EL millor croisant de l'Estat

​El Millor Croissant de l'Estat està a Barcelona

Andreu Sayó Ferrer, de la pastisseria centenària, Brunells, a Ciutat Vella, rep el guardó en la seva reobertura, després de dos anys tancat

El concurs del Gremi de Pastisseria de Barcelona celebra la seva XIII edició amb mesures excepcionals per la Covid

​Les millors hamburgueses de Barcelona

| 05/10/2020 a les 13:44h
Especial: lectura obligatòria
Arxivat a: Gastronomia, Millor Croissant de Mantega, Millor Croissant de l'Estat
Imatge il·lustrativa
Andreu Sayó Ferrer, de la pastisseria Brunells, és el guanyador del Concurs Millor Croissant Artesà de Mantega de l'Estat 2020; un premi, organitzat pel Gremi de Pastisseria de Barcelona que enguany arriba a la seva XIII edició. “Ha estat un any molt difícil. L’any en què encaràvem la reobertura. Suposo que aquest premi ens ajudarà una miqueta a tirar endavant”, ha manifestat el forner emocionat en rebre el premi”. Sayó assegura que el secret del seu croissant no és un altre que “una molt bona matèria primera, un procés molt apamat i acurat i, com en qualsevol producte artesanal, les mans... que el fan n’han d’haver fet molts!”.

Reobertura i premi

La Brunells, situada al número 22 del carrer de la Princesa, al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, forma part del catàleg de comerços centenaris de Barcelona i data del 1852. L’establiment emblemàtic va reobrir fa poc les seves portes al carrer Princesa després de dos anys tancats. La cooperativa de treballadors van acabar de jubilar-se el 2018 i van haver de tancar-ho.

De la mà de tres socis: Salvador Sans de Cafès El Magnífico, Lluís Estrada de la pastisseria Canal i Joan Guasch de l’agència LKC el Brunells té una segona vida. De fet, en són algunes més. Abans de conversar-se en pastisseria havia tingut altres vides: primer, com a negoci d’ultramarins i alimentació, més tard, com a forn de pa. L’ara reconegut com a millor croissant de mantega de l’Estat és, en efecte, una de les seves especialitats; en aquest cas, el croissant de llards (mantega de porc) i, també, el pastís sara, un clàssic de la ciutat. Sayó, que ha confessat que “no s’esperava el guardó”, tenia els 35 anys granats quan va deixar una feina gestionant projectes educatius en una fundació perquè no veia el resultat del seu ofici: “M’agradava fer pa, ho feia a casa, així que em vaig formar i vaig pensar a dedicar-me a una cosa que m’omplis”.

La covid ens ha abocat a molts a cuinar a casa i, en molts casos, a fer rebosteria i pa. Sayó creu que el tot i que “aquí no hi ha hagut molta cultura sobre pa, rebosteria i pastisseria, com a França, tot va canviant a poc a poc”. Creu, en aquest sentit, que “la revolució a la cuina i, sobretot, de l’alta cuina està arribant a la forneria i la pastisseria; la gent ha vist amb el confinament el treball tan creatiu i potent que hi ha al darrere del nostre ofici”.
 

El seu croissant de mantega, del qual ven prop de 300 unitats cada setmana, ha estat seleccionat en una deliberació que s’ha allargat més que altres anys.  Ha sigut el millor dels més de 50 presentats i degustats, una xifra que pot considerar-se tot un èxit tenint en compte la situació actual. Unes xifres que, de ben segur es doblaran a partir d’avui.
Toni Vera, de la pastisseria Canal de Barcelona, va ser el guanyador del guardó al millor croissant l'any passat revalidant un títol que ja havia aconseguit a l'edició de 2016. Albert Roca, de la pastisseria també barcelonina Sant Croi, va guanyar el premi l’any 2018; el pastisser Gil Prat, de la Pastisseria Prat, de Roda de Ter, va emportar-se el guardó a casa el 2017 i el 2015 va fer-ho Lluis Costa, de Vallflorida Xocolaters a Sant Esteve de Palautordera. 

Cada any hi competeixen pastisseries de tot l’Estat que porten una delegació dels seus obradors fins a Barcelona amb l’objectiu de demostrar davant d’un jurat professional que el seu és el millor croissant artesà de mantega d’Espanya.

Operativa del concurs: Millor croissant de mantega d’Espanya

Poden participar totes les pastisseries d’Espanya, però han de tenir un punt físic de venda al públic. La mantega ha de ser l’únic greix emprat, els croissants poden ser de banya recta o mitja lluna amb un mínim de tres voltes (un pes de 45-65 gr.) i cap decoració ni farciment. Cada any participen establiments de tot l’Estat i és del tot habitual que la pastisseria guanyadora augmenti exponencialment les vendes del preuat dolç d’ençà que es coneix el veredicte.

Els candidats d’enguany han lliurat aquest matí a l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona 12 croissants artesans de mantega cuits entre les 8:00 i les 10hores.  A les 10.30h, un jurat professional ha començat la seva degustació i deliberació, valorant criteris com el color, el gust, l’acabat, el fullat, el format o l’alveolat (l’estructura en alvèols característica de l’interior de cada peça a concurs). A les 13h, s’ha donat a conèixer el guanyador d’aquest 2020, un anunci que aquest any ha estat en línia (a través del perfil d’Instagram @EPGB_Barcelona), amb motiu de les mesures extraordinàries instaurades des de l’organització del concurs per la Covid-19. 

L’objectiu del concurs, patrocinat per Cart Service, Harinas Ylla, la Mantega Elle & Vire i els forns Wiesheu, és donar un reconeixement a la qualitat de la pastisseria artesana del país i, així, incentivar i premiar les habilitats dels pastissers artesans en brioixeria. El premi està dotat amb un guardó físic a la pastisseria que l’acredita com a elaboradora del Millor Croissant Artesà de Mantega d’Espanya i l’any corresponent i 1000 euros.

 

Contingut relacionat

També us pot interessar

Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla?
Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla? | Pixabay
Laura Conde | 1 comentari
Cinc propostes ideals per acompanyar una beguda versàtil i gastronòmica com el cava.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció de 10 vins que demostren el gran potencial del vi cooperatiu català.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 1 comentari
Encetem una proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví | Sergi de Meià, del restaurant Sergi de Meià, ens explica l'actualitat i com veu el futur post Covid-19.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

 
Imatge il·lustrativa
Joan Nebot
Un homenatge al fundador del celler que va triar el Penedès per a elaborar vins del màxim nivell
DO Terra Alta
DO Terra Alta | Cedida
La suma de les diferents garnatxes representa el 52% del total de la producció.
Imatge il·lustrativa
Recepta del cicle de receptes amb la DO Catalunya | Partim d'un vi negre amb criança de la DO Catalunya per fer un bikini de galta de porc
Imatge il·lustrativa
La plataforma Filmin ofereix 21 títols per poder gaudir d’un tast del festival des de casa