Llum verda del Ministeri d'Agricultura a la destil·lació de crisi i a la verema en verd

Tal i com demanava el sector per pal·liar els excedents de raïm que arrossega i que es veuran accentuats pel Covid-19, el Ministerio habilitarà la verema en verd i la destil·lació de crisi

Un manifest reclama “dignificar” la DO Cava

| 14/05/2020 a les 18:06h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Mercats, destil·lació de crisi, verema en verd, Ministeri d'Agricultura
Verema a les vinyes del celler Llopart.
Verema a les vinyes del celler Llopart. | Llopart
Els excedents de raïm que el sector arrossega i que ja van provocar una baixada insostenible del preu del raïm l’estiu passat, s'han vist accentuats aquest 2020 amb la pandèmia de la Covid-19. Els viticultors reclamaven mesures urgents al Ministeri d’Agricultura en forma de subvencions per veremar en verd i per destil·lar part del vi excedent per fer-ne alcohol.

Ahir mateix Cupatges publicava un manifest de més de 400 viticultors independents que reclamaven dignificar la DO Cava i el sindicat agrari JARC reclama mesures efectives “i no només maquillatge”. Isabel Vidal, cap sectorial de la Vinya de JARC, comentava que “la urgència d’executar aquestes mesures és molta”, i que “cal evitar que molts viticultors hagin de deixar els raïms al cep o que molts cellers tinguin dificultats. Cal que el Ministeri publiqui ja la norma que regularà les mesures adequades i que sigui clara i suficient.”

Finalment, el Ministeri proposa mesures voluntàries perquè el sector pugui veremar una part en verd i destil·lar de crisi una part dels vins. D’aquesta manera es pal·liaria una mica la crisi pels excedents de raïm. Els ajuts per la verema en verd anirien entorn dels 10 milions d’euros per vinyes amb denominació d’origen protegida. La meitat aproximadament s’abonarien aquest any i la resta el 2021. El reial decret establiria també un ajut voluntari a la destil·lació de crisi pels excedents de vi. Sembla una bona notícia a l'espera de saber els preus reals que es pagaran per llençar el raïm o per destil·lar vi.
 

Foto: INCAVI


Satisfacció des del departament d'Agricultura

La consellera Teresa Jordà veu com un “gran pas endavant” la decisió d'habilitar la verema en verd i la destil·lació per donar suport al sector vitivinícola. Eren dues de les peticions que Jordà, d’acord amb el sector vitivinícola català, havien fet arribar aquestes últimes setmanes al ministre Luis Planas per carta i en les diverses trobades que han mantingut en el marc del Consejo Consultivo de Agricultura. Jordà va traslladar al ministre la necessitat d’habilitar urgentment la verema en verd, ja contemplada en el Programa de Apoyo al Sector Vitivinícola Español (PASVE). La mesura compensaria els viticultors del fet d’eliminar raïm d’algunes parcel·les quan encara és verd per reduir l’excés de producció. Així, mateix, Jordà, recollint la petició del sector, també havia reclamat al Ministeri ajuts estatals per a la destil·lació d’excedents de vi.

Des de la conselleria destaquen el fet que s’ha aconseguit -amb les negociacions amb el Ministeri d’Agricultura- que aquestes mesures tinguin un tractament diferent entre el vi de taula i el de DO, qüestió fonamental perquè se’n puguin beneficiar els viticultors i cellers catalans, que majoritàriament han apostat per les DO i uns vins de més valor. Per aconseguir aquesta diferenciació en favor de les DO ha estat clau la tasca desenvolupada des de l’Incavi.

El Govern de la Generalitat i el Departament d’Agricultura impulsen diferents línies de suport econòmic, financer, i fiscal i de flexibilització de terminis en obligacions tributàries. Des del Departament també s’estan impulsant mesures de suport per a la promoció del vi català com a producte sostenible i de proximitat.

Contingut relacionat

També us pot interessar

Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom.
Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom. | Marzena Dziuk
Jordi Bes
Molts han hagut de recórrer a ERTOS però fan mans i mànigues per seguir cuidant de la vinya i dels animals | La cooperativa l'Olivera manté el coronavirus allunyat del seu projecte social i acorda seguir elaborant el vi de Barcelona
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció per a un Sant Jordi #confinats
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Carme Gasull
La situació derivada pel Covid-19 està afectant durament el sector de l’hostaleria i la restauració. Què fan, com i des d’on algunes dones de la gastronomia per afrontar-la? Com veuen el futur?

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Fill de Sant Climent Sescebes i nascut en terrenys de pissarra i sorra neix un dels vins negres més interessants de l'Alt Empordà.
Imatge il·lustrativa
El celler ofereix la possibilitat que tothom que hagi passat l’aniversari en confinament pugui gaudir com a convidat d’una de les seves experiències | L'oferta serà vàlida durant tot aquest any 2020 | Llopart amplia les propostes enoturístiques posant l’accent en les visites a l’aire lliure
Imatge il·lustrativa
Laura Conde
Repassem les tendències d'una cuina, la vegetariana, que probablement visqui el seu millor moment.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Entrevista amb Joan Josep Raventós, portaveu de Vi i Cava de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)