CAVA

Imatge il·lustrativa

16 caves Premium per menys de 20 euros

El Ramon Francàs tasta i recomana 16 escumosos amb DO Cava

Danys per pedra i vent a les vinyes d’un Penedès on comença a campar el míldiu

| 24/05/2020 a les 17:49h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Vins, escumosos, Cava
Cupatges ha volgut brindar amb caves en un moment especialment difícil per al sector, amb una greu crisi de preus del raïm, retallades en la compra de producció i grans estocs de vi base cava. No obstant això, el Cava, que ven 165 milions d’ampolles a tot el món, és l’escumós de qualitat seguint el mètode tradicional que més s’exporta.

Hem seleccionat 16 productes, tots ells amb certa criança. Tots són Premium: Reserva (15 mesos mínims de criança amb les mares) o, la gran majoria, Gran Reserva (30 mesos), encara que n’hi hagi que es comercialitzen amb marxamo de cava tradicional. No hi ha dubte que els caves són els escumosos VQPRD -Vins de Qualitat Produïts en una Regió Determinada-, elaborats seguint el mètode tradicional, amb la millor relació qualitat-preu del món. La meitat dels seleccionats tenen un preu màxim de 15 euros. La present selecció s’ha ordenat en funció del PVP, de menor a major preu, que han facilitat els elaboradors. La gran majoria són fills de vinyes del Penedès, però també n’hi ha dos d’Alella i un de la Conca de Barberà. Tots ells s’han tastat i comparat amb la copa específica de cristall Riedel Veritas Champagne i amb la nova i espectacular Riedel Wine Wings Champagne d’Euroselecció. La Wine Wings permet expressar una àmplia gamma aromàtica. Facilita que es despleguin i intensifiquin tots els registres d’aromes. Fins i tot potencia el carbònic. La base plana i més ampla ajuda a desenvolupar unes aromes que són capturades a la part superior en una copa on el disseny s’ha posat clarament a disposició de la funcionalitat.
 

MARRUGAT GRAN RESERVA BRUT NATURE MILLESIMÉ 2015 - Pinord
PVP: 12 €

 
Centrat en la varietat  xarel·lo (60%) i completat amb les altres dues varietats tradicionals del Penedès, macabeu (30%) i parellada, aquest és un cava de gran relació qualitat-preu. Les tres varietats autòctones són fermentades per separat, a molt baixa temperatura. Després fan el cupatge i la segona criança a l’ampolla, durant aproximadament uns 5 anys. És de color daurat, i presenta un despreniment constant de fines bombolles. Tot i la seva criança llarga en ampolla manté nítides aromes i sabors de fruites madures (poma i préssec), i una marcada mineralitat (salinitat) provinent de sòls calcaris. De fet, aquesta salinitat que fa salivar és el que més m´ha cridat l’atenció d’aquest complex cava. No hi falten aromes que recorden els llevats i sabors que evoquen fruits secs. És gustós, melós i presenta un molt bon balanç, amb bona acidesa i una gran integració del carbònic. També és elegant i sec. És un producte per a amants i coneisseurs del cava. Des del celler recomanen servir-lo a 6ºC. Recomano tastar-lo amb la Riedel Wine Wings Champagne.

Amb més de cent cinquanta anys de tradició vitivinícola al Penedès, Pinord  elabora els seus vins i caves amb els mètodes tradicionals i artesanals dels seus avantpassats, juntament amb la tecnologia més puntera i un exigent equip de professionals. En els darrers anys, Bodegues Pinord ha ampliat la seva gamma de productes, s’ha establert en altres denominacions d'origen i ha realitzat una aposta ferma per l’agricultura ecològica. Generació rere generació, la filosofia de la família propietària es podria resumir en poques paraules: “Tradició familiar, esperit pioner i innovador, amor a la terra i passió pel bon vi”. Actualment estan aixecant unes noves caves en una finca amb 40 hectàrees plantada de vinya, al costat de l’ermita dels Muntanyans de Castellet i la Gornal. La nova inversió ve motivada pel fet que la seva aposta pels caves Premium, els Reserva i Gran Reserva, els ha donat grans resultats. Pinord, a més de al Penedès i a la DO Cava, elabora a la Ribera del Duero (Vaquos), Rueda (Vaquos), Priorat (+7, Balcons, Clos del Mas i Red Bat), a la Terra Alta (Diorama), Catalunya (Gaudiana) i al Montsant (Càtar i Diorama).
 
CLOS GELIDA QUATRE HERETATS 2015 - Vins El Cep
PVP: 12,20 €

 
Aquest és un Brut Nature Gran Reserva elaborat a la seva propietat amb un 100% de vinyes pròpies. La seva criança en ampolla supera els 40 mesos. És un cava apte per a vegans. La seva relació qualitat-preu és molt bona. Aquestes caves sadurninenques el defineixen com un gran clàssic de Vins El Cep: “Personalitat i l'elegància. Quatre terrers i quatre varietats, amb el xarel·lo com a base. Fruit del nostre coneixement i la nostra experiència és un fidel reflex dels nostres terrers”. El Clos Gelida Quatre Heretats és un cupatge de macabeu (25%) de Can Simón i xarel·lo (35%) de Can Prats, a Sant Llorenç d'Hortons. La parellada (20%) prové de de Can Castany, i el chardonnay (20%) de Can Miquel de les Planes, a Gelida, a la zona dels Costers de l'Anoia. La verema és manual, i el premsat a baixa pressió amb una extracció de most flor del 50%. La fermentació de cada varietat es fa en petits dipòsits a temperatura controlada. És de color groc palla, nítid i brillant, i amb bona escumositat. El carbònic és viu, i està ben integrat. Les bombolles són fines i també persistents. És un cava Gran Reserva Brut Nature saborós i franc, que té la virtut d’aparentar més joventut de la que té. Presenta una bona intensitat aromàtica i destaca per la seva acidesa. Mostra aromes de poma i cítriques, així com les que recorden el pa torrat i els llevats. És un cava delicat, amb bona textura en boca. Elegant, de gran expressivitat i vivesa, i també llarg. Recomano tastar-lo amb la Riedel Wine Wings Champagne.

Les quatre famílies de viticultors fundadores d’aquest celler d’Espiells de Sant Sadurní d’Anoia (amb vinyes als paratges de Can Castany, Can Miquel, Can Prats i Can Simón) continuen unides quatre dècades després. Entre totes les famílies sòcies sumen unes 200 hectàrees de vinyes, la qual cosa els converteix en una de les propietats vitícoles més grans del Penedès. El 100 % dels seus vins i caves s'elaboren amb raïms propis. Fins i tot han experimentat amb l’agricultura de precisió i la collita selectiva en cada vinya. Des de les caves s’afirma que el 1980 van iniciar un projecte en comú per elaborar vins i caves “que representin la identitat dels nostres terrers”, i que “a dia d’avui, aquests terrers es conreen seguint els principis de l’agricultura ecològica i biodinàmica, on la terra, les plantes, els animals i l'home treballen conjuntament per tal de millorar i preservar l’equilibri natural de l’ecosistema”. Són membres de la marca col·lectiva Vinya Celler Masia.
 
GRAN CLAUSTRO RESERVA 2013 - Perelada
PVP: 14,60 €

 
L’any 1959, amb motiu de la visita del president dels Estats Units Dwight Eisenhower a Perelada, van seleccionar una reserva especial de cava. De l’èxit d’aquella selecció va néixer el cava Gran Claustre, un producte amb molt bona relació qualitat-preu. És un producte elaborat de forma artesanal i criat en el celler del convent que s'alça al costat del Castell de Peralada, on els monjos carmelites ja elaboraven vi ja fa més de sis segles. Té una criança mínima en ampolla de 24 mesos abans del desgorjament. És un cava amb bon balanç elaborat amb pinot noir (45%), chardonnay(45%) i xarel·lo (10%). Són raïms nascuts al Penedès en una molt bona anyada. És un Brut Nature Reserva de bonic color daurat. Abundant despreniment continu de fines bombolles, amb formació de corona. Neta aroma de fruites de primavera de pinyol molt madures (préssec i albercoc), amb tocs de criança i de llevats (pa lleugerament torrat). També una pinzellada nítida de mel. Elegant, fruitós, rodó i amb bona acidesa. Recomano tastar-lo amb la Riedel Wine Wings Champagne, ja que potencia la fruita.

L’elaboració de vi al Castell de Peralada està documentada ja des de l’Edat Mitjana, tal com ho testimonien diversos documents i pergamins de l’època que es conserven a la biblioteca familiar. Quan Miguel Mateu Pla va comprar aquest conjunt monumental el 1923, un dels seus principals objectius va ser la revitalització d’aquesta tradició vitivinícola, una tradició que avui és més viva que mai i que ha incorporat la més moderna tecnologia per tal d’elaborar uns vins que “treuen el màxim partit dels matisos dels sòls i les vinyes de l’Empordà”. Perelada estudia la influència que tenen sobre el resultat final factors com ara la recol·lecció en diferents moments de maduresa, el terreny de cultiu, l’exposició solar, l’optimització del reg... Les conclusions que s’obtenen d’aquestes experiències són la base sobre la qual els seus enòlegs dissenyen els vins del futur. Perelada Vins i Caves forma part del Grup Peralada, el holding empresarial de la família Suqué Mateu. El Grup Perelada és comandat actualment per Javier Suqué.
 
SELECTE 2011 - Jaume Giró i Giró
PVP: 14,90 €

 
Aquest és un altre Brut Nature Gran Reserva de gran relació qualitat-preu ( i més tenint en compte la seva llarguíssima criança). La criança mínima és de 92 mesos en contacte amb els llevats abans de desgorjar. Elaborat amb una base de xarel·lo (50 %), el cupatge es completa a parts iguals amb parellada i macabeu. Des d’aquestes caves sadurninenques s’afirma que “pocs caves com el Selecte tenen el cos que li aporta la llarga criança”. És un elaborat de color daurat amb una destacada intensitat aromàtica i un carbònic molt ben integrat. Destaca amb notes de pa torrat, fruits secs i fruites molt madures, fins i tot recordant les orellanes, i un toc de mel. L’acidesa és força interessant en una anyada que va ser càlida. És gustós. Des de les caves que dirigeix l’enòleg Ramon Giró Gramona afirmen que és el seu “més harmoniós cava Brut Nature”. Proposen harmonitzar-lo amb textures ben diferents tant de carn com de peix, o amb plats complexos de mar i muntanya. L’ampolla incorpora un termòmetre a la contraetiqueta que indica si la temperatura és la correcta pel seu consum aconsellat. Recomano tastar-lo amb la Riedel Wine Wings Champagne ja que permet expressar millor, en aquest cas, el carbònic.

Aquesta empresa familiar té el seu origen a mitjans del segle XIX. Ramon Giró i Mata va fundar, el 1926, una empresa dedicada a destil·lar licors i elaborar vi que, cinquanta anys després, va donar naixement al seu primer cava, fruit de la filosofia artesanal que l’empresa sempre ha mantingut: “Qualitat elevada, tiratges reduïts i selecció de les collites considerades excel·lents, amb les quals és possible madurar un vi o cava incrementant i donant complexitat a les característiques aromàtiques del vi base”. Gràcies a aquesta filosofia, enriquida amb les aportacions tecnològiques actuals, diuen oferir “amb orgull” una gamma de vins i caves d’alta qualitat que és “reflex d’un geni creatiu que encara perdura”. Afirmen que “intentem treballar en el respecte a la individualitat i a la llibertat d’idees, mantenint independència dels corrents o modes, fomentant la responsabilitat per l’entorn social i cultural”. 
 

GRAN RESERVA BRUT NATURE 2014 - Rovellats
PVP: 14,90 €

 
Elaborat amb les tres varietats tradicionals del cava (60% de xarel·lo, 25% de macabeu i parellada), aquest cava amb llarga criança és de color groc palla un pèl pujat, nítid i brillant. La seva petita bombolla mostra un despreniment regular. Presenta una bona corona i rosari. En nas hi són ben presents les aromes més pròpies de la llarga criança, com ara la poma al forn i els fruits secs. En boca és molt equilibrat, intens en sabors i rodó, de moderada acidesa i amb bona persistència. Al paladar retorna una poma al forn de Tatin, i fruita de pinyol (préssec i albercocs), fruits secs i una punta de mel. Gairebé sis anys després de ser collits els seus raïms, encara manté notes primàries i és saborós i suau. Transita amb elegància amb un carbònic molt ben integrat. No és un cava voluminós ni de gran complexitat, però sí de bon balanç i elegància. Des de Rovellats recomanen harmonitzar-lo, fins i tot, amb carns (també de caça), peixos grassos, patés i carns blanques cuinades o rostides. Aconsello tastar-lo amb la copa Wine Wings Champagne de Riedel.
           
Rovellats està situat a la carretera de la Bleda, a Sant Martí Sarroca. El fundador d’aquest celler tradicional, Josep Vallès Rovira, va iniciar la producció del cava a principis del segle XX. La segona generació, integrada per Rosa Vallès i Joan Cardona, va realitzar innovacions tecnològiques, sobretot en el celler d’elaboració, i va introduir millores en les vinyes de la propietat. “El profund compromís amb l’eficiència i la natura ja estava clarament definit”, segons Rovellats. Els germans Ma Rosa i Josep Cardona són ja la tercera generació. Rovellats ha continuat apostant per les varietats autòctones, “preservant la identitat i la personalitat pròpia de cada producte”.
 
GRAN RESERVA 2013 - Vilarnau
PVP: 14,95 €

 
Aquest és un senyorial cava fill d’una de les millors anyades del segle XXI al Penedès, la del 2013. Està elaborat amb vins base cava de les varietats chardonnay, macabeu, parellada i pinot noir, tots ells elaborats per separat. Els raïms són refredades per preservar els precursors aromàtics de la pell i evitar oxidacions. Posteriorment, van realitzar una primera fermentació dels mosts flor durant 30 dies a 15ºC, i un cop acabada es va  realitzar el cupatge. És de color groc palla pàl·lid, nítid i brillant, amb un persistents rosari de bombolla. El carbònic està integradíssim. Entrada cremosa, amb viva sensació de frescor. Molt equilibrat en el seu conjunt, de gran complexitat i llarg record. Fresc i no gaire voluminós, i amb bona acidesa. Suma una molt bona anyada a l’efecte refrescant de la millor parellada penedesenca de muntanya. Al Vilarnau Brut Nature Reserva, que no evidencia molt meritòriament la seva llarga criança, destaquen les aromes primàries que provenen del raïm. Desplega fruita (poma, pera, préssec i pell de llimona) i flors blanques. Les aromes secundàries que provenen de la segona fermentació a l'interior de l'ampolla es fan paleses amb notes com les del pa torrat. Les aromes terciàries que provenen de la criança  recorden a torrats i fruits secs. Aconsello tastar-lo amb la copa Wine Wings Champagne de Riedel.

La noble família Vilarnau es va assentar al segle XII al Penedès. Vilarnau és el resultat etimològic de Vila Arnau, és a dir, la ‘casa de camp o Domus’ dels Arnau, que es trobava en la demarcació senyorial del terme del Castell de Subirats i on ja en el segle XII es cultivaven vinyes. Albert de Vilarnau, nom que rep actualment el cava més exclusiu de la marca, va ser un personatge molt singular que va fer créixer el poder de la família, i va arribar a ser al segle XIV un dels mecenes de l'església Santa Maria de Vilarnau. El primer cava amb etiqueta Vilarnau neix el 1949. Al 1982, va passar a formar part de la família de cellers de González Byass. La nova cava es va inaugurar l’octubre del 2005. Des de Vilarnau (Grup González Byass) s’afirma que “volem elaborar el millor cava amb el mínim impacte ecològic possible pel planeta”. Afegeixen que “nosaltres vivim de la terra i per això es troba en el nostre ADN cuidar-la i mimar-la al màxim. Quan millor tractem la terra i el nostre entorn, millors fruits obtindrem de les nostres vinyes i millor cava podrem elaborar”. Vilarnau, situada a un bell paratge d’Espiells, és pioner en el càlcul de la petjada de carboni, tant en l’àmbit organitzatiu com en l’àmbit del producte amb la finalitat de reduir les emissions de CO2.
 
TORRE GALIMANY GRAN RESERVA 2015 - Segura Viudas (Henkell Freixenet)
PVP: 15 €

 
Torre Galimany s’anuncia com “l'expressió veritable de la nostra terra i d'una de les seves varietats estrelles, el xarel·lo”. L'any 1998 va néixer la primera collita d'aquest cava que Segura Viudas defineix com “d'alta expressió i personalitat”. Es tracta d’un pioner cava amb xarel·lo fermentat i criat en bóta de roure (una part). Les vinyes de les qual procedeix aquest xarel·lo van ser plantada fa entre 30 i 70 anys. Hi ha preeminència de xarel·lo però el cupatge es completa també amb macabeu i parellada. Amb un dosatge de 3 grams de sucres per litre, aquest cava no incorpora licor d’expedició. La criança en ampolla amb les seves mares un mínim de 30 mesos li dona untuositat a aquest Gran Reserva amb tiratge fet el maig de 2016. El 100% dels raïms són collits a mà, i transportats en caixes foradades de 25 quilograms. La criança a les botes on fermenta el vi base cava s’allarga per espai de cinc mesos. Part del xarel·lo, i el macabeu i la parellada, fermenten en dipòsits d’acer inoxidable. Tant a les botes com als tancs d’acer inoxidable la criança s’ha allargat per espai de cinc mesos. Tant a la primera com a la segona fermentació utilitzen els seus propis llevats seleccionats. En els darrers anys, en aquest cava ha anat perdent protagonisme l’impacte de la fusta, la qual cosa l’ha fet guanyar en refinament. De color groc palla, mostra un carbònic ben integrat. Té un bon despreniment de petites bombolles ben integrades. Aquest cava sempre m’ha seduït. D’uns anys ençà s’ha refinat i ara la fusta és una elegant pinzellada (no així en el passat). Hi destaquen notes que recorden la poma i l’ametlla, i també mostra torrats. Té bona acidesa però no és gaire musculat. Finesa i elegància en un cava elaborat parcialment en fusta. Des de Segura Viudas es diu que aquest cava és un “indispensable company” del foie gras i de les carns a la barbacoa, de formatges com ara el Roquefort o la Torta del Casar, el salmó i l’arengada fumades, les tòfones, els arrossos d’elaboracions complexes i  pernil de gla. Am la copa Wine Wings Champagne de Riedel es potencia la rodonesa, amb la Riedel Veritas Champagne es realça el carbònic.

L’any 1954 Segura Viudas va recollir el testimoni de les terres que avui configuren l’Heretat. Els orígens de l’Heretat Segura Viudas hem de cercar-los al voltant del segle XI, en plena Reconquesta. Han apostat per l’enoturisme, i des de fa anys que duen a terme un estudi en profunditat de la biodiversitat d’un ecosistema que s’ha desenvolupat, durant segles, de cultiu de la vinya al voltant del riu Bitlles. Des de la seva determinació per la biodiversitat en deriva la preocupació per la sostenibilitat en el cultiu de la vinya. L’any 2018 es va incorporar al grup Henkell Freixenet.
 
1918 ROSÉ GRAN RESERVA 2016 EXTRA BRUT - Montesquius
PVP: 15 €

 
Montesquius, fundada el 1918 a Sant Sadurní d’Anoia, va voler festejar el seu 100 aniversari el 28 de maig de 2018 comercialitzant dos caves que des del celler qualifiquen com a “joies”, i també com a “sublims i exclusius”. Es tracta del Montesquius Blanc de Blancs i del Montesquius Rosé Doré, tots dos Gran Reserva (més de 36 mesos de criança en ampolla abans de desgorjar) i Brut Nature d’edició limitada. El Montesquius 1918 Rosé Gran Reserva 2016 Extra Brut és un singular rosat elaborat amb un 74% de monestrell i pinot noir (17%) i trepat fermentat en gerres ceràmiques. El monastrell és de la vinya Pere (ceps plantats entre el 1969 i el 1973), el pinot noir és procedent de la vinya Verger (ceps plantats entre el 1990 i el 1992) i el trepat de la vinya Ventura (ceps plantats el 1999). Són raïms fills de sòls argilosos i calcaris de textura franca a l’Alt i el Baix Penedès (zona de Lavern i de l’Arboç). Els raïms són veremats a mà i en caixes petites. L’ampolla tastada va ser desgorjada el desembre de l’any passat. És un rosat de bonic color cirera, amb bon despreniment d’un carbònic ben integrat. Fruites vermelles i de llaminadures amb una pinzelladeta de mel en nas. En boca és fresc, gens embafador i presenta una bona acidesa i una nota final un pèl amargant. És un rosat força sec pel que s’estila, fora del que és habitual. Recomano tastar-lo amb la Riedel Veritas Champagne.

El 1918, la família Santacana, una de les famílies amb més llinatge del Penedès, va iniciar el seu camí en l’apassionant món del vi. El 8 d’octubre del 1992 es va inaugurar l’ampliació del celler, fet que va aportar continuïtat al projecte. El president d’aquestes caves, Ramón Giné París, afirma  que la filosofia de Montesquius està “compromesa amb una viticultura exigent, artesana i respectuosa amb el terroir i que aquest compromís els permet obtenir uns vins i caves de gran autenticitat”. Així mateix, destaca “la recerca permanent de la qualitat, línia que ens permet convèncer i fidelitzar un mercat cada vegada més exigent”. Aquestes caves eren propietat, a principis dels anys 90 del segle passat, de l’advocat mercantilista Juan José Folchi (51%). L’any 1997,  Nueva Rumasa de la família Ruiz Mateos va comprar Coll de Juny, la societat que elaborava el cava Montesquius. Dos fills de Ruiz Mateos van acabar venent Montesquius l’any 2003 a Arvicatarey. Actualment és propietat de Cellers Most Doré, i la seu continua a Sant Sadurní d’Anoia.
 
RESERVA DE LA FAMÍLIA 2016 - Juvé & Camps
PVP: 16 €

 
Aquest Brut Nature Gran Reserva elaborat a partir del most flor de raïm de les seves pròpies finques d’Espiells (Can Rius), de La Cuscona i de Mediona, és el buc insígnia d’aquestes caves sadurninenques. Té una criança mínima en ampolla de 36 mesos abans de desgorjar. Està elaborat amb les tres varietats blanques tradicionals del Penedès. La seva base és el xarel·lo (55%) i es completa amb macabeu (35%) i parellada. Mostra un color groc palla pàl·lid nítid i brillant, i una bona integració del carbònic. Té una paleta aromàtica rica i elegant, amb notes de flors i fruites blanques madures (principalment poma) i les més pròpies de la criança: pa torrat i fruits secs. A més d’intensitat aromàtica, també mostra una marcada sequedat i una nota final lleugerament amarga, d’ametlla, característica de la varietat xarel·lo. El pas per la boca ofereix un bon balanç i un final llarg. És elegant i senyorial, però no té gaire volum ni és la millor anyada d’aquest cava. Sí disposa, però, d’una bona acidesa. Té el mèrit de ser fresc tot i ser fill d’una anyada complicada, amb marcada sequera. És apte per a vegans. Aconsello tastar-lo en la copa Veritas Champagne de Riedel.

Juvé & Camps és el líder en elaboració de cava Gran Reserva ecològic. Presidida per Joan Juvé i dirigida per la seva filla i quarta generació, Meritxell Juvé, la família porta dos segles dedicada a la viticultura. Compten amb 271 hectàrees de vinya pròpia cultivades de forma 100% ecològica. Des d’aquestes caves s’afirma que “el respecte per la natura i els seus cicles, així com el convenciment que només des d’aquesta admiració és possible aconseguir grans caves, és una constant en la història de Juvé & Camps. S’afegeix que “cada cava de Juvé & Camps és un relat, un paisatge, una petita part de la història de la família”. 
 
TITIANA VINTAGE 2012 - Parxet / Raventós Codorníu
PVP: 18 €

 
Aquest és l’únic cava de la selecció elaborat al 100% amb la varietat chardonnay, plantada en sòls sorrencs de sauló a Alella. La densitat de plantació és de 3.700 ceps  per hectàrea, amb un marc de plantació de 2,2 per 1,2 metres. La conducció dels ceps és en espatllera, i en vas els més vells, amb poda curta. O sigui, es busca poc rendiment però una millor qualitat. Des que es va elaborar el primer Titiana el 1986, el celler segueix la màxima de no realitzar cupatges de diferents raïms ni vinyes a fi de “mantenir la pura l'essència de cadascun”. És un Brut Nature que té una criança mínima de 15 mesos amb les seves mares (però que es comercialitza amb marxamo de cava tradicional). M’agrada el seu volum, maduresa i complexitat, amb notes de brioix i mantega. Presenta un bonic color daurat, característic de la chardonnay, una varietat que li aporta una major facilitat per formar la corona d'escuma. És nítid i brillant, i la bombolla és diminuta, i presenta un bon despreniment. En nas és molt complex, desenvolupant aromes secundàries denses i variades. El seu sabor és ampli, estructurat i voluminós, amb lleugeres notes torrades. Mostra intensitat aromàtica. En un primer moment pot fer confondre amb un xampany. Destaca amb notes de préssec i tropicals, i es va obrint en copa fins a mostrar, fins i tot, una nota que recorda les escopinyes. Hi ha un bon equilibri. Aconsello tastar-lo amb la copa Veritas Champagne de Riedel.

El nom de Tiana prové del nom propi llatí Titius, documentat al segle XI com a villa tiziana o Titiana. L’any 1920 van sortir al mercat les primeres ampolles de cava Parxet, elaborades amb el mètode tradicional al Mas Parxet, on ja s’elaboraven vins des del segle XVIII. El nom de Parxet prové del francès parchet, que, segons el diccionari de l’Oficina Internacional de la Vinya i el Vi, significa petit tros de vinya (petit morceau de vignoble). Aquesta denominació és molt adequada ja que les vinyes de la zona acostumen a ser de caràcter minifundista. Va néixer amb el resplendor del noucentisme, moviment cultural i humanista iniciat a Barcelona a principis del segle XX, i s’ha consolidat “de la mà d’una Barcelona cosmopolita i internacional”, com s’afirma des de Raventós Codorníu. Parxet forma part des de l’octubre de 2018 (coincidint amb l’entrada en l’accionariat del fons internacional de capital Carlyle) del grup Raventós Codorníu com també les marques Raventós d’Alella, Titiana, Tionio, Basagoiti i Portal del Montsant. Des d’aleshores el director general és Ramon Raventós.
 
ORIGEN BRUT NATURE RESERVA 2017 - Vallformosa
PVP: 18,15 €

 
Aquest és un cava que estrena etiqueta i que està elaborat amb xarel·lo, macabeu i parellada, fruit d’una selecció de vinyes velles. La criança mitjana en ampolla d’aquest 2017 va ser de 24 mesos amb les seves mares. De bonic i nítid color groc palla pàl·lid amb reflexos verdosos, destaca pel seu caràcter fruitat. És fresc. Ofereix un carbònic ben integrat, i notes de poma verda i pa lleugerament torrat. Bona acidesa i gran balanç. Llarg record en via retro-nasal. Comença a expressar les notes més pròpies de la criança en ampolla, unes notes que es van obrint de mica en mica a la copa. En boca és fruitat i equilibrat, i també marcadament sec (1,2 grams de sucres per litre). Pas de boca saborós que s’allarga amb un regust fresc deixant un final agradable. És un cava per a ‘cava lovers’. Des de Vallformosa es recomana prendre’l sol en qualsevol moment, com aperitiu o amb tot tipus de menjars. El veig molt indicat per harmonitzar amb la cuina asiàtica i també per acompanyar formatges com el brie. És apte per a vegans. Aconsello tastar-lo amb la copa Veritas Champagne de Riedel.

Emmarcats en un moment de canvis profunds en el sector, amb mides i posicionaments clarament diferenciats, Vallformosa s’ha proposat reposicionar els seus productes apostant per nous clients i noves maneres de comunicar, associades a la música o a la moda. Volen explorar nous nínxols de mercat, i innovar en tota la cadena de valor. De fet, aposten decididament en aquesta nova etapa per valoritzar la feina dels viticultors. Al novembre de 2016 l’advocat Josep Graells es va incorporar amb el seu Family Office a l'accionariat de Vallformosa, i actualment presideix el consell d'administració i representa la majoria del capital. L’any 2011 van posar en marxa un pla estratègic, i van anunciar que abandonaven els vins a doll i les marques blanques.
 
ARS COLLECTA BLANC DE NOIRS GRAN RESERVA 2015 - Raventós Codorníu
PVP: 19 €

 
Ars Collecta es defineix per part d’aquestes històriques caves sadurninenques com “el llegat de gairebé cinc segles de saber fer enològic. Afirmen que “la experiència i l'exhaustiu coneixement de les nostres vinyes han permès crear aquest cupatge de varietals procedents de dues zones climàtiques i de vinyes on els varietals mostren el seu major potencial”: Un 85% de pinot noir del Segrià (clima continental) i un 15% entre trepat de la Conca de Barberà (continental) i xarel·lo del Penedès (mediterrani). La verema és nocturna a principis d'agost aprofitant la temperatura fresca i evitant l’oxidació de les aromes del raïm. S’hi fa un premsat suau i el most es fa fermentar en petites partides a 17° C. La seva criança mínima abans de desgorjar és de 35 mesos. És un Brut (8 grams de sucres per litre) amb molt bon acidesa (6,8g/l.) i un pH de 2.85. És un cava de color groc palla elegant i fi, però amb verticalitat. Flors blanques i fruitetes vermelles àcides destaquen en un cava que es presenta en una premiada ampolla especial. És força fragant i mostra també fruites blanques, com la pera i la poma. És llarg i fresc, però també mostra caràcter cremós i làctic. Prou interessant. Recomano tastar-lo amb la copa Wine Wings Champagne de Riedel..

Codorníu és l'empresa més antiga d'Espanya i la dissetena del món. El grup Raventós Codorníu compta amb més de 3.000 hectàrees de vinya en propietat. El grup Raventós Codorníu compta amb 14 cellers en algunes de les millors regions vitivinícoles del món. També compta amb més de 3.000 hectàrees de vinyes en propietat o sota supervisió directa, la qual cosa els converteix en un dels majors propietaris de vinyes d’Europa. Té presència comercial en més de 50 països de tot el món.
 
ROSAT TREPAT RESERVA BARRICA BRUT - Carles Andreu
PVP: 19 €

 
Aquest és un cava Brut Reserva de limitada producció (només 1.800 ampolles). Està elaborat amb raïms de la varietat trepat de vinyes pròpies, veremats manualment. Neix de terrenys argilo-calcaris, amb rendiments molt per sota del màxim autoritzat (8.000 quilos per hectàrea). Està elaborat únicament amb most flor fermentat a baixa temperatura en bótes  noves de roure francès  de diferents torrats. La criança amb les mares es fa durant cinc mesos. La criança en ampolla és d’un mínim de 20 mesos. És de bonic color salmó força pàl·lid, fruitós i amb bona integració de la fusta. Presenta bona acidesa i no és embafador tot i els seus 10 grams de sucres per litre. Té un mínim de 24 mesos de criança en ampolla. Es presenta amb intensitat aromàtica, i va obrint-se en copa fins a oferir notes de pa torrat i de maduixes amb nata. En boca és fresc i elegant, amb notes que recorden fruites com ara la magrana. Té un bon balanç i és llarg. M’ha agradat molt. Des d’aquest celler de Pira recomanen harmonitzar-lo amb formatges, peixos i carns blanques. Aconsello tastar-lo amb la copa Wine Wings Champagne de Riedel.

Des del segle XVIII la família propietària d’aquestes caves s’ha dedicat al cultiu de la vinya. En l’actualitat la família és propietària d’unes 80 hectàrees de vinya a la Conca de Barberà. Les seves vinyes es troben repartides entre els municipis de Pira, Forès, Sarral, Solivella, Barberà de la Conca i Montblanc. L’any 1991, Carles Andreu, continuant la tradició familiar, va posar en marxa la cava que porta el seu nom. Es tracta d’una petita cava ubicada al poble de Pira i situada a l’antiga casa pairal de cal Celdoni, aprofitant els cups on antigament es feia la fermentació del vins, respectant les voltes i les formes arquitectòniques de la casa, construïda l’any 1796.
 
BLANCA CUSINÉ 2012 - Parés Baltà
PVP: 19,50 €

 
Des d’aquestes caves de Pacs del Penedès defineixen aquest cava com ‘La Reina Blanca’. A Blanca Cusiné la tradicional varietat xarel·lo es retroba amb dues varietats històriques en el món dels escumosos: la chardonnay i un pinot noir elaborat com a ‘blanc de noirs’. El cupatge és d’un 81% de xarel·lo, un 9% de chardonnay i un 10% de pinot noir. Les vinyes són cultivades seguint els paràmetres de les agricultures ecològica i biodinàmica. I és apte per a vegans. La fermentació del chardonnay i del xarel·lo s’ha fet en dipòsits d’acer inoxidable a 16ºC, i a 20ºC el pinot noir en botes noves de roure francès. El pinot noir fa una criança sobre les seves mares durant dos mesos, amb bâttonage tres cops per setmana. La seva criança mínima en ampolla en contacte amb les mares és de 72 mesos. Cava de color daurat, nítid i brillant. Més intens en nas que no pas en boca. Aroma complexa i subtil, amb notes florals i d’ametlles fresques, avellanes o de mel de tarongina. En boca mostra un bon balanç, amb records de fruites madures (préssecs i albercocs) i fruits secs. És elegant, poc voluminós, melós i força sec, amb una bona integració del carbònic. Des de les caves s’aconsella servir-lo a 8-10°C. Aconsello tastar-lo amb la copa Wine Wings Champagne de Riedel. Aconsello tastar-lo tant amb la copa Wine Wings Champagne de Riedel.

Parés Baltà és un celler 100% familiar els orígens del qual daten de l’any 1790. La direcció és a mans de la tercera generació de la família, formada pels germans Joan i Josep Cusiné, que compten amb l’ajuda del seu pare Joan Cusiné Cusiné. L’elaboració del vi està en mans de Maria Elena Jiménez i de Marta Casas, esposes de Joan i Josep Cusiné respectivament. Compten amb cinc finques, un mosaic amb vinyes plantades entre els 170 i els 750 metres d’altitud. Conreen les vinyes de forma ecològica des del 1790, i en biodinàmica des del 2012. Tenen ovelles per adobar el camp i abelles que els ajuden a pol·linitzar.
 
AA MIRGIN LAIETÀ 2016 - Alta Alella
PVP: 19,85 €
 
 
Aquest Brut Nature Reserva ecològic d'anyada (2016) està elaborat amb les varietats pansa blanca (xarel·lo), macabeu, chardonnay i pinot noir. És un cava presentat en ampolla especial, segons Alta Alella, “per accentuar el factor diferencial”. S’afegeix que “el cupatge molt internacional el dota d'estructura, aroma i sabor molt més marcats”. La verema es realitza manualment. Es fa una extracció molt suau del most flor per evitar l'obtenció de color del pinot noir. La fermentació es va fer a 15ºC de forma separada per a cada varietat. La seva criança ha estat d’un mínim de 30 mesos abans de desgorjar. De color groc palla pujat, aquest és un cava fi i elegant que m’ha agradat especialment perquè m’ha transportat, a través de la seva marcada salinitat, a Alella. Floral i fruitós (pera, poma i un toc de fruitetes vermelles àcides). També mostra notes de pa torrat, i presenta frescor i no gaire musculatura. Bona escumositat i bona integració del carbònic. Aconsello tastar-lo tant amb la copa Veritas Champagne com amb la Wine Wings Champagne de Riedel.

Alta Alella es defineix com el celler familiar d’agricultura ecològica més proper a Barcelona. Embolcallat pel Parc Natural de la Serralada de Marina, hi ha el celler, que és “el somni” de la família Pujol-Busquets Guillén. Josep Maria i la Cristina han dedicat tota la vida a la cultura del vi i el cava. Les seves filles, Mireia i Georgina, han crescut envoltades de vinyes, raïm, veremes i ampolles. La finca es troba a només dos quilòmetres del mar Mediterrani. Les vinyes estan situades sobre costers i terrasses d’entre 100 i 250 metres d’altitud sobre el nivell del mar. Els ceps creixen sobre sòls de sauló, un dels factors més característics dels vins d’Alta Alella: un sol àcid amb nivells molt baixos de calcària activa, poca matèria orgànica i amb bon drenatge. Josep Maria Pujol-Busquets, fundador i propietari amb la seva esposa, diu que “el vi és el meu projecte de vida i el de tota la meva família". Afegeix que "no ens cansarem d'evolucionar i aprofundir en l'agricultura ecològica per aconseguir raïms i vins més purs". Tots els seus caves surten ja al mercat amb un mínim d’entre 30 i 42 mesos en ampolla.
 
VISOL 2013 - Mestres
PVP: 20 €

 
Visol (com indica el seu nom: només vi, sense licor d’expedició) és el primer cava de la història sense addició de sucre després del desgorjament. Va ser creat com a Brut Nature per Josep Mestres Manobens, coincidint amb l’anyada del 1945 (es va comercialitzar el 1948). Aquest any es complirà la verema número 75 del Visol, tota una fita. És un gastronòmic Gran Reserva elaborat amb les varietats autòctones del Penedès xarel·lo (45%), macabeu (35%) i parellada (20%). Els raïms, de vinyes plantades fa més de 60 anys, es cullen a mà. Ja sorprèn amb el color, un groc palla sense evolució tot i la llarga criança. És de bombolla molt fina i integrada, i presenta una bona evolució en copa. Cava molt elegant i amb riquesa aromàtica on destaquen notes provinents del pas per bota: pa torrat, lleugers fumats... Va evolucionant i anem trobant notes de pastisseria, fruits secs (ametlla)... Mostra un pas per boca estructurat, franc, on el carbònic està molt ben integrat. Ofereix un llarg post-gust i és molt sec. Destaca la frescor i les notes de fruites blanques i cítriques. A més, no mostra cap mena de sensació tànnica o d'amargor com les que poden tenir certs caves criats en bota. De fet, els sis mesos de criança en bóta del vi base estan molt ben integrats. La fusta és una simple pinzellada. Sembla molt més jove del que realment és. La criança en ampolla amb tap de suro s’ha allargat durant més de 60 mesos. És fruit d’una molt bona anyada i molt elegant. És un cava que ofereix un ampli ventall d'harmonies gastronòmiques. La mostra tastada, la número 732 d’un total de 26.398, va ser desgorjada el passat mes de febrer. L’he tastat, com la resta, tant amb la copa Wine Wings Champagne com amb la Veritas Champagne de Riedel. M’agrada en les dues copes però si em fan escollir em quedo amb la Wine Wings.

Les històriques Caves Mestres porten el nom d'una família d'artesans del vi del Penedès que es remunta a 1312. Més de 90 anys de trajectòria com a elaboradors de caves de limitada producció artesana avalen a una de les firmes més singulars per les seves llargues criances. A més, les segones fermentacions en ampolla es realitzen majoritàriament amb vins criats en botes de castanyer i amb el tradicional tap de suro natural seguint una tradició ancestral (és el gran guardià dels seus caves de molt llarga criança). Mestres és encara avui la firma amb caves a la venda més longeus, fins i tot de l'anyada 1985. La 29ª generació de la família Mestres ha posat en marxa un pla estratègic per a vivificar la marca i guanyar encara més prestigi entre els caves de més llarga criança. La paciència i el temps són els dos atributs que inspiren els caves de llarguíssimes criances de Mestres, uns productes amb vocació de regar les creacions gastronòmiques de la millor restauració. Els caves artesans de Mestres destaquen per la criança del vi base en bota, per les llargues criances amb tap de suro natural en ampolla i per una bombolla molt fina.

També us pot interessar

Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla?
Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla? | Pixabay
Laura Conde
Cinc propostes ideals per acompanyar una beguda versàtil i gastronòmica com el cava.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció de 10 vins que demostren el gran potencial del vi cooperatiu català.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 1 comentari
Encetem una proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví | Sergi de Meià, del restaurant Sergi de Meià, ens explica l'actualitat i com veu el futur post Covid-19.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.