Un manifest reclama “dignificar” la DO Cava

Viticultors independents busquen “un preu digne, l'estabilitat del sector i l'aposta per la qualitat i la sostenibilitat”

Volen obrir noves portes a la negociació i a la possibilitat d’un consens de tot el sector

El sindicat agrari JARC reclama mesures efectives “i no només maquillatge”

Bon creixement del Cava el 2019 a l'espera dels mals resultats del 2020

| 14/05/2020 a les 09:18h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Mercats, DO Cava
Imatge il·lustrativa
Viticultors independents liderats per Kiko Figueras, de Penedès 500, han redactat un manifest on clamen per “dignificar” la DO Cava. Figueras afirma que “la idea és aconseguir el consens de la major part dels agents implicats: viticultors, elaboradors i institucions”. El manifest ha estat presentat als vocals dels viticultors del Consell Regulador del Cava; al director general de l’Incavi, Salvador Puig; a representants de sindicats agraris i a alguns cavistes, “amb el vist i plau de tots ells”.

Ja porten recollides en pocs dies unes 400 signatures d’adhesió, que entregaran als vocals perquè “puguin tenir mes força al Consell Regulador i defensar aquest model que creiem que obre noves portes a la negociació i a la possibilitat d’un consens de tot el sector”. Fins ara ja l’han signat presidents i tècnics d’agrupacions de defensa vegetal, algun celler mig-petit i viticultors. Kiko Figueras ha manifestat a Cupatges que busquen el consens amb un manifest “que pot signar fins i tot Henkell Freixenet, o Ramon Raventós de Codorníu”. Figueras afirma que “també Corpinnat estaria disposat a donar-nos suport”.

La iniciativa va néixer de les reunions convocades davant el centre Àgora de Vilafranca del Penedès de gent inquieta per la marxa de la DO Cava, després de les mobilitzacions iniciades la passada verema per Joves Viticultors del Penedès arran la crisi de preus pagats pel raïm. Des d’aquesta organització es considera que el Pla Estratègic dibuixat pel Consell Regulador és poc ambiciós i no aborda problemàtiques tan destacades com la del preu del raïm. El manifest ‘Dignifiquem la DO Cava’ és, segons els seus promotors, “flexible i negociable”. Figueras diu que “el que és important és que anem tots a una”. Afegeix que “proposem idees ja que volem anar més enllà de les lamentacions i queixes”.
 

Viticultors independents en una de les primeres trobades abans d'elaborar el manifest


El manifest, que signen Francesc Perea, Kiko Figueras, Eudald Planella i Ferran Mulet, s’ha redactat buscant “un preu digne, l'estabilitat del sector i l' aposta per la qualitat i la sostenibilitat”. Reclamen la reducció de la producció en vinya i d’un % de premsat en cellers, establir un preu de cost del raïm, primar el raïm en funció de diferents paràmetres i la quantificació justa dels excedents, i repartir el seu cost entre tots. Aquestes propostes es volen elevar al Consell Regulador de la DO Cava, a l’Iincavi i al Departament d'Agricultura de la Generalitat. Diuen que han fet aquest manifest viticultors independents, “pensant en tots els viticultor, amb visió de futur”, i amb la voluntat que els elaboradors i institucions també s'hi puguin afegir”.


JARC insisteix en la destil·lació de vi base excedentari i la verema en verd

D’altra banda, per resoldre la situació d'excedents, el sindicat agrari Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) ha demanat la destil·lació de vi base excedentari, “a uns preus adequats al valor de vi”, i també creu necessària la verema en verd, “amb unes retribucions suficients per a compensar la pèrdua de renda i les operacions de destrucció de raïms al camp”. L’organització agrària ha proposat les mesures al Ministeri d’Agricultura per equilibrar el mercat, a través de COAG, la coordinadora de la qual forma part en l’àmbit estatal, en una reunió celebrada a Madrid, amb representants del sector vitivinícola del Ministeri. Isabel Vidal, cap sectorial de la Vinya de JARC, veu necessàries ajudes addicionals de la UE, que se sumin al fons de la PASVE (Plan de Apoyo al sector Vitivinícola Español) perquè les mesures d'intervenció que proposa la Comissió “siguin efectives i no només maquillatge”. Vidal afegeix que “la urgència d’executar aquestes mesures és molta”, i que “cal evitar que molts viticultors hagin de deixar els raïms al cep o que molts cellers tinguin dificultats. Cal que el Ministeri publiqui ja la norma que regularà les mesures adequades i que sigui clara i suficient.”

Per a la DO Cava, JARC veu la destil·lació com una de les opcions “prioritàries”. Creuen es podrien destil·lar fins a 600.000 Hl de vi base excedentari, “però a uns preus que corresponguin al valor de vi de DO i que s’hauria d’apropar als 0,55 euros/litre”. Segons la cap sectorial de JARC,  també la verema en verd, amb l’eliminació total del raïm d’una parcel·la, és una mesura molt útil per regular la producció de la nova collita “sempre que es destinin fons suficients per a compensar la pèrdua de renda i les operacions de destrucció del raïm”. JARC ha estimat en uns 2.500 euros/ha l’import mínim de la mesura perquè sigui mínimament atractiva pels viticultors. A més, per al control proposa recolzar-se en l'experiència dels veedors de la DO i els criteris de peritatge de les assegurances agràries.

També us pot interessar

Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom.
Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom. | Marzena Dziuk
Jordi Bes
Molts han hagut de recórrer a ERTOS però fan mans i mànigues per seguir cuidant de la vinya i dels animals | La cooperativa l'Olivera manté el coronavirus allunyat del seu projecte social i acorda seguir elaborant el vi de Barcelona
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció per a un Sant Jordi #confinats
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Carme Gasull
La situació derivada pel Covid-19 està afectant durament el sector de l’hostaleria i la restauració. Què fan, com i des d’on algunes dones de la gastronomia per afrontar-la? Com veuen el futur?

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Fill de Sant Climent Sescebes i nascut en terrenys de pissarra i sorra neix un dels vins negres més interessants de l'Alt Empordà.
Imatge il·lustrativa
El celler ofereix la possibilitat que tothom que hagi passat l’aniversari en confinament pugui gaudir com a convidat d’una de les seves experiències | L'oferta serà vàlida durant tot aquest any 2020 | Llopart amplia les propostes enoturístiques posant l’accent en les visites a l’aire lliure
Imatge il·lustrativa
Laura Conde
Repassem les tendències d'una cuina, la vegetariana, que probablement visqui el seu millor moment.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Entrevista amb Joan Josep Raventós, portaveu de Vi i Cava de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)