Sol Roig, amb la imatge de l'Àngel Garcia Petit al fons
Sol Roig, amb la imatge de l'Àngel Garcia Petit al fons | Ajuntament de Ripollet

Ripollet vol recuperar la vinya per impulsar l'economia local

L'Ajuntament dona el tret de sortida al projecte Ripollet Vital per reprendre el cultiu del raïm, oferir una nova oferta formativa i aprofundir en el passat vinícola

Durant la presentació es té un record per a l'enòleg Àngel Garcia Petit, que n'havia estat un dels principals impulsors

Mor l'enòleg i col·laborador de Cupatges Àngel Garcia Petit

| 16/07/2020 a les 07:21h
Especial: lectura obligatòria
Arxivat a: Opinió, Àngel Garcia Petit, RIpollet recupera la vinya
L'autopista C-58 que connecta Barcelona amb Sabadell i Terrassa divideix el municipi de Ripollet en dos. Cada dia hi circulen milers de conductors, però pocs d'ells deuen ser conscients que on hi ha aquest riu d'asfalt fins a principis dels setanta era un indret que acollia un celler modernista. Va arribar a ser un dels cellers on s'elaborava més volum de vi de la demarcació de Barcelona, però no va ser l'única gesta vinícola d'aquesta població, ja que a finals del segle XIX s'ha documentat que tenia un viver provincial de ceps. L'Ajuntament de Ripollet es proposa treure profit del passat vitivinícola del municipi fent que serveixi com a un motor més de desenvolupament econòmic més enllà de la indústria vallesana.
 

Exterior de l'antic celler modernista de Ripollet on ara hi ha l'autopista C-58. Foto: CIP Molí d'en Rata


El projecte es denomina Ripollet Vital, i la seva presentació s'havia previst fer un parell de dies abans que s'ordenés el confinament per frenar l'expansió del coronavirus. Finalment s'ha pogut celebrar quatre mesos després en el teatre auditori del Mercat Vell, però ara tothom amb la mascareta posada i mantenint les distàncies. A més d'impulsar el Mercat de la Vinya que se sol celebrar per la Festa Major d'agost, i per tant seguir fent memòria de la importància que havia tingut el cultiu de la vinya en el Vallès, es busca plantar-ne de nou i desplegar una nova oferta formativa i ocupacional vinculada al cultiu de la vinya i al vi, però també a altres aspectes, com la sostenibilitat, el producte de proximitat i la visió de gènere.

La iniciativa seguirà condicionada a l'evolució del coronavirus, però pot representar una oportunitat en aquest context tan complex econòmicament i les primeres mesures vinculades al projecte podrien posar-se en marxa durant el 2021. A la sessió s'ha tingut un record especial per a l'enòleg i col·laborador de Cupatges Àngel Garcia Petit, una de les persones més implicades en el projecte, i que va morir a finals del 2019. Entre altres coses Garcia Petit va analitzar on es podria plantejar una nova plantació de vinya, i va considerar que seria possible en uns terrenys al costat del riu Ripoll que són de titularitat municipal.

De fet de vinya ja n'hi ha a Ripollet. Està en el parc dels Pinetons, però és de caràcter ornamental. Amb la nova es tractaria de tenir un camp vertaderament productiu (seria experimental amb criteris ecològics), d'on en pogués sorgir un vi, i que es pogués vincular també a la nova oferta formativa i a altres activitats, com l'enoturisme. La proposta l'han desgranat Sol Roig, de l'empresa Emovins, i Xavier Andreu, de Viemocions. La intenció municipal és començar sobretot per la inserció social (s'arriben a plantejar fins i tot quelcom similar a Can Calopa de Barcelona, que gestiona la cooperativa l'Olivera). Entre el més immediat figura mirar de substituir algun dels Plans de Formació i Inserció (PFI) existents (destinats a qui no ha acabat l'ensenyament obligatori), com el de perruqueria, per d'altres com jardineria o cuina, així com desenvolupar formació per al personal de l'hostaleria local.
 

Sol Roig, amb la imatge de l'Àngel Garcia Petit darrera Foto: Ajuntament de Ripollet


Una història marcada per la vinya

El nou catàleg formatiu és una de les potes més ambicioses del projecte, i s'articula en diversos blocs, des de conreu i biodinàmica, gestió del celler o enoturisme; millora de la qualitat de l'hostaleria i el comerç especialitzat, cosa que pot incloure estudis de sommelier, fins a altres accions singulars, com la pintura amb vi o les construccions amb pedra seca. El fet de plantejar convertir Ripollet en un espai de formació vinculat a la vinya i el vi no és nou en la història, puix que el viver de ceps que està documentat al voltant del 1888 i que era de la Diputació ja tenia una funció formativa d'abast provincial. Entre altres s'hi podia aprendre noves tècniques d'agricultura, ha explicat Roig. A la dècada de 1880, abans de la plaga de la fil·loxera, en el Vallès hi havia més de 19.000 hectàrees de vinya, ha afegit.

"El Vallès l'hem de reivindicar com a terra també de vinyes", ha remarcat Roig, la qual també ha explicat la rellevància del celler modernista, que va ser obra de l'arquitecte Cèsar Martinell. L'edifici ara estaria a punt de complir el centenari, com molts altres cellers modernistes que sí que es conserven a Catalunya, i que se'ls sol denominar catedrals del vi. El de Ripollet va assolir una producció d'1,2 milions d'hectolitres el 1950, estant sensiblement per damunt d'altres cellers cooperatius existents en aquella època en el Vallès, com el de Sant Cugat o el de Rubí. El 1973 va acabar sent expropiat per la Diputació per construir l'autopista C-58. El creixement de la població i la industrialització van contribuir a acabar amb la vinya. De tot allò en queda un testimoni visible, que és un edifici que busca recordar l'antic celler a tocar de l'autopista però que no sembla tenir-hi massa a veure.
 

L'alcalde de Ripollet, José María Osuna. Foto: Ajuntament de Ripollet


L'alcalde, José María Osuna, ha explicat que Ripollet Vital "vol posar en valor la història i la importància de la vinya en el municipi i la comarca", i ha insistit en el fet que el projecte està cridat a ser un dinamitzador econòmic. "Prenem com a hipòtesi que la vinya és un tret de la personalitat històrica de Ripollet, i ha de ser un ingredient de l'impuls de l'economia local", ha detallat. Els primers passos per recuperar el passat vitivinícola de Ripollet es remunten al 2008, mentre que el Mercat de la Vinya i el Vi es va crear en el 2016. La iniciativa d'aquest municipi no és l'única del Vallès per fer valdre el seu passat vitivinícola. Amb la mateixa finalitat Sant Cugat ha creat el centre ViLab al costat de l'antic celler modernista, però ara com ara no s'ha plantejat una col·laboració entre les dues iniciatives.


En record de l'Àngel Garcia Petit
Per fi ha arribat el dia en el qual he pogut tenir una primera impressió de què és el que ajudaves a preparar a Ripollet. Àngel, me n'havies parlat quan ens vam conèixer ara fa tot just un any. Recordo com si fos ahir aquella conversa durant una excursió que va organitzar el celler Torre del Veguer per mostrar el seu projecte de la Cerdanya. Crec que no m'equivoco si dic que de seguida vam congeniar d'allò més bé, i d'aquella primera (i malauradament única) llarga conversa vam deduir ràpidament que podríem fer moltes coses junts.

Tu em vas parlar del projecte per recuperar la memòria vinícola a Ripollet. Jo et vaig dir que un dels aspectes que procuro seguir amb deteniment són les iniciatives que busquen recordar el passat vinícola de l'àrea de Barcelona. Que m'agradaria que un dia em guiessis per Ripollet per fer-ne un article per Cupatges, però que en cap cas volia interferir en els que tu ja escrivies en el diari.

Després de la nostra trobada de seguida vam posar-nos en contacte. Em vas convidar al Mercat de la Vinya que s'havia de fer a l'agost, em vas dir que et semblava lloable que faci divulgació d'aquests aspectes i que pensaves respectar la meva feina. Vam arribar a quedar, però aquella trobada ja no es va produir mai perquè la salut ja no t'acompanyava.

Després d'alguns retards inicials i del confinament per frenar el coronavirus, finalment he pogut anar a la presentació del projecte de Ripollet on havies col·laborat i fer l'article en record teu que vaig prometre quan ens vas deixar. De tu em queda aquella conversa i el llarg correu que em vas enviar després, i on acabaves dient que esperaves que seguíssim aprenent coses conjuntament.

Em sap greu no poder aprendre al teu costat, però d'alguna manera avui m'he sentit pròxim a aquella voluntat que m'havies expressat i que jo compartia. Ja ho ha dit la teva amiga Sol Roig a l'inici de la seva intervenció. "Recordo algú que sí que està avui entre nosaltres", ha indicat amb una imatge teva al seu darrere. Anant a Ripollet he après de tu de nou per un dia, i segur que hi haurà més ocasions, ja que la història vinícola és una gran caixa que encara té moltes sorpreses per revelar.

 

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 2 comentaris
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.