tast de vins

Gran Autòcton Blanc 2017; el retorn als orígens

En Xavier Ayala tasta el Gran Autòcton blanc de l'elaborador Albert Jané

Un vi blanc de xarel·lo i malvasia de Sitges fet a la finca familiar Mas Vilella, al Penedès.

| 01/08/2020 a les 07:45h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Vins, Gran Autòcton Blanc, Celler Autòcton, Mas Vilella

El vi del qual avui us parlem reflecteix una realitat de territori, de projecte, d'origen i d'identitat. A molts de nosaltres el nom d'Albert Jané ens evoca una melodia acústica derivada del projecte que fa anys que remena al Montsant (Marçà). Parlem del Celler Acústic, un celler que elabora vins -Braó, Auditori, Acústic- d'una cinquantena d'hectàrees de vinya vella, entre 25 i 95 anys. Després d'elaborar vins amb DO Montsant, l'Albert va voler fer el salt al Priorat (Vilella Baixa) amb un altre gran projecte, el celler Ritme. Al celler hi entren raïms de 20 hectàrees ecològiques per sortir-ne ampolles dels vins Ritme, +Ritme, Plaer i Etern. Tots ells amb DOQ Priorat.

Però avui us volem parlar del projecte mare, del de casa seva, del que porta l'ADN familiar i el que el va veure créixer com a persona i, no podia ser d'una altra manera, com a elaborador de vi. Parlem d'Autòcton Celler, a Mas Vilella, la masia de la família Jané situada a la Bisbal del Penedès. Entre terrenys molt pobres i pedra seca cultiven només varietats tradicionals -xarel·los, malvasies, macabeus i sumolls- per elaborar quatre referències; 2 Autòctons, un blanc i un negre, i 2 Grans Autòctons, un blanc i un negre.

Un projecte amb aires renovats, amb una aposta ferma per fer vins amb varietats autòctones però amb recorregut, potència i sabor, i sobretot, sense massa maquillatge. L'aposta clara que ha portat els vins a moltes cartes d'aquí, però també d'arreu del planeta, perquè representa territori, patrimoni, autenticitat i història.

El protagonista d'avui és el Gran Autòcton Blanc, de l'anyada 2017. Un vi fet amb 75% xarel·lo i 25% malvasia de Sitges de la zona de Tarragona de les comarques del Baix Penedes i l’Alt Camp. Un vi amb intenses flaires a fruita blanca, precursores del que més tard trobem en boca. Volum i greix en la part gustativa, amb un camí inicialment dens però sec i amb tacte a la part final. Pels que fa dies que beveu vi, us recomanem prendre'l d'aperitiu. És perfecte per passar millor aquestes calors d'estiu. Però sobretot, amb ell podreu acompanyar una gran quantitat de plats; pasta, formatges, embotits, carns blanques...


Celler: Autòcton Celler
Zona: Baix Penedès
Varietat: Xarel·lo i Malvasia de Sitges
Tipus de vi: Vi blanc amb bóta
Grau: 14 %
Preu: 17 €

També us pot interessar

Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla?
Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla? | Pixabay
Laura Conde | 1 comentari
Cinc propostes ideals per acompanyar una beguda versàtil i gastronòmica com el cava.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció de 10 vins que demostren el gran potencial del vi cooperatiu català.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 1 comentari
Encetem una proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví | Sergi de Meià, del restaurant Sergi de Meià, ens explica l'actualitat i com veu el futur post Covid-19.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
És tracta d’un reserva de 5 varietats, de raïms procedents de les vinyes pròpies situades al voltant del celler.
Imatge il·lustrativa
Bouquet d'Alella us convida a descobrir el nou Bouquet Wine Bar, un bar de vins al mig de la terrassa del celler i pensat pel turisme de proximitat
Imatge il·lustrativa
La denominació d’origen continua donant a conèixer la personalitat i el nivell dels seus vins a partir de diverses activitats que es desenvoluparan durant les properes setmanes d'estiu.
Imatge il·lustrativa
Cristina Fernandez
Recepta de galetes de mantega amb un cava de Vilarnau | Autora de la recepta: Cristina Fernández