coronavirus

Imatge il·lustrativa
Foto: Unsplash

Vi i coronavirus: com interaccionen en temps de confinament?

Científics, la Generalitat i múltiples agents del sector vinícola avisen que aquesta beguda no protegeix davant del virus, refutant així el plantejament d'una entitat d'enòlegs que està posada en qüestió

Salut afirma que cal esperar per saber del cert si s'ha incrementat la ingesta d'alcohol durant la quarantena i difon recomanacions per evitar el descontrol en el consum

El vi català no afluixa en la lluita contra el coronavirus

| 06/05/2020 a les 07:07h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Actualitat, FEAE, COVID-19, Vi i coronavirus
L'expansió de la malaltia per coronavirus (Covid-19) com a pandèmia mundial està deixant episodis que fins i tot han causat estupefacció. Un dels més recents l'ha protagonitzat el mateix president dels Estats Units, Donald Trump, el qual ha arribat a suggerir la ingesta o injecció de desinfectants o lleixiu per ajudar a combatre el coronavirus. El sector vinícola també n'ha viscut un d'episodi que ha posat d'acord a científics, la Generalitat i múltiples agents del sector (fins i tot l'Organització Internacional de la Vinya i el Vi), que han rebatut el plantejament que havia llançat la Federació Espanyola d'Enologia, dita també d'Associacions d'Enòlegs (FEAE), la qual havia suggerit un suposat efecte protector del vi contra el coronavirus. "No hi ha cap estudi que pugui corroborar aquesta afirmació", recalca el subdirector general de Drogodependències de la Generalitat, Joan Colom.

Una de les frases de la polèmica, afirmava que "el consum moderat de vi, vinculat al consum responsable, pot contribuir a una millor higiene de la cavitat bucal i la faringe, aquesta última zona on nien els virus durant les infeccions".

La FEAE ha esborrat tot rastre al web i a les xarxes socials d'aquell episodi, que va començar el 23 de març, poc més d'una setmana després d'iniciar-se el confinament, amb la publicació d'un breu comunicat titulat "Coronavirus i Vi: l'opinió dels enòlegs espanyols". En aquell comunicat, i "després d'un debat amb importants representants de la comunitat mèdica i altres associacions internacionals d'enòlegs", s'afirmava que "la supervivència del virus en el vi sembla impossible", que "la contaminació per l'embalatge sembla ser molt remota, si no estadísticament inexistent" i un tercer punt que és el que dona peu a la polèmica: "El consum moderat de vi, vinculat al consum responsable, pot contribuir a una millor higiene de la cavitat bucal i la faringe, aquesta última zona on nien els virus durant les infeccions".
 

Foto: Unsplash


Prenent de base aquesta idea fins i tot va circular un vídeo per les xarxes socials i se'n van fer ressò alguns cellers. Entre els primers a contrarestar-ho va figurar el programa internacional Wine in Moderation, el qual el 27 de març va indicar en un comunicat que, malgrat que un consum moderat i responsable de vi pot contribuir a una millor higiene de l'àrea on nien els virus durant les infeccions, "en aquests moments no podem extrapolar d'aquí que protegeix/treballa contra la Covid-19", i va afegir: "De fet, ara mateix no hi ha evidència científica que el vi pot tenir un efecte positiu en la Covid-19". Uns dies després, el 3 d'abril, la FEAE va publicar un "aclariment", en el qual deia que el primer comunicat volia aclarir dubtes (com ja havia dit en aquell primer escrit), que la decisió de difondre aquella informació sorgia de la Unió Internacional d'Enòlegs, de la qual forma part la FEAE, i que "en cap cas, en el comunicat inicial s'ha afirmat ni asseverat que hi hagi relació directa entre el consum moderat de vi i la prevenció de contagi per coronavirus".

A mitjans d'abril va ser el torn de la Fundació per a la Investigació del Vi i la Nutrició (Fivin), que té com a patrons grans cellers d'Espanya i que està involucrada en la gestió de Wine in Moderation. La Fivin va reiterar també amb un comunicat que "no hi ha cap estudi ni demostració científica que ens porti a poder concloure que el vi pugui tenir un efecte protector davant del contagi per la Covid-19 o combatre'l".

Una de les darreres intervencions en tota aquesta polèmica ha estat de caràcter internacional. Procedeix de l'Organització Internacional de la Vinya i el Vi (OIV), un organisme de caràcter científic i tècnic amb mig centenar d'Estats membres, i l'ha verbalitzat el director general, Pau Roca. "Res en aquesta situació de por justifica missatges sobre aspectes vinculats a la salut en cap direcció. He d'emfatitzar que missatges sobre els efectes positius del consum de vi són completament inacceptables i irresponsables", ha declarat Roca.
 

 
De rerefons de tot aquest rebombori, a més de la manca d'evidència científica d'un possible efecte protector del vi sobre el coronavirus, hi ha la preocupació per la difusió d'informacions no acurades sobre el binomi alcohol i salut. Més enllà d'aquest fet, diverses de les fonts consultades per Cupatges posen en qüestió el funcionament de l'entitat que va difondre el polèmic missatge. La FEAE va sorgir el 1993 de la transformació de l'Associació d'Enòlegs d'Espanya, però amb els anys se n'han desmarcat algunes de les entitats que tenen més trajectòria, com la catalana i la riojana. Ara agrupa una desena d'autonomies. Diverses de les veus consultades reflexionen que el comunicat podria haver estat una operació de màrqueting per rellançar la FEAE, fins i tot fent-ho de la mà d'algun celler.

Els enòlegs catalans reproven el comunicat

El president de l'Associació Catalana d'Enòlegs (ACE) i del Col·legi d'Enòlegs i Enòlogues de Catalunya (CEEC), Joan Miquel Canals, considera "irresponsable" el comunicat que ha derivat en la controvèrsia, trasllada "l'absoluta reprovació" d'aquesta iniciativa i opina que és "dolent" per al sector vinícola perquè pot induir a la confusió. "Pots fer que hi hagi gent que s'ho cregui i begui vi de manera no moderada", adverteix Canals, que també és el degà de la Facultat d'Enologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona. Defensa que el vi "és el complement perfecte quan menges i s'ha de prendre amb moderació". La junta de l'Associació Catalana d'Enòlegs ha abordat recentment la polèmica i n'ha acabat escrivint a la seva revista Acenología mitjançant l'article Lo llaman fake news, pero es acientificismo.

L'altra declaració per escrit d'una institució catalana que s'ha produït darrerament vinculada a la interacció entre vi i coronavirus prové de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi), que depèn de la Generalitat. Mitjançant un comunicat, ha manifestat que "la probabilitat que el coronavirus pugui transmetre's a través del vi és zero". A través del doctor en Ciències Biològiques i cap de la Unitat d'Alta Biocontenció de l'IRTA-CReSA, Xavier Abad, cita que hi ha estudis on es demostra que coronavirus "s'inactiven als pH habituals del vi i que s'inactiven completament en medis líquids, com és el vi, en un període d'un parell de setmanes, períodes molt més curts que els associats a l'elaboració".

El comunicat de la FEAE no ha passat desapercebut en diversos àmbits de la comunitat científica. La catedràtica de nutrició i bromatologia de la Universitat de Barcelona (UB), Carmen Vidal, considera que va ser "desafortunat", que la zona bucal és zona de pas, i per la qual cosa un suposat efecte d'ingerir vi per evitar contagiar-se de coronavirus seria només instantani, i en tot cas la quantitat d'alcohol que duu el vi és del tot insuficient per tenir cap efecte desinfectant. "No té sentit, miris per on te'l miris", sosté. En la mateixa línia es pronuncia el consultor sènior de l'Hospital Clínic de Barcelona, el metge Ramon Estruch, el qual també és el coordinador científic de Fivin. "Ens va semblar molt desafortunat perquè no hi ha evidència científica que el vi actuï en contra d'un virus", assevera.

Els estudis sobre alcohol i salut

Estruch estudia els efectes del consum d'alcohol des de fa 30 anys. Detalla que qui està ben nodrit té menor probabilitat de tenir infeccions, mentre que qui està malnodrit o consumeix alcohol en excés, i per tant té una immunitat alterada, pot tenir més probabilitats de patir una pneumònia, una de les malalties que ha estat més recurrents entre els infectats per coronavirus. A parer seu, la qüestió clau és està en quin consum es fa de vi. El doctor assegura que "està molt clar que el moderat té un efecte protector" en l'aspecte cardiovascular, i investiga l'efecte en el cas del càncer. Segons Estruch, "els estudis apunten que el vi dins d'una dieta saludable podria tenir un efecte saludable", sempre que se segueixi una dieta mediterrània i fent-ne un consum moderat acompanyant els menjars. Detalla que moderat en el cas dels homes és fins a dues copes de vi al dia i de les dones, fins a una copa diària, si bé afegeix que no hi ha consens sobre a partir de quin consum pot fer mal.
 

Infografía de la Organització Mundial de la Salut. 


Des de la Generalitat expressen la seva satisfacció per la reacció que el sector vinícola ha tingut al comunicat de la FEAE. "Com a la majoria d'institucions de salut, aquestes afirmacions, sense base científica, ens van semblar molt desafortunades però ens va semblar que la resposta del mateix sector va ser l'adequada per pal·liar l'efecte contraproduent de les afirmacions de la FEAE", ressalta el subdirector general de Drogodependències, Joan Colom. A més, recorda que des de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) fins i tot han difós una infografia on s'adverteix que l'alcohol no protegeix contra el coronavirus. Des de la Generalitat, segons agrega, estan centrats a garantir l'atenció a persones amb problemes d'addiccions i han difós recomanacions per a la població en general i per a persones amb possibles trastorns derivats de la ingesta d'alcohol. Entre les que són per a tothom es destaca que "l'opció de no consumir sempre és la més saludable", i s'afegeix que, "si ho feu, que sigui un consum moderat". Colom detalla que consumir "pot posar les persones en situacions no desitjades, com saltar-se el confinament", i que també es donen algunes recomanacions "per evitar descontrolar-se amb el consum".

Un altre aspecte que també s'ha debatut durant el confinament és si ha augmentat el consum d'alcohol. "Les anàlisis de consum a la llar emeses pel Ministeri d'Agricultura parlen efectivament d'un augment de la venda d'alcohol, sobretot de cervesa, durant aquest període", afirma Colom, el qual recorda que en altres àmbits s'ha reduït o eliminat completament, com a l'oci nocturn i la restauració, de manera que "no es pot parlar d'un augment en termes absoluts del consum". Per saber-ho del cert caldrà esperar un temps i analitzar tots els indicadors de consum i venda disponibles d'aquest període. El Departament de Salut de la Generalitat ha inclòs preguntes relatives al consum en el qüestionari "Salut en temps de confinament" amb l'objectiu de disposar d'informació directa i establir mecanismes per pal·liar un possible impacte negatiu en la població, i ha impulsat una enquesta d'abast europeu sobre l'alcohol que ha de complementar la informació sobre aquesta qüestió.
 

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 2 comentaris
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.