DO Pla de Bages

Els cellers de la DO Pla de Bages pateixen caigudes en les vendes de fins al 95% per la crisi del coronavirus

Sense turisme i amb els restaurats tancats, la venta de vi els ha caigut "en picat"

Així passen els dies en un celler confinat

| 24/04/2020 a les 17:27h
Especial: Destacat Cupatges!
Arxivat a: Cellers, DO Pla de Bages, do pla de bages
Diverses botes de vi del celler Oller del Mas, de Manresa
Diverses botes de vi del celler Oller del Mas, de Manresa | Estefania Escolà
La gran majoria dels cellers de la DO Pla de Bages són petits, no arriben a les grans superfícies i molts depenen del sector de la restauració i l'enoturisme. Per això, la crisi del coronavirus els ha suposat una caiguda "en picat" de les vendes de vi. De mitjana, un 80% menys, però en alguns casos com el celler Oller del Mas, de Manresa, la facturació ha baixat fins al 95%. 

"És una catàstrofe", explica a l'ACN el seu propietari, Frank Margenat. I tot això arriba en un moment, la primavera, en què el turisme s'hauria de començar a reactivar i, per tant, també les vendes. "El pitjor és que no tenim perspectives fins el 2021", assegura. Aquesta crisi, lamenta, pot suposar la desaparició de petits cellers.

"És com si haguéssim tingut tres o quatre pedregades de cop. Aquesta serà forta". Així és com Quim Fargas, responsable del celler Fargas Fargas de Salelles, explica l'afectació que està tenint per a ells la crisi de la covid-19. Juntament amb la seva parella i el seu pare, porten el negoci: un celler petit que, de mitjana, cada any produeix unes 25.000 ampolles. Ara ho tenen tot parat, menys la vinya que, aliena a la crisi, continua el seu cicle. "Ho haurem d'assumir nosaltres", lamenta en Quim.

El celler Oller del Mas, a Manresa, és un dels que aposta clarament per l'enoturisme. Cada any reben al voltant de 60.000 visites. A la primavera és quan comencen a agafar embranzida, però de cop tot s'ha aturat. També ha afectat la venda de vi. "Només venem en botigues especialitzades i no en grans superfícies. Ara el que la gent vol és comprar-ho tot en un gran supermercat i no haver d'anar d'un lloc a l'altre", explica el seu propietari, Frank Margenat. Tot plegat fa que estiguin facturant el 5% del que és habitual, i això els ha dut a aplicar un ERTO que afecta 45 treballadors d'una plantilla de 70.

Els cellers senten incertesa pel futur i també per les mesures que caldrà prendre. "El món del vi és un món de molta sensibilitat, de passió que es transmet amb la boca i els ulls, i anar ficant pantalles redueix molt aquesta possibilitat", explica Margenat. També els preocupa el fet que aquesta crisi pot desencadenar el tancament de petits cellers. "La única solució que s'ofereix a les empreses són préstecs i ara mateix no volem sentir a parlar de més deute", assegura.

Més presència a les xarxes

La situació actual ha portat els cellers a explorar noves vies que fins ara no els havien ni rondat pel cap. La més clara és la venda directa en línia que molts dels productors encara no feien. També les xarxes socials s'estan convertint en una "oportunitat". Alguns cellers ja ho estan exprimint i les estan utilitzant aquests dies per explicar els seus projectes i animar la gent perquè, quan el confinament acabi, els puguin visitar i conèixer de prop les seves propostes etnològiques.

El president de la DO, Joan Soler, ha explicat que ara mateix estan fent les certificacions "a distància", perquè els tècnics del consell regulador teletreballen. A banda, totes les accions de promoció més immediates que hi havia planificades també s'han posposat, i esperen poder celebrar la festa de la verema d'Artés a primers d'octubre. Molts productors de la DO també estan aprofitant el confinament per ser més presents a les xarxes, amb productors que comparteixen el seu dia a dia a través d'Instagram, amb tastos virtuals o el sorteig d'experiències turístiques per quan es reactivi el turisme.

També us pot interessar

Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom.
Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom. | Marzena Dziuk
Jordi Bes
Molts han hagut de recórrer a ERTOS però fan mans i mànigues per seguir cuidant de la vinya i dels animals | La cooperativa l'Olivera manté el coronavirus allunyat del seu projecte social i acorda seguir elaborant el vi de Barcelona
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció per a un Sant Jordi #confinats
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Carme Gasull
La situació derivada pel Covid-19 està afectant durament el sector de l’hostaleria i la restauració. Què fan, com i des d’on algunes dones de la gastronomia per afrontar-la? Com veuen el futur?

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Fill de Sant Climent Sescebes i nascut en terrenys de pissarra i sorra neix un dels vins negres més interessants de l'Alt Empordà.
Imatge il·lustrativa
El celler ofereix la possibilitat que tothom que hagi passat l’aniversari en confinament pugui gaudir com a convidat d’una de les seves experiències | L'oferta serà vàlida durant tot aquest any 2020 | Llopart amplia les propostes enoturístiques posant l’accent en les visites a l’aire lliure
Imatge il·lustrativa
Laura Conde
Repassem les tendències d'una cuina, la vegetariana, que probablement visqui el seu millor moment.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Entrevista amb Joan Josep Raventós, portaveu de Vi i Cava de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)