Afectació de vinya després del temporal
Afectació de vinya després del temporal | Rai Mascaró

Danys per pedra i vent a les vinyes d’un Penedès on comença a campar el míldiu

Hi ha hagut afectacions d’entre un 30 a un 50% a zones com La Bleda, La Múnia o Els Pujols

L'avenç del vi ecològic segueix imparable

| 18/05/2020 a les 13:40h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Actualitat, vinya, penedès
La predicció per dissabte passat del Servei Meteorològic de Catalunya per a la comarca de l’Alt Penedès, feta dos dies abans, apuntava que hi hauria una temperatura màxima de 20ºC i una mínima de 12ºC, que el matí estaria entre mig i molt ennuvolat i que per la tarda hi hauria “ruixat”. Ningú s’esperava que de cop i volta es fes fosc i caigués una sobtada i intensa tempesta primaveral la tarda de dissabte que va causar destacats danys a vinyes penedesenques. Un fort aiguat acompanyat de pedra i la força del vent van causar importants danys, encara que localitzats. Plovia sobre mullat en unes vinyes on ja començava a córrer el míldiu. A l’estació de La Granada, del Servei Meteorològic de Catalunya, es va arribar a acumular en ben poc temps fins a 45.4 mm de pluja, i el vent va bufar a una ratxa màxima de 33.1 km/h. El vent va trencar els tendres sarments de vinyes situades en punts com el Camp d’Aviació de Pacs del Penedès. 
 

Danys per fort vent al Camp d’Aviació de Pacs del Penedès. Foto: Rai Mascaró


La tempesta va ser selectiva i va afectar de manera desigual. A Vilafranca del Penedès es recollien uns 25 mm. d’aigua; uns 40 a Santa Fe del Penedès i fins a 60 a Les Cabanyes. El rècord, amb un pluviòmetre homologat, es va registrar al nucli de La Garrofa (Avinyonet del Penedès), amb 64 litres. En d’altres indrets, però, com a la carretera de Sant Martí pujant a la Rovira Roja només es van recollir 6 mm. 

Encara és d’hora per a fer una valoració precisa de les afectacions, segons la cap de la sectorial de la vinya i el vi el sindicat agrari Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC). Tampoc la DO Penedès disposava encara de dades a primera hora d’aquest dilluns. No les tindrà fins d’aquí a “dos o tres dies”. El seu director, Francesc Olivella, manifesta que les zones més afectades es circumscriuen a la zona de El Pla del Penedès, Puigdàlber, La Granada, Les Cabanyes, Pacs del Penedès i Castellví de la Marca. Qui sí aporta dades concretes és Joan Pascual, de l’agrupació Associació de Viticultors del Penedès i vocal del Consell Regulador del Cava. Segons Pascual, hi ha hagut afectacions d’entre un 30 a un 50% a zones com La Bleda, La Múnia o a Els Pujols (entre La Granada i Les Cabanyes).

 

Danys per pedra a la zona d'Els Pujols, entre Les Cabanyes i la Granada. Foto: Rai Mascaró


Aquest dilluns pel matí Joan de Déu Reyes Aybar, del Servei Vegetal del Departament d’Agricultura de la Generalitat a Vilafranca, explicava mentre recorria vinyes de diferents poblacions de l’Alt Penedès que, tot i les afectacions, la situació “no sembla catastròfica”. Diu recordar “pitjors” pedregades que la de la tarda de dissabte. No tindrà dades concretes fins d’aquí a uns dies. En alguns punts la tempesta de dissabte només va deixar calamarsada. Això sí, Joan de Déu Reyes confirma que “la pluja va ser torrencial” i carrers es van convertir en rieres a punts com La Bleda. 

El que més preocupa ara és la previsible gran afectació per míldiu, una malaltia fúngica que ataca les fulles, a la tija i als raïms. Joan de Déu Reyes diu que “després d’un hivern relativament càlid i humit, de recollir-se fins a 150 litres a l’abril i de les repetides pluges de maig, podríem estar en un 2018 segona part”. No amaga que la situació ja es veia a venir abans de la tempesta de dissabte, ja que ja s’havien detectat taques per la infecció pel fong generalitzades “al llarg i ample” de tota la comarca de l’Alt Penedès.

Perdre-ho tot en 5 minuts

Les imatges de vinyes trinxades per la pedra a La Bleda (Sant Martí Sarroca) o a Els Pujols (La Granada) parlen d’algunes severes afectacions. El viticultor de Sant Martí Sarroca Ton Nadal afirmava indignat a les xarxes socials que “sembla ser que ja tenim la solució per la verema 2020: tot un any treballant perquè en 5 minuts o menys se’n vagi tot a prendre pel cul”. D’altres vitivinicultors, com ara Ignasi Seguí de Vinyes Singulars, també van penjar vídeos mostrant la intensitat de la pluja i la pedra. A Les Parellades de El Pla del Penedès, però, si bé va caure molta aigua aquesta va venir acompanyada de pedra petita. Vitivinicultors com Toni Carbó, del celler La Salada, no tenen dubtes que aquestes noves pluges de dissabte passat activaran encara més el míldiu.  Tot just després de la tempesta Ton Rimbau, propietari del celler i vinyes de Porcellànic de Vilobí del Penedès, explicava a les xarxes que “ara és quan s'agraeix tenir cobertura vegetal, ja que de seguida podem entrar a les vinyes a tractar les ferides de la calamarsa amb romaní, farigola i sèrum de llet”.
 

Vinya malmesa per la pedregada. Fotos: Ton Rimbau

També us pot interessar

Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom.
Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom. | Marzena Dziuk
Jordi Bes
Molts han hagut de recórrer a ERTOS però fan mans i mànigues per seguir cuidant de la vinya i dels animals | La cooperativa l'Olivera manté el coronavirus allunyat del seu projecte social i acorda seguir elaborant el vi de Barcelona
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció per a un Sant Jordi #confinats
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Carme Gasull
La situació derivada pel Covid-19 està afectant durament el sector de l’hostaleria i la restauració. Què fan, com i des d’on algunes dones de la gastronomia per afrontar-la? Com veuen el futur?

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.