El projecte bagenc de recuperació de vinya autòctona avança amb nous ceps que pràcticament ja no es troben

S'han plantat de les espècies Malvasia Roja, Muscat d'Istambul, Pansera, Pansa, Negrelló, Turbat i Malvasia Manresana

Els cellers de la DO Pla de Bages pateixen caigudes en les vendes de fins al 95% per la crisi del coronavirus

| 08/05/2020 a les 06:26h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Denominacions d'Origen, DO Pla de Bages, vinya, do pla de bages, ampans, vi, torre lluvià
Treballs previs a la plantació de ceps vora la Torre Lluvià
Treballs previs a la plantació de ceps vora la Torre Lluvià | AjM
Aquesta setmana s'ha reprès la plantació de ceps autòctons de la comarca del Bages, a les vinyes de la Torre Lluvià, una part important de la vinya experimental. Es tracta d'un projecte col·laboratiu de recuperació de ceps gràcies a un acord entre l'Ajuntament de Manresa, el Consell Regulador de la Denominació d'Origen Pla de Bages i Ampans. L'Ajuntament ha cedit el terreny a Ampans, que fa el cultiu i vinificació en col·laboració amb el celler Collbaix i amb la DO Pla de Bages, que és la responsable de coordinar el projecte i fa l'assessoria amb el suport de l'INCAVI.

El President de la DO Pla de Bages, Joan Soler, explica que "de la plantació de varietats de vinya bagenques se n'espera la recuperació de biodiversitat, sabors i identitat vinculada a la nostra terra, la nostra història i la nostra cultura. N'esperem unes oportunitats pels nostres cellers i també pel nostre paisatge i la nostra pagesia que ajudi, encara més, a fer-se un lloc en el nostre territori, la viticultura, amb tots els beneficis de conservació i embelliment de la comarca que significa aquest projecte".

La plantació s'ha fet amb les següents varietats: Malvasia Roja, Muscat d'Istambul, Pansera, Cap Pelat, Negrelló, Turbat i Malvasia Manresana. El Muscat d'Istambul és la varietat blanca més aromàtica que s'ha trobat al Bages, a cavall d'un muscat i una malvasia; el Turbato Coromina té un potencial d'envelliment molt alt gràcies a la seva acidesa; la pansera evoluciona molt bé aromàticament a través dels anys; i el cap pelat és una varietat negre que aporta bon volum en boca. 

La Torre Lluvià va ser adquirida per l'Ajuntament de Manresa el febrer de 2012 i de seguida hi van començar les obres per aturar-ne la degradació, evitar l'esfondrament i aconseguir la seva recuperació. Des del juny del 2017, l'equipament és obert al públic com a centre d'interpretació i difusió de l'Anella Verda i els seus espais més representatius. S'hi fan visites guiades i els visitants poden veure les exposicions permanents i conèixer la resta d'espais de la casa, la seva història i el Modernisme manresà en general. En les visites guiades també s'hi explica el projecte de recuperació de la vinya, i en de l'Anella Verda en general. És previst que més endavant a la Torre s'hi puguin oferir també activitats turístiques i de natura complementàries a l'entorn immediat de l'equipament com rutes guiades, tastos o tallers.

També us pot interessar

Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom.
Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom. | Marzena Dziuk
Jordi Bes
Molts han hagut de recórrer a ERTOS però fan mans i mànigues per seguir cuidant de la vinya i dels animals | La cooperativa l'Olivera manté el coronavirus allunyat del seu projecte social i acorda seguir elaborant el vi de Barcelona
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció per a un Sant Jordi #confinats
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Carme Gasull
La situació derivada pel Covid-19 està afectant durament el sector de l’hostaleria i la restauració. Què fan, com i des d’on algunes dones de la gastronomia per afrontar-la? Com veuen el futur?

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Fill de Sant Climent Sescebes i nascut en terrenys de pissarra i sorra neix un dels vins negres més interessants de l'Alt Empordà.
Imatge il·lustrativa
El celler ofereix la possibilitat que tothom que hagi passat l’aniversari en confinament pugui gaudir com a convidat d’una de les seves experiències | L'oferta serà vàlida durant tot aquest any 2020 | Llopart amplia les propostes enoturístiques posant l’accent en les visites a l’aire lliure
Imatge il·lustrativa
Laura Conde
Repassem les tendències d'una cuina, la vegetariana, que probablement visqui el seu millor moment.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Entrevista amb Joan Josep Raventós, portaveu de Vi i Cava de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)