Destil·lació de crisi i verema en verd; tot l’entrellat de l'esborrany del Ministeri

Cupatges té accés a l’esborrany del Reial Decret que pretén l’aprovació de la destil·lació de crisi, l’emmagatzematge de crisi o la collita en verd

Llum verda del Ministeri d'Agricultura a la destil·lació de crisi i a la verema en verd

| 14/05/2020 a les 20:30h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Actualitat, Ministeri, Destil·lació de crisi, verema en verd
Imatge il·lustrativa
Cupatges ha tingut accés a l’esborrany del Reial Decret pel qual s’adopten mesures extraordinàries en el sector del vi per fer front a la crisi causada per la pandèmia de la Covid-19, i pel qual es fixen els requisits i el contingut d’una norma de comercialització en el sector del vi. El Reial Decret pretén l’aprovació de la destil·lació de crisi, l’emmagatzematge de crisi, la collita en verd o la regulació de rendiments per a parcel·les de vinya destinades a l'elaboració de vi sense DOP. Són mesures que tenen una especial incidència en el sector del Cava. Destacats representants del sector entenen que el Departament d’Agricultura ha volgut córrer massa a l’hora de comunicar el contingut d’un esborrany de Reial Decret.
 
En declaracions a Cupatges, la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ha manifestat que tant la destil·lació de crisi com la collita en verd són mesures bones. Diu estar contenta “perquè l’esforç comença a donar fruits, però són només dues mesures”. Afegeix que “tots hi hem d’aportar de la nostra part”. També ha avançat que "des del Departament d’Agricultura  estem analitzant i treballant propostes fermes i fortes”. Considera que el Consell Regulador del Cava ha de fer el mateix: “Tots, administracions, elaboradors, cooperatives i viticultors hem de remar en la mateixa direcció i amb els mateixos esforços. L’hemorràgia és gran. Hem de parar el cop. Plegats ens en sortirem. El sector i el producte s’ho valen, i el país també”.
 

Com es recordarà, destil·lació de crisi i poda en verd eren dues de les peticions que Teresa Jordà, d’acord amb el sector vitivinícola català, ha fet arribar aquestes últimes setmanes al ministre Luis Planas per carta i en les diverses trobades que han mantingut en el marc del Consejo Consultivo de Agricultura. Jordà va traslladar al ministre la necessitat d’habilitar urgentment la verema en verd, ja contemplada en el Programa de Apoyo al Sector Vitivinícola Español (PASVE). La mesura, que és voluntària, compensa els viticultors del fet d’eliminar raïm d’algunes parcel·les quan encara és verd per reduir l’excés de producció. Així, mateix, Jordà, recollint la petició del sector, també ha reclamat al Ministeri ajuts estatals per a la destil·lació d’excedents de vi.
 
El ministre Luis Planas va manifestar ahir dimecres que entén que és necessari ampliar el paquet de mesures i la seva dotació econòmica per evitar que la situació dels sectors més afectats s'agreugi en els propers mesos. Va avançat també que “Espanya treballa per poder utilitzar el programa de suport a al sector de el vi, per posar en marxa ajudes a la destil·lació de crisi, a l'emmagatzematge privat i la collita en verd”. Però Planas sol·licita que s'incrementin els fons comunitaris.
A continuació us adjuntem el resum del contingut de l’esborrany del Reial Decret, facilitat per la Federació Espanyola del Vi (FEV) als seus associats.
 
Destil·lació de crisi
 
En  general, es determina que el volum màxim de vi a destil·lar serà de 2 milions d'hectolitres, dels quals 0,5 MHL seran de vins emparats per una Denominació d'Origen Protegida (DOP) i 1,5 MHL per a la resta de vins. S'admetran sol·licituds per un volum mínim per sol·licitud de 50 hl. L'import de l'ajut a pagar als destil·ladors autoritzats per a la destil·lació de crisi està establerta en 0,40 € / litre de vi destil·lat per al vi amb DOP (0,30 € / litre de vi destil·lat per a la resta de vins). La quantia de l'ajut cobreix els costos de subministrament de vi als destil·ladors i la destil·lació del vi en qüestió. L'alcohol obtingut de la destil·lació de vi a la qual s'hagi concedit l'ajuda s'utilitzarà exclusivament amb fins industrials, inclosa la fabricació de desinfectants i productes farmacèutics, o energètics per tal d'evitar distorsions de la lliure competència. El termini per presentar les sol·licitud és des de l’entrada en vigor del Reial Decret fins el 28 de juny de 2020. S’ha de fer davant l'òrgan competent de la comunitat autònoma on radiquin les instal·lacions de destil·lació.
 
S’estipula un compromís del destil·lador de sol·licitar una bestreta i constituir una garantia igual al 120% de l'ajut sol·licitat si quan finalitzi el termini de presentació de les sol·licituds de pagament de l'ajut no pot aportar el justificant de destinació d'alcohol obtingut. El Fondo Español de Garantía Agraria (FEGA) ha de comunicar a les comunitats autònomes, com a molt tard el 17 de juliol d’aquest any, si procedeix el pagament de tot el sol·licitat pels beneficiaris o, si s'escau, s'ha d'aplicar algun coeficient de reducció per a la destil·lació de vins amb DOP i / o la resta de vins. La data límit per a realitzar el lliurament del vi a la destil·leria serà el 31 d'agost d’aquest any. El pagament de l'ajut s'efectuarà abans del 15 d'octubre.
 
Emmagatzematge privat
 
S'estableix un ajut a l'emmagatzematge privat voluntari per al vi emmagatzemat amb Denominació d'Origen Protegida a doll, tant en dipòsit com en bóta. El volum màxim de vi a emmagatzemar serà de 2 milions d'hectolitres. Per tal d'evitar que es concedeixi dues vegades suport a una mateixa quantitat de vi retirada del mercat, els beneficiaris que rebin ajuda per a l'emmagatzematge privat no podran subscriure contractes amb destil·ladors autoritzats a les finalitats de l'ajut a la destil·lació en casos de crisi.
L'ajut està establert en 0,02 € / hectolitre i dia de vi emmagatzemat. L'ajut serà per a un mínim de 50 hectolitres per sol·licitant amb caràcter general. La durada d'aquest emmagatzematge podrà ser de 6, 9 o 12 mesos en el cas dels vins negres, i de 6 mesos per a la resta de vins. Les sol·licituds d'ajut s'hauran de presentar des de la data d'entrada en vigor del Reial Decret fins al 28 de juny de 2020 davant l'òrgan competent de la comunitat autònoma on radiqui el major volum de vi per al qual se sol·liciti l'ajuda a l'emmagatzematge privat. Els pagaments de l'ajut es realitzaran abans de l'15 d'octubre de l'any 2020.
 
Collita en verd
 
S'estableix un ajut de 10 milions d'euros per als exercicis 2020 i 2021 per collita en verd de parcel·les completes de vinya amb DOP de la verema 2020, dels quals 4 milions d'euros s'abonaran amb càrrec a l'exercici 2020 i la resta a càrrec de l'exercici 2021. Les comunitats autònomes fixaran una compensació per la pèrdua d'ingressos que es calcularà com el 50% del valor mitjà del raïm de les tres últimes, que la comunitat autònoma haurà de definir.
 
Restriccions per vins amb DOP
 
Només podran ser objecte de les mesures extraordinàries recollides en el capítol I del Reial Decret (les mesures anteriors), l'alcohol procedent de vins i parcel·les emparats en una DOP per a la qual s'hagin pres decisions fermes de rendiments per a la verema de la campanya 2020/2021. [...] En el cas de tractar-se de Denominacions d'Origen supraautonòmiques, com és el cas de la DO Cava, el Consell Regulador serà el responsable de l'enviament d'aquestes decisions abans de el 13 de juliol de 2020.

En cas que les sol·licituds amb dret a pagament per alguna mesura del Programa de Suport al Sector Vitivinícola Espanyol no arribin als límits pressupostaris establerts per a aquesta, superant-se els mateixos per una altra mesura, [...] es prioritzarà en primer lloc la destil·lació de crisi, amb igualtat per als vins amb DOP i per a la resta de vins.


 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
L'anyada 2008 del Llegat de Llopart, que ja és al mercat, es pot tastar en exclusiva en una experiència amb una visita privada que el celler ha dissenyat
Integrants del segell col·lectiu Corpinnat
Integrants del segell col·lectiu Corpinnat
La marca col·lectiva celebra la primera edició de la Nit de Verema i insta a la Generalitat a desplegar la llei abans de la pròxima verema
Guillermo Cruz treballant al restaurant Mugaritz
Guillermo Cruz treballant al restaurant Mugaritz | Mugaritz
Guillermo Cruz hauria sostret els vins del Mugaritz per consum propi i per vendre'ls a tercers
La botiga de Torrons Vicens a la Rambla
La botiga de Torrons Vicens a la Rambla | Google Maps
L'Ajuntament de Barcelona ha tancat el local al·legant que no s'havia demanat permís d'obres per adequar el local obert aquest estiu