denominacions d'origen catalanes

Els presidents de les 11 denominacions d'origen catalanes analitzen el sector

Els presidents, acompanyats pel director general de l'INCAVI, han fet balanç de la campanya conjunta "gaudeix del que és bó"

​Sant Sadurní d’Anoia es prepara per acollir un Cavatast amb un nou format

| 17/09/2020 a les 15:15h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Denominacions d'Origen, denominacions d'origen catalanes
D’esquerra a dreta: Joan Soler (DO Pla de Bages), Salustià Álvarez (DOQ Priorat), Salvador Puig (INCAVI), Quim Batlle (DO Alella), Joan Arrufí (DO Terra Alta), Pilar Just (DO Montsant), Bernat Andreu (DO Conca de Barberà), Tomàs Cusiné (DO Costers del Segre), Vicenç Ferre (DO Tarragona), Joan Huguet (DO Penedès), Xavier Pié (DO Catalunya) i Xavier Albertí (DO Empordà)
D’esquerra a dreta: Joan Soler (DO Pla de Bages), Salustià Álvarez (DOQ Priorat), Salvador Puig (INCAVI), Quim Batlle (DO Alella), Joan Arrufí (DO Terra Alta), Pilar Just (DO Montsant), Bernat Andreu (DO Conca de Barberà), Tomàs Cusiné (DO Costers del Segre), Vicenç Ferre (DO Tarragona), Joan Huguet (DO Penedès), Xavier Pié (DO Catalunya) i Xavier Albertí (DO Empordà)
Els 11 presidents presidents de les denominacions d’origen vinícoles catalanes, acompanyats per Salvador Puig, director general de l’INCAVI, s’han trobat aquest matí a Can Feixes (Cabrera d’Anoia) per posar sobre la taula la situació que travessa el sector del vi a Catalunya, així com per fer balanç de l’inici de la verema d’enguany.

Pilar Just, presidenta de la Denominació d’Origen Montsant, ha explicat que la campanya busca ser la resposta unitària del sector a la situació anòmala que es viu a Catalunya, on els vins més consumits no són els vins de proximitat. Just ha assegurat que la campanya és la primera pedra de la consciència col·lectiva de que el sector, unit, pot comunicar més i millor. Just ha volgut posar en valor també l’evolució que ha fet el vi català durant els darrers anys: “En vint anys, el món del vi català ha fet un salt de quaranta anys, modernitzant-se i, al mateix temps, arrelant-se cada vegada més al territori”.

Bernat Andreu, president de la Denominació d’Origen Conca de Barberà, ha contextualitzat la situació que viu actualment el sector, on els cellers han arribat al moment més important de l’any pel món del vi en unes circumstàncies extraordinàries a conseqüència de la crisi sanitària provocada per la Covid-19. La caiguda de vendes, provocada pel tancament del Canal Horeca (que representa aproximadament el 60% del consum de vi al país) ha estat un dels molts perjudicis juntament amb l’aturada de les exportacions.

Davant aquesta situació, alguns cellers s’han vist forçats a acollir-se a les mesures extraordinàries aprovades pel Ministeri d’Agricultura, entre les quals destaquen la collita en verd o la destil·lació de crisi. A més, algunes DOs han creat bosses solidàries de personal i equip tècnic per tal de donar suport a aquells cellers que, per possibles quarantenes per positius o contactes amb positius en els mesos més importants de l’any, veiessin minvats els seus equips o fins i tot es veiessin forçats a tancar.
 

Pilar Just, en un moment de la presentació


Inici de verema

Andreu ha explicat que aquest any és extremadament excepcional també per a la vinya. L’elevada pluviometria durant la tardor i primavera passades ha contribuït a una molt bona recuperació d'uns ceps que venien arrossegant anys de fortes sequeres. No obstant això, aquesta aigua abundant també ha tingut conseqüències negatives amb una important incidència de míldiu, especialment acusada en la viticultura ecològica.

Des de les denominacions d’origen, amb aproximadament un 50% de vinyes veremades, segons la zona, s’estima que la reducció global de la verema 2020 respecte a l’any passat podria situar-se entorn del 30-35%, i en algunes zones i varietats concretes la reducció podria superar el 50%. “Malgrat això a qualitat no s’està veient perjudicada i l’estat fitosanitari del raïm és més que correcta”, ha comentat el Bernat Andreu. I és que els presidents han volgut aclarir que el míldiu és un fong que afecta la quantitat, i no la qualitat del raïm.
 
Campanya conjunta "Gaudeix del que és bo"

A més d’analitzar el sector, la trobada ha servit també per tenir la primera foto de família de tots els presidents junts després de la posada en marxa aquest estiu de la primera campanya conjunta de les 11 denominacions d’origen, que té com a objectiu apropar al consumidor que viu a Catalunya al vi català amb DO -que garanteix tant l’origen com la qualitat-, així com modernitzar la seva imatge i desvestir-lo de complexitats.  
 

Pròximes accions de cara a la tardor

Els presidents de les DO i el director de l’INCAVI han aprofitat l’ocasió també per avançar algunes de les activitats que tindran lloc al llarg dels pròxims mesos de tardor/hivern.
La primera d’aquestes accions serà el llançament d’un espot publicitari que s’emmarca en la segona fase de la campanya conjunta de les DO. Aquest espot veurà la llum a finals d’aquest mes de setembre.

De cara al novembre, del 9 al 15, arriba un altre plat fort pel vi català: la primera edició de la Setmana del Vi Català. Set dies plens d’activitats arreu de tota Catalunya per promocionar el vi català a diferents indrets del territori. Organitzada per l’INCAVI amb el suport de les Denominacions d’Origen, la Setmana del Vi Català neix “amb voluntat de continuïtat i d’esdevenir la gran festa anual dels vins catalans”, ha dit Salvador Puig, director general de l’INCAVI.

La Setmana del Vi Català agruparà tot un conjunt d’activitats presencials i virtuals amb un objectiu comú: mostrar la diversitat i riquesa del sector del vi a Catalunya. Una programació oberta i participativa que es dibuixarà amb les propostes dels propis actors del sector juntament amb les organitzades pròpiament des d’INCAVI.

També us pot interessar

Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla?
Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla? | Pixabay
Laura Conde | 1 comentari
Cinc propostes ideals per acompanyar una beguda versàtil i gastronòmica com el cava.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció de 10 vins que demostren el gran potencial del vi cooperatiu català.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 1 comentari
Encetem una proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví | Sergi de Meià, del restaurant Sergi de Meià, ens explica l'actualitat i com veu el futur post Covid-19.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

 
Imatge il·lustrativa
Joan Nebot
Un homenatge al fundador del celler que va triar el Penedès per a elaborar vins del màxim nivell
Imatge il·lustrativa
Foto: Cristina Fernández
Cristina Fernandez
Per Tots Sants... panellets, castanyes, torrons i refranys | Us proposem una recepta de cuina indispensable aquests dies: la recepta de panellets | La maridarem amb una malvasia, un moscatell o un vi ranci sec
Imatge il·lustrativa
Pexels
Lourdes López
Els restauradors denuncien el tancament unilateral, la falta de control al transport públic i que les ajudes són clarament insuficients
Imatge il·lustrativa
El cava Gran Reserva Brut Nature surt al mercat a un preu de 35 euros