enoturisme

Espai El Colomer de Porrera on Vall Llach farà les activitats de juliol
Espai El Colomer de Porrera on Vall Llach farà les activitats de juliol

Un estiu per fer enoturisme

Els cellers reactiven les visites amb propostes a l'aire lliure, d'aforament més reduït i en aliança amb els restauradors

La lliure circulació des de l'àrea de Barcelona era molt esperada entre les bodegues per començar a refer-se del sotrac del coronavirus

La DO Tarragona inaugura la proposta enoturística ‘La nostra vinya, el vostre jardí’

| 21/06/2020 a les 08:49h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Enoturisme, enoturisme
Miri per on es miri aquest és un any ben atípic. La primavera s'ha esvaït amb el confinament per frenar el coronavirus i l'estiu arriba en un juny molt plujós i en el qual la calor li costa d'arrancar. L'estiu que tot just ara comença queda lluny dels anteriors, en què molta gent buscava un viatge en un lloc ben allunyat per desconnectar. Enguany és l'hora de l'estiueig de proximitat, i en això els cellers poden tenir-hi molt a dir. Ofereixen activitats que es poden fer a l'aire lliure, d'aforament ara més limitat i que poden resultar atractives per a molta gent, i els darrers dies s'ha acabat produint un pas que els era molt esperat. Els barcelonins i la resta d'habitants de l'àrea metropolitana ja poden moure's lliurement per tot Catalunya, i els cellers confien que això afavoreixi la remuntada del sotrac del coronavirus.

Durant el confinament s'ha reflexionat molt en el sector vinícola i en el turístic sobre com seria la recuperació, i s'havia situat l'enoturisme (tota aquella activitat que té a veure amb el turisme del vi) com un dels àmbits més ben posicionats per la seva proximitat i el seu vessant de contacte amb la natura, a més de poder oferir el manteniment de la distància física per evitar nous contagis del virus. Alhora es veia com un moment de teixir aliances amb altres actors del territori, amb la idea que la sortida del cop millor que sigui conjunta, i això és el que ja s'està materialitzant des d'alguns àmbits. Cellers i alguna denominació d'origen han buscat aliances sobretot amb els restauradors, tot i que també per oferir activitats culturals, amb la voluntat d'afavorir que la recuperació sigui més extensible.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Avui, el sector vinícola i l'hostaleria empordanesa signen el manifest 'Maridatge empordanès' per reforçar el seu vincle i posicionar-se com a destinació enogastronòmica segura amb l'objectiu de superar plegats la situació provocada per la pandèmia sanitària. El Consell Regulador de la DO Empordà i els col·lectius de cuiners @cuinaempordanet i la @lacuinadelvent s'uneixen amb la voluntat de reforçar el seu històric vincle i de treballar conjuntament per aconseguir la ràpida recuperació de dos sectors claus en l'economia de les comarques gironines. Amb aquesta col·laboració bilateral, restaurants i cellers volen adreçar-se als mercats per posar de manifest que "durant la represa de l'activitat la salut serà l'objectiu essencial, i les bones pràctiques i els protocols per a oferir les màximes garanties de seguretat sanitària imprescindibles, per aconseguir ser observats i reconeguts com a destinació de confiança, en termes turístics i gastronòmics". Teniu la notícia completa a la web de la #DOEmporda: https://bit.ly/2YG6loQ -- #empordaescasa #doemporda #empordawine #AlimentsdeProp #joemplantoalemporda #maridatgeempordanes #manifest -- Amb la col·laboració de @gencat @wine.in.moderation ... #empordaacasa #vicatalà #culturadevi #winetasting #winelover #elviescultura #sommlife

Una publicación compartida de DO Emporda (@do_emporda) el


Prova d'això és el manifest que han signat la Denominació d'Origen (DO) Empordà amb els col·lectius de cuiners de la Cuina del Vent i de la Cuina de l'Empordanet mitjançant el qual es comprometen a seguir treballant plegats en la promoció dels vins i la gastronomia de l'Empordà. "Cuiners i cellerers de l'Empordà assumim el compromís de treballar intensament per afavorir la ràpida recuperació dels dos sectors, mitjançant la generació de confiança i seguretat entre els nostres potencials clients", asseveren en el manifest.

I de les paraules, als fets, amb una de les pròximes iniciatives que rema en una línia similar. En aquest cas té a veure amb el territori de la Denominació d'Origen Qualificada (DOQ) Priorat i té el celler Vall Llach com a primer protagonista. En aquest celler de Porrera han unit esforços amb el restaurant La Cooperativa de la població i altres cellers (Mas Doix, Sangenis i Vaqué, Família Nin Ortiz i Mas d'en Gil) per oferir un juliol d'activitats al voltant del vi, la gastronomia i la cultura. El programa té com a punt neuràlgic l'espai El Colomer, un pati recuperat que està a Porrera. Era un punt de trobada de la família del cantautor i polític Lluís Llach, que és copropietari del celler, i aquest juliol s'hi faran dinars i sopars maridats, a vegades amb vins d'anyades antigues; actuacions musicals, com la de Mireia Vives i Borja Penalba, i tertúlies, com la del mateix Lluís Llach. També es faran visites als cellers i es facilita que els participants es quedin a dormir al poble.



Vídeo de Vall Llach per recomençar

"Volem teixir xarxa per aconseguir l'objectiu de sortir-nos-en", afirma Albert Costa, que també és copropietari i l'enòleg de Vall Llach. D'aquesta manera aspiren a fer que "es torni a recuperar no només l'economia, sinó l'ànim de la gent", recalca Costa. Per contribuir-hi els darrers dies el celler ha difós un emotiu vídeo amb el lema "Ara el que cal és que tot recomenci" amb versos del poeta Miquel Martí i Pol que llegeix Lluís Llach. Amb ell busquen posar veu i imatge a la represa de l'activitat, i alhora tenir un record per a la Catalina, que va morir a principis d'any. Era una de les àvies centenàries que havien inspirat la col·lecció de vins del celler que es va crear en homenatge a les dones del Priorat.
 

Els sopars a Recaredo amb xefs reconeguts han exhaurit les places


El juliol d'activitats de Vall Llach no és l'única mostra de la recerca d'aliances en els temps difícils que ha dut el coronavirus. Les instal·lacions del celler Recaredo (marca col·lectiva Corpinnat) i Credo (DO Penedès) a Sant Sadurní d'Anoia es converteixen algunes nits d'aquest estiu en un restaurant pop up (de caràcter efímer), amb la voluntat d'ajudar aquests establiments a recuperar l'activitat. Per ara hi participen uns 35, l'aforament és limitat i ja s'han celebrat els primers sopars amb les places esgotades. Des del celler recorden que la restauració és el seu principal client i cedir-li l'espai és una bona manera de contribuir a la reactivació. Entre els restaurants que prenen part de la iniciativa n'hi ha de renom (Alkimia, Bar del Mercat de Vilanova, El Cigró d'Or, Ca l'Isidre, Cal Xim, Gresca, Rassoterra, Slow & Low, Shanghai o Topik), i alguns repetiran més d'una nit.

La foto dels primers visitants

La proposta de Recaredo i Credo duu el nom de "Recuperem la il·lusió #alteucostat", i en els cellers en tenen de ganes que torni a haver-hi moviment d'enoturistes. A Albet i Noya (DO Penedès) n'han deixat constància del retorn dels visitants amb una imatge que van penjar a les xarxes socials el 6 de juny amb la qual mostraven "els nous visitants de la nova normalitat", i on es veuen dues persones que han comprat vins amb les vinyes de fons d'uns tons verds ben vius sorgits d'una primavera plujosa. L'oferta enoturística d'aquest celler per a l'estiu l'encapçalen les propostes sota el lema "Respira! Vens a la vinya?". En els cellers són conscients que amb les seves propostes poden atreure a qui s'ha cansat d'estar-se tancat a casa mentre durava el confinament, cosa que ha passat especialment a les grans ciutats.
No només aire lliure i verd ofereixen els cellers, sinó també espais per rebaixar l'elevada càrrega mental que hi ha qui pot haver acumulat durant tot aquest temps d'haver hagut de conviure amb una pandèmia. En el celler Martín Faixó (DO Empordà) ofereixen el Winefullness, que inclou un esmorzar, tècniques de mindfulness o consciència plena i banys de bosc, i un tast de vins. Ho ha dissenyat amb Edgar Tarrés, que és professor de benestar de la Universitat de Girona (UdG), mentre que el celler Torelló (marca col·lectiva Corpinnat) ha organitzat una primera jornada de meditació i relaxació entre vinyes per al pròxim 18 de juliol. En aquest cas amb Victor Avilés, que també és expert en mindfulness. Aquestes tècniques s'ha demostrat científicament que poden ser bones aliades per calmar la ment.
 

Experiència enoturística a l'aire lliure a Jean Leon


Les autocaravanes tindran una àrea en un celler

En el celler Rubió de Sòls (DO Costers de Segre) pensen reactivar l'enoturisme amb un programa que ofereix una mica de tot: donen l'opció de fer d'enòleg per un dia, passar una tarda vespre amb sopar i vista d'estrelles, i una experiència gastronòmica amb el cuiner Sergi de Meià. En altres cellers ja s'hi pot anar a prendre un aperitiu, com a Alta Alella (DO Alella) i els penedesencs Eudald Massana Noya i Jean Leon (DO Penedès), o Segura Viudas (DO Cava). A l'empresa La Gastronòmica ja escalfen motors i també comencen a programar activitats amb vins de la DO Empordà de cara a finals de juny. I n'arribaran més de novetats, perquè el celler Oller del Mas (DO Pla de Bages) prepara una àrea per a autocaravanes que estarà enllestida a principis de juliol i que s'ubica a 3 kilòmetres de Manresa. El turisme en autocaravana és un dels que preveu que creixerà més aquest estiu i a l'àrea d'Oller del Mas expliquen que ja tenen alguna reserva.
 

Futura àrea d'autocaravanes d'Oller del Mas


Malgrat que ja van reobrint els cellers progressivament per rebre visites, en alguns manifesten que tenen previst esperar almenys a l'arribada del juliol, si bé també n'hi ha que volien obrir més endavant però que ja han atès les peticions que han rebut per telèfon. En molts confessen que les reserves que reben detecten que hi ha ganes d'aire lliure i de fer activitats per esbargir-se. Amb els dies es veurà si el pas que ja permet moure's des de Barcelona cap a la resta del territori acaba significant un impuls cap a l'increment de l'activitat dels cellers, i si això els ajuda a compensar almenys part de la caiguda de vendes de vi que han registrat mentre ha durat l'estat d'alarma aprovat per aturar el coronavirus.
 

També us pot interessar

Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla?
Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla? | Pixabay
Laura Conde
Cinc propostes ideals per acompanyar una beguda versàtil i gastronòmica com el cava.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 1 comentari
Encetem una proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví | Sergi de Meià, del restaurant Sergi de Meià, ens explica l'actualitat i com veu el futur post Covid-19.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció de 10 vins que demostren el gran potencial del vi cooperatiu català.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.