novetats de vins catalans

Set novetats de vins catalans post confinament (II)

Segon lliurament de la selecció de vins post confinament que Cupatges ha volgut fer per mostrar la gran vitalitat del vi català tot i la dificultat que presenten els temps presents.

Vins catalans post confinament

| 21/07/2020 a les 07:31h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Vins, vins catalans
Imatge il·lustrativa
La sèrie l’obríem amb 7 vins que recorrien el territori penedesenc de punta a punta. Ara viatgem a través de 7 vins més de nivell des de la Terra Alta i el Montsant tot passant per Alella i el Penedès. Queda pendent una tercera selecció. Tots ells s’han tastat amb la versàtil copa de cristall Riedel Veritas Riesling / Zinfandel d’Euroselecció.
 
PLANA D’EN FONOLL CABERNET SAUVIGNON 2018
Sant Josep Vins
DO Catalunya
PVP: 6,50 €
 
Només s’elabora aquest vi en aquelles collites en que la cabernet sauvignon aconsegueix una maduració adequada. Ha estat el cas de 2013 (la primera que van treure al mercat), 2015, 2016 i aquesta 2018. En la del 2018, que ha arribat al mercat amb una producció de 10.473 ampolles, han introduït una novetat respecte les anteriors: una pinzellada del 15% de garnatxa negra tot buscant un punt més de fruita i suavitat.
 
És elegant, amb fruita vermella i negra, amb característiques notes a pebrot verd, amb una nota de punta de llapis i un pèl tànnic. Opino que millorarà amb una mica més de pas per ampolla. Els vins Plana d’en Fonoll acaben d’estrenar nova imatge. Han optat per potenciar la lectura de la marca i per una gràfica que situa el vi en un context geogràfic. La gràfica representa tots els pobles de la Terra Alta on hi tenen vinyes els socis d’aquesta cooperativa de la Terra Alta, i també representa, totes les parcel·les de vinya seleccionades per a cada elaboració.
 
SUMOLL GARNATXA 2018
Can Sumoi
Sense DO
PVP: 11,40 €
 
Els seus autors, Pepe Raventós i Francesc Escala, el defineixen com “un vi mediterrani pur”. Es tracta d’un negre natural elaborat amb sumoll i garnatxa al 50%, de 13% vol. d’alcohol. Fermentació alcohòlica i malolàctica amb llevats autòctons i criança durant 12 mesos en dipòsit d’acer inoxidable. Presenta una molt bona acidesa (6.12 g/l en tartàric). De capa mitja, té tensió i és refrescant. També és una mica tànnic.
Es tracta d’un vi modern amb fruita vermella àcida i sucosa. Per a Pepe Raventós aquest nou vi suposa “avançar en l’elaboració de grans negres naturals amb les nostres varietats més locals”. Can Sumoi, d’on pren el nom aquest projecte, és una finca agrícola des de 1645, situada al massís del Montmell, a 600 metres d’alçada. El seu repte és “elaborar vins que reflecteixin el seu origen, recuperant les tradicions ancestrals a pagès i sense cap tipus d’additiu enològic”.
 
ROSAT DE MITJANIT 2019
Vinyes Domènech
DO Montsant
PVP: 12,75 €
 
Aquest rosat pàl·lid de color cirera, nítid in brillant, està elaborat amb la varietat garnatxa peluda (empeltada d’una selecció dels millors ceps de la Vinya del Teixar). Acaba d’estrenar nova etiqueta. És un vi amb certificació ecològica i vegana. L’entrada dels raïms es fa directament a una càmera de fred fins a baixar la seva temperatura entre 2 i 4ºC. Es desrapa i es sagna per començar la fermentació alcohòlica en dipòsit d’acer inoxidable. Fermenta amb llevats autòctons i es manté en contacte durant cinc mesos amb les mares fines.
 

Elaborat en dipòsit d’acer inoxidable, mostra un punt llaminer amb fruitetes vermelles i nata (Palote amb sabor a maduixa). També presenta cert greix i notes que recorden l’aranja i la taronja sanguina ja que expressa certa amargor final i caràcter cítric. És fresc tot i el seu punt alcohòlic i té una bona acidesa (5,3g TAR/L) que compensa i dissimula en part els seus més de 15% vol. d’alcohol. El propietari de Vinyes Domènech de Capçanes, Joan Ignasi Domènech, afirma que “té cor de negre i ànima de blanc”. També s’afirma que aquest vi “presenta la cara més subtil i delicada de la garnatxa peluda”. S’afegeix que “la Garnatxa és la varietat de les mil i una cares” i que han embotellat “la cara fina, subtil i delicada de la garnatxa peluda”. Reblen el clau tot assegurant que “el Rosat de Mitjanit et transportarà fins a una vinya d’alçada i de sòl argilós-calcari d’un racó idíl·lic de la Serra de Llaberia”.
 
L’ENIGMA 2019
Llopart
DO Penedès
PVP: 14 €
 
Singular rosat de bonic i delicat color pell de ceba. Saborosa fruita blanca i sucoses nectarines. Enigmàtic punt rústic. Un joc enigmàtic a la recerca de la varietat d’aquest nou vi, que no s’ha volgut revelar expressament. Un interrogant presideix l’etiqueta. I és que tant la varietat com l’elaboració és un enigma. He pensat que podria tractar-se d’un xarel·lo vermell, per la seva rusticitat. D’aquest vi només s’han elaborat 1.950 ampolles. És una microvinificació singular i efímera, ja que cada any se n’elaborarà un de nou. És un vi de 12% vol. d’alcohol. Des del celler diuen que és “fruit de l’experimentació i el joc amb els raïms de les vinyes de muntanya de l’Heretat Can Llopart de Subirats”. 
Es tracta d’un vi fruit de l’agricultura ecològica apte per a vegans. Per descobrir l’ADN d’aquest vi cal anar a trobar la resposta a la pàgina web de Llopart (#lavidadelesplantes). En aquesta pàgina es pot descarregar una fitxa blanca de tast. De fet,  ‘La vida secreta de les plantes’ és el nou projecte que engloba l’elaboració i la imatge dels vins tranquils de Llopart. Amb aquest distintiu volen transmetre “la nostra fascinació i respecte cap al misteriós món de les plantes: éssers vius amb sensibilitats, estratègies i mecanismes d’adaptació sofisticats”. Afegeixen que volen “continuar aprenent sobre la vida dels ceps, de com s’alimenten i creixen, de com lluiten per la supervivència interactuant amb l’entorn silvestre i com elaboren, en forma de fruits, els colors, gustos i aromes naturals que seran la matèria origen dels nostres vins. Conèixer els ceps en profunditat, amb la finalitat de potenciar totes les essències que ens poden arribar a oferir”.
 
AA ASARVOS 2018
Celler de Les Aus / Alta Alella
DO Alella
PVP: 15 €
 
Josep Maria Pujol-Busquets, propietari d’Alta Alella, diu que aquest vi brisat de color ambre suposa la “frescor salvatge” del trio format pels sòls de sauló, la pansa blanca i el mar Mediterrani. La darrera novetat del celler alellenc és un vi taronja natural fruit de l’agricultura ecològica. Després d’un lleuger premsat, el vi fermenta de manera espontània en gerres ceràmiques de sauló amb les pells dels raïms. Afirmen que amb aquest vi brisat busquen “incrementar el caràcter terroir”. La forma de la gerra ceràmica afavoreix el moviment lliure de les mares en suspensió. No s’hi addicionen ni sulfits ni cap altre producte en tot el procés d’elaboració.
 
Mostra notes que recorden l’aranja, les herbes aromàtiques mediterrànies i un punt salí. Mostra intensitat, volum i bona acidesa. Un vi sec de 12 % vol. d’alcohol. De color daurant amb reflexos ataronjats, aquest vi és prim i presenta una bona acidesa. És prim i fresc, i destaca amb notes quec recorden l’aranja. També mostra cert caràcter tànnic i una amargor que recorda el llúpol cerveser. És un vi franc i nítid a l’hora d’expressar el fet que no té sulfits afegits i que ha fermentat amb les seves pells. Potser el vi més radical d’Alta Alella.
 
EL TEMPLARI 2018
Bàrbara Forés
DO Terra Alta
PVP: 15’60 €
 
“Non nobis, Domine, non nobis, sed Nomini Tuo da gloriam”. Lema de l’Orde del Temple (Orde dels Pobres Cavallers de Crist i del Temple de Salomó). Pili Sanmartín Ferrer afirma que la nova anyada de El Templari “camina lliure per l'Obaga de Tomaset, essent un vi elaborat íntegrament, a partir de l'anyada 2018, amb la varietat morenillo”. De fet, aquest jove i modern negre del  celler Bàrbara Forés és el primer vi emparat pel Consell Regulador de la DO Terra Alta com a morenillo 100%. El celler familiar de Gandesa liderat per Carmen Ferrer, Manuel Sanmartín i Pili Sanmartín elabora aquest vi a partir de raïms de l’Obaga de Tomaset, situada sota els cingles de roca calcària de la Serra de Pàndols, un important corredor biològic que connecta amb el Parc Natural de Els Ports de Beseit, “un espai carregat d’història, bellesa i biodiversitat” segons Bàrbara Forés. El nom de El Templari respon a la recuperació de la varietat i de la finca en qüestió, fins aquells moments erma, i també com a homenatge als cavallers templaris que, a la Terra Alta i també en altres zones, van recuperar el cultiu de la vinya i el consum del vi a l’Edat Mitjana. Tanmateix, per a El Templari s’opta per la nomenclatura de ‘vi vermell’ per tal de recuperar la forma del català arcaic, que anomenava vins vermells al que ara coneixem com a negres.
 
Aquesta anyada 2018, elaborada en gerra ceràmica del cantirer de Miravet Josep Jornet durant 8 mesos, té una producció de 3.258 ampolles. El vi també estrena un nou disseny a l’etiqueta, creat per la dissenyadora Alba Castro. Aquesta és una etiqueta conceptual que “vol expressar la frondositat del bosc i la liquiditat del vi en un context únic”. De capa mitja, aquest vi mostra fruites vermelles àcides com ara la magrana, però també notes a garrofa i d’herbes aromàtiques. És rodonet tot i la certa rusticitat de la varietat, també floral, especiat i amb bona acidesa. El trobo molt interessant.
 
ONE OFF  #1 2018 / 2019
Bell Cros
DO Montsant
PVP: 18 €
 
És el primer vi de la col·lecció ONE OFF, anomenada així perquè “són coses que només es fan una vegada”, segons aquest celler propietat dels suecs Ann i Peter Skoglund. Els vins poden estar fets de raïms que normalment no fan servir, mètodes alternatius de vinificació, fer servir raïms de noves àrees... Són edicions limitades que a Bell Cros li serveixen per “seguir explorant nous camins i treballar en vins que ens agraden i en que creiem”. Aquest primer vi de la col·lecció es tracta d’un singular cabernet sauvignon natural 100%, apte per a vegans i ecològic de la DO Montsant amb la firma enològica de Joan Asens.
De capa mitja, és un negre fresc i llarg, amb un punt tànnic i vegetal. És àgil i mostra notes que recorden els nabius i fruitetes de bosc. Té 14% vol. d’alcohol. Ha fermentat i s’ha criat en dipòsits d’acer inoxidable. Ha fermentat amb llevats autòctons, sense sulfits afegits i sense clarificació ni filtració. Des d’aquest celler es manifesta que “els nostres plans perquè Bell Cros creixi com a productor de vi impliquen provar de fer diferents vins i estils”. S’aconsella harmonitzar amb carns blanques, embotits, amanides (sense vinagre), pasta, arròs, peix i sushi, així com servir-lo a una temperatura de 14° C. Tastada la mostra 226 d’un total de només 553.

També us pot interessar

Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla?
Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla? | Pixabay
Laura Conde | 1 comentari
Cinc propostes ideals per acompanyar una beguda versàtil i gastronòmica com el cava.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció de 10 vins que demostren el gran potencial del vi cooperatiu català.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 1 comentari
Encetem una proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví | Sergi de Meià, del restaurant Sergi de Meià, ens explica l'actualitat i com veu el futur post Covid-19.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
És tracta d’un reserva de 5 varietats, de raïms procedents de les vinyes pròpies situades al voltant del celler.
Imatge il·lustrativa
Bouquet d'Alella us convida a descobrir el nou Bouquet Wine Bar, un bar de vins al mig de la terrassa del celler i pensat pel turisme de proximitat
Imatge il·lustrativa
La denominació d’origen continua donant a conèixer la personalitat i el nivell dels seus vins a partir de diverses activitats que es desenvoluparan durant les properes setmanes d'estiu.
Imatge il·lustrativa
Cristina Fernandez
Recepta de galetes de mantega amb un cava de Vilarnau | Autora de la recepta: Cristina Fernández