entrevista

Ricardo Medina, del restaurant MacaBeu de Palamós: "Fa quatre anys vam fer realitat un somni i així va néixer el nostre vi Raió"

Proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví

Entrevistem al Ricardo Medina del MacaBeu de Palamós

Aina Seriñana, del restaurant Es Baluard de Cadaqués: "La resposta dels clients ha estat al·lucinant, com mai"

| 26/09/2020 a les 20:28h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Gastronomia, Cartaví, restaurant MacaBeu de Palamós, Ricardo Medina
Organitzats per l'Associació Vinícola Catalana (AVC)els Premis Cartavi tenen com a principal objectiu distingir els restaurants catalans que realitzen dia a dia una tasca en defensa i promoció dels vins emparats en qualsevol de les 11 denominacions d’origen catalanes. Entrevistem a Ricardo Medina, Cap de cuina, sommelier i propietari del restaurant MacaBeu de Palamós.
 

Com ha anat l'obertura després del confinament?

Ha anat bastant millor del que esperàvem. Tothom tenia ganes de tornar a sortir i retrobar-se amb família i amics, I quin millor lloc que un restaurant o un bar per fer un bon àpat i brindar.
 
Com veus aquest futur més immediat ara que comencem la tardor?

El futur immediat és incert per molts motius. Costarà tirar endavant però ho farem i ho superarem. Potser ens trobarem davant d’un panorama que ens obligarà a prendre decisions importants. De fet ja ho estem fent molts, com en l'àmbit familiar i laboral quant al tema econòmic principalment. S’ha d’admetre que molt sovint es vivia per damunt de les possibilitats.
 
Heu vist o esteu veient algun canvi dels hàbits de consum en la gent?

Al MacaBeu hem observat que els nostres clients han anat cap a un tipus de consum basat en compartir petits platets o tapes més que seure a menjar un plat sencer. També el joc que donem amb una gran varietat de vins a copes ho fa més divertit. Però per altra banda, el tradicional sí que s’ha conservat com ara venir a menjar amb  la parella o família un arròs a la cassola el dijous o diumenges al migdia, per exemple.
 

Quines són les vostres especialitats? Una d'elles és el steak tartar... Explica'ns-ho una mica.

La nostra especialitat és el maridatge entre plats i vins, per això som un Bistrot de vins. Però si parlem de plats, tenim tres especialitats: Els arrossos a la cassola, com ara l'arròs de mar amb gambes i escamarlans. Sempre amb un bon sofregit negre, que és el típic toc empordanès. I evidentment fet amb arròs de Pals. Un altre són les Barbacoes a domicili. Sí, fem “asados argentinos” en petit comitè a domicili. Ens encanta la cuina del foc i la brasa, i ara amb canvis de costums i per les circumstàncies que es viuen,  amb totes les seguretats, t’ho portem a casa. I en el cas del steak tartar, és un plat d’origen incert però amb més de mil anys d’història. Potser es remunta als nòmades tàrtars de Mongòlia, que guardaven la carn sota de la cadira de muntar fins que estigués tova com per consumir-la, però també està la teoria que la feien servir per curar les ferides de les seves muntures.

L'altra teoria és que pot tenir origen a la Polinèsia francesa, on és habitual menjar carn crua, des d'on va ser importada a França. Jo ja preparava l’steak tartar fa 25 anys davant dels clients quan el servei de sala era més cerimoniós. Avui en dia tot és més immediat en molts sentits de la vida, però al MacaBeu sempre hem fet aquest plat perquè ens encanta, i als nostres clients també. Fem servir carn de Black Angus ben picada i marinada amb tàperes, cogombrets, ceba, mostassa i algun toc nostre de sempre per fer-lo més bo encara.

Oferint més de 120 referències de moltíssims cellers... Al MacaBeu feu el vostre propi vi. Expliqueu-nos com és això?

Sí, tenim els nostres propis vins. Fa quatre anys va sorgir la idea de fer realitat un somni i així va néixer el Raió, un vi negre fet principalment amb Syrah del baix Empordà, fermentat en àmfores i que després va descansar una mica en bóta de roure. També vàrem fer vermut negre i un escumós de mètode ancestral. Tots ja esgotats. Avui tenim en exclusivitat al MacaBeu dos vins nostres. Una garnatxa blanca de la Terra Alta, molt mediterrània i delicada i una Syrah de la Catalunya Nord, amb cos però molt sedosa i que agrada moltíssim.
 
Després d'aquest 2020 amb pandèmia de Covid-19, plagues de míldiu per excés de pluges, com veus el sector?

El sector està un altre cop lluitant per tirar endavant. És un tema principalment econòmic. No és la primera vegada. Crec que el repte és no perdre la identitat de cada zona on la terra i el microclima a vegades es veuen eclipsades per les modes. Ara molts ja fan vins rosats d'estil provençal amb color pell de ceba quan fa uns anys no era així. S’ha d’evolucionar naturalment.
Catalunya és terra de petits productors. Tant de bo es pogués continuar així per preservar la cultura d’aquest país. Avui tot és cada cop més difícil per les empreses petites.
 

Algunes referències de vins tastades últimament i que t'hagin agradat molt?

I tant, n'enumero unes quantes:
- Estones PX. Terra Alta. Pedro Ximènes
- Les Alifares. Terra Alta D.O. Corbera d’Ebre. Un vi brisat de Garnatxa Gris
- La Petite Agnès. Priorat. Garntaxa i samsó.
- Masia Carreras negre. Empordà.
- Camì de Cormes. Empordà. Samsó de vinyes centenàries
- Acusp. Pinot Noir del Pallars Jussà
 
Creieu que la Covid-19 farà prendre més consciència col·lectiva dels beneficis del consum de producte local?    

Tant de bo es prengui consciència, no per causa de les circumstancies actuals. El consum del producte local, de proximitat i de temporada te beneficis innumerables, com ara el impacte ambiental, el comerç sostenible i just i la salut.
 

EL PERFIL

Un llibre: Las Viñas de San Lorenzo. Gaja. Barbaresco.

Una grup de música: Kraftwerk. Precursors d’un gènere.

Una pel·lícula: No puc… n'hi ha moltes que m’han agradat.

El teu plat preferit: El "asado argentino" fet a foc de brasa d’alsina seca durant hores i hores. I un bon arròs a la cassola…

Un restaurant que no sigui el teu: Restaurant La Bassa (Ventalló. Alt Empordà) i Bacchus, botiga i bar de vins, per fer un vermut amb tastets de qualitat (Sentmenat. Vallès Occidental).

Algú que admiris i amb qui aniries a sopar: Els meus pares.

Un vi tranquil català que t'emocioni: Sang de Corb. Vi negre de Corbera d’Ebre de Celler Frisach, de la Terra Alta. Garnatxa Fina, Garnatxa Peluda i Carinyena. Criança en botes grans. Espectacular per com et transporta a l'origen amb la seva identitat de terroir.
Un escumós: Parisad 2001, de Can Ràfols dels Caus.

Acaba la frase: Als vins catalans els falta... ser més coneguts al món i aquí mateix.
Amb el suport de:  
 

També us pot interessar

Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla?
Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla? | Pixabay
Laura Conde | 1 comentari
Cinc propostes ideals per acompanyar una beguda versàtil i gastronòmica com el cava.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció de 10 vins que demostren el gran potencial del vi cooperatiu català.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 1 comentari
Encetem una proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví | Sergi de Meià, del restaurant Sergi de Meià, ens explica l'actualitat i com veu el futur post Covid-19.

COMENTARIS

MacaBeu
Rolando Ranaletti, 02/10/2020 a les 14:34
+0
-0
Tengo el placer de conocer Macá Beu. Siempre que visitó la Costa Brava concurro a disfrutar del placer de sus platos y calidez de atención. Las mejores patatas Bravas de la Costa Brava, el insuperable steak tártaro y los arroces, son un imán m posible de evitar. Excelente artículo, felicito al autor. Un merecido reconocimiento al Macá Beu.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

 
Imatge il·lustrativa
Joan Nebot
Un homenatge al fundador del celler que va triar el Penedès per a elaborar vins del màxim nivell
DO Terra Alta
DO Terra Alta | Cedida
La suma de les diferents garnatxes representa el 52% del total de la producció.
Imatge il·lustrativa
Recepta del cicle de receptes amb la DO Catalunya | Partim d'un vi negre amb criança de la DO Catalunya per fer un bikini de galta de porc
Imatge il·lustrativa
La plataforma Filmin ofereix 21 títols per poder gaudir d’un tast del festival des de casa