La història de la vinya i el vi del Penedès de Santi Borrell, reconeguda internacionalment

L’autor lamenta que “el sector no té gaire interès en llibres d'història i de divulgació que parlin sobre ells mateixos”

Opina també que “els vins catalans tenen problemes en la seva base estratègica i estructural de promoció i difusió”

La grip espanyola va venir amb els veremadors des de França

| 24/04/2020 a les 10:49h
Especial: lectura obligatòria
Arxivat a: Llibres, Santi Borrell, ‘La vinya i el vi del Penedès. 1850-2018’
Imatge il·lustrativa
El llibre ‘La vinya i el vi del Penedès. 1850-2018’, del poeta Santi Borrell, s’ha endut el premi al millor llibre de món sobre vins europeus. Es tracta dels Gourmand World Cookbook Awards, un dels premis de més prestigi, ja que enquadra totes les temàtiques i categories sobre els llibres que parlen sobre els vins d’Europa. A la vegada, ha rebut el segon premi com a millor llibre del món en la categoria ‘història del vi’.         

‘La vinya i el vi del Penedès. 1850-2018’ mostra l’evolució del sector a partir de l’aparició dels primers grans comerciants de vi del Penedès, molt centrat en la pagesia i en la comercialització del vi. No hi falta un capítol dedicat als preus del raïm, o d’altres dedicats a les cooperatives penedesenques, als cellers elaboradors de vi base o als cellers embotelladors de vins de qualitat, que s’obre amb l’Hospital de Sant Joan Baptista de Sitges.

Del llibre s’ha fet ja una tercera reimpressió (edició limitada de 200 exemplars) i estarà disponible a les llibreres (30 euros) quan s’acabi el confinament. El llibre ja s'ha pogut distribuir en alguns cellers, seguint les mesures de seguretat. També s'havia organitzat un debat a principis d'abril amb els representants dels sindicats dels viticultors del Penedès per parlar sobre el passat i el futur de la pagesia. L’acte, però, està pendent de buscar una nova data.

Els premis Gourmand s'havien de celebrar davant de tots els escriptors i autors que havien estat nominats però, seguint les instruccions de França i de la Xina, s'ha decidit donar els premis sense la cerimònia del lliurament. A hores d'ara no es pot saber com evolucionarà la pandèmia i com es podran celebrar els premis Gourmand The Best of the Best 1995-2020, programats a París, els dies 3 i 4 de juny.

El llibre ‘La vinya i el vi del Penedès’, de 463 pàgines, es va presentar l’abril de l’any passat. Es va publicar amb el suport de la DO Penedès, Enoturisme Penedès, Família Torres, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès i l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès. L’autor ha volgut donar les gràcies a totes les empreses del sector “que m’han donat suport a través del llibre, com així de totes les institucions i empreses que m’han donat suport per realitzar aquesta tercera reimpressió. Especialment vull donar les gràcies a l'equip de l'Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès, per totes les hores i atencions que vaig rebre. A la vegada, vull donar les gràcies als cellers que em van donar suport per estar present als premis Gourmand”. 
 

Santi Borrell i Giró ha publicat també tres llibres de poesia, ha organitzat alguns festivals de poesia i va impulsar el Manifest de Poetes per la Independència. També és autor de l’obra ‘La història del cava’, que va ser nominada el 2016 com a millor llibre publicat en els darrers 25 anys en la categoria història del vi. Aquest llibre és de Publicacions de l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia.

“Promoció molt més rentable que una campanya de publicitat” 

Santi Borrell manifesta que “a la resta del món es publiquen molts llibres sobre vins, especialment a França. També hi ha un fenomen molt curiós: es publiquen molts llibres a la resta de països, en moltes llengües, que parlen sobre regions històriques de França, sigui de la Champagne o de vins de tot França. Per exemple, de la Champagne es publiquen molts llibres a molts països, moltes guies o molts llibres de reportatges, fet que genera una promoció molt més rentable que una campanya de publicitat”. En aquest sentit també apunta que “a totes aquestes regions treballen i tracten als escriptors de forma adequada. És un plantejament molt positiu. Hi ha una base de mentalitat positiva que genera molts beneficis per aquestes regions vinícoles. Fins i tot, França té una categoria especial de la quantitat de llibres sobre vins que es publiquen”. La línia positiva, afegeix, és que “hi ha una tendència molt clara per conèixer els productes que es consumeixen. L'enoturisme, a part, genera aquesta dinàmica positiva. Això significa que hi ha un gran interès a llegir llibres sobre vins. El vi comença a ser vist com un producte cultural, històric. En alguns casos, el públic, en general, demostra més inquietud i passió en conèixer els vins d'una regió que el mateix sector”.

Santi Borrell comenta que "hi hagut alguns cellers i caves que han passat olímpicament d'aquest llibre que parla precisament d'ells”.

En aquest marc entén que “el sector de la vinya, el vi i el cava del Penedès hauria d'entendre totes aquestes consideracions i analitzar-les. Un llibre que parli d'ells pot tenir un gran impacte de promoció. Haurien de veure que un llibre és un producte cultural i social que pot arribar a molts segments de la població. I això encara no ho entenen”. 

Tota aquesta dinàmica, considera Borrell, determina el compromís del sector pel seu propi territori. A Catalunya, opina, es publiquen pocs llibres sobre vins, Diu que això és “molt lògic”, ja que “hi hagut alguns cellers i caves que han passat olímpicament d'aquest llibre que parla precisament d'ells”. Rebla el clau afirmant que “predominen les guies que es publiquen de forma anual o de forma periòdica. Actualment hi ha una tendència a escriure reportatges periodístics que es podrien escriure en revistes. A l'estat espanyol, creu, la situació és molt semblant. Ara ve, remarca que hi ha excepcions com el llibre ‘Los nuevos viñadores’ de Luis Gutiérrez. Del llibre s'han venut gairebé 10.000 exemplars des del 2017.

“Ha estat molt dur”  

De moment, Santi Borrell no es planteja cap llibre més sobre història vitivinícola. Diu que he completat una part de les seves inquietuds sobre la història del vi. Li agradaria, això sí, fer “un gran llibre sobre la pagesia”, que potser seria la tercera part i última, però reconeix la investigació requereix molt de temps. Ara tots els nous projectes estan centrats en els nous llibres de poesia que li agradaria publicar en els pròxims anys. Té carpetes i carpetes plenes de poemes que s'han de treballar i ordenar. Va dedicar molts anys a escriure el seu primer llibre sobre la història del cava. Per fer aquesta segona part ha invertit dos anys. Reconeix que “ha estat molt dur”. Com a somni, li agradaria fer un llibre sobre el Priorat, una regió que li agrada molt. En tot cas, apunta, “no es donen bones condicions a Catalunya per escriure sobre vins. No tenim ni una revista en paper sobre vins catalans. Hi ha grans escriptors catalans que han d'escriure sobre altres regions vitivinícoles ja que el sector no té gaire interès en llibres d'història i de divulgació que parlin sobre ells mateixos. És una paradoxa, però la realitat és aquesta”.

També manifesta Santi Borrell que “els vins catalans tenen problemes en la seva base estratègica i estructural de promoció i difusió, en la seva visió oberta, en els seus fonaments. En tot cas, és molt difícil evolucionar, pagant el raïm a 0,30 cèntims/kg. El gran repte serà canviar la mentalitat del sector i això ni s'ho plantegen. Trobo a faltar que les mateixes institucions, com l’Incavi o el Departament d'Agricultura, estiguin per damunt del propi sector”.
 

També us pot interessar

Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom.
Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom. | Marzena Dziuk
Jordi Bes
Molts han hagut de recórrer a ERTOS però fan mans i mànigues per seguir cuidant de la vinya i dels animals | La cooperativa l'Olivera manté el coronavirus allunyat del seu projecte social i acorda seguir elaborant el vi de Barcelona
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció per a un Sant Jordi #confinats
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Carme Gasull
La situació derivada pel Covid-19 està afectant durament el sector de l’hostaleria i la restauració. Què fan, com i des d’on algunes dones de la gastronomia per afrontar-la? Com veuen el futur?

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Fill de Sant Climent Sescebes i nascut en terrenys de pissarra i sorra neix un dels vins negres més interessants de l'Alt Empordà.
Imatge il·lustrativa
El celler ofereix la possibilitat que tothom que hagi passat l’aniversari en confinament pugui gaudir com a convidat d’una de les seves experiències | L'oferta serà vàlida durant tot aquest any 2020 | Llopart amplia les propostes enoturístiques posant l’accent en les visites a l’aire lliure
Imatge il·lustrativa
Laura Conde
Repassem les tendències d'una cuina, la vegetariana, que probablement visqui el seu millor moment.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Entrevista amb Joan Josep Raventós, portaveu de Vi i Cava de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)