Acabeu d'obrir el Vicus?
Eli: Hem obert per St. Joan, sí. Hem escollit aquest dia perquè a més del client local, tenim una part important de clients d'altres províncies i també de fora de Catalunya, que podran venir a partir d'aquest final de mes de juny.
Sardines marinades. Foto: Vicus
Com veieu el futur immediat?
Gerard: Doncs creiem que seran temps difícils. Serà molt important adaptar tant la nostra estructura de personal com la carta a la nova capacitat del restaurant -un 50%-. Creiem que a l'estiu es podrà treballar força bé (sempre dins de la capacitat autoritzada en la 'nova normalitat'), però ens sorgeixen dubtes a partir del mes d'octubre, davant dels possibles rebrots que, segons comenten els experts, són molt probables.
El Vicus es fonamenta amb receptes tradicionals, però actualitzades. Heu aprofitat per fer provar noves elaboracions durant aquest confinament?
Damià: I tant que sí. Hem intentat aprofitar al màxim el temps! Hem fet bastantes receptes a Instagram (@vicusrestaurant), sempre intentant que fossin receptes amb productes locals i fàcils de fer a casa. De fet, estem molt contents perquè algunes han tingut milers de visualitzacions. A més, també hem aprofitat per fer les proves de plats de la nova carta: coca d'escalivada i foie, pastís de formatge Golany, etc.
Hem vist per les xarxes socials que heu visitat formatgeries, horticultors, heu fet sortejos de menús, receptes... Expliqueu-nos l'experiència.
Gerard: Vam començar fent receptes perquè creiem que era una bona manera d'ajudar i entretenir a la gent que ens segueix durant el confinament; un cop va començar el desconfinament i van obrir alguns restaurants, vam parar de fer receptes i vam intentar incentivar a què la gent sortís a comprar als productors locals i anés també als restaurants. Per això aquests últims dies hem fet un seguit de visites a productors km 0. Creiem que, més que mai, ara és moment d'ajudar-nos entre tots.
Incorporareu algun producte o algun plat nou a la carta, a part de la coca o el pastís de formatge que ens heu comentat abans?
Damià: A més dels que he comentat abans, també farem unes vieires marinades amb ajoblanco, poma i raïm; aprofitant que aquest any hem elaborat 150 ampolletes d'un licor de llimones de l'hort del Vicus (el Llimonelu), també hem volgut fer un postre per acompanyar-lo, el pastís de les llimones de l'hort.
Arròs sec d'escamarlà. Foto: Vicus
I a part del Llimonelu, heu tastat molts vins catalans? Alguna sorpresa? Alguna incorporació a la carta de vins?
Gerard: Hem intentat tastar molts vins de casa nostra... Ens ha sorprès la nova línia de vins blancs del Celler Mas Geli, de Pals. Són els 'Solistes', tres vins blancs monovarietals (carinyena blanca, malvasia i garnatxa roja). També ens van agradar molt els caves de Mestres que vam conèixer en un tast per "zoom". Tot i que començarem amb una carta molt similar a la de l'any passat, segur que fem alguns nous 'fitxatges' durant l'estiu.
A la web del Vicus hi ha una petita botiga virtual on veneu packs de vins... Ja la teníeu? O és una idea de "confinament"? Us funciona?
Eli: No la teníem. De fet l'havíem començat a crear just abans del confinament i el que vam fer va ser accelerar la seva posada en marxa. Ens ha funcionat força bé, la veritat. Hem venut packs de vins però també hem fet comandes a mida, a partir d'un llistat més ampli que també tenim disponible a la nostra web, dins de l'apartat #vinsdelvicus a casa. Fins i tot el Llimonelu ha estat un èxit de venda online. Estem molt contents amb la resposta de la gent, que ens ha ajudat durant aquests mesos difícils, tant amb la compra de vins com amb la compra de vals regal.
Al Vicus ja cuideu molt el producte de proximitat... Creieu que la Covid-19 farà prendre més consciència col·lectiva dels beneficis del consum de producte local?
Damià: Nosaltres ja fa temps que creiem que és el camí a seguir. Com hem comentat abans, és moment d'ajudar-nos i segurament això ens farà descobrir nous productors locals que treballen molt bé, que tenen un gran producte i que no havíem tingut l'oportunitat de conèixer. Fem poble!
Les postres de músic del Vicus
Els vins també han estat molt protagonistes a les xarxes... Cada dia a les 18:00 desenes de Lives d'Instagram es disparaven... Hi ha gent que parla d'empatx. Com ho veieu?
Gerard: Nosaltres vam tenir la sort de participar en un dels tastos d'Instagram que va fer la DO Empordà dins de la campanya #empordadesdecasa i ens ho vam passar molt bé! No crec que hi hagi hagut un empatx; sí que s'han fet molts de tastos, però també hi ha hagut moltes visualitzacions i molta gent comprant els vins per seguir-los i fer també el tast en directe. Penso que ha estat una molt bona manera de promoure el vi durant aquests mesos.
Què creus que canviarà, en general, amb els hàbits de consum, després de la Covid-19?
Eli: Espero que realment creixi el consum de producte de proximitat. També pot ser que, a curt termini, el delivery i el take away segueixin tenint una major importància del que és habitual, però penso que dins d'aquesta 'nova normalitat' la gent tindrà moltíssimes ganes de tornar als restaurants habituals i de conèixer nous establiments.
Molta sort als tres i llarga vida al Vicus...
Moltes gràcies!
EL PERFIL
Un llibre
Eli: El Cas Harry Quebert de Joël Dicker
Un grup de música
Damià: Coldplay
Una pel·lícula
Gerard: Pulp Fiction
El teu plat preferit
Damià: Escudella barrejada de la mare Un vi català que t'emocioni
Gerard: Impossible dir-ne només un... Turó d'en Mota, Espectacle, Les Tosses...
Un restaurant que no sigui el vostre
Gerard: Sa Jambina (Calella de Palafrugell)
Algú que admiris i amb qui aniries a sopar?
Eli: Dolors Bassa
Algun cuiner referent?
Damià: Xavier Pellicer
Amb el suport de: