selecció de vins

6 rosats i negres estiuencs, per menys de 6 euros

El Ramon Francàs ens proposa una selecció de 4 rosats i 2 negres joves per passar millor la calor

Sis blancs i escumosos estiuencs, per menys de 6 euros

| 10/07/2020 a les 07:48h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Vins, Vi rosat, vi negre, vins per l'estiu
Imatge il·lustrativa
El fundador de Ford, Henry Ford, va dir que “hi ha una regla per a l'empresari i és: fer els productes amb la major qualitat possible al menor cost i pagant uns sous el més alts possibles”. Des de Cupatges hem volgut continuar buscant vins estiuencs econòmics en aquest segon lliurament. Són vins que es comercialitzen per menys de sis euros, i que tenen un cert mèrit. Ara ens concentrem en els rosats i negres en una selecció en la qual ens hi ha ajudat l’Associació Vinícola Catalana. La present selecció s’ha ordenat en funció del PVP, de menor a major preu, que han facilitat els mateixos elaboradors. Un total de 4 dels 6 estan per sota dels 5 euros. Viatgem de punta a punta del País, de l’Empordà a la Terra Alta, tot passant pel Penedès i la DO Catalunya. Tots ells s’han tastat amb la versàtil copa de cristall Riedel Veritas Riesling / Zinfandel d’Euroselecció.
 
CLOT D’ENCÍS ROSAT 2019
Sant Josep Vins
DO Terra Alta
PVP: 4 €

 
A l’etiqueta s’informa que un clot és un forat o un sot, un hoyo o hueco o Hole i Cavity. També s’informa que la collita és pròpia i que és “expressió contemporània del vi local des de 1996”. Des d’aquest celler cooperatiu s’informa que “Clot d’encís evoca el singular entorn paisatgístic del municipi de Bot”. Dit això, el Clot d’encís fruit de la darrera collita és una llaminera garnatxa negra amb un 10% de carinyena del color de les cireres. És un vi mediterrani curull de notes que recorden les fruites vermelles (maduixes i cireres) i també llaminadures com les piruletes. És fàcil, directe, jove i enamoradís tot i que cal anar amb compte amb els seus 13,5% vol. d’alcohol. Es recomana servir-lo fred (8º C). És per encisar els amants dels rosats més llaminers. El seu preu és imbatible, al seu nivell. D’aquesta anyada s’han elaborat 33.000 ampolles de 750 ml. Jaume Martí, membre de la junta directiva de la cooperativa del carrer de l’Estació de Bot, afirma que “necessitem un gran futur per aquest estil de vi rosat”. Afegeix que “tenim una gran potencialitat per fer-ne de molt bons”.
Agrícola Sant Josep és una modèlica empresa cooperativa fundada al poble de Bot l’any 1962. Es dediquen a transformar i comercialitzar els fruits dels tres conreus llenyosos més tradicionals de l’agricultura mediterrània: la vinya, l’olivera i l’ametller. Tota la producció és de collita pròpia i procedeix de les terres que conreen els seus socis i sòcies a la comarca de la Terra Alta. Sumen 750 hectàrees de conreu.
 
POSIDÒNIA ROSAT 2019
Sumarroca
DO Penedès
PVP: 4,75 €

 
Aquest vi vol homenatjar l’amenaçada posidònia oceànica, una planta aquàtica que viu als fons marins i que té una vital importància per als ecosistemes del mar. Damunt la posidònia es desenvolupa un ecosistema molt ric en biodiversitat. Proporciona substrat i refugi. Actualment les praderies de posidònia estan en procés de regressió, malgrat els intents de protecció. Des de Sumarroca es diu que és “un vi per mirar a mar i gaudir del nostre moment chill out”. Està elaborat amb la varietat ull de llebre de la finca pròpia de Molí Coloma (Subirats). El sòl d’aquesta vinya, segons s’afegeix des de Sumarroca, té una gran concentració de còdols, “fet que li dóna una frescor i una personalitat úniques”. Els productes de Sumarroca no contenen ni gluten, ni derivats de la llet, ni hi ha perill de contaminació encreuada. S’hi fa una maceració de les pells amb el most durant 6 hores a 10 ºC. Desfangament estàtic de 24 hores, i fermentació a temperatura controlada de 16 ºC. És de color rosat pàl·lid. És ecològic, fàcil, lleuger, fresc, fruitós (maduixetes), floral (rosa), equilibrat i molt bevible. Només 11% vol. d’alcohol. Llaminer però no embafador, i té un final lleugerament amarg.
Sumarroca és una propietat familiar fundada per Carles Sumarroca al Penedès (Alt Penedès i Baix Penedès) dedicada al cultiu ecològic de més de 400 hectàrees de vinya. Els seus orígens es remunten a Llimiana, al Pallars Jussà. Allà és on diverses generacions de la família Sumarroca ja estaven compromeses amb el cultiu de la vinya. A principis dels anys 80, Carles Sumarroca es trasllada al Penedès, on adquireix les finques Molí Coloma, a Subirats, i Heretat Sabartés, a Banyeres del Penedès. El 1999 es compra la finca més emblemàtica de Sant Sadurní d’Anoia, que passa a ser coneguda com a Finca Sumarroca. Des d’aquest celler penedesenc diuen combinar “tradició, sentiment i coneixement per innovar sense perdre la personalitat i l’estil propi del celler”. La direcció tècnica està a mans d’Òscar Llombart.
 
SINOLS ROSAT 2019
Empordàlia
DO Empordà
PVP: 4,80 €

 
Des d’aquesta cooperativa empordanesa s’afirma que aquest vi jove, juntament amb els seus germans blanc i negre, és “un dels nostres vins més populars i amb més trajectòria”. Des del celler es diu que “Sinols és una unió de sentiments en un intent de fer art amb el raïm d’aquest lloc privilegiat”. S’afegeix que “la nostra il·lusió és traslladar a qui el tasti no només sensacions agradables als sentits, sinó també l’esperit i la força dels elements d’aquesta terra”. Les vinyes d’aquest vi estan situades a la zona plana del municipi de Pau, amb sòls de caràcter al·luvial. Empordàlia apunta a l’etiqueta que és fruit de “ceps estoics que lluiten contra la tramuntana per extreure l’essència de la terra per convertir-la en vi”. La fermentació alcohòlica té una durada aproximada de 15 dies, a una temperatura controlada de 16ºC. De color rosat pàl·lid, està elaborat al 50% amb garnatxa i carinyena. Mostra fruita vermella com ara cireres i maduixes, i fruites de bosc i aranja. És alhora fresc i persistent en boca, amb bona acidesa però alguna nota verda. Jove i gens embafador. Amb 13% vol. d’alcohol ben integrat. Des d’Empordàlia es diu que acompanya perfectament plats de pasta, llegums, arrossos, verdures, entremesos, carns blanques i formatges frescos i semicurats, tapes i embotits catalans. La temperatura òptima de servei se situa entre els 8 i 12 ºC.
Empordàlia és una cooperativa de vi i oli formada per la unió de petits productors de la comarca de l'Empordà, que treballem la terra des de fa moltes generacions. El seu compromís, diuen, “no és cap més que saber reunir en cada ampolla bagatge i qualitat”. Empordàlia neix de la unió dels antics cellers cooperatius de Pau, Roses i Vilajuïga.  La seva història comença l'any 1947 amb la fundació de la cooperativa de Vilajuïga. Més tard, l'any 1961 neix la cooperativa de Pau, que s'hi uneix amb Roses. El 2005 es van unir per crear el que és coneix com Empordàlia.
 
RAMON ROQUETA GARNACHA 2019
Ramon Roqueta
DO Catalunya
PVP: 4,99 €

 
Garnatxa negra madura amb profusió de notes de fruita vermella i un fons floral (rosa). A l’entrada al celler, el raïm es desrapa, s’aixafa i s’encuba en dipòsits d’acer inoxidable. Fermenta a temperatura controlada per sota els 26º C. Posteriorment es premsa suaument i se’l sotmet a la fermentació malolàctica. Al vi s’hi fan remuntatges i pigeage buscant més extracció. Es cria durant tres mesos en bota. La fusta està ben integrada en aquest vi. Des del celler s’afirma que és “l’expressió més viva de la garnatxa negra”. De capa mitja, és fruitós (fruita vermella), fàcil, amable, refrescant i bevible tot i els seus 14,5 % vol. d’alcohol i un punt de tannicitat quan es refrigera una mica. L’acidesa no és gaire remarcable.
Des dels seus inicis, el celler Ramon Roqueta va innovar separant cada varietat de raïm en un dipòsit diferent, treballant vins monovarietals. Avui dia s’ha recuperat aquest sistema de numeració de tines emprat en el passat a l’antic celler de Manresa. La Garnatxa es guardava a la tina 3. Amb 120 anys d’història, al celler Ramon Roqueta s’hi han vist involucrades cinc generacions de la família Roqueta. Va ser fundat l’any 1898 a Manresa per Ramon Roqueta Torrentó. Actualment el celler està ubicat a la Finca Jaumandreu (Fonollosa, Bages).
 
XINO XANO ROSAT 2019
Oriol Rossell
DO Penedès
PVP: 5,50 €

 
Vi rosat pàl·lid elaborat amb la varietat merlot al 100%. Els seus raïms provenen de la finca pròpia La Pallissa, de 83,67 hectàrees plantades l’any 1988 i de sòl calcari i franc-arenós. S’hi fa una curta maceració amb les pells i una fermentació a temperatura controlada en dipòsits d’acer inoxidable. És de bonic color cirera i mostra notes de cirera i tocs florals. Es tracta d’un vi elaborat amb la varietat merlot conreada seguint l’agricultura ecològica. És llaminer (piruletes) però sense embafar. És un rosat de 12,5% vol. d’alcohol força equilibrat.
Oriol Rossell està situat a la propietat familiar de Cal Cassanyes, a Sant Marçal (85 hectàrees a l’Alt Penedès). És una empresa dedicada a l’elaboració de vins i caves de qualitat que la família propietària ha treballat des del segle XVI. Els primers documents familiars ja parlen dels Cassanyes i els Rossell. Aquestes dues nissagues familiars es van entroncar l’any 1811, a través de l’enllaç matrimonial entre Damià Rossell i la pubilla de la casa familiar: Madrona Cassanyes. La casa pairal és del 1638. La propietat ha anat passant de pares a fills fins a l’actualitat. Les seves vinyes estan situades entre les Serres del Prelitoral i la del Litoral, Actualment el celler és dirigit per Toni Rossell. El responsable tècnic és l’enòleg Salvi Moliner.
 
 
ALMODÍ PETIT NEGRE 2019
Altavins
DO Terra Alta
PVP: 5,70 €

 
Elaborat amb les varietats garnatxa negra, syrah, merlot i carinyena. Va fermentar en dipòsits d’acer inoxidable a temperatura controlada per sota els 24 º C. És un vi fruitós (fruita vermella amb algun toc verd i especiat). També és rodó i jove. És un negre franc amb només un parell de mesos a l’ampolla abans de comercialitzar-se. Un vi negre ideal per a l’estiu tot i els seus 14,5 % vol. d’alcohol. Des del celler de la Terra Alta aconsellen harmonitzar-lo amb plats d’aus de corral i carns blanques. Un almodí  era, en temps medievals, una mesura d'àrids que corresponia a 6 cafissos. Per extensió, també va acabar donant nom a l'edifici o indret on es conservaven els cereals i on eren venuts.          

Altavins es va fundar l'any 2001 a la carretera de Vilalba dels Arcs, a Batea. La seva filosofia de treball es caracteritza per “la identitat, l'honestedat i la Mediterraneïtat”. Afirmen que s’encarreguen d'observar en tot moment les virtuts del raïm i potenciar-les amb la mínima intervenció. El que busquen és “obtenir l'excel·lència en els nostres vins, i treballem per extreure la tipicitat d'aquesta zona”. El celler, que està obert a l’enoturisme, és propietat de Joan Arrufí.

Contingut relacionat

També us pot interessar

Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla?
Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla? | Pixabay
Laura Conde | 1 comentari
Cinc propostes ideals per acompanyar una beguda versàtil i gastronòmica com el cava.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció de 10 vins que demostren el gran potencial del vi cooperatiu català.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 1 comentari
Encetem una proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví | Sergi de Meià, del restaurant Sergi de Meià, ens explica l'actualitat i com veu el futur post Covid-19.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
És tracta d’un reserva de 5 varietats, de raïms procedents de les vinyes pròpies situades al voltant del celler.
Imatge il·lustrativa
Bouquet d'Alella us convida a descobrir el nou Bouquet Wine Bar, un bar de vins al mig de la terrassa del celler i pensat pel turisme de proximitat
Imatge il·lustrativa
La denominació d’origen continua donant a conèixer la personalitat i el nivell dels seus vins a partir de diverses activitats que es desenvoluparan durant les properes setmanes d'estiu.
Imatge il·lustrativa
Cristina Fernandez
Recepta de galetes de mantega amb un cava de Vilarnau | Autora de la recepta: Cristina Fernández