Imatge il·lustrativa

"Tenim una matèria primera excel·lent i no podem deixar-la a les bodegues esperant si ens la volen comprar i sense poder negociar un preu"

Entrevista amb Joan Josep Raventós, portaveu de Vi i Cava de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya presenta la plataforma “ProducteCoop: directe a casa!”

| 28/05/2020 a les 08:28h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Entrevistes, FCAC, Joan Josep Raventós
Explica’ns què feu a la FCAC…

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya és l’entitat que representa i promou el cooperativisme agrari. El principal objectiu de la FCAC és el de reforçar l’activitat econòmica i social d’aquest sector, contribuint a la seva competitivitat i fent extensiu el seu compromís al conjunt de la població agrària i el món rural. 

Quants cellers cooperatius hi ha a Catalunya i quant vi produeixen?

A Catalunya hi ha uns seixanta cellers cooperatius que majoritàriament es troben a les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre, però també a Barcelona, Girona i Lleida. La producció de vi cooperatiu se situa al voltant dels 1,5 milions d’hectolitres, aproximadament la meitat del total que es fa a Catalunya. 

El sector està clarament orientat a l’elaboració de vins de qualitat i tots els cellers cooperatius formen part de la DOP corresponent al seu territori. Des de fa temps es treballa tant per convèncer al consumidor local de la qualitat del producte elaborat i dels beneficis que comporta pel país el seu consum com en guanyar mercats exteriors pel nostre producte, liderant el Cava les vendes arreu.

La FCAC treballem tant amb les administracions catalanes com amb l’administració de l’Estat i la Unió Europea per tal de donar resposta a les necessitats i projectes de les cooperatives associades. Des de fa uns mesos un company del consell rector de la FCAC ostenta la presidència de la Confederació General de Cooperatives Agràries de la Unió Europea (COGECA). 

Com és l’estat actual, amb la pandèmia, de les cooperatives i de les seves seccions de crèdit?

A la FCAC s’hi apleguen prop de 200 cooperatives agràries que tenen activitat en tots els sectors de producció del país i compten  amb més de 30.000 socis productors al darrera.

Les cooperatives agràries estan patint de manera diferent la situació de crisi, ja que l’impacte és molt diferent en funció del sector de producció i dels canals de comercialització en què operen.

Les seccions de crèdit són una secció més de les cooperatives, en molts casos centenàries, i des dels seus orígens han esdevingut un mitjà específic de finançament de les mateixes cooperatives agràries i dels socis.

A Catalunya hi ha, en l’actualitat, 66 cooperatives amb secció de crèdit que donen servei a 78 pobles de Catalunya. D’aquests municipis, a 34 no hi ha cap entitat financera i la secció de crèdit esdevé l’única entitat que pot  prestar servei de finançament i de gestió de l’estalvi dels socis.

Durant la crisi de la Covid-19, han continuat treballant en el seu territori i prestant el servei als habitants de les zones rurals.

Centrem-nos en el vi. La situació és extremadament complicada; un mercat ple d'excedents amb un preu del raïm massa baix i arriba la Covid-19, amb la verema a tocar. Quines perspectives de futur veieu?                  

Les perspectives són complicades i hem de ser conscients de les dificultats que ens trobarem la propera campanya. Però no podem desanimar-nos. 

Els cellers cooperatius, d’uns anys ençà, estem fent un gran esforç de modernització i hem apostat per la qualitat dels nostres vins, per l’elaboració i la comercialització. Aquest és el camí a seguir, perquè tenim una matèria primera excel·lent i no podem deixar-la a les bodegues esperant si ens la volen comprar i sense poder negociar un preu, quan creiem que el nostre producte té la qualitat perquè el preu cobreixi els costos de producció.

Alguns cellers grans ja han dit que no compraran raïm aquest any…

Aquest no és el nostre cas. Tots els socis i sòcies de les cooperatives saben que, al setembre, podran veremar i que les nostres instal·lacions estaran obertes per recollir els seus fruits. Aquest és el valor que ens aporta el fet d’estar associats, i per això els cellers cooperatius tenim més de cent anys d’història. 
 


La DO Cava acaba de reduir els rendiments per hectàrea de 12000 a 10.000 quilos. Les cooperatives sou qui més quilos colliu per fer vi base cava. Què en penseu i com us afectarà aquesta mesura?

A ningú amb dos dits de front li pot agradar aquesta mesura. Després de l’esforç de tot l’any per produir un raïm de qualitat, haver de desqualificar-ne una part per motius aliens al producte i saber que hauràs de vendre la resta a un preu molt inferior al seu valor és decebedor. 

Però aquesta és la situació a què ens ha portat el creixement dels excedents  per una mala planificació del mapa del cava, amb un creixement desmesurat i la manca de capacitat dels elaboradors per conquerir les quotes de mercat previstes. Ara tenim l’afegit de la tragèdia que, en l'àmbit mundial, ha representat la Covid-19 i que no ens deixa altra sortida que assumir aquest sacrifici.

Això, però, no resoldrà el problema de preus de la propera campanya, sinó que la solució serà a mitjà termini, adequant la producció i el potencial de venda.

Sense el canal HORECA funcionant, el canal digital passa a ser imprescindible. Com estan les cooperatives en l'àmbit digital i la venda on-line?

Aquesta pandèmia ens ha fet veure que quedaven molts nínxols de mercat per explorar i que un d’ells és, sens dubte, la venda on-line. Per això, des de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya estem treballant per ajudar les cooperatives sòcies a aprofitar aquest canal i també per publicitar conjuntament la nostra xarxa d’agrobotigues, a on es poden trobar una àmplia diversitat de vins i caves de cooperativa d’excel·lent qualitat.

Alguna estratègia per potenciar el canal Off trade -botigues, supermercats, venda online-?

L’eix principal ha de passar per donar a conèixer i promoure el consum del producte de proximitat. Tenim una àmplia gamma de productes a les cooperatives, que ens permeten donar resposta a les diferents preferències i preus, i així arribar a un ventall molt ampli de consumidors.

Per acabar en positiu... Algun missatge? 

No hi ha cap pagès que, després d’una pedregada, no surti a tractar les vinyes per salvar la collita de l'any vinent, perquè l’esperança que serà millor és el que ens fa lluitar. El cava, per exemple, és un producte amb història, que té un prestigi i una qualitat. Això, el sector ens ho hem de creure més i sortir a explicar-ho.


EL PERFIL

Una pel·lícula: Cinema Paradiso
Un llibre: L’últim que he llegit, “El pintor d’ànimes” d’Ildefonso Falcones
Un restaurant per quan sortim del confinament: Portal 22, a Valls
El teu plat preferit: M’agrada molt tastar-ho tot 
Un vi tranquil: A cada moment, el seu vi i tenim vins excel·lents per cada moment
Un escumós: Un cava de les nostres cooperatives
Acaba la frase "al vi català li falta…" que els catalans el consumim més
Algú a qui admiris i amb qui aniries a sopar: Hi ha molta gent que admiro i no cal que sigui ningú famós; sobretot admiro les persones que saben sobreposar-se a les adversitats dia rere dia.
El primer que faràs quan puguis fer vida normal amb llibertat serà... Això sí que ho tinc clar, veure néixer el dia en una platja amb la meva parella.

També us pot interessar

Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla?
Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla? | Pixabay
Laura Conde
Cinc propostes ideals per acompanyar una beguda versàtil i gastronòmica com el cava.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció de 10 vins que demostren el gran potencial del vi cooperatiu català.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 1 comentari
Encetem una proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví | Sergi de Meià, del restaurant Sergi de Meià, ens explica l'actualitat i com veu el futur post Covid-19.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.