Cava Comtats de Barcelona

El cava català es dirà Comtats de Barcelona per diferenciar-se del de la resta de l'Estat

Acord en el ple del consell regulador per una nova zonificació i per una segmentació qualitativa de la DO Cava

El cava tindrà 4 noms per diferenciar-se de la zona d'Espanya on està elaborat; a Catalunya, Comtats de Barcelona, a l'Aragó, Valle del Ebro, a Extremadura, Viñedos de Almendralejo, i a València, Altos de Levante.

El Cava limita el rendiment a 10.000 quilos per hectàrea

| 16/07/2020 a les 04:41h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Denominacions d'Origen, Comtats de Barcelona, Cava català, Cava de guarda, Cava de guarda superior
Javier Pagés president de la DO Cava, amb els vocals del consell regulador, el secretari general, el director tècnic de la DO i el director general de l'INCAVI
Javier Pagés president de la DO Cava, amb els vocals del consell regulador, el secretari general, el director tècnic de la DO i el director general de l'INCAVI
En paraules del president de la DO Cava, Javier Pagès, "El Cava es posa a l'avantguarda de les denominacions d'origen de vins escumosos de màxima qualitat elaborats sota l'estricte mètode tradicional". En un dels plens més transcendents de la seva història, el consell regulador del cava va aprovar ahir per unanimitat la nova zonificació i segmentació qualitativa de la DO Cava. 

4 zones del Cava a l'Estat


El cava quedarà dividit en quatre zones a tot l'Estat; a Catalunya, Comtats de Barcelona, a l'Aragó Valle del Ebro, a Extremadura, Viñedos de Almendralejo, i a València, Altos de Levante. Per Pagès, "En el cas de Catalunya s'ha optat per un nom amb una part històrica i per la marca Barcelona, que és reconeguda mundialment".
 

Javier Pagés, president de la DO Cava
 

Cava de Guarda i Cava de Guarda Superior

Per altra banda, als caves de més de 9 mesos se'ls denominarà a partir d'ara Cava de guarda, i als de més de 18 mesos Cava de Guarda Superior. En aquest últim s'engloben els Reserva, els Gran Reserva i els de Paratge Qualificat.

Els caves Reserva passen de 15 a 18 mesos de criança, s'identifica l'anyada en l'etiquetatge i es potencia la sostenibilitat i els caves ecològics.

Així mateix, s'identifica a aquells cellers que duen a terme l'elaboració dels productes emparats per la DO Cava amb el 100% del premsat i el vinificat a la propietat. D'aquesta manera, es busca posar en relleu i reconèixer en l'etiquetatge, mitjançant una distinció específica per celler i no per producte.

5 subzones a Catalunya

La zonificació de la DO Cava s'estableix en un triple nivell: en primer lloc, una zonificació marcada per grans trets climàtics i geogràfics, fruit de la mateixa configuració pròpia de la denominació d'origen, i que porta a delimitar quatre zones diferenciades. El segon nivell de zonificació seria el de les subzones, que vénen definides per característiques climàtiques, orogràfiques, històriques o humanes específiques que les justifiquen, i que coincideixen amb regions vitivinícoles ja existents. Finalment, el tercer nivell de zonificació és el del Paratge Qualificat, que ve definit per la identificació de les parcel·les que el componen.

Comtats de Barcelona tindrà les subzones; Valls d'Anoia-Foix; Serra de mar; Conca del Gaia; Serra de Prades i Pla de Ponent. A la resta de l'Estat trobem Valle del Ebro, amb les subzones: Alto Ebro i Valle del Cierzo), Viñedos de Almendralejo i Altos de Levante.

Pels representants dels viticultors, l'aprovació unànime de les mesures són "una fita històrica que posa en valor la vinya", i també "un pas molt important per al sector". Destaquen que la unitat d'acció ha permès tirar endavant un "decisiu" pla estratègic.

També us pot interessar

Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla?
Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla? | Pixabay
Laura Conde | 1 comentari
Cinc propostes ideals per acompanyar una beguda versàtil i gastronòmica com el cava.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció de 10 vins que demostren el gran potencial del vi cooperatiu català.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 1 comentari
Encetem una proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví | Sergi de Meià, del restaurant Sergi de Meià, ens explica l'actualitat i com veu el futur post Covid-19.

COMENTARIS

això
no anem pas be, 18/07/2020 a les 08:19
+6
-0
Sorpresa de la deó Cava, l'única deó intercomunitària. Una deó Catalana de territori que perd el nom per culpa seva, per la 'necessitat' de créixer econòmicament arreu, per fer les coses ben fetes amb transparència, comprant vi fora de la zona, desprestigiant i els pagesos catalans en favor de comprar a La Mancha i abaratir els costos. Un desastre de deó que només volia vendre. Zero interès el l'àrea de creació, el Penedès. auto desprestigi i autodestrucció. tos si val. Zero traçabilitat, zero informació al consumidor, zero compromís,....i ara ens sorprenen amb un nom que recorda el feudalisme tradicional, un nom que aporta res, un nom que tira enrere. Tornem a la edat mitjana, els comptats. de veritat creieu que ens ho creurem ?
Heu fet les coses malament de nou. Tant difícil és posar cava de vinyes de Sant Sadurní, de Torrelavit, de Vilafranca, de Torroelles de Foix, de Sant Martí Sarroca, de Pontons, de Sant Cugat Sesgarrigues,.... senyors que maneu tant, sou uns ineptes. A Catalunya hi ha molts bons vins escumosos. hi ha gran empreses, grans pagesos, i ens ho pagueu així, amb uns comptats de Barcelona, aneu a pastar fang, home !. Ens ho poseu difícil al consumidor. Ningú entén res.
visca la no transparència. Visca els Comptats de Barcelona !!!

Ho perdrem tot !!
RESTITUIR EL PRESTIGI DEL CAVA
Manuel Duran Samaranch, 26/07/2020 a les 13:45
+0
-0
Las imitacions de Champagne continuarán poden otilitzar la Denominació Cava enganyant el consumidor?

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Joan Nebot
Un homenatge al fundador del celler que va triar el Penedès per a elaborar vins del màxim nivell
Imatge il·lustrativa
Recepta del cicle de receptes amb la DO Catalunya | Partim d'un vi blanc de xarel·lo amb criança per elaborar una recepta de salmó a la planxa amb carabassa i cresta de bròquil
Nou celler Rendé Masdéu
Nou celler Rendé Masdéu | Rendé Masdéu
Jordi Bes | 1 comentari
Rendé Masdéu torna a començar gràcies sobretot a la solidaritat ciutadana, com testimonia Mariona Rendé: "Les ajudes que hem rebut han sigut de la gent" | Un estudi de la UB conclou que l'Espluga és un indret propici a les pluges intenses, però hi ha molt camí per recórrer a l'hora de prevenir-ne els efectes devastadors
Imatge il·lustrativa
La Setmana del Vi Català serà també audiovisual amb un canal propi i amb presència a les televisions locals de tot Catalunya | De moment compta amb 80 activitats i s’amplia el termini per rebre més propostes fins al 30 d’octubre a www.setmanadelvicatala.cat