Sis blancs i escumosos estiuencs, per menys de 6 euros

Quatre vins blancs i dos escumosos són la recomanació de la setmana de Ramon Francàs

Tots ells valen menys de 6 euros i estan pensats per refrescar-nos pels pròxims dies de calor

18 escumosos Premium per menys de 20 euros

| 05/07/2020 a les 22:29h
Especial: lectura obligatòria
Arxivat a: Els vins de la setmana, vins blancs per l'estiu, Vins Blancs, Pinord Reynal, Rovellats, Karamba Giró Ribot, COVIDES
Imatge il·lustrativa
El preu de les coses, va dir William Shakespeare, hauria de dependre del seu mèrit, mai del seu epítet. I segons Samuel Johnson, l'home que sap gastar i estalviar és el més feliç, perquè gaudeix de totes dues coses. Des de Cupatges hem volgut buscar vins estiuencs econòmics, per menys de sis euros, que tinguin un cert mèrit. Ens hi ha ajudat l’Associació Vinícola Catalana. Comencem la sèrie amb quatre blancs de la DO Penedès, un DO Cava penedesenc i un vi d’agulla també del Penedès. Properament, aquest mateix mes de juliol, ens endinsarem en els rosats i negres catalans estiuencs. La present selecció s’ha ordenat en funció del PVP, de menor a major preu, que han facilitat els mateixos elaboradors. Tots ells s’han tastat amb la versàtil copa de cristall Riedel Veritas Riesling / Zinfandel d’Euroselecció. 

REYNAL BLANC SUAU
Pinord
Sense DO (Penedès)
PVP: 4,20 € 


Aquest vi d’agulla de fermentació natural, que té un germà rosat de garnatxa, és tota una icona pel celler familiar vilafranquí Pinord des dels anys 40 del segle passat. De fet, és el primer vi d'agulla d'Espanya i el producte que va permetre créixer a Pinord. És fruit de l’esperit pioner de Josep M. Tetas Vendrell, avi de l’actual president de la companyia, Joan Josep Tetas Marrugat. El nom del vi d’agulla el va crear en veure com la seva esposa es punxava amb l’agulla quan cosia. Està elaborat amb les tres varietats blanques tradicionals del Penedès i un 2% de muscat de gra petit. El seu final de fermentació es realitza en dipòsits hermèticament tancats perquè el CO2 de la fermentació dels sucres propis del raïm quedi retingut en el propi vi, creant-se aquest vi efervescent.
De color groc palla pàl·lid, nítid i brillant, mostra una molt bona escumositat. És un vi extremadament jove, fàcil, aromàtic, fruitós (fruita blanca i tropical), floral (flor d’ametller) i dolcenc. Ara bé, la bona acidesa compensa en part els seus més de 15 grams de sucres per litre. Només té 10% vol. d’alcohol. Molt segurament un vi escumós introductori ideal (molt millor que la majoria de la competència italiana) per als consumidors més joves. S’aconsella tastar-lo més aviat fred, a 6º C. La història de Bodegues Pinord comença fa més de 150 anys, a la propietat de Sant Cugat Sesgarrigues de la família Tetas on va començar a elaborar vins blancs i negres, procedents de raïms de cultiu propi, que ja llavors s'elaboraven i criaven seguint els tradicionals mètodes artesanals propis de la zona. Aquest celler ha estat pioner en l’agricultura ecològica i biodinàmica a Espanya. Actualment, dues generacions de la família Tetas treballen juntes seguint la filosofia Pinord: "Tradició familiar, esperit pioner i innovador, amor a la terra i passió pel bon vi". Pròximament, inauguraran una nova cava en una finca, al costat de l'ermita dels Muntanyans de Castellet i la Gornal, envoltada de 40 hectàrees de vinyes destinades a l'elaboració de caves Reserva i Gran Reserva. 
 
KARAMBA BLANC DE BLANCS 2019
Giró Ribot
DO Penedès
PVP: 4,70 € 


Elaborat amb un 50% de xarel·lo, un 30% de macabeu, un 15% de parellada i un 5% de chardonnay, aquest és un aromàtic, fresc i desenfadat vi jove. Es presenta amb frases que recorden que per “fer gresca és millor una copa ben fresca”, o que “per dinar o per sopar una ampolla no pot faltar”. De fet, afirmen que aquest vi “és una bona tria per beure amb companyia”. Després d’un premsat suau del raïm sencer, la fermentació es realitza en petits dipòsits d’acer inoxidable a molt baixa temperatura, entre 12-14 º C, durant aproximadament un mes.
És de color groc palla amb reflexos verdosos, nítid i brillant. És fragant i presenta una bona acidesa, amb fruites blanques, nectarina, tropicals (pinya) i notes fresques de cítrics i fonoll. Des del celler s’afirma que “el seu caràcter fresc i alegre el converteix en un vi molt aconsellat per peixos, pastes i arrossos”. També s’apunta que és especialment recomanat per tot tipus de tempures i fregits, i que és ideal per tapes i aperitius. Giró Ribot és un celler familiar amb una projecció internacional. El seu lema, transmès de generació en generació, ha estat sempre “la qualitat i l’autenticitat per sobre de tot”, segons la presidenta de les caves, Maria Rosa Giró. Elaboren vins i caves des de 1976. Eduard Sanfeliu dirigeix el celler de Santa Fe del Penedès.

TERRA TERRAE BLANC 2019
Covides
DO Penedès
PVP: 5,80 € 


Vi ecològic i apte per a vegans elaborat amb les varietats xarel·lo, chardonnay i muscat. El muscat és una simple pinzellada integrada en aquest cupatge. Són raïms nascuts a vinyes de l’Alt Penedès de les zones Lavern, El Pla del Penedès i Sant Sadurní d’Anoia. S’hi fa una lleugera maceració amb les pells per extreure més precursors aromàtics. De color groc palla nítid i brillant, aquest és un jove i lleuger vi blanc que destaca per l’expressió de la fruita blanca (poma sobretot i cítrics) i de la flor blanca i el fonoll. És fi, fresc i elegant, no gaire voluminós, bevible amb 11,5 % vol. d’alcohol i molt bona acidesa. Des de Covides afirmen que Terra Terrae és “un homenatge a la terra i a les persones que la treballen de sol a sol amb cura i dedicació, sempre mimant-la i respectant-la”.
Des del celler aconsellen harmonitzar-lo amb plats de la cuina nacional i internacional com ara peixos, arrossos, mariscs, formatges suaus, sushi, foies i fumats. Jo hi afegiria aperitius. Covides es va fundar l'any 1963, fruit de la voluntat de més de 600 agricultors d'elaborar de manera conjunta el vi de la seva collita. Va néixer de la voluntat d'aquest grup de viticultors de tota la comarca de l’Alt Penedès d'elaborar vins i caves de forma professional però amb personalitat pròpia. És la primera cooperativa vinícola de primer grau de Catalunya en termes de volum, i la seva collita mitjana anual és d'uns 24 milions de quilograms de raïm.

BLANC PRIMAVERA 2019
Rovellats
DO Penedès
PVP: 5,90 € 


Blanc jove, suau i fresc elaborat amb varietats autòctones veremades a mà. S’ha apostat per la macabeu amb una mica de xarel·lo i de garnatxa blanca. De color groc palla amb reflexos verdosos, nítid i brillant. Destaca amb notes de fruita (principalment poma) i flor blanca. També mostra una nota que recorda un fonoll fresc. És un vi lleuger (11,5% vol. d’alcohol) plenament estiuenc, amb poc volum, suau, sense complexitats, per gaudir a copes i per acompanyar aperitius, plats de pasta, cremes blanques o peixos a la planxa i mariscs. D’aquesta darrera anyada hi ha 42.309 ampolles disponibles.
Sant Martí Sarroca ha estat testimoni de l'evolució de Rovellats des del segle XV. Va ser el moment en que es va posar la primera pedra de la Masia Rovellats. El seu fundador, Josep Vallès Rovira, va iniciar la producció del cava a principis del Segle XX. La segona generació, Rosa Vallès i Joan Cardona, van realitzar grans innovacions tecnològiques, sobretot en el celler d’elaboració, i va introduir millores a les vinyes de la propietat. Els germans Maria Rosa i Josep Cardona són ja la tercera generació de la família. S’ha seguit apostant per les varietats autòctones.

LIKE! 2019
Torre del Veguer
DO Penedès
PVP: 6 € 


Es tracta d’un blanc aromàtic, desenfadat i fresc fruit de la darrera collita. És la segona anyada d’un vi especialment dissenyat per a un públic millennial, el dels joves winelovers. Es tracta d’un jove consumidor avesat a interactuar i a compartir gustos i continguts a les xarxes socials. El celler familiar de Sant Pere de Ribes ha rejovenit la seva gamma amb aquest  nou vi aromàtic i modern fruit de la darrera collita. És un vi fragant, fruitós, fresc i amb bona acidesa pensat per agradar un ampli ventall d’amants del vi. Like! és un vi emparat per la DO Penedès elaborat amb les varietats de raïm autòctones xarel·lo i moscatell de gra petit, plantades a les vinyes que envolten el celler familiar de Sant Pere de Ribes.
És un blanc ecològic i, a més, apte per a vegans. La verema és 100% manual, en caixes de 20 kg. Al raïm se’l sotmet a una baixada de la temperatura en càmera frigorífica durant 24 hores per a preservar els precursors aromàtics. El premsatge és molt suau, per extreure el most flor. Aquest vi del Massís del Garraf és un xarel·lo amb muscat jove i desenfadat, de color groc palla. Destaca per les notes de fruita (poma, pera i també fruites tropicals i préssec d’aigua). La bona acidesa l’allarga i el fa fresc. Un vi molt bevible ideal per a l’estiu. El xarel·lo li aporta el cos, el muscat el caràcter aromàtic. Torre del Veguer és un celler familiar de llarguíssima trajectòria situat en una imponent edificació fortificada, envoltada de vinyes 100% pròpies, a Sant Pere de Ribes. D’estil eclèctic, Torre del Veguer ha estat reconeguda com un Bé Cultural d’Interès Nacional.  S’hi elaboren vins de qualitat fruit de raïms ecològics que volen ser un reflex fidel del Garraf. De fet, els seus vins estan emparats per les subzones Massís del Garraf i Marina del Garraf de la DO Penedès. Són vins aptes per a vegans i centrats en varietats autòctones.

CAPDEVILA PUJOL BRUT NATURE 2016
Blancher
DO Cava
PVP: 6 € 


Cava elaborat amb les varietats blanques tradicionals del Penedès (amb predomini de la xarel·lo). Ha envellit en rima a les seves caves de Sant Sadurní d’Anoia durant més de 20 mesos. Des de Blancher s’afirma que “és un cava per agradar a tot el món, fàcil de beure, amable i sense complexos”. És un Reserva Brut Nature de color groc palla amb reflexos daurats, nítid i brillant. Bon despreniment de carbònic. Destaca amb fruites blanques (poma) i notes que recorden els llevats. Des d’aquestes caves s’afirma que és ideal per aperitius i tot tipus d’amanides. D’aquesta anyada hi ha unes 55.000 ampolles disponibles.
Un preu molt raonable per un cava amb certa criança. El 1935 Antonio Capdevila Pujol i la seva esposa Teresa Blancher Solanes van adquirir en propietat la finca i Masia Can Canjon, al terme municipal de Teià, per fer realitat una de les seves il·lusions: elaborar els seus propis vins i caves. Quan els primers ceps van començar a donar fruits, van elaborar el primer cava que reposaria durant molts anys a la bodega de la Masia Can Canjon, construïda el 1848. L’èxit d’aquest primer cava i les continues visites a la capital del Cava, en les quals va establir amistat amb la família Planas (viticultors i comerciant de vi a doll des de finals de 1800 i primers elaboradors d’esperit de vi embotellat per a farmàcies), els va impulsar a construir Caves Blancher, situades a Sant Sadurní d’Anoia i on han apostat per l’enoturisme. Va ser l’any 1997 que els germans Ramon i Enric Carbó van crear el cava Capdevila Pujol.

També us pot interessar

Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla?
Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla? | Pixabay
Laura Conde | 1 comentari
Cinc propostes ideals per acompanyar una beguda versàtil i gastronòmica com el cava.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció de 10 vins que demostren el gran potencial del vi cooperatiu català.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 1 comentari
Encetem una proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví | Sergi de Meià, del restaurant Sergi de Meià, ens explica l'actualitat i com veu el futur post Covid-19.

COMENTARIS

Com comprar
Joan Forns, 08/07/2020 a les 21:36
+0
-0
Soc bastant nou amb aixó del vi, peró m'agradaria saber com comprar aquests vins que anuncieu.hi ha algun lloc on comprarlos.
Graxies

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
És tracta d’un reserva de 5 varietats, de raïms procedents de les vinyes pròpies situades al voltant del celler.
Aina Seriñana, d'Es Baluard
Aina Seriñana, d'Es Baluard
Sergi Cortés
Proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví | Aina Seriñana, del restaurant Es Baluard de Cadaqués, ens respon unes preguntes
Imatge il·lustrativa
La nova botiga online d'enoturisme de Catalunya engega amb més de 30 cellers i 75 activitats a la venda.
Imatge il·lustrativa
Bouquet d'Alella us convida a descobrir el nou Bouquet Wine Bar, un bar de vins al mig de la terrassa del celler i pensat pel turisme de proximitat