut de mantenir l'ERTE i que "aquesta incertesa de l'ara sí, ara no, sense unes decisions serioses estan fent efecte a la plantilla perquè estan patint molt moralment i en l'àmbit econòmic". A més, "després de tot l'esforç que han fet per adaptar-se a la nova normativa amb el consegüent endeutament" tenim la sensació que som sempre "els últims a la cua", denuncia la restauradora.

A falta de nous canvis i de noves mesures, la restauració, que ha estat la cara més visible de Barcelona al món, s'enfonsa a poc a poc. La principal conclusió d'un estudi sobre l'Impacte a l'economia catalana de la crisi dut a terme per la Universitat de Barcelona que analitza la projecció d'un sector que aporta el 12% del PIB català és que aquest any 2020 la facturació directa del sector turístic caurà uns 15.000 milions d'euros i que els establiments d'allotjament i restauració patiran una caiguda per sobre del 42% en el millor dels escenaris.

També us pot interessar

Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla?
Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla? | Pixabay
Laura Conde | 1 comentari
Cinc propostes ideals per acompanyar una beguda versàtil i gastronòmica com el cava.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció de 10 vins que demostren el gran potencial del vi cooperatiu català.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 1 comentari
Encetem una proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví | Sergi de Meià, del restaurant Sergi de Meià, ens explica l'actualitat i com veu el futur post Covid-19.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

 

 
Imatge il·lustrativa
El celler reafirma així la seva aposta pels Grans Reserves ecològics | Singular amplia la gamma dels monovarietals com Milesimé, Milesimé Rosé i Blanc de Noirs
Valentí Roqueta, president de l'AVC
Valentí Roqueta, president de l'AVC
Tines de la Vall del Flequer
Tines de la Vall del Flequer
Josep Pelegrín
Article d'opinió de Josep Pelegrín, Millor Sommelier de Catalunya els anys 2014 i 2015 | Mejor Sumiller de España 2016 | Format a l’Escola Joviat, de Manresa, on actualment treballa de professor d’hoteleria i coordinant el Diploma de Sommelier, ha passat per restaurants com elBulli i per botigues especialitzades com el Petit Celler.
Toni Falgueras recull un premi en presència del president Tarradellas.
Toni Falgueras recull un premi en presència del president Tarradellas. | Celler de Gelida
Toni Falgueras recull el premi Barcelona Comerç 2020 en representació de el comerç local | El celler planta cara a la pandèmia amb el comerç electrònic