Advertisement

Miguel A. Torres: "el coronavirus impacta molt fort en les vendes, però beneficia les vinyes"

El president de la patronal desitja que “tant de bo continuem reduint les emissions”, la qual cosa comportaria “molts beneficis” per a les vinyes

La Federació Espanyola del Vi diu que la recuperació del canal Horeca és “vital”

La història de la vinya i el vi del Penedès de Santi Borrell, reconeguda internacionalment

| 27/04/2020 a les 13:38h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Actualitat, Miguel Torres, FEV
Vinyes de Família Torres
Vinyes de Família Torres
El vi espanyol, abans de les greus conseqüències generades per la pandèmia sanitària, semblava “gaudir d’una bona salut, amb un mercat intern en recuperació, sobretot si aconseguim certa estabilitat en els preus que s’ofereixen al consumidor, i mercats internacionals on Espanya és líder mundial, amb estratègies molt clares, encara que no sempre fàcils, de revalorització del nostre vi i millora de la imatge”.

Aquesta és una de les conclusions de la memòria corresponent a l’any 2019 de la Federació Espanyola del Vi (FEV). S’afegeix, amb les dades del 2019, que “dóna la sensació de necessitar-se una mica menys que fa uns anys la urgent sortida a l’exterior”. Amb les dades de l’any passat a la mà, la FEV afirma que les bones notícies venen del mercat interior, “que sembla recuperar-se amb fermesa després d’anys de caiguda”, i de l’exportació de vi envasat. També es creu que “la imatge d’Espanya va millorant entre els prescriptors i els consumidors mundials”. Per aquest 2020 la FEV preveia “un creixement raonable”, tot i la continuïtat de la desacceleració econòmica a les principals economies. Abans del Covid-19 es veia improbable que es caigués en una recessió global.
 

En roda de premsa per presentar aquesta memòria per videoconferència, el president de la FEV, Miguel A. Torres, ha manifestat que la crisi pel Covid-19 ha impactat “molt fort” en les vendes, però que, d’altra banda, ha beneficiat les vinyes. Torres afirma que “l’exportació va funcionant, però la caiguda de vendes al canal Horeca ha estat molt important, un sector que genera el 6,2% del PIB espanyol."

Ha recordat que els restaurants treballen amb marges petits i amb molt poca liquiditat. Calcula que la seva reducció en facturació a final d’any podria situar-se al voltant d’un 40%, i recorda la importància d’Espanya com a destinació turística. En aquest marc, ha animat la restauració espanyola, on hi ha “grans cuiners”, a internacionalitzar-se com ha fet la restauració francesa o la italiana. Creu que darrera la internacionalització de la restauració espanyola, el vi espanyol també se’n beneficiarà. Per això considera que el sector del vi els haurà d’ajudar “en allò que podem”. Així mateix, Torres veu que “el virus ha tingut efectes positius, com una societat sense petroli o amb poc petroli, la qual cosa ha portat un aire net”. En aquest sentit ha desitjat que “tant de bo continuem reduint les emissions i tinguem un món diferent”.

Això comportaria “molts beneficis” també per a les vinyes, cada cop més afectades per l’emergència climàtica patint sequeres, glaçades o pedregades. Preguntat sobre si les administracions han estat a l’altura del que esperava el sector del vi arran la pandèmia, Miguel A. Torres ha manifestat que estan “molt satisfets” de l’ajuda i el diàleg mostrats pel ministre d’Agricultura, Luis Planas, i el seu departament, així com per la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera.
 

El president de la FEV, Miguel A. Torres en roda de premsa telemàtica aquest matí.


El president de la FEV no amaga a la memòria del 2019 que el sector viu “grans amenaces”. De fet, el director general de la FEV, José Luis Benítez, afirma que a la crisi pel Covid-19 s’hi suma les problemàtiques generades pel Brèxit o bé la generada pels aranzels dels EUA. Benítez diu que la recuperació de l’hostaleria és “vital”. El director general de la FEV ha manifestat que la seva no és una “postura demagògica” a l’hora de defensar el raïm i els viticultors. En aquest sentit recorda que sense raïm no hi ha vi, i apunta que “és egoisme preocupar-nos pel raïm”. Miguel A. Torres diu que l’actual crisi pel Covid-19 fa créixer el comerç online, tot i recordar que “partíem d’una base petita”. També creu que pot fer créixer l’envasat en bag-in-box per donar sortida als excedents de vi, canviant la voluntat de molts cellers de no comercialitzar en aquest format.

Canvi climàtic, salut i l’impuls internacional del vi espanyol   
         
Torres afirma que un dels temes més rellevants del darrer exercici ha estat el llançament del Pla d’Adaptació de la Vinya al Canvi Climàtic, un pla per analitzar les necessitats del sector vitivinícola en mesures d’adaptació i quantificar les necessitats per incloure mesures de finançament específiques en el marc de la nova PAC. En aquest marc s’ha desenvolupat la categoria Spanisch Wineries For Emission Reduction (WfCP+), un pas més enllà en l’esquema de Wineries for Climat Protection, que ha incorporat 6 nous cellers, fent que els associats ja en siguin 25. Tores ha lamentat que s’hi hagin sumat pocs cellers fins ara. El del vi i la salut és un altre dels grans temes, segons Miguel A. Torres. Es continua treballant per separar el vi de la resta de begudes alcohòliques. També destaca el treball que s’ha fet des de la FEV per impulsar el vi espanyol internacionalment, o el que es fa a través de la Plataforma Tecnològica del Vi sobre les malalties de la fusta de les vinyes o el lligat al control fitosanitari.

Pel president la patronal espanyola del vi “és de gran importància que siguem conscients dels nous reptes als quals s’enfronta el sector, com són l’economia circular i la digitalització”. Afegeix Torres que “hem de ser capaços d’adaptar-nos a la nova gestió i valorització dels residus per donar resposta a la demanda que el consumidor fa a la industria sobre la disminució de les emissions de CO2 i l’elaboració de packaging reutilitzable”. També diu que no podem deixar enrere la digitalització com a via de modernització i competitivitat.

També us pot interessar

Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla?
Amb què acompanyarem les bombolles de la revetlla? | Pixabay
Laura Conde | 1 comentari
Cinc propostes ideals per acompanyar una beguda versàtil i gastronòmica com el cava.
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció de 10 vins que demostren el gran potencial del vi cooperatiu català.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 1 comentari
Encetem una proposta setmanal on entrevistarem els restaurants guanyadors de l'última edició del Cartaví | Sergi de Meià, del restaurant Sergi de Meià, ens explica l'actualitat i com veu el futur post Covid-19.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

 

 
Imatge il·lustrativa
El celler reafirma així la seva aposta pels Grans Reserves ecològics | Singular amplia la gamma dels monovarietals com Milesimé, Milesimé Rosé i Blanc de Noirs
Imatge il·lustrativa
Descobrir o redescobrir l'Empordà vinícola és una experiència que va molt més enllà d'una visita i un tast | T'ajudem a triar algunes de les millors experiències
Imatge il·lustrativa
La vinya a Catalunya s'encamina cap a ser majoritàriament ecològica | Les dades del CCPAE (Consell Català de la Producció Agrària Ecològica) mostren que més d'un terç de les vinyes catalanes ja són ecològiques
Barri del Molí d'en Rovira a Vilafranca.
Barri del Molí d'en Rovira a Vilafranca. | Grup Patrimoni Històric de l'Arquitectura del Vi de Vilafranca
Jordi Bes
Els diversos destins d'un barri vinícola, una casa senyorial i un celler modernista fan témer que la seva preservació es vegi compromesa, almenys tal com se'ls coneix ara | Historiadors i arquitectes fan un toc d'atenció a Vilafranca del Penedès per no malmetre el conjunt de les naus del carrer del Comerç, nascudes el segle XIX amb el ferrocarril per comerciar amb el vi