vins brisats catalans

Sis vins brisats catalans imprescindibles

Què és un vi brisat?

Els vins brisats catalans estan reviscolant amb força amb productes refinats i de prestigi que s’han posat al dia

6 rosats i negres estiuencs, per menys de 6 euros

| 28/08/2020 a les 08:12h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Els vins de la setmana, vins brisats, vins brisats catalans
Imatge il·lustrativa
Cupatges s’ha volgut endinsar aquest agost en la secular tradició dels vins brisats, els blancs amb mentalitat i elaboració de negres (fermentats amb les pells) que bevien en porró molts dels nostres avis.

Segons el ‘Diccionari del vi i del beure’ de Joan Maria Romaní Olivé, un vi brisat o de brisa és “el vi que fermenta amb la rapa”. No hi ha dubte que els actuals brisats són productes més refinats i bevibles que els que elaboraven els nostres avis, mantenint un puntet més tànnic que els blancs tradicionals. Els brisats, de fet, estan reviscolant amb força amb productes posats al dia, actualitzats. S’estan recuperant els brisats tot i que han travessat molts anys d’ostracisme aquests vins elaborats amb fermentacions en contacte amb les pells o en contacte amb la rapa, la pellofa, la polpa i el pinyol.

La presidenta de l’Associació Catalana de Sommeliers, Anna Vicens, afirma que “els vins elaborats amb la brisa (les parts sòlides) poden semblar més rústics i austers, però resulten ser molt gastronòmics per la seva aportació de tannicitat i cos”. Vicens afegeix que “sembla ser que té el seu origen a Geòrgia, i a Catalunya hem sabut recuperar aquesta tradició i es fan vins realment molt interessants”.

El president de l’Associació Catalana d’Enòlegs, Joan Miquel Canals, opina que en això dels vins brisats “es roda el món i es torna al Born”. En aquest sentit apunta que “es busquen coses noves buscant entre les arrels”. Creu que té tot el sentit l’elaboració de brisats a la Terra Alta i també en el cas de les varietats “grises”, com ara el xarel·lo vermell o la garnatxa grisa, tot buscant maceracions per extreure més color. Els que ha tastat Joan Miquel Canals els troba “originals”, i creu que aquesta elaboració ancestral “té molt de potencial i es poden fer coses xules”. El president dels enòlegs catalans també és del parer que en els vins brisats actuals és important explorar vinificacions precises en fred i tecnològiques per evitar defectes.
 
Els vins brisats que hem seleccionat són per deixar bocabadat. Recorrem a través de 6 interessants vins el Penedès, i també la Terra Alta i el Montsant. Tots ells, que s’han ordenat de menor a major preu (facilitat pels cellers), s’han tastat amb les copes específiques de cristall Riedel d’Euroselecció. Concretament, són la versàtil copa de cristall Riedel Veritas Riesling / Zinfandel d’Euroselecció (per als xarel·los i la malvasia de Sitges) i amb la Riedel Veritas Syrah (per les garnatxes blanques). 
 
BLANC D’ORTO BRISAT 2018
Orto Vins
DO  Montsant
PVP: 16,50 € 
 
A Orto Vins volen elaborar la seva manera d’entendre la garnatxa blanca, varietat que recorden que “antuvi tenia una importància considerable” a la zona. Aquest vi neix de vinyes plantades fa entre 40 i 60 anys (als petits bancals de Les Planes, La Coma, Palell i La Riguera).  La verema del 2018 a Orto Vins va ser una de les més primerenques i més ràpides; “amb uns raïms sense cap pansa, plens d'aromes, amb bona frescor i d'un color intens”. Elaborat a la Cooperativa del Molar, el raïm es va derrapar completament i es va iniciar la fermentació alcohòlica en una tina d’acer inoxidable de 1.100 litres. El most es va mantenir amb les pells durant un cicle lunar: 29 dies. El final de la FAL i la criança del vi es van fer en botes de 500 litres de 5 anys amb les seves mares, durant 6 mesos. No es va clarificar, i la filtració va ser molt suau per tal d‘eliminar possibles partícules en suspensió. D’aquesta anyada només hi ha hagut disponibles 1.240 ampolles de tres quarts i 30 de litre i mig. L’enòleg copropietari d’Orto Vins, Joan Asens, afirma que el seu moment òptim de consum se situa durant els pròxims 15 anys. Té 13,39 % vol. d’alcohol, una acidesa total en tartàric de 4,9 g/l. i un pH de 3,36.
De color daurat, aquest vi destaca per la seva rodonesa i cremositat, tot i mostrar un pèl de tannicitat i una varietal nota final un pèl amargantosa. També expressa notes de préssec de vinya, fruits secs, bona acidesa i certa salinitat. És, de totes totes, una interesant interpretació de la garnatxa blanca. Val més del que costa. Aconsello tastar-lo amb la Riedel Veritas Syrah, ja que li va bé una major oxigenació.
 
CARTOIXÀ BRISAT 2018
Sicus Terrers Mediterranis
Sense DO  (Penedès)
PVP: 17,90 € 
 
Cartoixà (xarel·lo) nascut de vinyes de 22 any, les de La Caseta, plantades a 210 metres sobre el nivell del mar Mediterrani, que està situat a només 6 quilòmetres de distància d’aquest projecte baixpenedesenc. Són vinyes de sòl franc de naturalesa calcària, moderadament bàsic i amb bon drenatge. Els raïms són veremats a mà. Es va practicar una infusió i fermentació de raïms sencers (amb rapa) durant 90 dies (sense fer-hi pigéage ni remuntats). Sagnat del vi per gravetat (sense premsar). Repòs durant un mes en gerra ceràmica i set mesos en dipòsit d’acer inoxidable. Es tracta d’un vi lleuger, amb només 10% vol. d’alcohol. D’aquesta anyada només es van elaborar 2.483 ampolles. El vitivinicultor Eduard Pié, propietari d’aquest celler del Baix Penedès, busca la màxima expressió del terrer amb vins monovarietals de monoparcel·les. La seva filosofia pren consciència de “la importància d’expressar el terrer amb un aliment tan dependent i interrelacionat amb la terra com és el vi”.
De color daurat i un pèl tèrbol, aquest és un interessantíssim vi fill del Massís de Bonastre. Mostra notes que recorden el suc de pomes àcides i un punt salí final. És llarg i gastronòmic. Molt bona acidesa i certa tannicitat. Aconsello tastar-lo amb la Riedel Veritas Riesling / Zinfandel.
 
PUR 2019
Torre del Veguer
DO  Penedès
PVP: 18 € 
 
Aquesta és la segona anyada del vi més especial d’aquest projecte familiar del Massís del Garraf. El Pur 2019 és fruit de l’I+D vitivinícola de l’equip encapçalat per la presidenta i enòloga del celler familiar de Sant Pere de Ribes, Marta Estany. És un vi brisat que segueix la filosofia de mínima intervenció tant a la vinya com al celler. L’èxit de la primera anyada, d’edició limitada, els ha animat a continuar amb aquest projecte fruit de l’autòctona Malvasia de Sitges de les vinyes Canal del Foix (plantada l’any 1975) i Can Parès (de 2013). Són vinyes ecològiques des de l’abril del 2016, seguint les directrius del CCPAE, i el vi és apte per a vegans i sense sulfurós afegit. La Malvasia de Sitges s’ha convertit en tota una punta de llança a Torre del Veguer, un dels cellers pioners en la recuperació d’aquesta històrica i aromàtica varietat. L’elaboració segueix la filosofia de mínima intervenció per obtenir la màxima expressió del terrer i la vinya. La verema és 100% manual, en caixes de 20 kg. Al raïm se’l sotmet a una baixada de la temperatura en càmera frigorífica durant  24 hores per preservar els precursors aromàtics. S’hi fa un desrapat i una maceració amb les pells durant 45 dies en gerres ceràmiques. La fermentació es produeix de forma espontània amb llevats indígenes de la vinya i les pells. Té zero sulfits afegits, i el vi ni es clarifica ni s’hi fa cap filtració. Només té 11 graus. És un vi que busca la puresa d’antigues elaboracions, tot cercant recrear els vins dels nostres avantpassats.
De color carbassa amb reflexos taronja i ambre, és un vi elegant, més refinat que la primera edició. Destaca amb notes tropicals, especialment de litxi, però també amb notes que recorden el llúpol. També apareixen notes florals, recordant els pètals de rosa, i té una bona acidesa. Aconsello tastar-lo amb la copa Tastat amb la copa Riedel Veritas Riesling / Zinfandel. 
 
TREMENTINAIRE 2016
Herència Altés
DO  Terra Alta
PVP: 24 € 
 
Aquest singular DO Terra Alta està elaborat amb el premsat d’un brisat. El nom del vi fa referència a les dones sàvies de la muntanya,  les remeieres i les bruixes, evocant temps de rancis de solera: la bóta del racó dormint sota l’escala i l’àvia que l’alimenta evitant que s’esgoti. Tot plegat són memòries d’un temps passat que perduren en el present”. Trementinaire és una garnatxa blanca que han batejat com un vi “a flor de pell”. Des del celler de Gandesa afirmen que parla de “flaire d’ungüents, herbes i plantes, pell de taronja deshidratada. Memòries d’un temps passat, que perduren en el present”. El raïm es va veremar a mà. Un cop al celler, primer s’hi va fer un derrapat-trepitjat i un posterior encubat refredant el most a uns 8ºC. Durant 10 dies es va dur a terme una maceració pel·licular a uns 5 - 8ºC, fins a l’inici de la fermentació alcohòlica. A una densitat de 1050, es va sagnar el most flor i es va passar a una altra tina per acabar la fermentació alcohòlica sense les pells. La part de pells i la resta del most es van quedar a la mateixa tina fins al final de la fermentació alcohòlica. A continuació, a les 24 hores, es va fer el premsatge i trasbals per eliminar les mares més gruixudes. Finalment, es va fer trasllat a botes de 300 litres de 5è any, on es va iniciar una criança oxidativa que es va allargar durant 22 mesos.
De bonic color entre ataronjat i ambre, aquest singular brisat és tànnic i un punt amarg, fins i tot mostrant un punt cerveser i fins i tot de vermut. Mostra intensitat aromàtica, cos, fruits secs, herbes aromàtiques seques, orellanes i una bona acidesa. És un brisat certament complex i interessant, força diferent de la resta seleccionats. Aconsello tastar-lo amb la Riedel Veritas Syrah.
 
ESTRANY 2015
Can Credo
DO  Penedès
PVP: 25 € 
 
Aquest és un vi penedesenc que recupera l’esperit dels vins brisats que elaborava Can Credo a inicis dels 2000. La collita 2015 es posarà a la venda entre setembre i octubre. La primera anyada del vi Estrany va ser la del 2011. Es tracta d’un 100% xarel·lo de limitadíssima producció: només 644 ampolles quest 2015. Can Credo també ha tret al mercat un Estrany “més jove”, elaborat amb motiu de la Verema Solidària 2017 i, per tant, adaptant les decisions tècniques a l’esdeveniment de la verema. També és un 100% xarel·lo amb una producció de 2.933 ampolles i un PVP de 16 euros. El vi blanc Estrany procedeix de la vinya Serral del Bosc, de sòls extremadament calcaris i textura franca (equilibri entre sorres, llims i argiles).

Es tracta d’una vinya de titularitat pròpia situada a la comarca de l’Alt Penedès i conreada seguint els principis de l’agricultura ecològica i biodinàmica. Amb només 11% vol. d’alcohol, des d’aquest celler sadurninenc s’afirma que Estrany recupera una manera de fer ancestral, de quan el raïm blanc es macerava amb la pell. S’afegeix que “es tracta d’una pràctica que té com a voluntat mostrar la varietat xarel·lo sense concessions i amb total franquesa, profunditat i ruda elegància. La fermentació –amb llevats propis aïllats de les vinyes de Celler Credo– té lloc en bota de roure oberta amb les pells de la xarel·lo durant deu dies, on posteriorment realitza una criança d’un mes”. Des de Can Credo, a l’etiqueta del vi, diuen que estrany també és singular, insòlit, rar, misteriós i xocant. I es pregunten: Era estrany el vi dels nostres avis?
De color daurat, l’Estrany 2015 mostra bona acidesa i un atraient final salí. També és fresc i vibrant tot i la seva llarga criança. Un vi meravellosament sorprenent. Tastat amb la copa Riedel Veritas Riesling / Zinfandel mostra més sensació cremosa, i més amplitud amb la Riedel Veritas Syrah. 
 
OBSTINAT 2017
Cal Tiques
Sense DO (Penedès)
PVP: 34,10 € 
 
El vi Obstinat té a veure, segons el propietari de Cal Tiques, el vitivinicultor Joan Rubió, “amb mantenir-se fidel a una idea i a una manera concreta de fer i sentir els vins”. L'any 2002 va començar a fer els vins seguint un criteri que parteix del coneixement i la intuïció. Treballa aprofitant els compostos que es troben en la pell del raïm, aromàtics i gustatius. Per dur-ho a terme manté en contacte la pell del raïm amb el most durant dies. La durada i la intensitat de cada maceració ve condicionada per les condicions de l'anyada.

Posteriorment fa l'escorregut de tots els vins sense premsar, es treu el vi a poc a poc, per gravetat, i es decideix el tall per tast. “Aquest estil és el punt de partida de tots els vins que faig al celler”, afirma Joan Rubió. L’Obstinat neix d’una vinya que és una peça de terra del barri de Ratera, situada en el municipi de Castellví de la Marca. Segueix els paràmetres de la biodinàmica, El raïm de xarel·lo es va collir manualment el dia 28 d'agost del 2017, i va passar per la taula de selecció. Posteriorment es va derrapar i es va encubar en un dipòsit d'acer inoxidable. Comença la fermentació amb els seus propis llevats i va macerar durant deu dies. En aquest període de maceració es trepitja les pells del barret periòdicament. Es descuba per gravetat, sense premsar. Es fa una criança de quatre mesos en gerra de ceràmica vermella de Joan Carles Llarch i en botes de roure de tercer any de 500 litres. D’aquesta anyada només es van elaborar 1.350 botelles numerades. És un vi de només 11% vol. d’alcohol.
És molt varietal i refinat. Mostra notes que recorden el fonoll i també a la poma verda, amb un toc amarg final (ametlla) i bona acidesa. És un gran vi. Aconsello tastar-lo amb la copa Riedel Veritas Riesling / Zinfandel.

També us pot interessar

Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla?
Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla? | Pixabay
Laura Conde | 1 comentari
Cinc propostes ideals per acompanyar una beguda versàtil i gastronòmica com el cava.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció de 10 vins que demostren el gran potencial del vi cooperatiu català.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 1 comentari
Encetem una proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví | Sergi de Meià, del restaurant Sergi de Meià, ens explica l'actualitat i com veu el futur post Covid-19.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
És tracta d’un reserva de 5 varietats, de raïms procedents de les vinyes pròpies situades al voltant del celler.
Imatge il·lustrativa
El sommelier Xavier Ayala ens proposa sis vins ancestrals catalans
Imatge il·lustrativa
El Festival Terrer és un festival que uneix música, paisatge i cultura del vi al Priorat apostant per la sostenibilitat, el patrimoni i el territori.
Francesc Nicolás al Vertigo Wine Bar.
Francesc Nicolás al Vertigo Wine Bar. | Jordi Bes
Jordi Bes
El cofundador del Vertigo Wine Bar explica com s'ho han fet per, en plena pandèmia, assumir un local de Barcelona en traspàs i transformar-ne la carta de vins | S'hi poden prendre les 350 referències que ja tenien en distribució i 40 de xerès a copes: "Excepte a Jerez, no crec que hi hagi enlloc a Espanya que tingui una oferta així"