L'avenç del vi ecològic segueix imparable

Tornen a créixer les hectàrees de vinya (+11%), els cellers inscrits (+13%) i la facturació (+36%)

El CCPAE no tem que el coronavirus reverteixi aquesta tendència a l'alça que es registra en tot el sector agroalimentari català: "L'augment continuarà sostingut en el temps"

| 17/05/2020 a les 07:13h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Mercats, CCPAE, Vi ecològic
La DO Penedès s'ha marcat l'objectiu de ser 100% ecològica
La DO Penedès s'ha marcat l'objectiu de ser 100% ecològica | DO Penedès
El vi català segueix fent passos de gegant per orientar-se cada cop més cap a la viticultura ecològica. El Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) ha publicat el balanç corresponent al 2019, del qual se'n desprèn que Catalunya segueix posicionant-se clarament per esdevenir un territori referent en producció agroecològica, amb el vi com un dels principals impulsors. Les noves dades mostren que pugen les hectàrees de vinya i els cellers que treballen amb viticultura ecològica, però l'augment més rellevant es produeix en el volum de facturació. Aquest darrer és un aspecte que preocupa especialment quan es debat sobre la viabilitat dels negocis vinícoles, molts dels quals ara s'estan veient en dificultats davant de l'aturada econòmica ordenada per frenar els contagis per coronavirus.

En el 2019 les hectàrees de vinya eco van créixer en 1.952 i van arribar a les 18.632, fet que representa un augment de l'11,70% respecte a l'any anterior. Poc més de la meitat estan a la província de Barcelona (9.634, un 9,44% més) però on més sobresurt l'increment de la vinya ecològica és a Girona, on es va incrementar un 59,9% i va assolir les 598 hectàrees, si bé encara queda lluny de la resta de demarcacions. A Lleida ja són 1.109, havent-se registrat també un important increment del 21,87%, i a Tarragona, 7.291 (+10,57%).

El nombre d'elaboradors i embotelladors també van augmentar l'any passat i ja són 273, un 13,28% més. També destaca especialment el nou impuls de la facturació, i això malgrat que cal conformar-se amb la dada del 2018, que és la nova que recull l'informe i que s'ha obtingut d'haver-la consultat als operadors durant l'any passat. En el 2018 es va produir un augment de la facturació del 36,82%, arribant-se als 134,65 milions d'euros i superant-se així per primer cop la barrera dels 100 milions.

Amb totes aquestes xifres a la mà, la vinya ecològica encapçala els cultius eco a Catalunya amb el 42% de la superfície total (si s'exclou pastures i boscos). A més, la producció i embotellament de vi queda en segon lloc pel que fa a les activitats agroindustrials. Representa el 12,06% del total, només superada per la comercialització i distribució (21%). El vi també és segon en volum de negoci, de nou estant per davant l'àmbit de la comercialització i distribució, el qual va registrar 163,27 milions d'euros de facturació el 2018. En tercer lloc queda la producció i transformació hortofructícola (111,10 milions).

Expectatives superades

El vicepresident del CCPAE i una de les cares visibles del celler Gramona del Penedès, Jaume Gramona, no dubta a l'hora de valorar la tendència que segueix el vi ecològic: "El creixement ha sigut més gran que les expectatives que teníem i en un futur encara serà més gran". A la Denominació d'Origen (DO) Penedès s'han marcat la fita de ser 100% ecològics i considera que l'escenari que deixa el coronavirus no significarà una frenada; ans al contrari, que serà un aliat que ho reforçarà. Per a ell, la gent cada cop més associa qualitat amb ecològic. "Crec que la consciència envers aquests productes i més en aquests moments diria que tindrà un efecte potenciador i no pas al contrari", assevera.

Gramona detalla que des de l'administració també es continuen fent passos per facilitar la transició cap a l'ecològic. Explica que la Generalitat té en projecte "relacionar ecologia amb sostenibilitat", o sigui que, a més d'elaborar-se vi seguint la reglamentació que marca el CCPAE, que es busqui la manera de fer-ho sostenible i reduint al mínim l'impacte, mitjançant aspectes com rebaixar la petjada de carboni i l'hídrica. Destaca també que el CCPAE està en contacte amb l'entitat francesa Ecocert per intentar que la producció biodinàmica que passa pel centre de validació francès també es pugui validar a través de l'organisme català.

El vi no és l'únic que creix

La tendència a seguir creixent és la tònica de tots els àmbits que recull l'informe del CCPAE. En termes globals, el registre d'operadors ecològics va tancar el 2019 amb 4.148 inscrits, un 7,49% més. Pel que fa a la superfície de producció eco, es van assolir les 229.609 hectàrees, incrementant-se un 8,91%. La facturació total es va situar el 2018 en els 697,52 milions d'euros, un 19,28% més. La destinació majoritària d'aquests productes continua sent dins del mateix territori català (41,61%). La resta es reparteix entre la resta de l'Estat (21,76%), la UE (23,86%) i fora de la UE (12,77%). La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha destacat que "el sector agroalimentari ecològic creix tant en quantitat d'operadors com en complexitat i heterogeneïtat de les activitats", i ha afegit que "aquest creixement anual continua traduint-se en taxes de dos dígits, any rere any", segons informa Agricultura.
 

El president del CCPAE, David Torrelles, fa èmfasi en el fet que en la darrera dècada "s'han triplicat els operadors i superfície inscrita, doblat les exportacions ramaderes o quadruplicat les activitats agroalimentàries". Torrelles no tem perquè la irrupció de la pandèmia del coronavirus freni l'increment de la producció ecològica. En la seva opinió, "l'augment continuarà sostingut en el temps, doncs els productors troben en la producció ecològica una oportunitat de canvi i millora, i la població, en temps de la Covid-19, ha incrementat encara més la confiança i el consum de productes ecològics i de proximitat".

També us pot interessar

Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom.
Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom. | Marzena Dziuk
Jordi Bes
Molts han hagut de recórrer a ERTOS però fan mans i mànigues per seguir cuidant de la vinya i dels animals | La cooperativa l'Olivera manté el coronavirus allunyat del seu projecte social i acorda seguir elaborant el vi de Barcelona
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció per a un Sant Jordi #confinats
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Carme Gasull
La situació derivada pel Covid-19 està afectant durament el sector de l’hostaleria i la restauració. Què fan, com i des d’on algunes dones de la gastronomia per afrontar-la? Com veuen el futur?

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Fill de Sant Climent Sescebes i nascut en terrenys de pissarra i sorra neix un dels vins negres més interessants de l'Alt Empordà.
Imatge il·lustrativa
El celler ofereix la possibilitat que tothom que hagi passat l’aniversari en confinament pugui gaudir com a convidat d’una de les seves experiències | L'oferta serà vàlida durant tot aquest any 2020 | Llopart amplia les propostes enoturístiques posant l’accent en les visites a l’aire lliure
Imatge il·lustrativa
Laura Conde
Repassem les tendències d'una cuina, la vegetariana, que probablement visqui el seu millor moment.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Entrevista amb Joan Josep Raventós, portaveu de Vi i Cava de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)