
El director de la revista Cuina ens recomana "un negre DO Penedès elaborat amb la varietat negra més singular de la DO, i també més menyspreada durant dècades. Diuen que el Sumoll és indomable, i és força cert", comenta el Josep. I segueix afirmant que és per això que necessitava "elaboradors intrèpids com en Ramon Parera, que posessin talent i paciència al servei del sumoll. I el resultat és un vi negre audaç, que conviu bé amb plats no excessivament pesats i que és capaç d'acompanyar un àpat sense estridències, però sense avorrir-nos. Un estil de vi negre molt apreciat avui", conclou. Podeu comprar el Collita Roja per uns 23 € aproximadament.

L'Iker Morán, del blog de 20minutos.es La Gulateca, comenta que és dels que "s'apunten a convertir l'últim vi que recorden en el seu preferit. Al menys durant una temporada". I ens sembla una gran idea. Diu que "ara mateix estic pensant amb el Casa Vella d'Espiells, un projecte molt recent amb una gran relació qualitat-preu estupenda i que a més és un d'aquests negres amb un perfil que sempre agrada". El Casa Vella d'Espiells és un vi fet majoritàriament amb Cabernet Sauvignon i que podeu comprar per uns 12-13 €.

Laura Conde, 3055 de Jean Leon
La Laura Conde -Agencia Pica Pica, La Vanguardia, Time Out, Vueling...- relata sense pensar-s'ho que es queda amb el 3055 de Jean Leon. "És un vi fàcil i elegant alhora, molt versàtil, un vi emblemàtic d'aquesta bodega del Penedès". El recomana, diu, perquè "és fresc i accessible, ideal per obrir en qualsevol moment. Una bona manera d'aproximar-se a aquesta bodega que té opcions més complexes com L'Scala." I ens prepara per al post confinament "si encara no ho heu fet, us recomano (quan pugueu) visitar la bodega al Penedès, fer un aperitiu davant les vinyes i conèixer la història i vida de Jean Leon". El 3055 és un vi que està elaborat amb Merlot i Petit Verdot -60% i 40% respectivament- i que trobareu per uns 12 €.

La Trinitat Gilbert, filòloga, professora i periodista -diari Ara-, ens recomana un gran vi del Penedès i ho argumenta per la seva capacitat de guarda. Qui diu que no hi ha grans vins negres de guarda penedesencs? "M’agrada perquè és un exemple dels bons vins negres de guarda de la DO Penedès", comenta. Marcelo Desvalls, el seu artífex, elabora el Turó de les Abelles majoritàriament amb garnatxa i un 10% de sirà. Raïms ecològics que fermenten en bóta i es crien al voltant de 24 mesos. Té un preu aproximat de 23 €.

La Carme Gasull -Gastronomistas, 7caníbales, elBulliFoundation...- ho té clar a l'hora de triar un vi negre emparat a la DO Penedès. Escull el Bru de Gramona "perquè em transporta als espectaculars Jardins del Teatre Grec de Barcelona, on el vaig descobrir tot sopant abans d’un concert dels Mishima. Cultura i gastronomia a l’aire lliure, el que més enyoro!". El Bru de Gramona és un vi elaborat 100% amb Pinot Noir passat uns 8 mesos per fusta nova. Té el segell Demeter -biodinàmic- i el trobareu al mercat a uns 22 o 25 €.