Nou celler Rendé Masdeu

El celler del Vi de Fang reneix en unes antigues caves un any després de ser engolit per la riuada

Rendé Masdéu torna a començar gràcies sobretot a la solidaritat ciutadana, com testimonia Mariona Rendé: "Les ajudes que hem rebut han sigut de la gent"

Un estudi de la UB conclou que l'Espluga és un indret propici a les pluges intenses, però hi ha molt camí per recórrer a l'hora de prevenir-ne els efectes devastadors

Mariona Rendé: "Ens sentim molt oblidats"

| 21/10/2020 a les 18:04h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Els vins de la setmana, Vi de Fang , Vi de Fang, Nou celler Rendé Masdeu
Nou celler Rendé Masdéu
Nou celler Rendé Masdéu | Rendé Masdéu
La pandèmia del coronavirus és el principal focus d'atenció des de fa mesos, però a la Conca de Barberà hi ha qui no pot oblidar-se d'un altre fet recent amb conseqüències negatives. Aquest dijous 22 d'octubre es compleix un any de la riuada del riu Francolí, en la qual van morir quatre persones, dues més van desaparèixer i que va provocar notables danys. Entre els afectats va figurar el celler Rendé Masdéu de l'Espluga de Francolí, que va acabar engolit per les aigües. Mariona Rendé fa balanç del darrer any per a Cupatges, i les seves primeres paraules són un reconeixement cap a tothom que ha fet possible que s'hagin refet en unes antigues caves. "Pots dir clarament que nosaltres com a celler les ajudes que hem rebut han sigut de la gent", recalca. També els ha esperonat a tirar endavant el fet de construir un futur per als fills, de 20 i 23 anys, i que estudien per a enginyer agrònom i enòleg.
 

La riuada de fa un any va negolir el celler Rendé Masdéu. Foto: Rendé Masdéu


Rendé té molt present la gent del poble que els va ajudar a recuperar ampolles del fang per vendre-les, a qui va comprar-les (Vi de Fang se'n va anomenar, i es presentava amb les restes de fang de la riuada), o als germans Roca del Celler de Can Roca de Girona, que van servir aquest vi durant la Cimera del Clima (COP 25) de Madrid, per a la qual van elaborar un menú per conscienciar els polítics sobre els riscos de no afrontar el canvi climàtic. També té paraules d'agraïment per a la iniciativa de la Riuada Solidària, i per les denominacions d'origen (DO) Conca de Barberà i Montsant que van elaborar vins solidaris. De l'assegurança van cobrar, però menys del que s'esperaven. Ara bé, avisa que d'ajuda institucional no han tingut "absolutament res", i afegeix: "Si d'allò depengués, ja estaríem morts de gana".

Des d'aquest estiu han recomençat en unes antigues caves (Simó de Palau) que estan a tocar de la carretera que uneix l'Espluga amb Montblanc. Han comprat les instal·lacions, i entre l'adquisició i la seva adequació han invertit més d'un milió d'euros. "Feia tres anys que estaven tancades, i molta gent del poble ens deia: que no us ho heu mirat allò d'allà baix?", explica, després d'haver descartat alguna altra opció que no els era possible d'assumir econòmicament. Les caves estaven en concurs de creditors, però amb l'ajut d'un advocat van deslligar-ho tot, van rebre les claus a mitjans de juliol, es van espavilar per adequar-ho tot abans de la verema i a finals d'agost ja van poder-hi entrar el raïm que van collir.
 

Imatge de l'interior del nou celler. Foto: Rendé Masdéu


Rendé ironitza amb el fet que han actuat en temps rècord: "Com muntar una bodega en un mes". Han hagut d'adaptar les instal·lacions per entrar el raïm (abans s'hi feia el cava a partir del vi base, de manera que no estaven adaptades per a la verema) i han col·locat plaques solars per fer l'edifici sostenible. Resulta que a les noves instal·lacions també hi ha un restaurant, com en l'anterior celler. Ara és el forEvents, amb el qual tenen previstes activitats conjuntes, com ara maridatges. Els canvis també es faran notar en els vins. Han decidit, a més de treballar amb l'acer inoxidable que ja utilitzaven, fer-ho amb ous de ciment i grans foudres de fusta. No els ha afectat el míldiu, el fong que ha fet perdre bona part del raïm en alguns indrets de Catalunya, i per a ells és una anyada de rècord, amb una collita de 50.000 quilos de raïm. "Feia temps que no entràvem tants quilos", confessa.

Nou Vi de Fang a la venda
 
Malgrat que l'anyada està sent bona, Rendé admet que la pandèmia no posa les coses fàcils a l'hora de vendre, i menys en moments com aquests amb els restaurants tancats, però confia en la campanya de Nadal. A més, ara coincidint amb l'aniversari de la riuada han tret al mercat un nou Vi de Fang. Es dona la circumstància que de l'anyada 2017 tenien dos vins embotellats però sense etiquetar: l'Arnau (de la varietat de raïm syrah) i el Peu de Bosc (de cabernet sauvignon). Amb la riuada les ampolles van quedar barrejades entre el fang, així que ara surten al mercat unes 2.200 ampolles a un preu d'uns 12 euros cadascuna, i per tant qui en compri tant li pot tocar un syrah com un cabernet. D'altra banda, han hagut d'ajornar la inauguració oficial del nou celler prevista per a aquest divendres, però preveuen obrir al públic durant el cap de setmana per fer visites i tastos de vins, si bé amb aforament limitat per complir les mesures sanitàries que són preceptives per frenar el coronavirus.

La pandèmia ha fet que la riuada quedi com quelcom allunyat en el temps per a qui no la va patir directament, segons confessa el president de la DO Conca de Barberà, Bernat Andreu, però tothom destaca la resposta solidària que va suscitar aquell desastre. Andreu considera que fa un any "tothom se sentia molt fort a l'hora d'ajudar", i posa en dubte que ara pogués fer-se el mateix donades les complicacions que han sorgit amb la pandèmia en el sector vinícola i afectacions com les del míldiu. Així que, donat que de riuades ja n'hi havia hagut en el passat, i que són quelcom "que s'enquadra en allò que es podia esperar", opina, respecte a la riuada de fa un any, que va ser sobretot una lliçó de vida. "Em va ensenyar més en termes socials que no pas en relació amb la naturalesa", assevera.

En tot cas, d'aquella experiència en van sorgint múltiples aprenentatges. El Museu de la Vida Rural de l'Espluga ha volgut fer d'espai de trobada de les reflexions que ha suscitat la riuada. Per a la directora del museu, Gemma Carbó, "les emergències estan aquí per quedar-se". Recorda que, "després de la riuada, va venir el temporal Glòria i la covid, i malauradament tot apunta que ens hem d'anar acostumant a viure amb aquesta incertesa i aquesta sensació de vulnerabilitat", i a tenir presents que l'ésser humà no pot anar només a la seva. "És com prendre consciència que l'amenaça és molt greu", rebla, raó per la qual defensa que cal treballar en clau de sensibilització i educació.
 

A Rendé Masdéu feia temps que no entraven tants kilos de raïm. Foto: Rendé Masdéu


Des de l'Ajuntament, la tercera tinent d'alcaldia i responsable de Comunicació i Turisme, Laura Poblet, rememora què va suposar la riuada. "La reflexió de la debilitat que tenim com a humans va ser molt evident, principalment perquè hi va haver víctimes mortals", afirma, i s'hi van afegir els danys materials. Els xifra en més d'1,5 milions d'euros pel que fa a la part municipal, i cal sumar-hi que més de 200 persones van notificar danys als horts, edificis, cotxes o negocis. Poblet també subratlla la solidaritat i, pel que fa a les tasques per evitar danys futurs, diu que es deixaran assessorar pels experts pel que fa a l'ús que ha de tenir la llera del Francolí.

Estudi per empoderar la població

D'iniciatives per millorar la resposta davant futures riuades no en falten, com mostra Carme Llasat, que és catedràtica de física de l'atmosfera i que forma part del Grup d'Anàlisi de Situacions Meteorològiques Adverses (GAMA) del Departament de Física Aplicada de la Universitat de Barcelona (UB). Durant aquest any han tirat endavant el projecte Floodup Francolí, mitjançant el qual han procurat recopilar tota la informació possible per incrementar la resiliència i, per tant, per empoderar la població amb la idea de tenir millor capacitat d'afrontar episodis futurs de riuades. Llasat destaca que només entre el 1994 i el 2015 s'havien produït 15 episodis d'inundacions a la zona de l'Espluga on consten danys, i havien quedat marcats com a episodis marcats en el record els del 1994, 1930 i 1874.
 

El celler familiar, un any després, ja és una realitat. Foto: Rendé Masdéu


Amb l'estudi de les imatges del radar han constatat com la ubicació de l'Espluga facilita que la pluja intensa que ve del mar hi quedi fàcilment estacionada més de cinc hores, cosa que es veu afavorida perquè la muntanya fa que els núvols hi quedin atrapats. Això no es pot canviar, però sí que es pot mitigar el canvi climàtic per evitar que aquest fenomen es reprodueixi amb més freqüència encara, o bé millorar el sistema d'alertes in situ per avisar la població en cas de pluges que puguin derivar en inundacions, ja que bona part del poble està construït en zona de risc. A més, caldria marcar sobre el terreny quines són les zones susceptibles de patir una inundació i que no haurien de ser ocupades amb activitats. En conclusió, Llasat advoca per ajudar a fer que "la gent sigui més conscient" de com funciona una riuada, empoderar-la perquè s'ajudin entre ells i que sigui més exigent amb l'administració sobre les mesures que cal emprendre per prevenir l'abast de catàstrofes com la de fa un any.

També us pot interessar

Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla?
Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla? | Pixabay
Laura Conde | 1 comentari
Cinc propostes ideals per acompanyar una beguda versàtil i gastronòmica com el cava.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció de 10 vins que demostren el gran potencial del vi cooperatiu català.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 1 comentari
Encetem una proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví | Sergi de Meià, del restaurant Sergi de Meià, ens explica l'actualitat i com veu el futur post Covid-19.

COMENTARIS

Solidaritat
Anònim, 22/10/2020 a les 19:23
+0
-0
No cal cal dir res més, a estat la llisso més valuosa de la malaurada riuada

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

 

 
Imatge il·lustrativa
El celler reafirma així la seva aposta pels Grans Reserves ecològics | Singular amplia la gamma dels monovarietals com Milesimé, Milesimé Rosé i Blanc de Noirs
Celler Joan Ametller, al Priorat
Celler Joan Ametller, al Priorat
Sergi Cortés
Joan Ametller, viticultor, presenta Família Ametller, un projecte vitícola amb 22 referències de vins del Penedès i el Priorat
Imatge il·lustrativa
Lourdes López
Barcelona, en una nit gurmet ben a prop de casa i a preu tancat
Imatge il·lustrativa
Recepta del cicle de receptes amb la DO Catalunya | Partim d'un vi negre jove de la DO Catalunya elaborat amb Merlot, per fer una recepta de tiramisú expres amb te matxa