coronavirus

Gastronomia, sortejos, donacions... continua l’onada solidària del vi català

La DO Cava, Álvaro Palacios, Família Torres, Raventós i Blanc, Vinseum, les DO Costers del Segre i Penedès o l’Institut Català del Suro continuen proposant iniciatives

Adaptar l'enoturisme a la Covid-19: recuperar l'estiueig segur i de proximitat

| 17/05/2020 a les 07:48h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Actualitat, coronavirus
Israel i Isidre, de Carviresa, a Tàrrega
Israel i Isidre, de Carviresa, a Tàrrega
L’onada solidària del vi català arran la pandèmia per la Covid-19 no sembla que tendeixi a minvar. La DO Cava, especialment activa en les darreres setmanes, ha promogut diverses iniciatives solidàries singulars per tal de contribuir a la lluita mèdica contra el coronavirus. Els diners recaptats es destinaran a la investigació multidisciplinària contra el virus. Amb diverses iniciatives s’han sumat a la campanya #PerUnAbraçada de l'Hospital Clínic de Barcelona. Una d’elles és un sorteig de caves selectes molt singulars i de col·lecció. A través de ‘Caves singulars que abracen’, que es perllongarà fins al pròxim dilluns 25 de maig, es fa un sorteig solidari que es fa des de la pròpia pàgina web de la DO Cava. El premi, al qual poden accedir els participants mitjançant donatiu lliure (amb una aportació mínima de 20 euros), consisteix en una ampolla de cava Premium d’una gran selecció d’edicions i d’anyades exclusives, productes de la més alta gamma difícils de trobar actualment en el mercat. Per a participar-hi, cal accedir a la pàgina web de la DO Cava i seguir els passos indicats. Els guanyadors seran anunciats just un dia després del tancament del sorteig, el dimarts 26 de maig.
 
Així mateix, La DO Cava ha premiat, a través del concurs ‘Receptes del Món’, la creativitat en l’acte de harmonitzar receptes de tot el món amb cava a partir de cinc propostes gastronòmiques internacionals. Aquest concurs s’emmarca en l’interessant projecte que porta a terme la DO Cava juntament amb el sommelier canadenc especialista en aromes i creador d’harmonies François Chartier. És un projecte que parteix d’una profunda investigació dels diferents perfils aromàtics de quatre tipus i estils diferents de caves i la identificació dels múltiples ingredients complementaris en on es comprova que el cava harmonitza gastronòmicament a nivell mundial. D’aquesta manera, a través del concurs, desenvolupat a les xarxes socials de la DO Cava, i que ha consistit en elaborar algunes de les principals receptes del món per a exemplificar aquest projecte, s’apropa tant l’estudi com l’acte d’harmonitzar amb cava a tots els públics. Tanmateix, les elaboracions proposades han generat un recorregut per les gastronomies mediterrània, nipona, peruana, mexicana i nord-americana. El concurs, que ha buscat la millor fotografia, s’ha batejat a les xarxes com ‘Receptes de Diumenge amb Cava’.

Ha consistit en elaborar alguna de les receptes proposades o de iniciativa voluntària i fotografiar el plat amb el cava escollit com a millor maridatge per a penjar-lo a les xarxes socials d’Instagram o Facebook. El guanyador del concurs ha estat el titular del compte d’Instagram @ceci_bo_homecooking, a qui se l’ha premiat amb un xec regal de 100 euros per a comprar els productes preferits de la DO Cava a la botiga online de l’establiment barceloní Celler de Gelida. Se l’ha premiat per la seva harmonització amb tacos al pastor. El jurat, entre les diverses propostes rebudes, ha valorat tant la creativitat en la presentació del plat amb la copa de cava, així com la varietat i número d’ingredients emprats a la seva recepta.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🍴 #YoCocinoEnCasa, ¿y tu? Lo prometido es deuda así que te enseñamos a preparar los #TacosalPastor 🌮, un clásico mejicano para maridar con un fantástico #Cava Reserva 🥂 ¡Andale! ¡🍾No te olvides que seguimos de #CONCURSO para que puedas ganar un cheque de 100 € para CAVA! Tienes toda la información en el link de la BIO. • 🍴 #ICookAtHome, what about you? As promised, today we teach you how to prepare the delicious Tacos al Pastor 🌮, a Mexican classic to pair with a fantastic Cava Reserva 🥂 Andale! 🍾 Don't forget that we are still running a contest so you can win a 100 € for CAVA! You have all the information in the link on the BIO. • 🍴 #JoCuinoACasa, i tu? Tal i com vam prometre, avui t'ensenyem a preparar els deliciosos #Tacos al Pastor 🌮, un clàssic mexicà per a maridar amb un fantàstic Cava Reserva 🥂 Andale! 🍾No t'oblidis que seguim de CONCURS perquè puguis guanyar un xec de 100 € per a CAVA! Tens tota la informació en el link de la BIO. #instawine #winelovers #foodporn #foodies #foodinspiration #momentscava #cavamoments #cavaoclock #wineoclock #mejorconcava #yomequedoencasa #stayathome #spanishwine #sparklingwine #docava #instawine #cookingathome #winenot #betterwithcava #mexicanfood #mexico #comidamejicana #foodlover

Una publicación compartida de D.O. Cava (@cava.do) el


Per a facilitar la execució de les receptes s’ha publicat cinc vídeo-receptes mostrant el pas a pas de com elaborar la Arròs negre acompanyat amb Cava de Paratge Qualificat (cuina mediterrània); Sushi acompanyat amb Cava Tradicional (cuina japonesa); Chifle acompanyat amb Cava Gran Reserva (cuina de Perú); Taco al pastor acompanyat amb Cava Reserva (cuina de Mèxic) i Llangosta Newberg acompanyada amb Cava Paratge Qualificat (Cuina d’EEUU). Les receptes continuen disponibles a la web de la DO Cava per a qui les vulgui tastar i harmonitzar amb una copa de cava. 
 
Álvaro Palacios
 
Per la seva banda, la companyia vitivinícola liderada per Álvaro Palacios s’ha sumat a la campanya activa de suport a la campanya #JoEmCorono, que té per objectiu investigar i definir quins fàrmacs serviran per tractar els infectats, i treballar en una vacuna contra el virus. És una iniciativa liderada des de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Barcelona, la Fundació Lluita contra la Sida i l'Institut de la Sida IrsiCaixa. 

La seva col·laboració consisteix en una venda benèfica on-line, a través de www.alvaropalacios.com, on comercialitzarem sis del seus vins: Pétalos, Camins del Priorat, Les Terrasses, La Montesa, Propiedad i Placet. El 25% de la facturació d'aquesta venda aniran destinats a el projecte #JoEmCorono. “Volem que tots sentim i visquem l'esperança que hi ha una solució i un final a tot aquest mal son que avui envaeix les nostres vides”, s’afirma des d’Álvaro Palacios.
 
Raventós i Blanc
 
Una iniciativa solidària de Raventós i Blanc adreçada al personal sanitari ha agafat força volada. El 8 d'abril van llançar una iniciativa solidària per a poder agrair al personal sanitari el seu treball durant les crisis de la Covid-19. La iniciativa que van  proposar és regalar una visita d’un dia a la seva finca en exclusiva; veure els cellers i realitzar un tast una vegada la situació torni a la normalitat. Els metges e infermers poden anar-hi acompanyats de 5 familiars o amics. La campanya s’ha tancat amb un miler d’inscrits. “Volem que aquesta visita sigui una petita il·lusió afegida per a quan tot això s’acabi, a més amb una certa exclusivitat ja que Raventós i Blanca no està obert al públic”, ha manifestat Susana Portabella, la directora de comunicació del celler sadurninenc.
 
D’altra banda, Raventós i Blanc ha donat els seues vins Can Sumoi a associacions i cuiners que estan liderant accions de repartiment de menús, per ells i tots els voluntaris que estan aportant el seu temps i afecte. Han col·laborat amb Food for Good, Health Warriors, Comer Contigo, La Merienda o Ada Parellada. I a més, han donat vins de Can Sumoi al personal dels hospitals Trueta de Girona, Santa Tecla de Tarragona, de l’Hospital de Campdevànol / Hospital Comarcal del Ripollès i de l'Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa. 
 
#cercadelvino 
 

 
Vega Sicília, Bodegas Mauro, Marqués de Riscal, Pazo de Señorans, Bodegas Álvaro Palacios, Família Torres, González Byass o Bodegas Muga, entre d'altres, són alguns dels cellers de renom que s'han unit, per primera vegada des de l'inici de la pandèmia, en nom de les més de 4.000 cellers que donen feina a Espanya. En total han estat setze dels més prestigiosos cellers els que s’han unit per liderar una iniciativa que busca “llançar un missatge d'esperança i empatia al sector vinícola, un dels més castigats econòmicament en l'actualitat”. Orquestrat per la degana publicació Sobremesa, es tracta d'una crida a la societat en el seu conjunt i a les institucions públiques per aconseguir la unió de tots els cellers d'Espanya sota el lema de #cercadelvino. L'acció es materialitza en un vídeo que es pot veure al Youtube en els perfils d'Instagram i Facebook de Sobremesa.
 
Des del Vinseum es vol testimoniar el pas de la Covid-19
 
El Museu de les Cultures del Vi de Catalunya (Vinseum) de Vilafranca del Penedès ha proposat una campanya de recollida de documents i objectes materials que testimoniïn el pas de la Covid- 19 per Catalunya. L’objectiu és “preservar els testimonis de la memòria oral, escrita, audiovisual i objectes que ajudin a interpretar l’impacte de la pandèmia mundial al nostre país”. 
 
Aquesta és una campanya que es realitza de forma coordinada amb diferents museus de les Xarxes de Museus d’Història i Monuments i de Museus d’Etnologia de Catalunya. Afirmen que “això ens permetrà, una vegada finalitzada la campanya, posar en comú el material donat, i avaluar-ne el resultat per tal de poder fer-ne una lectura transversal i en clau de país i desenvolupar un projecte comú de divulgació”. Aquesta és també la primera activitat del museu vinculada a la celebració del Dia Internacional dels Museus 2020 (fins al 24 de maig).
 
Nous vins i vermut, i les DO Costers del Segre i Penedès
 
Tampoc s’aturen les presentacions de nous productes. El projecte Bell Cros (DO Montsant) presenta dos nous vins joves -de la collita 2019- que venen a completar la gamma d’estiu: L’Amic i El Figaflor. La presentació serà en el marc d’un tast guiat virtual els propers 26 o 27 de maig, a les 19 hores.
I el celler lleidatà Rubió de Sols (Foradada) acaba de presentar el seu primer rosat. Es tracta del seu primer vi no elaborat amb la varietat xarel·lo. Es tracta de Sòls.X 2019, un rosat d’ull de llebre fermentat i criat durant tres mesos en bótes usades. D’aquesta primera anyada, que a l’etiqueta inclou el nou segell de venda de proximitat, s’han elaborat 1.000 ampolles. Celler Sanromà de Vila-rodona (DO Tarragona) acaba de treure al mercat una garnatxa blanca de limitadíssima producció (678 ampolles). Es tracta del Transgressor 2019. Eduard Sanromà també s’ha aliat amb el jove elaborador penedesenc Albert López (Esteve i Gibert) per elaborar una novetat encara més escassa. Es tracta del Rush Vi 2019, un macabeu (50%) de Celler Sanromà i un xarel·lo (la resta del cupatge) d’Esteve i Gibert de la masia Cal Panxa dels Casots de Subirats. Només està disponible en format màgnum. D’aquesta primera anyada només hi ha 274 ampolles de litre i mig. I diumenge que ve Coca i Fitó presenta el seu nou vermut Xalar, un producte amb base de garnatxa blanca i mistela.
 
Les Fires de Maig de Vilafranca del Penedès  se celebraran els propers dies 22, 23 i 24 de maig, encara que enguany tindran un format virtual arran de la pandèmia del coronavirus. S’està posant a punt l’espai enogastronòmic de les Fires de Maig, on s’oferiran  tastos i maridatges organitzats per la DO Penedès, i també diverses activitats gastronòmiques.
 
Per la seva banda, els cellers de la DO Costers del Segre s’han unit per enviar  un missatge comú: “estimeu la nostra terra tant com nosaltres i descobriu-la quan es tornin a obrir portes”. Aquest vídeo ha comptat amb la col·laboració de la Generalitat, Ara Lleida i Turisme de Lleida. També la Confraria del Cava Sant Sadurní està enllestint un vídeo coral motivacional.
 
Des de la Fundació Institut Català del Suro també han volgut “aportar la nostra col·laboració a totes aquelles organitzacions que ho necessitin durant l'estat d'alarma”. Així, ofereixen la seva expertesa pel que fa a la seva especialitat: assessorament gratuït en matèria de tapaments. I la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha creat el canal TastaCoop a Instagram per promoure el consum i “donar a conèixer la qualitat dels productes de les cooperatives, així com el món que les envolta”. També hi aniran informant d’activitats d’oci i turisme, i de totes les seves novetats.

 
Vins del Garraf  

Així mateix, ha nascut en ple confinament el segell Vins del Garraf, que té el propòsit de donar a conèixer les marques i els productes que s'elaboren en els entorns del massís i la marina del Garraf, adscrits a la DO Penedès. La iniciativa vol traduir-se en una major presència dels vins de la zona en les cartes dels restaurants del Garraf i d'arreu del país. A més, altres accions tindran com a objectiu aconseguir un major grau de coneixement entre la ciutadania de la comarca i els “possibles” prescriptors. Aquest projecte s'emmarca en l'estratègia de turisme gurmet que també promou l'Agència de Desenvolupament Node Garraf, amb el suport de la Diputació de Barcelona.
 

Foto: Node Garraf


“L'orquestració d'accions incideix en els productes de proximitat, la tradició culinària, la gastronomia del mar, una nova generació de xefs, els establiments de restauració i els cellers”, segons Node Garraf. Les primeres accions del segell Vins del Garraf s'han datat per a la propera tardor, en el marc de La Llotja, certamen que es farà entre el 2 i el 22 de novembre. En concret, es planteja un estand promocional a la Fira de Novembre de Vilanova i la Geltrú i un acte central, el dissabte 21, a Finca Mas Solers. A més, els Vins del Garraf també seran protagonistes de la primera Novena de Cuina Marinera del Garraf, esdeveniment que s'ha datat els caps de setmana (de divendres a diumenge) de les tres primeres setmanes de novembre. En aquest marc també s’ha creat el segell Garraf Gastronòmic, que aplegarà els restaurants.

També us pot interessar

Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom.
Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom. | Marzena Dziuk
Jordi Bes
Molts han hagut de recórrer a ERTOS però fan mans i mànigues per seguir cuidant de la vinya i dels animals | La cooperativa l'Olivera manté el coronavirus allunyat del seu projecte social i acorda seguir elaborant el vi de Barcelona
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció per a un Sant Jordi #confinats
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Carme Gasull
La situació derivada pel Covid-19 està afectant durament el sector de l’hostaleria i la restauració. Què fan, com i des d’on algunes dones de la gastronomia per afrontar-la? Com veuen el futur?

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Fill de Sant Climent Sescebes i nascut en terrenys de pissarra i sorra neix un dels vins negres més interessants de l'Alt Empordà.
Imatge il·lustrativa
Jordi Bes
El projecte vinícola d'una parella d'emprenedors suecs a la DO Montsant presenta dos vins per a l'estiu amb un tast virtual | Les obres del nou celler es retarden uns mesos però l'equip assegura que "no s'ha donat per perdut" malgrat la pandèmia
Imatge il·lustrativa
Teresa Jordà s’ha reunit amb els presidents de les DO del vi català per analitzar les possibles actuacions a fi de reduir els efectes del coronavirus i recuperar les vendes al més aviat possible
La proposta Silenci entre Vinyes torna a Abadal
La proposta Silenci entre Vinyes torna a Abadal | Abadal
La reobertura vindrà acompanyada d'algunes novetats, com el nou Brunch entre Vinyes o una adaptació del Silenci entre Vinyes