Verema

Les denominacions d'origen de Catalunya inicien la verema

La pandèmia de la Covid-19 o l'excés de míldiu condicionen una verema que s'avança entre 5 i 10 dies respecte el 2019

Les vinyes ecològiques s'han vist més afectades

"Gaudeix del que és bó", una campanya per l'enoturisme de proximitat

| 21/08/2020 a les 07:04h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Actualitat, Verema
Raïms de la DO Terra Alta
Raïms de la DO Terra Alta
Aquests dies arrenca la verema 2020 a la gran majoria de les denominacions d’origen catalanes. La collita s’avança entre 5 i 10 dies respecte al 2019 i que, a més, vindrà marcada per una baixada de la producció a conseqüència del míldiu, especialment afavorit per l'excés de pluges i per les altes temperatures.

A nivell global s'esperen unes pèrdues al voltant del 20% de mitjana. La vinya ecològica s'ha vist més afectada que les que han seguit més controls fitosanitaris

L’afectació del míldiu, tot i ser generalitzada, varia segons la zona de producció i també les varietats, amb més incidència en macabeus, merlots i ulls de llebre. Les vinyes treballades en ecològic s’han vist també més afectades mentre que aquelles que han seguit més controls fitosanitaris i operacions d’esporga en verd han aconseguit esquivar millor el fong. A nivell global, s’esperen unes pèrdues al voltant del 20% de mitjana.
 
La verema 2020 a les 11 DO catalanes està previst que s’allargui fins a finals d’octubre/principis de novembre, quan s’acabaran de veremar les vinyes conreades a més alçada, per exemple a la zona del Pallars Sobirà, a la DO Costers del Segre; a la zona nord de la DO Montsant; o a la zona de Porrera, a la DOQ Priorat.
 
Les varietats més primerenques

En aquestes primeres setmanes es comença ja a veremar el chardonnay, una de les varietats més primerenques. També el moscatell o les garnatxes blanques que busquen més acidesa i menys grau. 
 
Pel que fa a les varietats més tardanes, trobem el picapoll, el cabernet sauvignon a les zones amb més alçada, algunes vinyes de trepat, la parellada i carinyenes i garnatxes negres.
 

Veremant raïms de Juvé y Camps. Foto: Juvé & Camps


Sobre la campanya ‘Gaudeix del que és bo #ViCatalà’

Sota el lema "Gaudeix del que és bo #ViCatalà", les 11 Denominacions d’Origen catalanes (DO Alella, DO Catalunya, DO Conca de Barberà, DO Costers de Segre, DO Empordà, DO Montsant, DO Penedès, DO Pla de Bages, DOQ Priorat, DO Tarragona i DO Terra Alta), amb el suport de la Generalitat de Catalunya a través d’INCAVI, han unit esforços per apropar al consumidor que viu a Catalunya als vins catalans amb Denominació d’Origen.
 
Modernitzar la imatge del vi català, apropar-lo al consumidor no expert i desvestir-lo de complexitat són alguns dels eixos d’aquesta campanya que té com a objectiu fonamental la promoció del consum de vi català amb Denominació d’Origen, no només perquè són els vins de proximitat sinó perquè són bons i de qualitat.

També us pot interessar

Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla?
Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla? | Pixabay
Laura Conde | 1 comentari
Cinc propostes ideals per acompanyar una beguda versàtil i gastronòmica com el cava.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció de 10 vins que demostren el gran potencial del vi cooperatiu català.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 1 comentari
Encetem una proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví | Sergi de Meià, del restaurant Sergi de Meià, ens explica l'actualitat i com veu el futur post Covid-19.

COMENTARIS

cherdonnay?
Manuel Duran Samaranch, 25/08/2020 a les 11:48
+0
-0
Que es fará amb aquesta varietat que tan ha perjudicat el prestigi del vi catalá?

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
És tracta d’un reserva de 5 varietats, de raïms procedents de les vinyes pròpies situades al voltant del celler.
Imatge il·lustrativa
Foto: Carles Gala
El CavaBar estarà obert els dissabtes, diumenges i festius.
Eva Ferrer i Enric Forcada brinden per la Festa de la Verema del Bages
Eva Ferrer i Enric Forcada brinden per la Festa de la Verema del Bages | Pere Fontanals
Pere Fontanals
L'alcalde d'Artés, Enric Forcada, explica que "el fàcil hauria estat no fer res, però hem decidit tirar endavant"
Ferran Adrià, Josep Roca i Nandu Jubany al Food & Hospitality, Tourism and Gastronomy Forum.
Ferran Adrià, Josep Roca i Nandu Jubany al Food & Hospitality, Tourism and Gastronomy Forum. | Fira de Barcelona
Jordi Bes
El cuiner desgrana les seves propostes per superar la pandèmia durant un fòrum a Barcelona on urgeix a buscar alternatives: "No podem estar tot el dia amb el súper drama" | Avisa els restaurants que han de tenir un pla de negoci per tirar endavant i el sommelier Josep Roca reivindica el rol de la restauració: "Som com la cultura, una fórmula que cura"