e-commerce

Oriol Ripoll, Decántalo: «Fins ara les bodegues veien el canal online com un problema i no com una oportunitat»

La botiga de vins en línia Decántalo ha crescut un 180% des de l'inici de la pandèmia respecte l'any anterior.

La botiga especialitzada de vins en temps de confinament (III)

| 27/05/2020 a les 11:30h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Entrevistes, Oriol Ripoll, Decántalo
Oriol Ripoll, cofundador de Decántalo
Oriol Ripoll, cofundador de Decántalo
Decántalo neix l'any 2010 d'una fusió entre dues empreses. Des d'aquest any no ha parat de créixer fins facturar més de 7 milions d'euros. Ara, entrant en fase de desconfinament, aprofitem per saber com van les vendes en un canal que, a priori, sembla ser que ja ha fet el seu agost.

Heu crescut any rere any? De quina manera?

Des del 2010 portem un creixement important que varia entre el 20 i el 30% en funció de l'exercici. Aquest 2020 havia de ser un any de creixement important del 20% tenint en compte que hem començat amb els vins internacionals.

Com van les vendes a partir del 15 de març del 2020 respecte a l'època anterior?

La pandèmia ha suposat un creixement mai vist a Decántalo. Des de l'inici de la Covid-19 portem un creixement aproximat del 180% respecte al mateix període de l'any anterior, i amb facturacions més altes que durant la campanya de nadal.

El vostre client ha canviat o és el mateix?

La paraula correcta no seria canviar, perquè el perfil de consumidor que teníem s'ha mantingut i se n'ha vist incrementat el nombre, però sí que és cert que també ha aparegut un perfil de consumidor nou, de producte d'alimentació i inclús de producte molt local que fins ara tenia una venda molt simbòlica a Decántalo.

Els elaboradors han vist la necessitat d'apostar pel digital... I estan proliferant les botigues virtuals dels cellers... 

La història ha demostrat que en totes les crisis hi ha oportunitats, i evidentment la transformació cap al digital n'és una d'elles. Espanya està molt endarrerit respecte a altres països europeus i d'arreu del món en l'ús de la tecnologia i del comerç electrònic. Fins ara les bodegues veien el canal online com un problema i no com una oportunitat. El Covid farà que avancem molts anys en poques setmanes. Que els cellers apostin per la venda en línia en les seves pròpies webs o en portals com Decántalo és un bon senyal. El consumidor cada cop s'informa més a la xarxa, i de la informació a la compra en aquest canal hi ha un clic. Si no estàs a la xarxa, sigui mitjançant la teva pròpia web o mitjançant una plataforma de venda online, tens un problema.

Aprofito que parlem d'oportunitats per parlar d'un altre factor important. El consum de vi, al contrari del que han publicat molts mitjans no s'ha vist incrementat, simplement s'ha desplaçat del restaurant a casa. Això, en un entorn en el qual el consum de vi per persona i any seguia baixant, amb baixada moderada però descens al cap i a la fi, també és una bona notícia. Esperem que aquesta pandèmia ajudi a recuperar, per part del consumidor, el plaer de gaudir d'una copa de vi a casa.
 


Excedents d'un raïm amb el preu sota mínims, el sector HORECA tancat i la verema a tocar... Què creus que passarà?

Els cellers que tinguin un consum majoritàriament nacional crec que patiran. De fet ja hi ha bodegues molt grans que han anunciat als viticultors que fa anys que els compren el vi, que aquest any no ho faran. Honestament, si intento preveure el futur veig un horitzó una mica fosc a nivell de sector i per tant prefereixo no pensar-hi.

Sí que puc explicar amb molt d'orgull que a Decántalo estem ajudant, en la mesura de les nostres possibilitats, a cellers i distribuïdors en tot allò que està a les nostres mans tenint en compte la situació desbordada que estem patint. Hem incrementat el ritme de campanyes per donar cabuda al màxim nombre de marques possibles, estem avançant pagaments a tots aquells proveïdors que ho necessiten, estem comprant excedents d'estoc a distribuïdores sense exigir descomptes addicionals, i a més a més estem donant una part dels nostres beneficis a la Vall d'Hebron. En definitiva, estem fent tot el possible perquè el nostre increment de vendes beneficiï el sector i a la societat.

Per on creus que passa el futur post Covid-19 de la distribució de vins?

És aviat per dir-ho, però preveient que la restauració patirà durant un temps i que part del consum es traslladarà a les cases, l'e-commerce guanyarà força respecte a altres canals. Al mateix temps malauradament em temo que moltes distribuïdores no superaran aquesta crisi i els que treballen de forma optimitzada i fent les coses bé sortiran reforçats.


EL PERFIL

Una ciutat: Berlín
Un llibre: La biografia de Bruce Springsteen.
Una pel·lícula: Pulp Fiction
Un plat: L’ensaladilla russa. Si és bona, és espectacular.
Un restaurant: Difícil. Casa Palet per proximitat i bon tracte.
Un vi blanc: Julien Brocard Petit Chablis – Les plantes
Un vi rosat: Can sumoi La rosa
 

Un vi negre: Dido Negre / Prado Enea
Un escumós: Recaredo Terrers.
Una DO catalana: Priorat.
Un celler: Comando G
Acaba la frase "als vins catalans els falta..." personalitat i creure en el que tenim entre les mans.

També us pot interessar

Javier Pagés president de la DO Cava, amb els vocals del consell regulador, el secretari general, el director tècnic de la DO i el director general de l'INCAVI
Javier Pagés president de la DO Cava, amb els vocals del consell regulador, el secretari general, el director tècnic de la DO i el director general de l'INCAVI
Acord en el ple del consell regulador per una nova zonificació i per una segmentació qualitativa de la DO Cava | El cava tindrà 4 noms per diferenciar-se de la zona d'Espanya on està elaborat; a Catalunya, Comtats de Barcelona, a l'Aragó, Valle del Ebro, a Extremadura, Viñedos de Almendralejo, i a València, Altos de Levante.
Imatge il·lustrativa
Jordi Bes | 1 comentari
Us donem idees per tenir una experiència enogastronòmica a casa durant les vacances
Imatge il·lustrativa
Lourdes López | 2 comentaris
Amb allioli a dojo, més eixutes, amb tècniques de cocció que requereixen hores, amb salses de rebost impossible.... Aquestes són algunes de les millors braves que podeu tastar a una de les ciutats més 'braveres' del món.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

 
Imatge il·lustrativa
Joan Nebot
Un homenatge al fundador del celler que va triar el Penedès per a elaborar vins del màxim nivell
Imatge il·lustrativa
Pexels
Lourdes López
Els restauradors denuncien el tancament unilateral, la falta de control al transport públic i que les ajudes són clarament insuficients
Els restaurants que fan menjar per emportar i que han estat obligats a tancar poden demanar els ajuts.
Els restaurants que fan menjar per emportar i que han estat obligats a tancar poden demanar els ajuts. | Pexels
Sergi Cortés
El DOGC publica avui la convocatòria de subvencions per la restauració i els centres d’estètica i bellesa afectats econòmicament per la COVID-19
Imatge il·lustrativa
El cava Gran Reserva Brut Nature surt al mercat a un preu de 35 euros