El govern destinarà 5,3 milions d'euros al pla de xoc del sector del vi

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha anunciat avui un pla de xoc que mobilitzarà 5,3 milions d’euros en ajuts per als viticultors, els cellers i les DO víniques.

El Cava limita el rendiment a 10.000 quilos per hectàrea

| 11/06/2020 a les 19:37h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Actualitat, Ajudes al sector del vi, Covid-19
El pla de xoc, segons ha precisat el vicepresident, “cobreix tota la cadena de valor d’un sector que ens representa a l’exterior, que fa marca país i que té un impacte en el desenvolupament i l’equilibri territorials extraordinari”.

El vicepresident i la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, han fet l’anunci a Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès) on s’han reunit amb la recent constituïda Associació d’Elaboradors del Cava. “Les mesures pretenen compensar les pèrdues d’ingressos a viticultors, cellers i DO víniques arran de la crisi provocada per la Covid-19”, ha dit Jordà. I ha afegit: “D’aquests 5,3 milions d’euros, vull destacar la línia d’ajuts per a la promoció del most rectificat com a mesura estrella, de la qual ens sentim molt orgullosos”. La consellera també s’ha referit a la importància de destinar una part d’aquests ajuts a la promoció del vi català i ha explicat que s’ha complementat la línia del PDR pel que fa les DO víniques, amb 330.000 euros,  i a més “destinarem 770.000 euros als Consells Reguladors de les DO, per pal·liar tota aquella manca d’ingressos que hi hagut alhora de cobrar les quotes i els precintes dels cellers i dels viticultors”.
 

El vicepresident Aragonès i la consellera Jordà


La principal línia d’ajuts, per valor de 4 milions d’euros de fons propis del Departament d’Agricultura, està destinada a promoure la producció de most concentrat rectificat (MCR), amb l’objectiu de reduir l’excedent de raïm i ajudar així als viticultirs. Aquesta subvenció promou la desviació d’una part de la producció del raïm apte per a la DO Cava cap a la producció d’aquest most. El most concentrat rectificat s’obté del most del raïm i és un líquid transparent, viscós i amb una altíssima concentració de sucres naturals procedents del raïm (fructosa i glucosa), que serveix per elaborar els vins escumosos de qualitat. És una mesura estratègica i de futur que valoritza la regió vinícola i que impulsa la bioeconomia circular, en el marc de l’estratègia de transició cap a un model de sostenibilitat que impulsa el Departament d’Agricultura.

Avui, es fa servir sucre per a la realització de la segona fermentació i el licor d’expedició. Es calcula una mitjana de 40 g/l de sucre en aquests dos procediments. Aquest sucre (sacarosa) prové de productes no vitícoles (raïm) i de territoris de fora de les àrees de producció de les DO. La utilització generalitzada de MCR produït amb raïm de la mateixa zona de producció dels vins escumosos permetria tancar el cercle dins la filosofia de producció de proximitat, donar una sortida addicional al raïm produït a la zona i reduir l’ús d’inputs externs del sector viticultor. A més, la introducció d’aquest most concentrat aportaria una diferenciació essencial en comparació a productes francesos i italians, que tenen molt més complicat eliminar totalment l’ús del sucre (xaptalització). Alguns elaboradors de cava ja utilitzen aquest most concentrat fabricat amb raïm de fora de la zona Cava. L’incentiu del Departament d’Agricultura pretén estendre aquesta pràctica a molts més elaboradors i amb raïm apte per a cava i impulsar així una indústria auxiliar. 

Ajuts a les DO víniques

El Departament d’Agricultura també crea una línia d’ajuts de 770.000 euros per a compensar la disminució d’ingressos de les quotes i els precintes dels cellers i viticultors de les 11 Denominacions d’Origen Víniques de Catalunya, fruit de la caiguda de vendes de vi dels cellers inscrits en aquestes DO.

El pla de xoc també preveu augmentar la promoció del vi català. El Departament d’Agricultura i les DO catalanes han acordat impulsar una campanya de comunicació per promoure els vins catalans. En total, el Departament hi destinarà 100.000 euros a través de l’INCAVI.
 

Un moment de la reunío


Destil·lació de vi, emmagatzematze i verema en verd

El pla de xoc del Govern es complementarà amb ajuts als cellers per a la destil·lació de vi i a l’emmagatzematge privat i ajuts als viticultors per a la verema en verd.

Jordà ha posat en relleu “el paper important” del Departament d’Agricultura en l’aprovació de les mesures aprovades pel Consell de Ministres, “perquè es tinguessin en compte tres mesures que consideràvem imprescindibles: la destil·lació de vi, l’emmagatzematge privat i la verema en verd. Som conscients que ens queden curtes pel que fa els diners que aporten, però també som conscients que hem avançat molt d’aquells primers esborranys d’aquell Reial Decret”. 


LÍNIES D’AJUTS (FONS PROPIS DARP-INCAVI)

MOST CONCENTRAT RECTIFICAT: 4.000.000 €

COMPLEMENT LÍNIA PDR: 330.000 €

EXONERACIÓ PREUS PÚBLICS ANALÍTIQUES: 150.000 €

CAMPANYA DE COMUNICACIÓ: 100.000 €

COMPENSACIONS DO VÍNIQUES: 770.000 €

TOTAL: 5.350.000 € 

També us pot interessar

Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla?
Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla? | Pixabay
Laura Conde
Cinc propostes ideals per acompanyar una beguda versàtil i gastronòmica com el cava.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 1 comentari
Encetem una proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví | Sergi de Meià, del restaurant Sergi de Meià, ens explica l'actualitat i com veu el futur post Covid-19.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció de 10 vins que demostren el gran potencial del vi cooperatiu català.

COMENTARIS

LA MILLOR AJUDA SERIA MODIFICAR LAS DO PER QUE FOSSIN CREIBLES
Manuel Duran Samaranch, 16/06/2020 a les 12:42
+0
-0
Mentre las DO catalanes siguin afrancesadas els consumidors demanarán Rioja.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Fill de Sant Climent Sescebes i nascut en terrenys de pissarra i sorra neix un dels vins negres més interessants de l'Alt Empordà.
Imatge il·lustrativa
Laura Conde | 1 comentari
La Laura Conde ens proposa una ruta per les millors hamburgueseries de Barcelona
Maria Solivellas, xef i copropietària del restaurant Ca Na Toneta, a Caimari, a la Serra de Tramuntana -Mallorca-.
Maria Solivellas, xef i copropietària del restaurant Ca Na Toneta, a Caimari, a la Serra de Tramuntana -Mallorca-. | Ca Na Toneta
Carme Gasull | 1 comentari
L’estiu es presenta certament incert després de mesos de confinament i restriccions de mobilitat a causa de la Covid-19. La pandèmia ha canviat els nostres hàbits de consum i busquem més seguretat a l’hora de menjar, beure i viatjar. Què fan, com i des d’on algunes dones de la gastronomia per afrontar-ho? Com veuen el futur?
Imatge il·lustrativa
Dissabte 4 la Vinya dels Artistes de Mas Blanch i Jové es vestirà de gala i oferirà la creació d'una obra d'art en directe de l'artista Erik Schmitz