entrevista

Francesc Molins, del restaurant El Xirricló de Balaguer: "Les terres de ponent tenen una riquesa gastronòmica brutal que no es reconeix del tot"

Proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví

Francesc Molins, propietari i director de Cal Xirricló de Balaguer ens respon unes preguntes

Francesc Molins, del restaurant El Xirricló de Balaguer: "Les terres de ponent tenen una riquesa gastronòmica brutal que no es reconeix del tot"

| 03/09/2020 a les 11:56h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Gastronomia, Restaurant Cal Xirricló, Cartaví
Francesc Molins, del restaurant El Xirricló de Balaguer
Francesc Molins, del restaurant El Xirricló de Balaguer
Organitzats per l'Associació Vinícola Catalana (AVC), els Premis Cartavi tenen com a principal objectiu distingir els restaurants catalans que realitzen dia a dia una tasca en defensa i promoció dels vins emparats en qualsevol de les 11 denominacions d’origen catalanesFrancesc Molins és el propietari i el director de Cal Xirricló, a Balaguer. 
 
Com està anant aquesta nova normalitat a Cal Xirricló?

La veritat és que estem molt contents. Des del primer moment la resposta de la gent ha sigut espectacular i estem molt agraïts.

Feieu "take away" abans del confinament? Ha vingut per quedar-se?

Abans del confinament fèiem alguna coseta de takeaway, però en cap moment ho havíem explotat ni promocionat. És evident que tant el nostre sector com altres ens hem hagut de reinventar i aquesta branca del "delivery" era una molt bona opció per compensar les nostres limitacions i restriccions dins el restaurant. La resposta als primers dies va ser boníssima, superant les nostres expectatives. Avui dia la demanda ha baixat, ja que el restaurant ja pot tenir una mica més d’aforament, però està clar que aquesta proposta ha vingut per quedar-se. Notem que molta gent vol gaudir de la tranquil·litat d’estar a casa seva i aquí és on entrem nosaltres amb les nostres propostes.
 

Coca amb foie, vieira, pernil d'ànec i caviar de tòfona


Com veus el futur immediat?

Estem molt esperançats perquè notem que la gran majoria de la gent té moltes ganes de fer coses i tirar endavant. Hem d’intentar entre tots que tot rutlli, però amb molta prudència i sentit de la responsabilitat. Si tothom és conscient i fa les coses ben fetes, tot anirà bé.
 
Heu aprofitat aquesta parada obligada del segon trimestre per provar noves elaboracions?

Sí. Evidentment hem tingut molt més temps per reflexionar, per pensar, per experimentar, per crear i per provar. Hem tingut aquell temps que moltes vegades no tenim a caus del ritme frenètic del nostre dia a dia.
 

Timbal de cua de bou, cremós de préssec i figues


Algun plat nou a la carta? 

El nostre restaurant aposta molt pels productes de temporada i de proximitat, per tant l’anem canviant molt sovint. Dins de la temporada on ens trobem hem incorporat un foie micuit casolà amb tòfona d’estiu del Montsec, cireres i una terra de blat de moro garrapinyat i després un timbal de cua de bou, cremós de préssec i figues a la brasa.
 
Sou, bastant actius a xarxes socials. A través del vostre instagram es poden fer comandes... Què en penseu del boom dels "lives" de receptes de xefs?

Crec que són molt positius perquè són una manera d’interactuar amb els nostres clients i amb gent que els interessa el món de la gastronomia. És una manera de demostrar que estem vius i al mateix moment ens dóna molta energia per continuar lluitant. La gent des de casa seva ha cuinat molt i ho seguirà fent, i ha sigut molt conscient de la importància que té la cuina, de respectar els productes, i aquesta consciència personalment considero que és molt bona.
 
Heu tastat molts vins catalans? Alguna sorpresa? Alguna incorporació a la carta de vins?

Hem provat força referències, ja que com he dit, hem tingut molt més temps. Hi ha hagut un munt de sorpreses, i en podríem dir moltes, però m’han captivat en certa manera l'Endògen, de Finca Mas Perdut al Penedès, els vins de Marco Abella, del Priorat, especialment el Roca Grisa i el Loidana, el vi blanc Vall de Molinàs, del celler Hugas de Batlle, a l’Empordà i el Rubiols de la Judit Sogas, de Rubió de Sòls.
 

Roca Grisa del celler prioratí Marco Abella


 
Què tenen les terres de Ponent gastronòmica i vinícolament parlant?

Una riquesa brutal que malauradament no se’ns reconeix del tot. Tenim una horta fantàstica, som rics amb cereals, tenim el millor oli del món i una ramaderia espectacular. Vinícolament estem dins la DO Costers del Segre, la qual ens ofereix uns ventalls molt amplis de matisos i característiques a causa de la gran diferència de climatologia i altituds que tenim. Poques Denominacions poden presumir de tenir la nostra diversitat amb vins.
 
Què creus que canviarà, en general, amb els hàbits de consum, després de la Covid-19? 

M’agradaria que fos un punt d’inflexió perquè a partir d’aquest moment tots fóssim més conscients a l’hora de consumir. Què és el que consumim i on ho consumim. Hem de vetllar al màxim pel comerç de proximitat,  pels seus productes, pels artesans, pels nostres elaboradors, pel turisme local i pel nostre entorn. Ens ho hem de creure, som molt potents i ho podem demostrar amb el cap ben alt.
 
Creieu que la Covid-19 farà prendre més consciència col·lectiva dels beneficis del consum de producte local?    

Tant de bo sigui així. Tenim motius sobrats perquè això sigui una realitat.


EL PERFIL

Un llibre: L’últim que he llegit, Purgatori, de David Marín.

Un grup de música: Encara que no tinguin res a veure, Txarango, Van Morrison i Lluis Llach, cadascun al seu moment.

Una pel·lícula: La Vida és bella

El teu plat preferit: Aquell que et vingui de gust en aquell moment

Un restaurant que no sigui el teu: Als que sobretot et cuinin amb "carinyo" i et serveixin amb un somriure.

Algú que admiris i amb qui aniries a sopar? Admiro a molta gent per molts motius.

Tens algun cuiner referent? Més d’un, però m’agrada molt Jordi Vilà.

Un vi català que t'emocioni: Acusp, de Castell d’Encús
Amb el suport de:  
 

També us pot interessar

Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla?
Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla? | Pixabay
Laura Conde | 1 comentari
Cinc propostes ideals per acompanyar una beguda versàtil i gastronòmica com el cava.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció de 10 vins que demostren el gran potencial del vi cooperatiu català.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 1 comentari
Encetem una proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví | Sergi de Meià, del restaurant Sergi de Meià, ens explica l'actualitat i com veu el futur post Covid-19.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

 
Imatge il·lustrativa
Joan Nebot
Un homenatge al fundador del celler que va triar el Penedès per a elaborar vins del màxim nivell
Imatge il·lustrativa
Pexels
Lourdes López
Els restauradors denuncien el tancament unilateral, la falta de control al transport públic i que les ajudes són clarament insuficients
Els restaurants que fan menjar per emportar i que han estat obligats a tancar poden demanar els ajuts.
Els restaurants que fan menjar per emportar i que han estat obligats a tancar poden demanar els ajuts. | Pexels
Sergi Cortés
El DOGC publica avui la convocatòria de subvencions per la restauració i els centres d’estètica i bellesa afectats econòmicament per la COVID-19
Imatge il·lustrativa
El cava Gran Reserva Brut Nature surt al mercat a un preu de 35 euros