coronavirus

El vi català no afluixa en la lluita contra el coronavirus

Família Torres, Raventós i Blanc, Terra Remota, El Jardí dels Sentits, la Fira del Vi de Falset Online, viticultors de la DOQ Priorat o Monvínic promouen iniciatives solidàries

El Consorci de Promoció Turística del Penedès, Prodeca, Enoguia, Clos Galena, Vallformosa o Raventós Codorníu fan propostes per a fomentar el consum

Miguel A. Torres: "el coronavirus impacta molt fort en les vendes, però beneficia les vinyes"

| 30/04/2020 a les 07:54h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Actualitat, coronavirus, Vi català
El sector del vi català no afluixa gens ni mica en la lluita contra el coronavirus. Les iniciatives solidàries i de foment del vi de proximitat proliferen per tot Catalunya. Així, per exemple, gràcies a la intermediació de la seva filial xinesa, Família Torres ha aconseguit 30.000 mascaretes quirúrgiques que ha donat a diferents entitats locals i col·lectius segons les seves necessitats. Pràcticament la meitat de les mascaretes, 14.500 unitats, s’han destinat al Consorci Sanitari de l’Alt Penedès-Garraf. Unes altres 14.500 mascaretes s’han distribuït a una dotzena de residències d’avis del territori a través de l’equip sanitari social que les coordina i a l’ONG Aldees Infantils SOS. El centre ocupacional de persones amb discapacitat Mas Albornà i els jubilats de Torres n’han rebut 500. Com es recordarà, des de fa un mes, el celler està utilitzant les seves impressores 3D per fabricar pantalles de protecció facial. L’equip de makers del Penedès ja ha produït, conjuntament, 1.900 unitats amb les que ha cobert les necessitats del personal sanitari de diferents centres de Vilafranca del Penedès i de la comarca de l’Alt Penedès.
 

Entrega de mascaretes per part de Família Torres


D’altra banda, el celler sadurninenc Raventós i Blanc ha volgut agrair la feina de tots els professionals de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona, fent-los arribar personalment una mostra del seus vins naturals del Penedès Can Sumoi.

Terra Remota han cedit a l’Hospital Trueta de Girona les 110 habitacions del seu Ibis Budget Girona Costa Brava Hotel per hostatjar pacients de Covid-19 amb més bon pronòstic

Així mateix, els propietaris del celler empordanès Terra Remota han cedit a l’Hospital Trueta de Girona les 110 habitacions del seu Ibis Budget Girona Costa Brava Hotel, del que són copropietaris, per hostatjar pacients que estan en la fase final de superació del coronavirus. Aquesta setmana han tingut una seixantena de pacients. Marc Bournazeau, propietari amb la seva companya Emma de Terra Remota, diu que “hem volgut ajudar, i preferim cedir solidàriament l’hotel, que està al costat del Trueta, abans que tenir-lo tancat”.
 

Raventós i Blanc entregant vins a l'Hospital Trueta de Girona


El celler penedesenc El Jardí dels Sentits també s’ha sumat a la campanya solidària #JoEmCorono. Amb cada pack s’estalvia el 15% i s’aporta el 10% al moviment solidari. Afirmen que “els pilars del nostre projecte sempre​ han estat la sostenibilitat, l'agroecologia, la proximitat, la cooperació i la transformació”. Sota aquests conceptes, s’han adherit a Katuma i Open Food Networks per fer arribar els seus vins a les llars. Donada la crisi sanitària, han decidit fer un pas endavant amb el servei a domicili, seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries i complint totes les mesures de prevenció establertes.
 

Monvínic prepara 150 àpats per a l'Hospital de Campanya de la parròquia de Santa Anna de Barcelona


I el wine bar i restaurant Monvínic de Barcelona està portant cada dia, gràcies a voluntaris de l’equip de l’establiment del carrer Diputació, uns 150 àpats complerts a l'Hospital de Campanya de la parròquia de Santa Anna de Barcelona. Aquests àpats són destinats al col·lectiu de gent sense sostre. La parròquia de Santa Anna promou una església oberta al centre de la ciutat de Barcelona. Com a espai i comunitat viva “acull, integrant, a les persones sense llar i als visitants ocasionals que arriben atrets per diverses recerques”.

1a Fira del Vi de Falset Online solidària, i caixa de vi solidària de viticultors del Priorat  

A les 12 del migdia de diumenge que ve se celebrarà (via Instagram Live) una subhasta solidària de vins, conduïda pel periodista Xavier Graset, amb l’objectiu de recaptar diners per a l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, per a la recerca científica contra la Covid-19. És una de les iniciatives de la Fira del Vi de Falset Online. Cap dels actes requereix d’inscripció, i per participar-hi només cal seguir les xarxes socials de la Fira del Vi de Falset, des d’on s’emetran tots els actes. El compte és @firadelvifalset i el hashtag #firadelvi.

L’Ajuntament de Falset, doncs, no ha volgut deixar de celebrar la Fira del Vi, encara que sigui de forma virtual. L’esdeveniment hauria festejat 25 anys de l’1 al 3 de maig.  L’alcalde de Falset, Carlos Brull, s’ha mostrat molt satisfet de l’interès que ja està recollint aquesta primera edició de la Fira del Vi de Falset Online, que ha impulsat l’Ajuntament de Falset, amb la col·laboració de la DO Montsant i la DOQ Priorat. “Comptar amb la simpatia i el suport de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Tarragona ens anima a no baixar la guàrdia, i oferir al sector vitivinícola de la comarca del Priorat una plataforma de suport (de la mateixa manera que any rere any ho és la Fira) just en un moment molt complicat”, diu Brull. De fet, s’ha volgut “contribuir a la dinamització social, cultural i econòmica sense cap necessitat d’esperar a la fi del confinament, sinó mirant d’avançar-nos als esdeveniments”, manifesta l’alcalde de Falset. En aquest sentit, la Fira del Vi de Falset Online ha arribat a un acord amb l’entitat Priorat Enoturisme, que es concreta en una promoció online de packs especials d’estades turístiques i visites als cellers.

D’altra banda viticultors de la DOQ Priorat han presentat una caixa de vi solidària. Es pot adquirir a través del portal https://www.vinsdeviticultorsdoqpriorat.com. Cada caixa de vi té un preu de 72,6 euros, que inclouen l’IVA, el transport i una donació de 6 euros -un euro per ampolla de vi- per a la investigació de la Covid-19. Afirmen que amb aquesta iniciativa se’ls pot ajudar a “donar continuïtat a la labor dels 479 viticultors i viticultores i a la seva collita de raïm; aportar un mínim de liquiditat als cellers familiars i contribuir a la investigació de la Covid-19”. Es tracta d’una promoció de més de 60 cellers de la DOQ Priorat que “és una bona ocasió per ajudar als viticultors, ajudar a la lluita contra el Covid-19 i descobrir vins que d'altra manera potser mai haguéssim conegut”.

Més de 4.000 euros recaptats per #EnoturismoParaSanitarios  

Més de 70 cellers i consells reguladors de tot l’Estat s’han inscrit ja amb diferents paquets enoturístics a la iniciativa solidària #EnoturismoParaSanitarios, posada en marxa perquè els professionals sanitaris puguin relaxar-se i gaudir del patrimoni vitivinícola quan la crisi sanitària hagi passat. Ja són més de 400 sanitaris els inscrits en aquesta iniciativa solidària que té com a objectiu “agrair i premiar l’esforç i el sacrifici de tots aquests professionals durant aquesta crisi que també han patit en primera persona, amb més de 38.000 sanitaris contagiats mentre exercien la seva feina”. Els promotors de la iniciativa #EnoturismoParaSanitarios, capitanejats per Carlos Águila, fundador de Guardian of Wine, han posat en marxa també a través d’Instagram una sèrie de subhastes solidàries on participen diferents personalitats del món del vi, així com cellers que aporten els seus vins a la causa. Fins ara s’han recaptat més de 4.000 euros destinats a diferents projectes com ara el popular #YoMeCorono, la Cruz Roja o el CSIC. Les properes subhastes estan previstes per avui dijous 30 d’abril i el 2 i 3 maig amb la participació de Torelló Viticultors (Corpinnat), Bodegas Balbás (Ribera del Duero) i Bodegas Menade (Rueda).  

Iniciatives per a fomentar el consum
 
També són diverses les iniciatives que s’estan realitzant per a fomentar el consum de vi, com un vídeo promogut per la Guia de Vins de Catalunya. Hi han pres part diferents prescriptors, comunicadors i periodistes per conscienciar els consumidors de la necessitat d'apostar pel producte català, i alhora retre un homenatge a tots els cellers catalans. Aquest no és l’únic vídeo que s’està promovent. També n’hi ha d’altres que proposen un esperançador brindis o que volen donar suport al canal Horeca.
 

 
Per la seva banda, El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, a través de l’empresa pública Promotora dels Aliments Catalans (Prodeca), ha posat en marxa una pàgina web per a reunir totes les iniciatives individuals i col·lectives que posen en contacte productors i consumidors, amb la finalitat de facilitar la comercialització de productes de proximitat en aquest context d’excepcionalitat. Allotjat a la pàgina web de Prodeca, el nou cercador d’#AlimentsDeProp posa a disposició de la ciutadania i de les empreses un llistat d’iniciatives del sector agroalimentari identificades per àmbit territorial i per categoria de producte per a augmentar-ne la visibilitat.

La iniciativa recull i aglutina les diverses propostes comercials públiques-privades de productors locals catalans, i les ordena sota una mateixa plataforma facilitant el seu contacte per part dels consumidors. De moment, disposa de més d’un centenar de propostes i iniciatives individuals, amb establiments, cellers o cooperatives, així com d’iniciatives col·lectives, entre les quals es pot trobar Pagesia a casa, Slow Food o Productors catalans. El web compta amb un formulari per a què els productors locals catalans es puguin donar d’alta i compartir la seva oferta d’aliments i begudes de proximitat.

Teresa Jordà ha agraït la feina als milers de persones de la cadena agroalimentària “que continuen treballant dia a dia, tot i la situació excepcional, per garantir alimentació suficient i de qualitat per a tothom”

Recentment, el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, s'han reunit telemàticament amb els representants de les principals empreses agroalimentàries de Catalunya. Per pal·liar la crisi provocada per la pandèmia generada per la Covid-19, Aragonès ha destacat que “s’estan articulant mesures per ajudar els sectors més afectats, com ara la compra de productes frescos a petits productors amb dificultats d’accés a les cadenes de distribució, per valor de 4 milions d’euros”. A més, el vicepresident ha remarcat que “la producció del sector agroalimentari que bàsicament es produïa per a hotels i restaurants es destinarà a necessitats alimentàries, perquè en moltes llars del país s’ha incrementat la demanda del banc d’aliments, rebosts solidaris, etcètera. Hi ha uns productors que tenen un producte que s’ha de poder ressituar”.

També ha afegit que a aquestes mesures específiques cal sumar tota la bateria d’instruments  econòmics aprovats pel Govern: liquiditat, ajornament d’impostos i manteniment dels contractes del sector públic. Amb aquesta trobada telemàtica, organitzada per l’Irta, els dos representants del Govern català han traslladat el seu reconeixement al sector agroalimentari durant la crisi provocada per la pandèmia. Pere Aragonès ha destacat que “l’activitat de les empreses del sector ha estat cabdal per assegurar l’abastiment de productes alimentaris al conjunt de la ciutadania. Aquestes setmanes sempre agraïm públicament la tasca dels sanitaris, però sense el compromís de les empreses i dels treballadors i treballadores del sector agroalimentari, tot plegat seria molt més difícil”.

Per la seva banda, la consellera Teresa Jordà ha agraït la feina als milers de persones de la cadena agroalimentària “que continuen treballant dia a dia, tot i la situació excepcional, per garantir alimentació suficient i de qualitat per a tothom”. Jordà ha afegit que “vull posar en valor molt especialment la feina de tanta i tanta gent, productors, distribuïdors i botiguers també que es continuen llevant ben d’hora cada dia en condicions molt difícils perquè no ens falti el plat a taula”.

Així mateix, el Consorci de Promoció Turística del Penedès ha publicat al seu web enoturismepenedes.cat el llistat de comerços de la Ruta del Vi que ofereixen la possibilitat de comprar els productes i gaudir-los a casa durant l’estat d’excepció i confinament. D'aquesta manera, es poden seguir gaudint dels productes del Penedès de forma còmoda i segura. En el llistat s’hi inclouen, per exemple, les vinoteques i botigues de vins amb botiga online i entrega a domicili perquè el vi no falti a casa. També s’hi poden trobar els comerços especialitzats en producte km. 0 que fan enviaments a casa o els restaurants que es reinventen i proposen els seus menús diaris per emportar. Aquesta iniciativa pretén donar suport “al consum de producte de proximitat i al comerç local”.
 
També des de l'Enoguia han volgut donar suport als cellers. S’ofereix poder comprar vi directament al celler a preu de celler, sense intermediaris i, en molts casos, amb transport gratuït. Es pot pagar a través de BizumPaypal o targeta de crèdit. Aseguren que “en uns dies rebràs el vi a casa teva amb totes les garanties de seguretat”. S’hi ha adherit els cellers: Celler Miquel Jané (DO Penedès), Celler Burgos Porta (DOQ Priorat), Celler Cuscó Berga (DO Cava), Celler Mas Bella (DO Tarragona), Celler de l'Abadia (DOQ Priorat), Celler Anguera Domènech (DO Montsant), Autòcton Celler  (sense DO, Penedès), Celler Pedrola (DO Tarragona), Perinet (DOQ Priorat), Vinya Janine (DO Tarragona), La Conreria d'Scala Dei (DOQ Priorat), Suriol (DO Penedès), Cellers Blanch (DO Tarragona), Clos Pissarra (DOQ Priorat), Mas del Botó (DO Tarragona). Priorat Lab (DOQ Priorat), Vidbertus (DO Conca de Barberà), Baronia del Montsant (DO Montsant), Cava Reverté (DO Cava), Visendra (DO Catalunya), Vins i Olis Suñer (DO Tarragona)i Celler Masroig (DO Montsant).

El Celler Cooperatiu de Gandesa ha impulsat activitats per poder també gaudir dels vins malgrat el confinament. Per això, han programat tastos comentats a través de les xarxes socials. Davant la bona acceptació de la iniciativa, han decidit posar en marxa la #SetmanaSomdinou, que culminarà demà divendres amb una nova sessió dedicada al Somdinou Negre Jove. A més, durant aquesta setmana, conjuntament amb l’agència Bluverd Comunicació, ofereixen en obert a través del canal de Youtube del Celler el documental 'Lo Sindicat', un reportatge de 40 minuts produït per aquesta agència de comunicació, en ocasió del centenari de la cooperativa. 
 

El Dia de la Mare
 

Campanya de Vallformosa


També hi ha cellers que han fet accions comercials per estimular les vendes aprofitant la celebració aquest diumenge del Dia de la Mare. Així, el celler Clos Galena de la DOQ Priorat ha preparat una oferta de “vi, art i vida” per al Dia de la Mare. També pensant en aquest dia, les caves Vallformosa de Vilobí del Penedès han fet una promoció especial: en comprar dues o més ampolles dels seus productes a la seva botiga virtual s’obsequia amb una caixa de catànies Cudié. La promoció es fa fins al diumenge 3 de maig, o fins a finalitzar les existències. Des de Vallformosa, que donen el 100% dels beneficis de la venda des de la seva botiga virtual dels seus vins i caves a la iniciativa #JoEmCorono, s’afirma que “les mares es mereixen tota la dolçor”. Per la seva banda, Raventós Codorníu, que aquests dies publicita el seu I Love You Anna de Codorníu, fa enviaments gratuïts de cara al Dia de la Mare amb compres superiors a 40 euros.
 


 

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 1 comentari
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Imatge il·lustrativa
Foto: Família Torres
Xavi Ayala
Vins blancs pel peix i negres per la carn? Vins rosats per pasta i per pizza? Formatges curats amb vins negres? Doncs no. Aquestes són afirmacions falses o en alguns casos, molt discutibles.
Imatge il·lustrativa
Els guanyadors s’han donat a conèixer en una gala telemàtica que s’ha pogut seguir a través de Youtube i Zoom
Imatge il·lustrativa
Foto: Alimentària
Algunes empreses del sector participaran en el Gastronomic Forum Barcelona a l'octubre