Imatge il·lustrativa

18 escumosos Premium per menys de 20 euros

Corpinnats, Clàssic Penedès i escumosos sense DO, bombolles de tot tipus perquè, ara que som a l'entrada de l'estiu, pugueu triar i remenar a les estanteries de les millors botigues de vins

16 caves Premium per menys de 20 euros

| 19/06/2020 a les 07:19h
Especial: lectura obligatòria
Arxivat a: Vins, escumosos, sense DO, Clàssic Penedès, Corpinnat, escumosos
Després de la selecció de caves, Cupatges ha volgut explorar entre altres bombolles catalanes ara que s’acosta Sant Joan. Hi ha tres Clàssic Penedès (DO Penedès) i un Costers del Segre però la gran majoria no tenen DO. La selecció repassa també la creixent eclosió d’escumosos elaborats seguint el mètode ancestral, molts d’ells naturals. Tots són Premium, i la gran majoria amb llargues criances. Només quatre són de la darrera collita. No hi falta alguna novetat. Hi ha quatre escumosos de la marca col·lectiva Corpinnat i un de Raventós i Blanc. Hem seleccionat 18 productes. Més de la meitat dels triats tenen un preu màxim de 15 euros. La present selecció s’ha ordenat en funció del PVP, de menor a major preu, que han facilitat els mateixos elaboradors. La gran majoria són fills de vinyes del Penedès, però també n’hi ha de Lleida, Tarragona o Alella. Tots ells s’han tastat i comparat amb la copa específica de cristall Riedel Veritas Champagne i amb la Riedel Wine Wings Champagne d’Euroselecció. 
 
PÉT NAT AA AUS 2019
El Celler de les Aus / Alta Alella
Sense DO (Alella)
PVP: 10,50 € 


Aquest pét nat (pétillant natural en francès) és la darrera novetat dels cellers familiars d’Alta Alella que dirigeix Josep Maria Pujol-Busquets, concretament de El Celler de les Aus. És un escumós ancestral elaborat amb pansa blanca (xarel·lo) ecològica, i sense sulfurós afegit. El premsatge és suau. Aquest vi efervescent de mínima intervenció se sotmet a una fermentació espontània a baixa temperatura (15º C), en dipòsit d’acer inoxidable. La fi de la fermentació es fa en ampolla, sense filtrar. Pujol-Busquets, que ha creat aquest escumós amb la seva filla Mireia, diu que el seu primer escumós de la verema 2019  és “la nostra pansa blanca més cruixent i sorprenent”. De color groc palla amb reflexos verdosos, aquest ancestral és jove, lleuger, floral (flor blanca) i fruitós (poma verda). No sembla natural, però el carbònic més cruixent sí revela que és fruit del mètode ancestral. És molt jove, força varietal, amb la poma verda, una lleugera nota final d’ametlla amarga i amb una pinzellada salina. És fi i subtil, i també refrescant. Recomano tastar-lo amb la copa Riedel Wine Wings Champagne

El Celler de les Aus és el celler natural d’Alta Alella Mirgin. Amb aquest projecte la família Pujol-Busquets Guillén ha volgut reforçar la seva aposta per l’ecologia amb l’objectiu d’aconseguir vins naturals de qualitat sense utilitzar sulfurós. Afirmen els seus promotors que és “un celler basat en el coneixement i en l’experiència acumulats al llarg de molts anys dedicats al vi”. Els seus vins i caves naturals reben el nom d’alguns ocells del Parc Natural de la Serralada de Marina.

ROIG BOIG ANCESTRAL 2019
La Salada
Sense DO (Penedès)
PVP: 11,15 € 


Escumós elaborat seguint el mètode ancestral amb una bona munió de varietats de raïms autòctons i experimentals: sumoll, roigenc, mandó, cannonnau (garnatxa de Sardenya), mònica, torbat, parellada, xarel·lo, macabeu i malvasia de Sitges. Les vinyes són pròpies i han estat portades seguint l’agricultura ecològica. Es fa una verema manual de totes les varietats. El premsatge és suau. La fermentació alcohòlica es fa amb llevats autòctons. Premsatge directe, excepte el 20% de les varietats negres que van macerar durant 20 dies. Es va criar durant 4 mesos en dipòsits d’acer inoxidable amb les seves mares fines. Es va embotellar l’11 d’octubre de l’any passat. No es va filtrar. De color rosat lleugerament tèrbol, destaca pel seu caràcter fruitós (fruitetes vermelles àcides), pel seu carbònic cruixent i per la seva bona acidesa (6,77 g/l d’acidesa total en tartàric). És molt bevible, i amb només 10,83% vol. d’alcohol. És un elaborat desenfadat (com el seu nom), sucós i refrescant, molt ben elaborat. No evidencia l’absència de sulfurós afegit (4 mg/l.). És un producte natural molt singular d’una gran relació qualitat-preu. En sóc molt fan. Aconsello tastar-lo amb la copa Riedel Veritas Champagne.
L’apassionat vitivinicultor Toni Carbó Galimany, de Les Parellades de El Pla del Penedès, és ja tota una referència del millor vi català de mínima intervenció. Va impulsar el seu il·lusionant projecte vitivinícola el 2011 després de l’experiència acumulada al celler Mas Candí de Les Gunyoles d’Avinyonet del Penedès. El gran tastador Toni Carbó és, clarament, un valor a l’alça.

CELANA 2015
Analec
DO Costers del Segre
PVP: 12 € 


Celana és el nom del celler amb les lletres invertides. Escumós blanc de negre elaborat segons el mètode tradicional amb la varietat trepat. És fruit d’una selecció de raïms de vinya pròpia collits a l’agost. La producció és limitada. Refrigeren els raïms durant alguns dies per a preservar els precursors aromàtics, en dipòsits d’acer inoxidable a baixa temperatura (4º C). A continuació fan un suau premsatge dels raïms sencers. Una part del most fermenta en dipòsits d’acer inoxidable. El període mínim de criança en ampolla abans de desgorjar és de 36 mesos. És un Reserva Brut Nature de color pell de ceba pàl·lid. El carbònic és fi i està ben integrat. En nas mostra notes de pa torrat, llevats i sensació cremosa. També és floral (rosa) i fruitós (poma i préssec). Té certa cremositat, i és fresc a la vegada. No té gaire volum, és sec i presenta una nota un pèl amarga final. És fi, seriós, elegant i gastronòmic. Aconsello tastar-lo amb la copa Riedel Wine Wings Champagne, ja que respecta més el carbònic en boca. 

Analec és un petit celler familiar situat a la població de Nalec, a la comarca de l’Urgell (Lleida), dins la Denominació d’Origen Costers del Segre i la subzona Vall del Corb. Han escollit el nom d’Analec perquè així és com s’anomenava el poble durant l’edat mitjana. La primera elaboració es va realitzar l’any 2006. Disposen de 22 hectàrees de vinyes pròpies. Només una part de la producció de raïm la destinen als seus vins. L’enòleg i copropietari és Xavier Figuerola Mulet. Saben que “les propietats químiques i físiques de la terra influeixen de manera determinant en la qualitat i característiques del vi, i es també per tot això que el nostre celler té molta cura de respectar i preservar l’entorn”. Creuen en el potencial del nostre territori, la Vall del Corb, i treballen “per valoritzar i promoure arreu la cultura enològica i els seus vins”. Afegeixen que “respectem el consumidor controlant totalment les fases del procés productiu a fi de garantir la qualitat dels nostres vins i escumosos. Creiem en la innovació tecnològica sense perdre els vincles amb el passat i el respecte per la tradició vitivinícola”. També manifesten que “de la passió neix el nostre celler i és la que dia a dia dona valor afegit al nostre treball  i, en conseqüència, qualitat als nostres vins i escumosos”.

MACABEU ANCESTRAL 2019
Vins de Foresta
Sense DO (Penedès)
PVP: 12 € 


Fill d’una vinya de macabeu de només 0,41 hectàrees plantada el 1984 a l’Arboçar (massís del Garraf), amb orientació sud i sòl argilo-calcari. Aquesta vinya gaudeix d’una excel·lent insolació que garanteix una perfecta maduració del raïm. Agricultura ecològica amb tractaments amb base coure, sofre i sistemes antiplagues de confusió sexual (feromones). En cap de les seves vinyes s’utilitzen productes de síntesi. Aquest és un escumós ancestral de limitadíssima producció: només 917 ampolles l’anyada del 2019. De l’anyada 2018 només n’hi va haver 521 ampolles. Es va veremar el 5 de setembre de l’any passat. La verema es realitza a les hores de menys calor del dia, en caixes de 15 kg i amb personal qualificat que fa una primera selecció del raïm a la vinya. És fruit d’una única parcel·la, emprant llevat autòcton. Només s'utilitza el most flor, amb premsats molt suaus amb rendiments no superiors al 50%. La maceració prefermentativa, el premsatge i la fermentació es realitza a baixes temperatures per evitar oxidacions i conservar les aromes varietals. Inici de fermentació en dipòsits d’acer inoxidable i finalització en ampolla. Va ser embotellat el 30 de setembre de 2019. De color groc palla pàl·lid, presenta una bona escumositat i un carbònic cruixent. Mostra certa complexitat en nas. És fi, floral (flor blanca), fruitós (poma), gustós i amb bona acidesa. És un ancestral que, a cada anyada, va trobant un perfil més fi i elegant tot i que ara es presenta rabiosament jove. Recomano tastar-lo amb la copa Riedel Wine Wings Champagne.

La seva finca està formada per un cultiu de vinya entre una extensa zona forestal i muntanyosa amb pi blanc, arboç, matolls, margalló, romaní, poniol, farigola, fonoll i altres espècies mediterrànies. Les vinyes estan plantades en terrasses amb marges de pedra seca centenaris. Sòls poc profunds, pobres en matèria orgànica amb continguts variables d’argila, sobre un llit de pedra calcària de textura permeable, però amb bona capacitat de retenció d’humitat, que donen rendiments baixos però d’alta concentració. Són parcel·les orientades al sud, envoltades de bosc amb una excel·lent insolació i una marinada que no deixa enfilar les temperatures durant el dia, potenciant així una bona maduració i estat sanitari del raïm. La filosofia de la seva viticultura és tranversal, conservant el paisatge, l’arquitectura, l’entorn i les varietats autòctones. “Accentuant el treball de camp i impulsant la transformació del cultiu tradicional vers l’ecològic amb pinzellades de biodinàmica obtenim unes vinyes on es fonamenta la qualitat sostenible produint vins de terrer, que es veu reflectida en una notable diferenciació dels vins elaborats”, s’afirma des de Vins de Foresta. El projecte vitivinícola va néixer el 2012, impulsat per Joan Olivella i per Lluís Carsí. 

GRECO DI SUBUR BLANC DE BLANCS BRUT NATURE  2017
Clos Lentiscus 1939
Sense DO (Garraf- Penedès)
PVP: 13,50 € 


No hi ha dubte que l’aromàtica, versàtil i àcida varietat malvasia de Sitges està de plena moda, també amb bombolles. El vitivinicultor Manel Aviñó ha estat un dels pioners en la recuperació d’aquesta varietat. Aquest és un fi escumós elaborat seguint el mètode tradicional. Té una molt bona relació qualitat-preu. És una malvasia de Sitges plantada en sòls sorrencs-calcaris. Tant la primera com la segona fermentació alcohòlica es fa amb llevats indígenes. Per arrencar la segona FAL en ampolla s’utilitza entre un 10 i un 12% de most de l’anyada posterior i un vi base sec de l’anyada anterior). La seva criança en ampolla en contacte amb les mares s’allarga per espai mínim de 30 mesos. De color daurat, és fragant (flors blanques), aromàtic (notes tropicals) i fruitós (poma madura). És més rodó, estructurat i madur que en anteriors anyades com a conseqüència de la sequera del 2017. És força sec i té volum i una molt bona acidesa. És també equilibrat i gastronòmic. La producció d’aquesta anyada és d’unes 8.500 ampolles. Molt interessant. Recomano tastar-lo amb la copa Riedel Veritas  Champagne.

Manel Aviñó va impulsar aquest projecte personal amb l’ajuda de la seva tieta Núria Aviñó, després d’haver estat un llarg període enòleg de Nadal (1993 – 2003). Inicialment aquest projecte vitivinícola als peus del Montgròs (Sant Pere de Ribes) es va batejar com a Can Ramon Viticultors del Montgròs. Ara Manel Aviñó continua sol en aquesta aventura amb l’ajuda de la seva filla Núria. La finca, envoltada de boscos mediterranis i orientada a sud, es troba al Parc del Garraf. Segueixen els principis de la biodinàmica, i han estat pioners en l’elaboració de vins naturals al Penedès. Compten amb 20 hectàrees de vinyes i amb una masia-celler del segle XIV. Clos Lentiscus és membre de La Renaissance des Appellations, associació de productors biodinàmics impulsada per Nicholas Joly.

ROSAT RESERVA 2017
AT ROCA
Clàssic Penedès - DO Penedès
PVP: 14 € 


Elaborat a parts iguals amb macabeu de Costers de l’Ordal i garnatxa negra de la Conca Central penedesenca, aquest és un escumós ecològic elaborat seguint el mètode tradicional. Des d’AT Roca s’afirma que és “viu, equilibrat, rodó i elegant”. S’afegeix que “és una reinterpretació dels escumosos rosats a través de les varietats tradicionals mediterrànies de la zona”. Presentat en ampolla verda tradicional, aquest és un escumós de subtil color salmó molt pàl·lid, nítid i brillant, amb carbònic ben integrat. S’expressa amb fruitetes vermelles i notes que recorden els llevats. És fresc i elegant, i amb una bona acidesa. Té mèrit tenint en compte ser fill d’un any de sequera. També presenta una nota final lleugerament amargantosa. Té un pèl de tannicitat i mostra amb franquesa quina mena d’escumós és. No és embafador. De fet, és un Extra Brut. La propera anyada, la del 2018, ja serà Brut Nature. Aquest rosat ha anat fent camí cap a una major elegància des que es va començar a elaborar, sense deixar de ser un producte per agradar un ampli ventall de consumidors. Aconsello tastar-lo amb la copa Riedel Veritas  Champagne.

AT Roca, nascut el 2012, és un projecte familiar impulsat per Agustí Torelló Sibill i la seva germana Lali, amb més de trenta anys d’experiència en el món del cava i d’assessorament en diverses zones vinícoles. També en forma part el fill de l’impulsor d’aquest projecte: Agustí Torelló Roca. Afirmen que elaboren “vins que neixen amb la vocació de ser el reflex del paisatge que els envolta”. En aquesta recerca de nous paradigmes, diuen apostar per una viticultura ecològica respectuosa amb la diversitat dels paisatges que configuren el Penedès. Per això, “treballem en la recuperació de les varietats tradicionals arrelades al territori amb complicitat i sinergies de les persones que el fan bategar”.
 
BRUT NATURE RESERVA 2016
Llopart
Corpinnat (Subirats)
PVP: 14,10 € 


Des de Llopart el defineixen com “el vincle amb la tradició”. Elaborat amb les varietats autòctones xarel·lo (45%), macabeu (35%) i parellada (20%), aquest escumós té una criança mínima en ampolla de 36 mesos en rima. Veremat i vinificat a la propietat, aquest és un escumós elaborat segons el mètode tradicional, ecològic i apte per a vegans. La mostra tastada va ser desgorjada el gener d’aquest any. De color groc palla nítid i brillant, aquest escumós presenta una fina bombolla. El carbònic està molt ben integrat. Destaca amb notes florals (flors blanques), de poma i llimona i de pa torrat. És sec però harmoniós. La seva acidesa se situa en 5,9 gr./L d’àcid tartàric. Aquest Brut Nature Reserva és fi, prim, elegant, subtil, sec i molt bevible. No té gaire musculatura. És prou fresc tot i ser fill d’una anyada de gran sequera, segurament per una verema una mica avançada tot buscant un pèl més d’acidesa. Recomano tastar-lo amb la copa Riedel Wine Wings Champagne, ja que ressalta més el carbònic en boca. 

Segons un document escrit en llatí que porta la data de 7 de gener de 1385, Bernat Llopart (o Bernardus Leopardi) va rebre la cessió d’unes vinyes situades a l’actual Heretat de Can Llopart de Subirats. És la primera referència a la vinculació entre els Llopart del Penedès i la viticultura. A principis dels anys 50, Pere Llopart i Vilarós, com a continuador de la tradició familiar, va contribuir a donar a conèixer i prestigiar els escumosos d’artesania, i va consolidar els de Llopart com uns vins de la més alta qualitat. Va fer realitat la seva ferma convicció de convertir-los en l’expressió de l’essència d’una terra i d’unes vinyes, objectiu que segueix essent la meta fonamental de Llopart. Situada en un enclavament singular al terme municipal de Subirats, a la zona de muntanya de l’Alt Penedès, la finca de Can Llopart comprèn 500 hectàrees entre vinya i bosc a 360 metres sobre el nivell del mar. Sumen 100 hectàrees de vinya pròpia. Conreen la terra de manera ecològica, segons els paràmetres del cultiu sostenible, amb el màxim respecte pel medi ambient.

BB (BABY BUBBLES) ROSÉ 2018
El Jardí dels Sentits
Sense DO (Penedès)
PVP: 14,50 € 


La seva elaboradora, Blanca Ozcariz, diu que “de vegades ens ve de gust trencar esquemes i sentir-nos diferents”. Elaborat amb les varietats syrah (85%) i macabeu (15%). El syrah és fruit d’una vinya plantada fa 16 anys. De sòl argilo-calcari, ric en argiles roges (fèrriques) i amb subsòl petrocàlcic. El macabeu és fill d’una vinya de 46 anys, plantada en terreny franco-argilós ric, en carbonat càlcic i magnesi. Es tracta d’un escumós d’edició molt limitada. Treballen en ecològic. La collita és manual, en cabassos de 18 quilograms. La fermentació és espontània, amb llevats autòctons, a 12ºC. Treballen les mares del syrah i el macabeu amb bâttonage per preparar el vi per a la presa d’escuma. No s’ha clarificat ni filtrat. Això sí, el fan passar el fred de l’hivern a la intempèrie. És un producte molt singular que s’elabora seguint el mètode tradicional. De color rosat pàl·lid (salmó), és un vi efervescent amb baixes dosis de sulfurós i que presenta una bona escumositat. Floral (rosa) i força fruitós (fruites vermelles). Carbònic un pèl cruixent, fresc i refrescant. Blanca Ozcariz diu que BB Rosé “ens captiva amb colors i perfums d’un capvespre mediterrani, on la marinada tempera les nostres vinyes”. Tastada la mostra 122 d’un total de 1.980 ampolles.

No evidencia la seva naturalesa de mínima intervenció (per sota dels 24 ml/ l. de SO2).
El Jardí dels Sentits és el petit projecte vitivinícola personal al Penedès de l’apassionada enòloga Blanca Ozcariz Raventós. Les vinyes estan plantades a la finca familiar de Cal Almirall de Figuerola, a Lavern-Subirats. Compten amb vuit hectàrees de vinyes. Es va començar a idear fa dues dècades seguint un projecte de viticultura que va néixer amb els rebesavis. Tres generacions després neix aquest il·lusionant projecte. Diuen que “al Jardí ballem a ritme de la vinya”. Afegeixen que “els pilars del nostre projecte sempre han estat la sostenibilitat, l’agroecologia, la proximitat, la cooperació i la transformació”.

MARTA 2016
Torre del Veguer
Clàssic Penedès - DO Penedès
PVP: 15 € 


Marta és el nom d’un dels escumosos més singulars del Penedès i el de l’ànima mater de Torre del Veguer: Marta Estany. S’elabora seguint el mètode tradicional. Amb només 1,7 grams per litre de sucres (Brut Nature), el moscatell s’expressa amb nitidesa, amb unes molt peculiars notes que recorden molt nítidament la menta fresca (tant en nas com en boca). El moscatell neix a la vinya Canal del Foix. És un escumós de la subzona Marina del Garraf fruit d’una anyada de sequera. De color daurat, aquest escumós supera els 30 mesos de criança en rima en contacte amb les mares abans de desgorjar. És molt gustós, i amb un carbònic molt ben integrat (molt bona escumositat). També presenta fruita madura (albercoc) i certa tropicalitat. La maduresa de la fruita aporta sensacions dolcenques a un escumós eminentment sec. És força aromàtic i peculiar. La mostra tastada va ser desgorjada el maig de 2019. Aconsello tastar-lo amb la copa Riedel Wine Wings Champagne.

Torre del Veguer és un celler de llarguíssima trajectòria (amb orígens al segle XIV) situat en una imponent edificació fortificada, envoltada de vinyes 100% pròpies, a Sant Pere de Ribes. D’estil eclèctic, Torre del Veguer ha estat reconeguda com un Bé Cultural d’Interès Nacional. S’hi elaboren vins que volen ser un reflex fidel del Garraf. Es tracta d’un celler familiar recuperat ara fa un quart de segle pels Gay de Montellà-Estany. El projecte, segons s’afirma des de Torre del Veguer, “ha anat evolucionant d’acord amb el seu territori, la seva gent i la seva història fins a esdevenir un referent. Entre els seus murs es troba la sobrietat d’allò medieval, la solemnitat dels claustres, la innovació de l’era industrial i el perfeccionisme de l’actualitat. Un eclecticisme que marca la diferència en els seus vins”. A més dels vins emparats per la DO Penedès, Torre del Veguer compta amb un pioner projecte vitivinícola a 1.200 metres sobre el nivell del mar a la Cerdanya, a Bolvir, fruit de la seva preocupació pels efectes de l’emergència climàtica, i amb un altre projecte en una de les millors zones de la Conca de Barberà, la de Vimbodí i Poblet.

ESCUMÓS ROSAT 2019
Celler Sanromà
Sense DO  (Vila-rodona)
PVP:  15 € 


Aquest també és un singular escumós, elaborat seguint el mètode ancestral, fruit de vinyes plantades el 2011 al terme municipal de Montferri. És de conreu ecològic i verema manual. És un trepat 100% que fermenta en dipòsits d’acer inoxidable amb llevats indígenes a temperatura controlada. El tiratge es va fer l’octubre del 2019 i va ser desgorjat el passat mes de maig. És d’edició molt limitada. He tastat la mostra 271 d’un total de 1.080 ampolles d’aquest vi efervescent de mínima intervenció. L’etiqueta, segons el celler, està “carregada de disbauxa i de divertiment”. El seu creador ha volgut fer un pas més enllà amb aquest escumós que “neix de l’atreviment i la rebel·lia”. De color vermell amb matisos lilosos, destaca per la seva joventut i per franques notes de fruites vermelles. Mostra una molt bona escumositat, i és briós. Té un punt de tannicitat i d’amargor final que recorden una bona cervesa IPA. És força diferent a la regla general, i fins i tot té un punt d’outsider. Aconsello tastar-lo amb la copa Riedel Veritas Champagne.

El celler Sanromà va ser creat a Vila-rodona (Alt Camp) l’any 2013 per part de l’enòleg i viticultor Eduard Sanromà Calaf, tot just acabats els seus estudis a la Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili. L’inquiet Eduard Sanromà diu que està aprenent a desaprendre allò que li van ensenyar a les aules universitàries. El seu és un projecte nascut després de quatre generacions d’una mateixa família de viticultors. La seva filosofia és “embotellar un paisatge, aconseguir transmetre el terrer en forma líquida”. Elabora vins frescos, de viva acidesa i amb personalitat. Eduard Sanromà és un valor emergent.

CAMÍ DELS XOPS 2018
Ànima Mundi
Sense DO (Penedès)
PVP: 15 € 


Macabeu i xarel·lo procedents de parcel·les veïnes a la propietat de Sant Sebastià dels Gorgs, seguint el Camí dels Xops a la comarca de l’Alt Penedès. Són parcel·les de sòls calcaris i textura franca (equilibri entre llims i sorres) dels 180 als 260 metres sobre el nivell del mar. Són varietats autòctones conreades seguint els principis de l’agricultura biològica i els cicles lunars. No utilitzen ni pesticides ni herbicides. Els llevats són indígenes. Elaborat amb macabeu i xarel·lo. Premsatge directe sense desrapar. Fermentació espontània en botes velles de roure francès de 225 litres i dipòsit d’acer inoxidable. Embotellat el 9 d’octubre de 2018 amb una concentració de sucres naturals de 20 g/l. Sense sulfits afegits durant el procés, ni filtrat ni clarificat. Vinificat i embotellat íntegrament a la propietat. L’edició és limitada: 4.120 ampolles (tastada la mostra número 3.224). Es tracta d’un escumós elaborat segons el mètode ancestral. És fi i pur, franc, directe, elegant i fresc. Es busca expressar sense maquillatges, amb la mínima intervenció, la identitat varietal i de terrer. De color groc palla, és nítid i brillant. Mostra una bona escumositat. Tot i presentar només 8 mg/l de SO2, no mostra cap de les desviacions de molts dels vins naturals. Tècnicament perfecte. És floral (flor blanca), fruitós (poma) i mineral (guix), notes a les quals s’hi afegeix en boca un caràcter cítric (llimona). Val més del que costa. Aconsello tastar-lo amb la copa Riedel Wine Wings Champagne, que ofereix millors prestacions pel que fa a preservar el carbònic.

Ànima Mundi és el projecte personal de vins de mínima intervenció del jove i entusiasta enòleg i viticultor sadurninenc Agustí Torelló Roca. Anima Mundi és “prendre consciència que la natura, com millor s'expressa, és quan flueix. És aprendre a observar allò que ens envolta per tal de preservar l'autèntic caràcter de la vinya. És comprendre el raïm com l'expressió més genuïna de la terra on neix i és treballar aquesta terra comprenent cadascun dels matisos que ens regala”. Es limita a guiar el vi durant el seu procés d'elaboració, estudiant i comprenent les seves necessitats per tal de “preservar la personalitat i vitalitat de l’origen”: la fermentació, que segueix el curs que marquen els llevats indígenes de l’anyada, es realitza en diferents recipients com el vell roure francès, l’argila de les àmfores o el ciment. No afegeix sulfits ni filtrem els vins. Agustí Torelló Roca també és un valor emergent.

MINIPUÇA 2018
Vinyes Singulars
Sense DO (Penedès)
PVP: 17 € 


Minipuça és com es refereix l’Anna Segura, l’esposa del vitivinicultor i l’impulsor d’aquest projecte, Ignasi Seguí, a una cosa petitíssima. De fet, el Minipuça és fruit d’una petita vinya de mitja hectàrea. És un vi escumós 100% xarel·lo de l’anyada 2018. Procedent de la vinya del refugi aeri, plantada als anys 60 del segle passat per la família d’Ignasi Seguí, aquest escumós es va estrenar al mercat amb l’anyada 2014. Elaborat seguint el mètode ancestral, aquest escumós s’elabora sense cap additiu ni sulfurós afegit. Es tracta d'un xarel·lo varietal de 12 graus d’alcohol, que busca transmetre, segons Seguí, “les característiques varietats, com el frescor i l'amargor, cercant a la vegada la part més de fruita blanca i alguna nota de mel que li dona el punt extra de maduració del raïm”. És fruit de la vinya El Salinar de Pacs del Penedès, plantada fa més de 70 anys. El raïm es cull a mà amb caixes de 12 Kg. Des de Vinyes Singulars s’afirma que aquest escumós és “un vi nascut de la inquietud de mostrar una de les múltiples interpretacions que per nosaltres té la varietat xarel·lo”. Joventut i caràcter fruitós (poma i préssec madurs) en un ancestral lliure de maquillatges que és lleugerament tèrbol (color suc de pinya) però refrescant, franc i directe. Presenta molt bona escumositat i un carbònic cruixent. És molt varietal, amb una lleugera nota d’ametlla amarga final. M’ha agradat. Recomano tastar-lo amb la copa Riedel Veritas Champagne.

El projecte Vinyes Singulars de Pacs del Penedès va renéixer l’any 2011, a partir d’una llarga tradició vinícola, iniciada l’any 1405 per la família propietària, que durant més de sis segles ha viscut i treballat les mateixes vinyes. A partir d’una selecció de les seves millors vinyes, plantades fa més de 60 anys, elaboren els seus vins tranquils i escumosos, de manera ecològica, tot cercant “mantenir un equilibri perfecte entre la nostra activitat i la natura que ens envolta”. El seu compromís és “elaborar vins sincers, que expliquin el seu territori de la manera més sana i natural possible, amb una mínima intervenció per part nostre”.
 
TANTUM 2017
Camp de Dos
Sense DO (Penedès)
PVP: 17 € 


Ancestral del Pla del Penedès elaborat amb la varietat autòctona xarel·lo vermell. L’etiqueta d’aquest ancestral s’il·lustra amb el dibuix d’una arada romana especificant totes les seves peces (timó, cameta, esteva, tascó, dental, orellera i rella). De color rosat pàl·lid (coure amb matisos salmó), és jove, fruitós (fruitetes vermelles, taronja sanguina i aranja), sec, seriós i amb un toc que recorda, amb cremositat, els llevats. Mostra molt bona escumositat, amb un carbònic un pèl cruixent però ben integrat, i presenta una nota lleugerament amarga i certa rusticitat final. M’ha sorprès i m’ha agradat. Recomano tastar-lo amb la copa Riedel Wine Wings Champagne ja que manté una corona perfecta i ofereix un millor tractament del carbònic en boca.

El lligam de la Família Martí amb el vi comença l'any 1974 quan l'avi Martí va comprar la finca on avui estan situats al Pla del Penedès, que data de mitjans del segle XVIII. Aquell mateix any va començar a elaborar vi remodelant completament el celler. Per motius de salut, però, va haver de deixar d'elaborar. Compten amb 25 hectàrees de vinyes. Les terres les segueix conreant el seu fill gran. El 2005, és el seu nét, Joan Martí, qui recupera el celler i torna a elaborar vi introduint nous tipus de vins blancs, escumosos, negres, dolços i rosats, utilitzant per a aquests últims la varietat recuperada xarel·lo vermell. El celler està situat al carrer Quarters del Pla del Penedès (l’elaboració es fa al voltant del pati d’una casa pairal del segle XVIII, on s’havien elaborat aiguardents). Compten amb 12 hectàrees (inscrites a les DO Penedès i Cava) i conserven vinyes velles de les varietats xarel·lo, xarel·lo vermell i macabeu, de més de quaranta anys. També tenen plantacions més joves de macabeu, xarel·lo, parellada, xarel·lo vermell, sauvignon blanc, pinot noir i carinyena. Les vinyes es troben en terreny franc-argilós. L’assessorament enològic va a càrrec de Míriam Chivite.

JOAN MILÀ BRUT NATURE RESERVA 2014
Mas Comtal
Clàssic Penedès - DO Penedès
PVP: 17 €


Aquest escumós penedesenc ret homenatge a l’enyorat elaborador, assessor i professor Joan Milà. Des de Mas Comtal se’l recorda com “un geni creatiu”, així com un “incansable innovador i enamorat del món del vi”. També es recorda que va ser “cofundador d’una nova etapa amb l’elaboració de vins amb personalitat i qualitat a Mas Comtal, on va néixer, créixer i on va començar el seu idil·li amb el vi”. Així mateix, s’afegeix que “aquest idil·li va portar Mas Comtal a ser els primers elaboradors al Penedès en apostar per una nova categoria de vi amb origen que ha donat lloc als Clàssic Penedès”. Està elaborat amb la varietat xarel·lo (40%), de les vinyes més velles de la finca, d’entre 60 i 80 anys, i amb un 60% de chardonnay. Elaborat seguint el mètode tradicional, el seu tiratge es va fer el 28 de juliol del 2014. És d’edició limitada. Tastada la mostra número 944 d’un total de 4.573.  Va ser desgorjat el 24 de juliol de 2018. Molt meritòriament, aquest escumós ecològic no evidencia tanta llarga criança com té. És de color groc palla amb reflexos daurats, nítid i brillant. Bona escumositat. Bombolla diminuta amb bon despreniment. És fi, elegant, amb bona acidesa, sec i amb una nota lleugerament amarga final. Destaca en nas amb notes de brioix i pa lleugerament torrat, i també amb notes de poma. En boca encara mostra fruita. Aconsello tastar-lo amb la copa Riedel Veritas Champagne, ja que potencia la fruita i ofereix un millor tractament del carbònic. La Riedel Wine Wings Champagne, en canvi, amplifica les aromes.

De la mateixa manera que no hi ha dues collites iguals, des de Mas Comtal diuen que tampoc mai treuen dos vins iguals. Així, “cada any és una aventura diferent”. Mas Comtal, d’Avinyonet del Penedès, és una petita finca vitivinícola de 40 hectàrees de vinya de cultiu ecològic, ubicades a la part més oriental del Penedès, als peus del massís del Garraf. Geogràficament es troba a uns 350 metres sobre el nivell del mar, en sòls d'origen quaternari a base de sorra, llim i argila. Compta amb sòls molt calcaris de tipus mitjà i caracteritzats per posseir una gran permeabilitat a l'aigua. Mas Comtal també és la història d'una família vinculada al cultiu de la vinya i al territori des del 1550. La finca, propietat de la mateixa família des del 1355, la pertinença de la qual al comtat barceloní a inicis del segon mil·lenni va ser l'origen del seu actual nom. El seu estatus de propietat agrícola familiar comença a finals del segle XIV, i des de mitjans del segle XVIII porta el cognom de Milà. Marta Milà n’és la responsable de la gestió del celler i del conreu de les vinyes, juntament amb el seu pare Albert i la resta del seu equip.

DE NIT 2017
Raventós i Blanc
Sense DO (Sant Sadurní d’Anoia)
PVP: 17,85 € 


El director general de Raventós i Blanc, Pepe Raventós, diu que De Nit “és la conseqüència d’arriscar”. També manifesta que “és el resultat de l’aprenentatge, i de mirar més enllà i trencar esquemes”. Així mateix, apunta que “sobretot és un dels escumosos que més feliç fa a la gent”. Defineix el De Nit com a “pur, directe, honest i desacomplexat”. És un escumós elaborat amb xarel·lo (38%), parellada (26%), macabeu (30%) i monestrell (6%). Verema manual amb remolcs de menys de 2.500 kg. Entrada per gravetat i premsatge en premsa pneumàtica a baixa pressió. Premsatge de macabeu i parellada per separat. Premsatge de xarel·lo i monastrell conjuntament. S’hi fa un sulfitat de 3.5 g/hL de SO2. Fermenta amb llevats indígenes. La criança en rima amb les seves mares s’allarga un mínim de 18 mesos. El licor d’expedició és amb vi base De Nit 2018, amb sucre eco. És un Extra Brut. De color rosat (salmó) molt pàl·lid, nítid i brillant, aquest escumós destaca per les seves fruitetes vermelles un pèl àcides i per notes de llevats. És llaminer i rodó, sense ser embafador. És fresc, atractiu i fi, i presenta bona escumositat i un carbònic ben integrat. D’aquesta anyada hi ha disponibles 250.000 ampolles de 75 cl, 10.000 ampolles de 37,5 cl, 5.000 màgnums i 300 jeroboams. Aconsello tastar-lo amb la copa Riedel Veritas Champagne. 

Raventós i Blanc és una de les més llargues tradicions vitivinícoles documentades al món. La granja familiar on avui neixen els seus vins pertany, des de l’any 1497, a la família Raventós. Cinc segles de dedicació al cultiu en aquestes 90 hectàrees de vinya i bosc, i una saga lligada a aquesta terra generació rere generació. Avui, aquesta finca de vinya, bosc i llac es manté unida, amb 44 parcel·les que l’actual vint-i-unena generació –Pepe Raventós– conrea d’acord a la viticultura biodinàmica. Raventós i Blanc va ser fundat l’any 1986 per Josep Maria Raventós i Blanc i el seu fill Manuel Raventós i Negra. L’any 1986, Manuel Raventós i Negra elabora el primer cava de finca. L’any 2001 es va incorporar Pepe Raventós.

INDOMABLE 2013
Mas Candí
Corpinnat (Les Gunyoles- Avinyonet del Penedès)
PVP: 19,70 €
 

Tot i tenir una criança mínima de 60 mesos en rima en contacte amb les seves mares abans de desgorjar, aquest és un escumós que costa de ‘domar’. De fet, a la placa s’hi representa un cavall aixecat sobre les seves dues potes posteriors, com el Cavallino Rampante. Només una llarga criança amoroseix aquest escumós desbocat. Això és així per la seva sensacional acidesa i verticalitat. S’elabora seguint el mètode tradicional. Sorprèn la seva frescor amb tant llarg envelliment. Aquest escumós natural (SO2: 28 mg/l), suma 2,1 g/l de sucres residuals. Un 50% de sumoll en el seu cupatge (completat amb un 50% de xarel·lo) li aporta aquest especial nervi. La xarel·lo li aporta el cos. És, a més, fill d’una anyada amb especial acidesa natural i fruit de les vinyes de Les Gunyoles d’Avinyonet del Penedès. La primera fermentació alcohòlica es fa amb llevats autòctons, i se li donen sis mesos de criança amb les seves mares abans de la segona fermentació, sense fermentació malolàctica. A la contraetiqueta es pot llegir que està elaborat amb varietats autòctones “que durant segles s’han cultivat a la nostra zona”. De color daurat i amb molt bona escumositat. El carbònic està molt ben integrat en aquest vivaç producte. Destaca amb notes que recorden els llevats (brioix) però sobretot per fruites madures com la poma o el préssec. Té un nas molt interessant. Va guanyant complexitat a la copa. Té una pinzellada salina i fins i tot de marisc, i un punt final un pèl amargantós (nota varietal). Des de Mas Candí diuen que és complex, llarg i fresc. Hi estic plenament d’acord. Pot arribar a confondre’s amb un xampany. M’ha agradat molt. De fet, crec que és el millor escumós elaborat mai pels vitivinicultors Ramon Jané i Toni Carbó.

El celler Mas Candí, situat als peus del massís del Garraf, es va crear el 2006. Busquen la complicitat amb el paisatge, treballant les varietats autòctones i recuperant antics ceps catalans, gairebé desapareguts. En les tasques de la vinya s'intenta reproduir l'equilibri que hi ha en un bosc, sense cap tipus de fertilitzants químics ni fungicides, pesticides... nodrint a la planta amb les seves pròpies fulles transformades per microorganismes del terra. Elaboren vins i escumosos de mínima intervenció. A més de les vinyes de Les Gunyoles, compten amb finques pròpies a Font-Rubí, el Pla del Penedès i Torrelavit.

IMPERIAL 2014
Gramona
Corpinnat (Sant Sadurní d’Anoia)
PVP: 19,95 € 


Fruit de les agricultures ecològica i biodinàmica, aquest Brut ecològic està elaborat amb un 40% de xarel·lo, un 40% de macabeu, un 15% de chardonnay i un 5% de parellada. Cada varietat es vinifica per separat. Cullen els raïms manualment amb caixes de 25 Kg, utilitzen taula de selecció, entren el raïm per gravetat i premsen els raïms sencers. Utilitzen els caps i els cors del premsatge (un rendiment del 52,5%). El seu característic licor d’expedició, fruit d’una solera centenària de vi ranci, aporta, com reconeix Gramona, “la signatura inconfusible de la casa”. El dosatge és de 6 grams de sucres per litre. De color groc palla amb matisos daurats, aquest escumós destaca amb notes de fruita blanca (poma) i carnosa de pinyol (préssec), amb un toc de fonoll i una bona acidesa. Té intensitat aromàtica, és gustós i també un pèl dolcenc. És rodó, presenta un bon balanç. Un clàssic que s’ha refinat. L’ampolla es presenta amb la seva típica cel·lofana. La mostra tastada va ser desgorjada el passat mes de febrer, després de 58 mesos de criança en rima. Recomano tastar-lo amb la copa Riedel Veritas Champagne. 

El 1850, Josep Batlle treballava com a cellerer i agricultor per a la família propietària de les vinyes de La Plana, a la vall del riu Anoia. En temps de la fil·loxera, Pau Batlle va treballar venent vi als compradors francesos que produïen escumosos, els quals coneixien bé Catalunya, que en aquells temps era primer proveïdor dels seus suros. Amb la xarel·lo com a base, va aprendre a afinar els seus vins per a aquell propòsit. Així va ser com el 1881 va crear un celler propi, el Celler Batlle, i va poder comprar les vinyes on havia vist treballar al seu pare. El 1945 va arrencar amb força una nova era, amb Bartomeu i Josep Lluís, “la generació de l’esforç” segons Gramona. Van ser visionaris i pioners en l’elaboració de vins escumosos de llarga criança al Penedès. Avui les regnes de Gramona les duen els cosins Jaume i Xavier Gramona, amb una nova generació de la família incorporada al negoci: Roc i Leonard. S’autoanomenen “artesans del temps”.

TERRERS 2016
Recaredo
Corpinnat (Sant Sadurní d’Anoia)
PVP: 20 € 


“Profunditat i transparència. Lluminositat i frescor. Recaredo Terrers representa l’expressió més sincera del nostre paisatge a l’Alt Penedès”. D’aquesta manera descriu Recaredo aquest Brut Nature amb una criança mínima abans de desgorjar de 33 mesos. Recaredo Terrers ha estat cultivat seguint els criteris de la viticultura biodinàmica (segell Demeter) i és apte per a vegans. 100% cultivat, vinificat, elaborat i embotellat a la propietat. Elaborat amb 100% varietats històriques del Penedès: xarel·lo (68%), macabeu (20%), parellada (6%) i monestrell (6%) vinificat en blanc. La presa d’escuma i la criança en ampolla es fa només amb tap de suro natural, L’aclarit final de les ampolles té lloc de manera manual en pupitres. Desgorjat manual sense congelar. Aquest escumós és fi i delicat, amb notes minerals que recorden el guix. En aquest producte cada cop es fan més perceptible les baixes dosis de SO2. De color groc palla tirant a daurat, presenta una bona escumositat i un rosari i corona perfectes. La integració del carbònic també és bona. Mostra notes florals (flors blanques) i de fruita blanca (poma àcida) i cítrica (llimona), amb un toc de fruits secs (ametlles crues). En destaco la seva frescor i acidesa, i més tenint en compte que és fruit d’una anyada de gran sequera. Des del celler recomanen degustar-lo a una temperatura de 8-10 ºC. Aconsello tastar-lo amb la copa Riedel Wine Wings Champagne, ja que respecta més el carbònic en boca. 

El 1924 Josep Mata Capellades es va iniciar en el món del vi escumós com a desgorjador i elaborador professional. A pic i pala, va encetar la construcció de les caves tot just a sota de casa seva, al centre històric de Sant Sadurní d’Anoia. Va ser la historia d’un projecte familiar que està a les portes del seu centenari. El 1944 Josep Mata Capellades va agafar com a referència el nom del seu pare –Recaredo Mata Figueres, nascut el 1878 en el si d’una família d’artesans ceramistes– per donar nom a la casa familiar. Josep i Antoni Mata Casanovas, els fills de Josep Mata Capellades, consoliden la projecció de Recaredo al llarg dels anys. La casa Recaredo –coneguda familiarment com a Can Credo– s’ha professionalitzat i ha guanyat gran prestigi de la mà de Ton Mata i el seu equip.

També us pot interessar

Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla?
Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla? | Pixabay
Laura Conde
Cinc propostes ideals per acompanyar una beguda versàtil i gastronòmica com el cava.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 1 comentari
Encetem una proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví | Sergi de Meià, del restaurant Sergi de Meià, ens explica l'actualitat i com veu el futur post Covid-19.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció de 10 vins que demostren el gran potencial del vi cooperatiu català.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.