novetats

Imatge il·lustrativa

Nous vins, tot i el confinament

Selecció de 20 novetats vinícoles catalanes que surten al mercat en plena crisi sanitària

10 rosats que enamoren, per menys de 20 euros

| 02/05/2020 a les 07:48h
Arxivat a: Vins, Novetats
Ni en ple estat d’alarma i confinament el vi català s’atura. El sector no para de demostrar la seva vitalitat. Aquests dies s’han anat succeint els anuncis de nous vins que arriben al mercat mentre l’activitat als cellers i a les vinyes tampoc s’ha aturat. Cupatges ha volgut fer una selecció de 20 d’aquestes novetats, totes elles excepte un parell situades per sota la barrera dels 20 euros (els preus han estat facilitats pels mateixos cellers).

Aquest cop recorrem des del Penedès a la Terra Alta, passant pel Pla de Bages, Costers del Segre i el Montsant. També hi ha dos caves, un vi de la DO Catalunya, quatre productes sense DO (un d’ells aromatitzat) i un Ribera del Duero amb accent català. Hem fet una selecció que ens ha donat grates sorpreses. Hem tingut en compte que els vins es puguin adquirir aquests dies de confinament. S’han ordenat en funció del PVP, de menor a major preu. Tots ells s’han tastat amb la copa específica de cristall Riedel Veritas Riesling / Zinfandel d’Euroselecció. Aquesta copa Riedel, que s’ha triat expressament per oferir una especial versatilitat, es pot adquirir a la botiga virtual de Vila Viniteca.
 
MAS TARRONÉ BLANC 2019
Cellers Tarroné
DO Terra Alta
PVP: 3.90 € 


Cellers Tarroné ha renovat la imatge de l’etiqueta del vi Mas Tarroné que pren el nom de la família – Cal Tarroné – i que va ser el primer embotellat, l’any 1993. El canvi obeeix a la voluntat d’actualitzar les etiquetes d’un dels vins joves i de capçalera del celler i forma part del procés iniciat en els últims anys per Cellers Tarroné d’apostar per imatges més atractives per a les gammes de vins més actuals, amb la voluntat d’apropar-los “al consumidor i als nous temps”. La nova etiqueta de Mas Tarroné, amb variants per al vi blanc, negre i rosat, és obra de l’empresa de disseny gràfic GamnBCN. A la nova etiqueta es poden veure moltes paraules que comencen amb la lletra ‘T’, que representen “la diversitat enològica i els estils de vins que s’elaboren al celler: l’elegant, la robusta, la fina, la luxosa, la rotunda...” A la nova etiqueta de Mas Tarroné també s’ha inclòs el text “el nostre nom, la nostra casa a Batea”, per reforçar la idea que és el vi de tota la vida i de consum diari: “Un vi que no necessita temps per reflexionar-hi, sinó ganes de prendre’l com antigament es feia amb les menjades”. La gerent de Cellers Tarroné, Imma  Solé, afirma que “és un vi que destinàvem a hostaleria i restauració, per menú d’entre setmana. Per tant, es un vi jove fresc, de vinyes joves més productives, un vi del qual ara hem modernitzat la imatge i hem començat a introduir al canal Alimentació”. El jove blanc és un vi de 13% vol. d’alcohol fruit d’un cupatge de les varietats garnatxa blanca i macabeu. És de color groc palla, nítid i brillant. És fruitós (fruita blanca), floral (flor blanca), jove, fresc, franc i fàcil de beure. Des del celler diuen que és “ideal per acompanyar peix i carns blanques, cuinats al forn amb espècies o a la planxa amb un raig d’oli d’oliva verge extra d’arbequina. També amb arrossos cremosos i suaus o amb arrossos amb peix i marisc. Grandíssima relació qualitat-preu. Tot un regal. Es pot comprar a la botiga virtual de El Petit Celler (amb enviament gratuït a Barcelona i Manresa en compres superiors als 20 euros).

Cellers Tarroné és un projecte situat a Batea que elabora vins “amb personalitat, caràcter i elegància”. Són un reflex del treball de tot un equip en un projecte familiar amb més de 70 anys d’història. Afirmen que els uneix “la passió per elaborar grans vins a la Denominació d’Origen Terra Alta, realitzant una aposta per la qualitat, respectant la terra i el producte final”. Sumen quatre generacions. Durant més de 70 anys han mantingut “el savoir faire que s’aprecia a cada gota de vi”.
 
OT XAREL·LO 2019
Vins El Cep
DO Penedès (Costers de l’Anoia)
PVP: 5.40 € 


La sèrie OT acaba d’estrenar, en ple confinament, nou disseny d’etiqueta. Aquest és, segons aquest celler de quatre famílies de viticultors penedesencs, un vi jove de terrer amb marcat caràcter mediterrani per la seva frescor i intensitat aromàtica. La varietat autòctona xarel·lo aporta fruita, complexitat i elegància mantenint sempre la frescor d’un llarg recorregut. Aquest vi procedeix d’una vinya de xarel·lo de la seva propietat de Can Miquel de les Planes a Gelida, situada als costers d’Espiells. Aquesta vinya de dues hectàrees es cultiva seguint els principis de l’agricultura ecològica. Es va plantar l’any 1974, i el seu sistema de formació és en vas. La vinya està situada amb orientació Sud est, en sòls moderadament profunds, carbonatats, de textures predominants franco-llimoses, ben estructurats, porosos i amb freqüent activitat de fauna. La verema es fa manualment en caixes. L’entrada al celler és ràpida i per gravetat. S’hi va fer un premsatge molt suau a baixa pressió, i una extracció de most flor entre el 45 i 50%. La fermentació es va fer en petits dipòsits d’acer inoxidable a temperatura controlada, amb bâtonage amb les mares més fines. De color groc palla nítid i brillant amb reflexos verdosos, aquest vi amb 12,5 % vol. d’alcohol és fruitós (poma) i mostra una també varietal nota de fonoll. És jove, refrescant, franc, vivaç, encara espurnejant i té molt bona acidesa.

La gerent del celler, Maite Esteve, afirma que són “el viu exemple que la unió fa la força”, i afegeix que són un cas únic i alhora “atípic”. De fet, continuen units gairebé quatre dècades després. Entre totes les famílies sòcies sumen unes 200 hectàrees de vinyes, la qual cosa els converteix en una de les propietats vitícoles més grans del Penedès. El 100 % dels seus vins i caves s'elaboren amb raïms propis. Fins i tot han experimentat amb l’agricultura de precisió i la collita selectiva en cada vinya. Des de les caves d’Espiells s’afirma que el 1980 van iniciar un projecte en comú per elaborar vins i caves “que representin la identitat dels nostres terrers”, i que “a dia d’avui, aquests terrers es conreen seguint els principis de l’agricultura ecològica i biodinàmica, on la terra, les plantes, els animals i l'home treballen conjuntament per tal de millorar i preservar l’equilibri natural de l’ecosistema”.

 
MIMAT BLANC 2019
Giró Ribot
DO Penedès
PVP: 8,50 € 

UMa 2014
Giró Ribot
DO Cava (Penedès)
PVP: 10,50 € 



Giró Ribot de Giró no té una novetat, sinó dues. Per una banda ha tret al mercat un cava Brut Gran Reserva, de l’anyada 2014, i per l’altra un jove i aromàtic vi blanc tranquil emparat per la DO Penedès que relleva l’Aikarai. El vi, que es va embotellar en ple estat d’alarma (el 2 d’abril), és un muscat de gra petit amb malvasia de Sitges. El Mimat és de color groc palla amb reflexos verdosos, nítid i brillant. Destaca la moscatell aromàticament, amb la gran acidesa de la malvasia. És molt aromàtic però no embafador. Té notes cítriques, de fruita blanca i florals (rosa), amb un final varietal (moscatell) lleugerament amargant.
 
El cava pren el nom d’Uma (Ursa Major), l’abreviatura universal que fa referència a la constel·lació de l’Ossa Major. Afirmen des d’aquestes caves de Santa Fe del Penedès que “és un cava potent amb una packaging que reforça aquesta idea, un cava femení, inspirat en les estrelles”. Està elaborat amb les varietats chardonnay, xarel·lo i pinot noir. El raïm, collit a mà, es desrapa i es sotmet a criomaceració per extreure el màxim d’aromes primàries. La criança en ampolla s’ha allargat per un espai mínim de 50 mesos. Destaca amb notes de fruita madura (préssec i poma), amb tocs de fruits secs i una punteta de mel. És rodó i amb un carbònic ben integrat, tot i que no és gaire voluminós ni molt llarg. És un Brut amb 5 grams de sucres per litre. D’aquesta primera anyada només hi ha disponibles 6.150 ampolles. Presenta una molt bona relació qualitat-preu donada la seva llarga criança. Tots dos productes es poden adquirir a la botiga virtual del celler. S’ofereixen amb un 15% de descompte, amb el codi promocional #joemquedoacasa. El Mimat es pot adquirir, trucant o escrivint un correu electrònic a Giró Ribot, a 7,86 euros més ports, però ara es pot comprar a 6,86 euros amb ports inclosos. El seu PVP, però, és de 8,50 euros. El cava s’ofereix a la seva botiga virtual a 9,76 euros, però ara es pot adquirir a 8,22 euros amb ports inclosos quan el seu PVP és de 10,50 euros.

Giró Ribot és un celler familiar amb una projecció internacional. El seu lema, transmès de generació en generació, ha estat sempre “la qualitat i l’autenticitat per sobre de tot”, segons la presidenta de les caves, Maria Rosa Giró. Elaboren vins i caves des de 1976 amb raïms de vinyes pròpies. L’any 2000, la família Giró Ribot va comprar les participacions del Grup Remy Cointreau, tornant a tenir el control del celler.
 
MATÍS 2017
Abadal
DO Pla de Bages 
PVP: 11,50 € 


Aquesta novetat del Bages està elaborada amb un 45% de cabernet sauvignon, un 45% de merlot i un 10% de mandó. Abadal Matís busca “expressar fidelment els matisos del nostre territori i celler: la diversitat de terrenys, de vinyes, de varietats, de bosc i de mètodes d'elaboració”, segons Abadal. S’afegeix que “incorporar varietats com la mandó en els nostres vins permet orientar-los cap al futur i el canvi climàtic, vins amb menys graduació alcohòlica, més frescos, varietats més ben adaptades al canvi climàtic per la seva maduració tardana”. Destaca en nas per la seva riquesa aromàtica: fruita vermella madura amb un fons especiat, sensacions de garrofa (provinents de la mandó), pebre negre i tocs balsàmics. Mostra també records de fruita licorosa i fruita vermella (gerds). Volum i elegància a la vegada. La criança de més de 10 mesos en bóta de roure de 225 litres, de gra fi i extra fi (roure centreeuropeu), està molt ben integrada. Un vi modern amb molt bona relació qualitat-preu. Es pot adquirir a través de la seva nova botiga virtual Vinoteca Origen (amb enviament gratuït).

Abadal, de la família Roqueta, neix amb la il·lusió de posar en valor el potencial vinícola del Bages i de “transmetre’n la seva essència i la seva personalitat”. D’esperit innovador i vinculats al món del vi des de fa més de 8 segles, elaboren uns vins que qualifiquen com a “expressius i autèntics, amb la voluntat de traslladar-hi les sensacions que es desprenen del paisatge boscós que ens envolta”. A més, han liderat la tasca d’investigació i recuperació de varietats autòctones del Bages. Les seves vinyes, distribuïdes en terrasses a diferents nivells, es nodreixen d’un terreny d’argila i de pedra calcària i destaca per la seva proximitat del bosc. Valentí Roqueta va fundar Abadal l’any 1983, “un celler que amb els seus vins expressés de la forma més nítida la singularitat i identitat d’aquesta terra, el Bages, zona vinícola des de temps immemorials”. 
 
DAHLIA 2019
U MES U
DO Penedès
PVP: 11,50 € 


Nova imatge i “més essència que mai” estrena aquest vi elaborat amb la varietat garnatxa negra vinificada en blanc. Des del celler conviden a “sentir el gust de la bellesa”. Des de U més U s’afirma que amb la nova imatge  busquen “ elevar el producte tal i com creiem que es mereix, i també aportar-li un toc de misticisme. Així doncs, hem incorporat aquesta taca encapsulada en una circumferència imperfecte que representa aquella Dahlia, aquella flor que imaginem, que anhelem, però que se’ns representa difusa en la nostra ment, tal i com la subtilesa i la bellesa que embolcalla aquest vi tan especial per a nosaltres”. La taca de dins la circumferència serà diferent cada anyada, amb colors i textura diferent, de la mateixa manera que el vi tindrà matisos diferents any rere any. Després d’anys i anys de frustracions intentant elaborar un vi negre amb cert nivell d’una vinya de garnatxa, sense obtenir els resultats desitjats, es va optar per elaborar un vi gris. És a dir, es va decidir fer un premsat molt suau i eliminar la maceració amb les pells, evitant-ne al màxim el contacte amb el most, “per així obtenir les notes florals i de fruita tan delicades de la garnatxa i prescindir d’aquelles notes menys agradables que ens aportaven les pells (possibles amargors, notes més vegetals, etc...)”. S’afegeix que “el resultat va ser molt satisfactori i avui podem dir que vam ser un dels primers cellers del Penedès en elaborar un vi gris. El gran repte però és poder mantenir tots aquest aromes agradables sense la maceració, per a aconseguir aquesta complexitat i que sigui equilibrat tot i prescindir de la maceració”. No s’hi practica maceració pel·licular. Es fa un premsat molt suau per obtenir most flor. La fermentació es fa en dipòsits d’acer inoxidable, a una temperatura mitjana de 17º C. Amb 12,5% vol. d’alcohol, aquest delicat vi rosat molt pàl·lid presenta una bona intensitat aromàtica. És fruitós (nectarina) i floral (rosa). És llarg, melós, gustós, delicat i fragant. És ecològic i apte per a vegans. Es pot trobar a la botiga virtual de Decántalo.

Va ser a l’any 2000 quan es va crear l’equip U més U amb l’objectiu d’unir visions i esforços, i “amb el propòsit d’elaborar una variada selecció de caves i vins ecològics que reflectissin el caràcter únic de les vinyes de l’Alt Penedès des del respecte a la tradició, però al mateix temps desenvolupant una filosofia moderna i innovadora”. El celler està ubicat a Font-rubí, a l’Alt Penedès.
 
TROS DE MAS VILELLA NEGRE 2018
Autòcton Celler
Sense DO (Penedès)
PVP: 11,80 € 


La darrera novetat del vinyòvol vendrellenc Albert Jané Úbeda és un negre del 2018 sense DO fruit de les vinyes pròpies de la seva estimadíssima Mas Vilella, de La Bisbal del Penedès. Són raïms ecològics en un cupatge singular: 50% sumoll i 50% cabernet sauvignon. No mostra pirazines aquest rodó, jove i fruitós vi de capa mitja que m’ha agradat especialment per la seva tensió i frescor. La sumoll li aporta una acidesa i rusticitat, amb notes que recorden la garrofa, molt interessants. La fruita és sucosa i també presenta notes florals (flors vermelles). És un vi complex i modern molt ben elaborat. La integració de la fusta fa que la seva percepció sigui molt subtil. Envelleix en botes grans de 400 litres de roure francès durant 12 mesos, i en gerra ceràmica de fang. És un vi penedesenc atípic. Pot recordar un fresc Montsant. L’elaborador no té dubtes que té “moltíssima capacitat d’envelliment i guarda”. Es pot comprar a la seva nova botiga virtual (www.acusticceller.com) o a través de Jané Winestore Expo-licor, Iguazú Vinos, Uvinum, Decántalo, El Petit Celler o Vinissimus.

Autòcton Celler es defineix com un projecte amb vinyes velles autòctones envoltant una masia catalana del segle XVI, un “lloc màgic ple d'història i emocions”. Albert Jané afirma que “són vinyes que no estan molt lluny del meravellós mar Mediterrani i sempre amb la potent Serra del Montmell a la vista, a la Bisbal del Penedès. Les vinyes estan situades en terrenys molt pobres, argilosos i alguns també calcaris. Jané, autòcton del Vendrell, és un viticultor que ve de família del món del vi des de 1914, que va marxar de la seva terra, el Baix Penedès, cap a la DO Montsant i posteriorment a la DOQ Priorat i que ara ha tornat a casa a començar el seu projecte més vital i personal a la masia de la seva família.
 
COL·LECCIÓ BRUT PINOT NOIR 
Vallformosa
DO Cava
PVP: 11,90 €
 

Vallformosa acaba de presentar la seva nova imatge en totes les etiquetes de les seves ampolles de cava de la marca insígnia del celler de Vilobí del Penedès, que el consumidor podrà veure als supermercats a partir del mes de maig. Culmina així el seu gir cap a “una nova era més festiva i moderna” amb la presentació de la nova imatge del seu cava. El nou disseny, més rejovenit i acolorit, “transmet millor l’esperit #BeBubble de la marca i reforça l’estratègia de convertir-se en un producte de referència per a nous consumidors”, segons aquestes caves. S’ha apostat per un disseny “disruptiu, modern i diferenciador” en totes les seves gammes de productes, on les lletres VFMS, abreujament de Vallformosa, ocupen el protagonisme de les noves etiquetes creant així un sistema unificat de comunicació. Aquesta nomenclatura es repeteix en totes les etiquetes, però amb estils ben diferenciats. Mario Eskenazi, l’autor del disseny, s’ha inspirat “en conceptes com el carpe diem, les bubbles i en moments festius que tots podem viure en qualsevol lloc i moment”. Aquest premiat cava enamora amb notes que recorden les maduixes i els gerds, que marquen aquest cava gustós i llaminer. De color salmó, presenta un carbònic de fines i cruixents bombolles. Les aromes recorden els llevats frescos, així com elegants i fragants fruites vermelles i florals (rosa). Aquí la varietat pinot noir es mostra amb elegància. En el paladar recuperem les notes a maduixes i gerds. És un cava de l’anyada 2017 viu i molt fruitós. És un Brut de color cirera pàl·lid que mostra equilibri, la qual cosa fa que no sigui embafador tot i els seus 9,7 grams de sucres per litre. La bona acidesa li dona frescor i l’allarga en el postgust. La seva criança mitjana és de 12 mesos en ampolla. És un cava apte per a vegans recomanat per a harmonitzar amb aperitius, pastes, arrossos de peix i marisc i també per a postres amb fruites, formatges tous o xocolates. Servir a 5-6º C. 

Els orígens vitícoles de Vallformosa es remunten a l’any 1865. S’han proposat promocionar i posar en valor la tasca dels viticultors, i disminuir l’ús de recursos naturals com l’aigua o l’electricitat i prevenir la contaminació com ara la generació de residus. Vallformosa s’han convertit en les caves més destacades pel que fa a volum de capital 100% català. El reposicionament de la marca va començar fa dos anys i mig, amb l’arribada a la direcció general de Marta Vidal. 
 
LO NOI DEL SAC 2019
Pascona
DO Montsant
PVP: 12 €
 

La darrera novetat del celler de Toni Ripoll és aquest Lo Noi del Sac de Pascona (no el van poder batejar com haurien volgut, per qüestions de registre, amb el nom de L’Home del Sac). Està inspirat en la llegenda de l'Home del Sac, referida a un home que segrestava nens ficant-los en un sac. És, en realitat, un dels estereotips d'ésser amb què es fa por a les criatures. Un sac cobreix de forma molt original el broc de l’ampolla. L'any passat va ser un experiment, però enguany ja s’ha convertit en una realitat. Neix de la Partida Fontanals, les vinyes de la masia Pons. Es tracta d’un blanc de negre elaborat amb la varietat merlot, plantada en un terrer d’argila. Té 13 % vol. d’alcohol i destaca amb notes de poma. Mostra sensacions meloses i d’almívar de préssec, i una lleugera nota amargant final (ametlla). Presenta un bon equilibri i una bona acidesa. És un vi de color daurat i força singular. Es pot comprar a la botiga virtual de Jané Winestore Expo-licor, botigues especialitzades o directament al celler.

El vinater Toni Ripoll, crescut entre plats, vinyes, oliveres i camps de fruiters, treballa amb vocació innovadora i experimental. Compten amb una finca de 20 hectàrees situada en una falla amb terres d’argila, granit i llicorella. Pascona és un celler que està situat a la Vall dels Fontanals, proper a la població de Falset.
 
BLANC DE PICAPOLLS 2019
Oller del Mas
DO Pla de Bages
PVP: 12,30 € 


Aquest celler manresà acaba de treure al mercat els vins Petit Bernat negre i blanc, el Bernat Blanc de Picapolls i el Bernat Rosat. Ara estrenen una imatge renovada d’acord amb el nou projecte de creixement del celler. S’ha apostat per un canvi d’imatge en el seu logotip i també en les etiquetes dels vins. El nou logo, que manté l’essència, la història i l’escut emblema de la marca, s’ha renovat. El celler ha apostat per un canvi d’imatge a les etiquetes canviant el color negre pel blanc, “buscant una imatge més neta, elegant i amb uns acabats i un paper que facin palesa la història, els valors i la línia de l’Oller del Mas”. Es tracta d’una “imatge sòbria i un xic conservadora pensant sempre amb el pas dels anys, la llarga vida dels vins i que la imatge de la marca perduri actual al pas dels anys”. El Blanc de Picapolls 2019 està elaborat a partir de picapoll blanc i picapoll negre com a vi blanc. Les vinyes tenen una mitjana de 21 anys, i estan plantades en terres franco-argiloses, amb nivells baixos de matèria orgànica. Segueixen els paràmetres que regeixen la viticultura ecològica. El vi va ser fermentat parcialment en fusta de roure francès i acàcia (integradíssima la fusta). S’hi ha fet un treball amb les mares durant sis mesos, que li ha donat cert volum. Destaca amb notes de fruites madures de primavera amb pinyol (préssec i albercoc) i bona acidesa. Presenta un bon balanç, i és melós i gustós. El director tècnic d’Oller del Mas, l’enòleg Carles Muray, afirma que ha volgut experimentar reservant 1.500 ampolles per guardar-les uns anys i descobrir quin potencial d’envelliment té. En ser un vi amb una vinificació poc usual, segons Muray, el venen tot durant el mateix any i, normalment, amb trencament d’estocs”. És un blanc apte per a vegans i està tapat amb suro natural del país. D’aquesta anyada hi ha un total de 14.300 ampolles disponibles. Es pot comprar a través de la botiga virtual de Vila Viniteca.

L’Heretat Oller del Mas té més de 1.000 anys d’història. Situada a l’entorn d’un castell medieval, originari del segle X i restaurat totalment entre 1981 i 2008, l’espai respira la captivadora història dels Oller: cavallers, nobles, prohoms, religiosos i mestres artesans que han deixat empremta en la història del país. Un lloc per on va passar Sant Ignasi de Loiola, al segle XVI, en el seu pelegrinatge fins a Jerusalem. La família propietària, els Margenat, són els hereus d’una història mil·lenària. El celler, que aposta decididament per l’enoturisme, és dirigit per Frank Margenat. 
 
DISBARATS 2019
La Salada
Sense DO (Penedès)
PVP: 10 € 


L’inquiet i apassionat vitivinicultor Toni Carbó Galimany acaba de treure al mercat un singular vi semibrisat. Inicialment s’havia batejat com a Descartes, però en veure que el nom ja estava registrat van optar per Disbarats. El vi va ser embotellat el passat 23 d’abril. Elaborat al 80% amb la varietat macabeu (del qual la meitat es va macerar una setmana amb les seves pells) i xarel·lo. El macabeu, d’una vinya de Subirats plantada a mitjans anys 90 del segle passat, va ser collit abans d’hora buscant la frescor. La vinya de la qual neix està plantada a l’antic hort i bassa familiar. Toni Carbó diu que és un vi improvisat fruit de les retallades en la compra de raïms de la passada verema. Fins al darrer moment no es va decidir a vinificar uns raïms que de ben poc que no van quedar per collir. Sorprenent amb només 10,5% vol. Carbó, de fet, ha buscat elaborar un vi refrescant, i ha trobat la col·laboració de Mas Candí, de Raimon Sadurní de l’Aula de la Vinya i el Vi de Sant Pere Molanta i del restaurant Gresca de Barcelona. Inicialment s’expressa amb lleugeres notes de reducció que s’esvaeixen amb una bona aeració a la copa o decantació. Mostra notes de fruita blanca (poma) i cítrica, amb una subtil pinzellada salina. Hi ha tensió i verticalitat. S’ha anat a buscar l’essència de l’ànima del vi, més que no pas pes i volum. Un gran vi de mínima intervenció ben elaborat, tot recuperant l’esperit dels vins sense químics que bevien els nostres avis. Tremenda autenticitat. Toni Carbó també acaba de treure al mercat un altre vi: el també recomanable El pagès content taronja. Tots dos es poden adquirir a través de la botiga virtual de Cuvée 3000.

Fill, nét i besnét de viticultors del Penedès, Toni Carbó és tota una referència de l'emergència del vi lliure. Als 12 anys Toni Carbó, un dels millors tastadors de vins a cegues del país, ja anava a la vinya. De nen regava l'hort, plantava patates o collia préssecs. Als 14 anys ja conduïa un tractor. El seu avi i el seu besavi havien llaurat amb cavall a la històrica finca de Can Bas. El seu pare mai va treballar amb herbicides a les vinyes. La saba de les seves vinyes corre també per les seves venes. El vi s'ha convertit per Toni Carbó en la seva passió gràcies a la seva família, i sobretot col·laborant amb Ramon Jané i Mercè Cuscó del celler Mas Candi de Les Gunyoles d’Avinyonet del Penedès. Des de Mas Candí i des del seu propi projecte, la Salada de Les Parellades de El Pla del Penedès, ha emprès el camí que dóna continuïtat a tots els esforços de la seva família, que durant anys va tirar endavant gràcies a vendre els seus raïms als grans cellers del Penedès. Un valor a l’alça.
 
DIVUIT GRAUS 2018
Celler Josep Vicens
DO Terra Alta
PVP: 15,80 €
 

Aquest és “un projecte especial per tot el que significa” per a la família propietària d’aquest il·lusionant petit celler gandesà. Aquest vi s’ha creat en homenatge a un membre de la família Vicens, Josep Vicens Pallarès, pagès que ha dedicat tota la vida a cultivar la terra i a elaborar el seu propi vi. Divuit Graus recorda un vi que va elaborar fa temps amb una alta graduació alcohòlica que, segons explica, va tenir una gran acceptació. Es tracta d’una garnatxa blanca 100%. De color groc palla nítid i brillant, presenta una bona intensitat. És un vi expressiu i complex que destaca amb franques notes de fruita blanca (poma i llimona), de flors blanques i de fonoll i herbes aromàtiques, amb un toc varietal final amargant (ametlla). Té volum i ànima. M’agrada el seu caràcter mediterrani i la seva frescor (tot i els seus 14% vol.), i em fa pensar en el gran salt i refinament que els vins de garnatxa blanca de la Terra Alta han experimentat en no més de 20 anys. És un Terra Alta refinat, llarg i amb nervi gràcies a la seva molt bona acidesa. És un vi que millorarà (s’arrodonirà encara més) amb més pas per ampolla. Té molt de recorregut per endavant. De fet, des del Celler Josep Vicens s’afirma que el seu consum òptim va del 2020 al 2025.
Des del celler també s’apunta que “gràcies a la seva acidesa refrescant i estructura, és un blanc que ens farà gaudir de plats amb bona matèria proteica acompanyada de salses. Així doncs, és ideal per a maridar amb tot tipus de marisc, calderetes i peixos, també amb carns blanques, caça menor i arrossos. Per exemple, uns llagostins lleugerament marcats, unes petxines de pelegrí amb salsa verda o unes guatlles estofades”. És un blanc de limitadíssima producció en aquesta primera anyada. He tastat la mostra número 245 d’un total de 632. Es pot adquirir a la botiga del Celler Josep Vicens, que es manté oberta.

El Celler Josep Vicens és el resultat d'una llarga tradició familiar de pagesos que des de finals del segle XIX ha treballat terres de propietat i elaborat vins a Gandesa. Actualment, hi té al capdavant la quarta i la cinquena generació, que han engegat canvis importants al projecte. Al 2001 van començar a embotellar vins sota l'empara de la DO Terra Alta. Han fet millores al celler i ampliat les hectàrees de vinya conreades. 
 
VITTA
Mas Vicenç
Sense DO (Tarragona)
PVP: 17 € 


Tot i la situació d’excepcionalitat pel Covid-19, al Celler Mas Vicenç de Cabra del Camp ha tret al mercat una nova beguda que qualifiquen com “d’allò més trencadora”. L’origen d’aquest repte en forma de producte ve de l’any 2017 a les aules de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, com a resultat d’un treball en equip del MBA. Va rebre el premi al millor projecte de la vintena edició. És una beguda aromatitzada a base de moscatell macerat amb escorces de cítrics. Es cerca una experiència única on en destaquen el seu equilibri entre l’amargor cítrica (marcada al final) i la dolçor del moscatell. El celler diu que és una beguda “exuberant, refrescant i divertida”. Afegeixen que aquest producte amb 15% vol. d’alcohol és ideal per qualsevol tipus d’aperitiu, servint-lo ben fred amb copa de vi, un glaçó (opcional) i una rodanxa de taronja. També proposen harmonitzar-lo amb postres, combinant-lo amb xocolata negra, o en cocteleria. M’ha recordat un refinat vermut blanc. A l’etiqueta es diu que “l’entusiasme mou el món”, o que “la vida és una oportunitat”. També diuen que aquest vi aromatitzat és “l’excusa per fer una pausa, per respirar, per oblidar-te de tot i pensar només amb tu”.

La història del Celler Mas Vicenç s’inicia l’any 1953, quan el masover Vicenç Ferré va poder adquirir la propietat. Era la masia tradicional catalana on havia crescut i el primer que va fer va ser batejar-la amb el nom de Mas Vicenç. Des d’aleshores, ja han avançat cinc generacions on el cultiu de la vinya ha format part intensament de la família. L’any 2005, el fill gran de la cinquena generació i el següent Vicenç de la saga familiar, comença a elaborar els primers vins de Mas Vicenç. El seu somni era fer vi d’aquelles vinyes més velles, que el transportaven als records d’infància. Ho va poder fer realitat després d’assolir coneixement i experiència com a enòleg al Priorat i el sud-est de França. 
 
VI-D-RE
Celler Credo
DO Penedès 
PVP: 18 €
 

La setmana passada es va etiquetar i encaixar aquest vi ideat per Antoni Mata Casanovas i elaborat amb la complicitat de l’equip del Celler Credo de Sant Sadurní d’Anoia. És un emotiu vi de limitadíssima producció, de només 470 ampolles (he tastat la mostra 457), amb el qual s’ha volgut posar en relleu la vinya i la varietat xarel·lo “de la manera més transparent possible”. D’aquí que en el procés d’elaboració (en gerres de vidre), embotellat i tapat, el vi només ha estat en contacte amb vidre. L’Antoni Mata Casanovas volia fer “el vi de la infància”. Es tracta d’un molt singular vi blanc de mínima intervenció, sense sulfurós afegit. La història no transcórrer com a la novel·la de Nicholas Spark a Wilmington (a New Hanover, Carolina del Nord), sinó al Penedès. A modus de precinte al broc, hi ha un missatge a l’ampolla. S’indica que “la transparència guia el camí”. De fet, és un vi tal com raja, sense artificis ni maquillatges. Puresa, transparència i franquesa. De color groc palla, aquest gustós xarel·lo fruit de l’agricultura ecològica mostra notes de fruita blanca (poma) i pell de llimona amb un pèl d’amargor varietal final. És jove, fresc, directe i vertical, destacant per una molt bona acidesa. És llarg, subtil i elegant. Emociona amb només 11% vol. d’alcohol. M’ha agradat molt.

Antoni Mata Casanovas i el seu germà Josep van consolidar la projecció de Recaredo al llarg dels anys com a sinònim de rigor, qualitat i, sobretot, passió per l’excel·lència, tot marcant un estil genuïnament únic. Amb la seva empenta i dedicació, la casa Recaredo –coneguda familiarment com a Can Credo– es va especialitzar en vins escumosos de terroir, amb la vinya com a element essencial i la clara voluntat d’elaborar escumosos capaços de connectar de manera honesta amb els paisatges de l’Alt Penedès. Al Celler Credo es defineixen com a defensors de la bio (vida) i la dinàmica (moviment). Es mouen per uns valors “que ens apropen a la terra, als territoris i als paisatges dels que formem part. És, potser, la reconciliació entre l’home i la natura? Potser”. Assumeixen el compromís d’elaborar vins blancs de terrer. No fan servir ni fertilitzants químics, ni pesticides ni herbicides. Busquen “vins que se sincerin i s’erigeixin en cronistes d’una història sensorial nua d’artificis, genuïna. És un diàleg entre l’home, la varietat i la terra; un diàleg amb molt a dir i res a amagar”.
 

CLUB-E ALBARINYO 2019 I CABERNET SAUVIGNON-MERLOT 2013 
Castell d’Encús
DO Costers del Segre
PVP: 15 € blanc, i 19 € negre



El celler Castell d’Encús també ha volgut aportar el seu granet de sorra en el tractament, investigació i recerca de solucions científiques i mèdiques pel Covid-19. Ho fa de la mà de dos nous vins experimentals d’edició limitada que només s’ofereixen als membres del seu club. Celler d’Encús vol col·laborar amb la Creu Roja i el Col·legi de Metges de Barcelona “per la superació de la crisi sanitària provocada pel Covid-19 a Catalunya”. El primer vi està elaborat amb la varietat albarinyo. Amb aquest vi del seu club d’Amics fan una donació  de 2 euros per cada ampolla venuda a aquestes institucions sanitàries i mèdiques del territori. L’acollida dels seus Amics d’Encus ha estat “excel·lent”, i això els ha engrescat a tornar-ho a fer, amb un vi experimental negre (un cabernet sauvignon i merlot del 2013), per seguir col·laborant, des de la seva vocació d’investigació i recerca vinícola. Només n'han elaborat 900 ampolles. D’aquest darrer vi es farà un donatiu de 3 euros a les entitats. Aquest celler dirigit per Raül Bobet demana que se’ls ajudi “a ajudar”. 

Del blanc només hi ha 1.500 ampolles disponibles. Destaca per la seva molt bona frescor, aportada per l’excel·lent acidesa. Des del celler es diu que té “un potencial d’envelliment altíssim”. Els grans de raïm de la seva selecció massal són molt petits. Afegeixen que “com que les aromes estan força concentrades a les pells, així com també els compostos fenòlics que li donen estructura, el resultat és un vi amb una bona intensitat i llargada en boca”. És fruitós (i amb certa tropicalitat). Destaca amb notes a préssec, albercoc, litxi i flors blanques.
 

El negre, del qual només hi ha 900 ampolles,  han volgut diferenciar-lo del seu Quest tot afegint-hi una proporció més elevada de merlot i prescindint del cabernet franc i el petit verdot. La idea d’aquesta recerca era obtenir un vi més vellutat i rodó, sense arestes tànniques tot atorgant més relleu a la finor i l’elegància per sobre de l’estructura fenòlica. Amb una criança de dos anys en bótes de roure francès i 4 anys d’envelliment en ampolla, han cercat “emfatitzar encara més aquesta subtilesa plena de matisos deixant que el vi es desenvolupi envers la complexitat que el pas del temps ens regala”. La llarga criança d’aquest vi que ha tingut aquest vi (de la collita 2013) no li resta potencial d’envelliment, segons el celler. Molt bo el seu equilibri i la seva acidesa.

El projecte de Castell d'Encús es gesta durant vàries dècades d'aprenentatge i meditació. “No és més que la persecució d'un somni a través d'un llarg camí -sens fi- que representa un repte i alhora una obsessió per fer vins elegants i frescos a través de la recerca i experimentació i que descriguin el nostre paisatge, clima, costums... El nostre emplaçament al Pirineu lleidatà exemplifica molt bé la nostra proposta”, afirma el seu propietari i enòleg, Raül Bobet.
 
COSTERS DE CORNUDELLA 2018
Companyia Vitícola Sileo
DO Montsant
PVP: 19,50 € 


Aquest és un nou vi que es va poder tastar per primer cop, amb mostres de bota, a la primera edició de la Barcelona Wine Week. És fruit de vinyes situades a Cornudella de Montsant. Són parcel·les plantades amb diferents exposicions al voltant del poble de Cornudella (La Parada, Partida Codolar, Mas d’en Roca i Les Obagues). Són sòls calcaris, argiles calcàries i llicorella. Les vinyes van ser plantades fa entre 20 i 84 anys, en costers. Està elaborat amb garnatxa negra (97%) i carinyena. La seva criança ha estat de 12 mesos en botes de roure francès de 500 litres i gerres ceràmiques. La integració de la fusta és molt bona. Es tracta d’un negre amb 13,5 % vol. d’alcohol. De capa baixa, aquest vi és elegant i poc voluminós; més aeri que no pas musculat. Destaca amb fruites vermelles fresques i sucoses (també prunes negres), notes florals (rosa) i una molt bona acidesa. És llarg, refrescant, modern i presenta un molt bon balanç. És molt interessant. Un molt bon vi.

Companyia Vitícola Sileo és el projecte d’AT Roca al Montsant. Amb “la motivació d’un repte personal i l’idealisme d’un somni madurat durant dècades”, Agustí Torelló Sibill va emprendre  juntament amb la seva família el projecte de Sileo “atret pel misticisme i el silenci de les vinyes del Montsant”. Amb més de trenta anys d’experiència en el món del cava i d’assessorament en diverses zones vinícoles, Sileo significa “obrir nous horitzons personals, emprendre nous camins professionals i iniciar una aventura en la qual l’experiència és un grau tant o més important que la il·lusió”.  El seu objectiu és “expressar amb el vi la veu d’un terrer únic, singular i sorprenent, en el marc incomparable de la Serra del Montsant i el territori històric del Priorat”. L’any 2014 va iniciar la producció de vins que es caracteritzen per “transmetre, en cada ampolla, la personalitat de les varietats autòctones de la zona”.
 
L’ABELLAR 2019
Clos dels Guarans
Sense DO (Penedès)
PVP: 20 € 


L’any 2019 aquest projecte amb vinyes als peus del massís del Garraf va introduir arnes d’abelles. D’aquí el nom d’aquesta novetat centrada en la varietat subirat parent. L’objectiu era incrementar la biodiversitat de la finca en el marc d’un projecte on es practica una agricultura respectuosa amb el medi ambient. De fet, els beneficis d’aquest vi es destinaran a la recuperació de la flora i fauna de la finca de Santa Margarida i els Monjos. És fruit d’una vinya de sòls argilosos. Aquest vi semibrisat arriba al mercat després d’un parell d’anys de proves, en una anyada marcada per les pluges de principis de la verema. El raïm va ser collit a mà i en tres temps, buscant diverses maduracions. A la primera part del vi se li va fer un premsatge molt suau amb raïm sencer. La segona part va ser sotmès a una maceració amb pells en fred de 12 hores, per fer un posterior sagnat i fermentar en fusta de castanyer. La tercera part és una fermentació amb les pells en una gerra ceràmica. En acabar la fermentació es va criar en garrafes de vidre, on es va clarificar el vi de manera natural. Totes les fermentacions van ser espontànies amb llevats indígenes, No es va clarificar ni filtrar. De color groc palla pujat amb reflexos vermelloses, mostra fruita de primavera amb pinyol, com ara el préssec, i també certa tropicalitat. Expressa el record del contacte amb les pells, amb certa tannicitat, i la fusta és inapreciable. És melós, però no és molt llarg. És un vi penedesenc força singular, on s’exploren noves dimensions tot buscant la màxima expressió varietal i de la finca. Només hi ha 300 ampolles disponibles. A partir de la propera verema es vol ampliar la producció a 1.000 ampolles. Es pot trobar a Botigues Taps Barcelona (Muntaner) I Taps Girona, Top Ten Vinos del carrer Provença de Barcelona, Verema i Collita Vins & Co i Amo Vino del carrer Aribau de Barcelona, Vinoteca Voramar DE la Barceloneta, Vins Carreras de Badalona, Celler Vallés de Castelldefels, Vins al Quadrat de l’Hospitalet, Enoteca La Central de de Vilafranca del Penedès, Celler Castañé d’Argentona, La Graciosa de Barcelona, Cal Feru de Sant Sadurní d’Anoia i Vinoteca Tierra de Madrid

L’any 2009 el jove enòleg i viticultor Jordi Raventós va començar la transformació de la finca familiar. Diu que “l'única manera d'elaborar vins amb ànima, és respectant la terra i treballant-la amb les teves pròpies mans”. L’objectiu del projecte era recuperar l’activitat vitivinícola familiar elaborant vins amb personalitat i que expressin el caràcter del terrer i les varietats ancestrals cultivades. La finalitat és convertir Clos dels Guarans en “un espai en equilibri amb la natura, treballant i recuperant exclusivament varietats autòctones”. Han apostat per recuperar varietats com la malvasia rosada.
 
COSTERS DE L’ÀNIMA 2018
Vins Família Ferrer
DO Catalunya (Penedès)
PVP: 28 € 


La darrera gran novetat de Vins Família Ferrer és un monovarietal de pinot noir que han volgut que tingués “la personalitat pròpia de la varietat i els matisos propis del seu origen”. S’ho han pres com un desafiament davant una varietat “difícil” de conrear al Penedès. Buscaven un pinot noir “elegant i complex” que fos l’expressió de les condicions climatològiques, i les particularitats d’un terrer “únic”. És fill d’una vinya de només mitja hectàrea plantada a més de 400 metres sobre el nivell del mar amb sòls extremadament pedregosos i pobres en matèria orgànica (a Sant Joan de Mediona). Aquest nou vi, que forma part del projecte Josep Ferrer Single Vineyard Trilogy, és un pinot de només 12,5% vol. d’alcohol. Va fermentar en petits dipòsits d’acer inoxidable i es va criar durant 9 mesos en botes noves de 500 litres, de roure francès de gra fi. De color vermell cirera amb matisos violeta (capa mitja), aquest pinot és força varietal. Destaca amb notes de fruita fresca sucosa, de sotabosc, especiades i amb torrats i vainilles provinents de la criança en fusta. És jove, elegant i harmoniós. Mostra un bon balanç. Aquesta primera anyada és una edició limitada a 1.500 ampolles (no s’han embotellat màgnums). Està tapat amb suro natural de l’Empordà.

José María Ferrer va deixar les seva feina executiva a Freixenet per liderar aquest projecte familiar en homenatge al seu pare i del qual en formen part alguns dels cellers i vinyes propietat de Josep Ferrer que no van entrar en l'operació de venda al grup Henkell. Es tracta de les caves Can Sala de Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès) i del celler de la Freixeneda de Mediona (Anoia), així com del vi de la Terra de Mallorca Susana Sempre (en honor a l'esposa de José María Ferrer) o un chardonnay sense DO de la Vall de Bianya (a la Garrotxa). En el projecte participen els quatre fills de Josep Ferrer (Dolors, Pere, Mercedes i José María). La directora tècnica és l’enòloga Judit Llop. 
 
LA AGUILERA 2016
Legaris (Raventós Codorníu)
DO Ribera del Duero (Burgos)
PVP: 32 € 


Raventós Codorníu ha escollit la videoconferència per Zoom per presentar la seva darrera novetat, de Legaris. Ha estat Jorge Bombín, enòleg d’aquest celler de la Ribera del Duero, qui ha dirigit el tast online. A partir d'unes petites i velles vinyes seleccionades plantades entre els 840 i els 870 metres d’altitud en sòls argilosos, situades a La Aguilera (Burgos), Legaris elabora aquest vi singular amb un perfil de tinto fino que “trasllada la raça i personalitat d'aquesta regió”. És fruit de dues parcel·les. La fermentació alcohòlica va tenir lloc en un petit dipòsit obert en forma de cup de 2.000 litres de capacitat. Es va desenvolupar de forma espontània, amb llevats autòctons, amb l'únic objectiu de “preservar la singularitat d'aquesta parcel·la”. La intervenció va ser mínima i l'expressió del raïm és màxima. No van controlar, ni tan sols, la temperatura de fermentació. La criança va tenir lloc durant 16 mesos en botes de roure francès de 225 litres (noves, d’un any i de dos vins). Posteriorment, va romandre dos mesos en un dipòsit de formigó amb forma d'ou, on es va acabar d'afinar. Al setembre de 2018 es van embotellar 2.157 ampolles numerades. Jo he tastat la mostra número 0174. Bombín destaca l’aposta per l’altitud, per la singularitat i per l’agricultura ecològica.

De capa mitja-alta i mostrant notes de fruita concentrada i madura, així com de regalèssia, aquest vi és una expressió franca d’una de les millors zones de la DO Ribera del Duero. En destaco la frescor mentolada, la seva intensitat i complexitat aromàtica, les notes balsàmiques i especiades, la fruita amb nates, la seva vivacitat, la bona integració d’una fusta noble (amb vainilles marcades) i també la seva verticalitat. Mostra encara una mica de tannicitat i una punta alcohòlica amb fruita licorosa (15% vol.). És un Ribera modern i amb potencial de guarda gràcies a la seva bona acidesa. Recomano la seva decantació. 

Legaris compta amb una superfície total de gairebé 107 hectàrees de vinyes que s'estenen al llarg de dos pagos situats en els municipis de Curiel de Duero i Sant Martín de Rubiales. Acaben d’ampliar les seves vinyes a Gumiel de Mercado (Burgos). La filosofia enològica de Legaris busca que el vi “expressi sempre el seu origen”.

Contingut relacionat

Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
18/02/2020

També us pot interessar

Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom.
Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom. | Marzena Dziuk
Jordi Bes
Molts han hagut de recórrer a ERTOS però fan mans i mànigues per seguir cuidant de la vinya i dels animals | La cooperativa l'Olivera manté el coronavirus allunyat del seu projecte social i acorda seguir elaborant el vi de Barcelona
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció per a un Sant Jordi #confinats
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Carme Gasull
La situació derivada pel Covid-19 està afectant durament el sector de l’hostaleria i la restauració. Què fan, com i des d’on algunes dones de la gastronomia per afrontar-la? Com veuen el futur?

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.