vins catalans

​Novetats de vins catalans post confinament (III)

Selecció de vins catalans post confinament elaborada per Ramon Francàs

Set novetats de vins catalans post confinament (II)

| 03/08/2020 a les 09:25h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Vins, vins catalans
Imatge il·lustrativa
Aquest és el tercer i últim lliurament de la selecció de vins post confinament que Cupatges ha volgut fer per mostrar la gran vitalitat del vi català tot i la dificultat que presenten els temps presents. La sèrie l’obríem amb 7 vins que recorrien el territori penedesenc de punta a punta. Després d’una altra selecció de 7 vins més, ara viatgem a través dels últims 7 vins des de la Cerdanya a l’Anoia, tot passant pel Priorat, el Montsant, les terres de Lleida i el Penedès. En total, doncs, hem repassat 21 novetats catalanes. Tots elles s’han tastat amb la versàtil copa de cristall Riedel Veritas Riesling / Zinfandel d’Euroselecció.

GUILERA BRUT RESERVA 2017 
Cava Guilera
DO Cava
PVP: 8,65 € 


Cava Guilera acaba de presentar una trilogia de caves Reserva que diuen que representen “l’inici del viatge, el brindis per arrencar el vol amb un somriure als llavis, les copes amb els amics de l’ànima, el moment aperitiu...” Es tracta d’un Brut Nature, d’un Brut i d’un Semi Sec. Es tracta d’un cupatge tradicional (xarel·lo, macabeu i parellada) i un mínim de dos anys de criança en ampolla. Els raïms són fruit de l’agricultura ecològica. Les etiquetes han estat dissenyades per Ciari Quilty Harper (Semi Sec), Anna-Lina Mattar (Brut) i per Paula Gallardo Sánchez (Brut Nature). L’etiqueta d’aquest Brut representa el remogut tradicional de les ampolles (manual) en pupitre.
Afirmen des d’aquestes caves de Lavern que “fer cultura del cava implica estar a prop de les persones. Apliquem una política de preus ajustats i intentem expressar-nos amb naturalitat”. De fet, presenta una bona relació qualitat/preu. El Brut és de color groc palla, nítid i brillant, i amb un bon despreniment del carbònic. Té 8 grams per litre de sucres, la qual cosa fa que sigui un producte rodó. La mostra tastada ha estat desgorjada el juliol d’aquest any, i té més de 24 mesos de criança en rima. Mostra notes a fruites àcides (poma i llimona) en un fons de llevats. El carbònic està molt ben integrat. És un Brut seriós, no embafador ni molt llarg. Un jove que es comença a fer gran.

FEST BRUT ECO 2018
Vallformosa
DO Cava
PVP: 8,80 € 


Vallformosa ha presentat recentment els FEST, els seus nous caves ecològics. Amb més de 12 mesos de criança, Vallformosa presenta tres gammes diferenciades: Brut ECO, Brut Nature ECO i Rosé. Totes elles aptes per a vegans. Mario Eskenazi ha estat l’encarregat de dissenyar l’etiquetatge del FEST de Vallformosa. “Una imatge jove i acolorida que respon a l’essència de modernitat i celebració transmetent l’autèntic esperit BeBubble”, segons aquestes caves de Vilobí del Penedès. El Brut és un cava de color groc palla amb reflexos verdosos, nítid i brillant. Destaca amb una molt bona escumositat, formant una nodrida i perfecta corona.
En nas és fi i aromàtic a la vegada, floral (flors blanques) i fruitós, amb una pinzellada que recorda els llevats i el pa torrat (un mínim de 12 mesos de criança en ampolla abans de desgorjar). Mostra una interessant sensació cremosa. En boca presenta un bon balanç, un gran equilibri entre fruita i acidesa. És aquesta acidesa el que l’allarga en el postgust. No és voluminós. Més aviat és delicat i elegant. És un cava harmoniós i sàpid. Combina fruites blanques (poma i pera) i també presenta fruites fresques amb pinyol de primavera, com la nectarina. És jove i desenfadat, amb un carbònic suau i ben integrat, Per via retro nasal recuperem el record de les fruites blanques, i té un final fresc i cítric (amb notes que recorden el iogurt de llimona). L’acidesa queda compensada pels seus 11,5 grams de sucres. 

SÒLS.X ROSAT 2019
Rubió de Sòls
Sense DO (Lleida)
PVP: 9 € 


Aquest és el primer vi de l’enòloga Judit Sogas i Sánchez que és elaborat amb una varietat que no és la xarel·lo. És un singular rosat ecològic elaborat al 100% amb la varietat ull de llebre plantada el 2011 que la seva autora defineix com a “un rosat ecològic de Lleida fresc i sofisticat”. La verema es va fer el 15 de setembre de l’any passat, i els raïms fan reposar en una càmera durant 24 hores a 0º C. Se li va practicar un premsatge suau i es va decantar de manera natural.
És un vi fruit de la seva pròpia finca a La Foradada (Montsec), amb una molt bona integració dels 3 mesos de la fermentació alcohòlica i criança en fusta. Aquest vi elaborat amb baixes dosis de sulfurós, va ser embotellat el passat 1 de maig. En aquesta primera anyada hi ha un miler d’ampolles disponibles. És un rosat pàl·lid, fresc i amb certa tensió, no embafador, marcat per notes que recorden fruitetes vermelles àcides (magrana i taronja sanguina) i per una bona acidesa i certa tannicitat. Des de Rubió de Sòls diuen que és ideal per acompanyar “plats frescos i amb gustos ben marcats, tant siguin de mar com e muntanya, ideal a l’estiu i a l’hivern”.

COSTES DEL MISTERI 2019
Família Gramona
Sense DO  (Cerdanya)
PVP: 18,90 € 


Tot i les grans dificultats que suposa la coronacrisi, Gramona ha decidit tirar endavant la seva inversió a la Cerdanya. Es tracta del projecte de Riu de Cerdanya. Amb aquest projecte la Família Gramona afirma que continua el seu repte d'aprenentatge de la natura des de diferents perspectives, en aquesta ocasió des d'un clima d'alta muntanya. Acaben de presentar els 4 primers vins, unes 5.000 ampolles que es comercialitzen amb el nom de Costes de Cerdanya.
Des de Família Gramona s’afirma que “la varietat montònec troba en aquest paratge la seva màxima expressió, i ofereix un vi d'acidesa i aromes fresques. En boca presenta una estructura agradable i untuosa”. S’anuncia com un vi d’alta muntanya (1.223 metres sobre el nivell del mar). La plantació dels ceps de Costes del Misteri és de l’any 2015. Els ceps es van conduir en cordó Royat, i s’hi ha practicat una agricultura que segueix els preceptes biodinàmics. El rendiment ha estat de només 5.000 quilograms per hectàrea. La collita es va fer el 4 de novembre del 2019. El most va fermentar parcialment en bota de 300 litres de diversos usos, i dos terços del vi va fer també la fermentació malolàctica. Es va embotellar el passat mes de març. És un vi d’edició limitada (2.334 ampolles), jove, prim, de gran acidesa i verticalitat. Mostra certa untuositat i notes que recorden la pela de llimona. 

PEDRABONA 2018
Josep Grau Viticultor
DOQ Priorat
PVP: 20 € 


L’elaborador de la DO Montsant Josep Grau fa el salt a la DOQ Priorat. El 10 de desembre de l’any passat va comprar una casa a Gratallops per convertir-la en un celler-boutique. Diu que és un projecte romàntic, de només 15.000 ampolles. Les primeres, sota la marca Pedrabona, ja les ha elaborat al celler de prestigi Terroir al Límit. Pedrabona vol ser reflex, sobretot, de “l’essència d’un paisatge de vinyes de petites parcel·les, envoltades de bosc i de murs de pedra seca que separen les terrasses estretes de sòls de pura pissarra, de llicorella”.
És fruit de vinyes plantades fa 15 anys en una parcel·la orientada al sud-oest. Està dividida en terrasses estretes, característiques del Priorat, sobre sòls de pissarra a 260 metres sobre el nivell del mar. El raïm prové d'aquesta finca de 4 hectàrees de Bellmunt del Priorat, que porta per nom Lo Panso. Elaborat al 50% amb garnatxa negra i carinyena, el vi va fermentar en dipòsit d’acer inoxidable i es va criar en un foudre Stockinger de roure austríac de 2.000 litres, durant 12 mesos. Bona integració tant de la fusta com de l’alcohol. És un vi fruitós (predomina la fruita vermella un pèl caramel·litzada), vellutat, amb no gaire volum i que exhibeix fluïdesa. És un Priorat modern i bevible, amb un punt mineral. És un Priorat un pèl llaminer, per agradar un ampli ventall de consumidors. 

MAS COLLET SELECCIÓ 2018
Celler Capçanes
DO Montsant 
PVP: 21 € (màgnum)


Es tracta d’una garnatxa blanca 100% plantada el 1954 en vas,  en sòl de panal i de cultiu ecològic. Verema manual a principis de setembre de 2018. Es tracta d’un vi que l’enòloga del Celler Capçanes, Anna Rovira, defineix com a “tímidament” brisat. Jo opino que no és un vi brisat. Se li fa una maceració prefermentativa en fred amb les pells, de tres hores. La fermentació alcohòlica comença en dipòsit d’acer inoxidable i s’acaba en bota de roure francès. L’envelliment és de 14 mesos en bota nova de roure francès de 300 litres. És un vi apte per a vegans.
El seu pH és de 3.2. De color groc palla nítid i brillant. Fusta força marcada en nas i en boca. Vainilles, fruita blanca (poma i nectarina), fruits secs (avellanes) i una nota de fonoll i cítrica (llimona). Molt bona acidesa, que fa salivar, el fa vertical i l’allarga. També m’ha agradat molt una pinzellada mineral (salina). Un vi gastronòmic que no tinc cap dubte que millorarà amb més pas per ampolla. És un vi amb cos (cert treball de mares) i fresc a la vegada. Dissimula força bé els ses 13,5% vol. d’alcohol si no s’escalfa. Opino que és un blanc d’estil borgonyès amb un bon balanç. Transita amb frescor i elegància. Només hi ha 200 ampolles disponibles (totes elles en format de litre i mig).

RIU DE GOST GARNATXA BLANCA 2019
Pla de Morei. Viticultors de l’Anoia.
Sense DO  (Anoia)
PVP: 29 € 


D’una de les zones més castigades pel coronavirus a Catalunya, l’Anoia, arriba aquesta garnatxa blanca. Aquesta primera anyada és de producció molt limitada: només 400 ampolles. El vi pren el nom d’un afluent de la riera de Carme. El riu Gost neix al vessant oriental de la serra d’Orpinell, i passa vora la Torre de Claramunt (la fortificació d’aquest poble era coneguda també com a castell de Riudegost). La finca de Pla de Morei es localitza al terme municipal de La Torre de Claramunt, amb parcel·les a Carme i a Sant Joan de Mediona. A la contraetiqueta d’aquest vi s’indica en un mapa la vinya d’1,10 hectàrees on neix aquesta garnatxa (Finca El Llupià). Compten amb unes 85 hectàrees, entre cereals, vinyes i oliveres.
El 100% dels raïms dels seus vins són de la seva propietat, fruit de l’agricultura ecològica. Aquest és un vi jove de color groc palla, nítid i brillant, que és tremendament varietal. Flor blanca i fruita blanca (poma) amb un toc tropical (pinya) i aromes que recorden el fonoll. Elegant, amb bona acidesa (llarg) i un punt final un pèl amarg. També mostra cert greix i una punta alcohòlica (13,5% vol.). És molt bona la integració de la fermentació i la criança durant 6 mesos amb treball de mares en botes de roure francès de 500 litres. És el vi més car d’aquest jove celler, on precisen que és jove però que s’ha elaborat amb la voluntat que sigui de guarda. També volen defensar, amb el seu preu, la potencialitat de la zona. Pla de Morei va néixer “per a tornar a posicionar l’Anoia com a territori de llarga tradició vitivinícola i impulsar el seu coneixement i la seva reimplantació a la zona”. El projecte Pla de Morei, amb vinyes de conreu ecològic plantades a partir de 1997, ha estat impulsat per la viticultora Mercè Sangüesa i pel seu marit Xavier Bartrolí. L’assessorament tècnic va a càrrec de l’enòloga Edith Soler.

També us pot interessar

Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla?
Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla? | Pixabay
Laura Conde | 1 comentari
Cinc propostes ideals per acompanyar una beguda versàtil i gastronòmica com el cava.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció de 10 vins que demostren el gran potencial del vi cooperatiu català.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 1 comentari
Encetem una proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví | Sergi de Meià, del restaurant Sergi de Meià, ens explica l'actualitat i com veu el futur post Covid-19.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
És tracta d’un reserva de 5 varietats, de raïms procedents de les vinyes pròpies situades al voltant del celler.
Raïm de Mas Martinet afectat pel Míldiu
Raïm de Mas Martinet afectat pel Míldiu | Mas Martinet
Jordi Bes
Una collita marcada pel coronavirus i el míldiu, un fong que fins i tot ha fet renunciar a l'elaboració d'alguns vins, si bé això no ha estat tot, com testimonia Sara Pérez: "Hem perdut la collita per les conviccions" | El raïm veremat és de qualitat i els romanents de vi que quedaven per vendre poden compensar en part les pèrdues causades pel fong: "Si havia de passar, que sigui aquest any"
D’esquerra a dreta: Joan Soler (DO Pla de Bages), Salustià Álvarez (DOQ Priorat), Salvador Puig (INCAVI), Quim Batlle (DO Alella), Joan Arrufí (DO Terra Alta), Pilar Just (DO Montsant), Bernat Andreu (DO Conca de Barberà), Tomàs Cusiné (DO Costers del Segre), Vicenç Ferre (DO Tarragona), Joan Huguet (DO Penedès), Xavier Pié (DO Catalunya) i Xavier Albertí (DO Empordà)
D’esquerra a dreta: Joan Soler (DO Pla de Bages), Salustià Álvarez (DOQ Priorat), Salvador Puig (INCAVI), Quim Batlle (DO Alella), Joan Arrufí (DO Terra Alta), Pilar Just (DO Montsant), Bernat Andreu (DO Conca de Barberà), Tomàs Cusiné (DO Costers del Segre), Vicenç Ferre (DO Tarragona), Joan Huguet (DO Penedès), Xavier Pié (DO Catalunya) i Xavier Albertí (DO Empordà)
Els presidents, acompanyats pel director general de l'INCAVI, han fet balanç de la campanya conjunta "gaudeix del que és bó"
Imatge il·lustrativa
El celler està transformant a ecològica la seva producció de vins i caves.