coronavirus

La facturació dels cellers cau, de gener a abril, un 35%

El 96% dels cellers diuen que la crisi pel Covid-19 els afecta "bastant", "greument" o "molt greument"

El 80% dels cellers han experimentat problemes amb les exportacions per la paralització de les comandes

El 85% dels cellers continuen portant a terme la seva activitat productiva

Preocupació per la verema, ja que el fort descens de vendes afectarà la demanda de raïm i vi

Màrqueting i comunicació #covid i #postcovid

| 21/04/2020 a les 17:46h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Actualitat, Unió de Pagesos, FEV, Covid-19, coronavirus
Les vinyes de Castell d'Encús, amb Talarn i Tremp al fons.
Les vinyes de Castell d'Encús, amb Talarn i Tremp al fons. | Castell d'Encús
La Federació Espanyola del Vi (FEV) ha realitzat una consulta entre els seus associats per conèixer l'impacte que està tenint la crisi provocada pel coronavirus sobre els cellers espanyoles. L'ampli índex de respostes dels cellers de diferents mides i zones d'Espanya, afirmen, és prou representatiu com per “considerar extrapolables les conclusions a tot el sector de el vi espanyol”.

D'acord amb els resultats de la consulta, tots els cellers s'estan veient afectats per la situació actual i tan sols el 4% d'ells consideren que els afecta "poc"; mentre que el 96% consideren que els afecta "bastant", "greument" o "molt greument". Per grandària, les empreses grans, que compten amb canals de venda més diversificats, es veuen una mica menys afectats, però totes les empreses anticipen greus danys als seus negocis, esperant que la seva facturació caigui durant el primer quadrimestre de l'any (de gener a abril) gairebé un 35%.  El director general de la FEV, José Luis Benítez, ha manifestat a Cupatges que, pel que fa a aquesta enquesta, no disposen de dades territorialitzades. L’enquesta ha estat anònima precisament per afavorir la participació. L’han contestat uns 200 dels més de 700 associats a la FEV. José Luis Benítez diu que en el cas de Catalunya tots els grans grups, excepte Família Torres, són cavistes, i que els qui tenen unes vendes “més diversificades” són els que millor poden capejar el temporal. Així mateix, el director general de la FEV manifesta que els qui pitjor ho estan passant són els moltíssims cellers petits que depenen majoritàriament del canal Horeca.

Encara que el creixement de les vendes online és molt significatiu, aquestes tan sols representen l'1% per als cellers espanyols

No obstant això, hi ha increments de vendes, segons els diferents informes (panell del Ministeri d’Agricultura, Nielsen) que estan reportant dades durant les últimes setmanes en els canals d'alimentació i online. La principal conclusió que s'obté d'aquesta consulta és que “aquests increments de cap manera compensen la pèrdua al canal Horeca per als cellers” i la prolongació en el temps d'aquesta conjuntura “podria abocar a molts cellers espanyoles a una situació crítica”.

 

El director general de la FEV, José Luis Benítez, manifesta que "si ens referim al mercat nacional, encara que per volum el canal d'Alimentació i el de Horeca estan gairebé igualats, aquest últim representa gairebé dos terços el valor del vi venut a Espanya, ja que habitualment correspon a referències de més valor”. Benítez afegeix que “encara que el creixement de les vendes online és molt significatiu, aquestes tan sols representen l'1% per als cellers espanyols". D'altra banda, les respostes dels associats de la FEV també reflecteixen que el 85% dels cellers continuen portant a terme la seva activitat productiva per donar resposta a les comandes, encara que per sota de la seva capacitat habitual.

Segons s'observa a la consulta efectuada per FEV als seus associats, el 80% dels cellers han experimentat problemes amb les exportacions per la paralització de comandes, especialment aquells dedicats al canal Horeca, degut també al tancament temporal d'aquest sector en diversos països. "La situació és molt desigual en funció del país i, encara que afortunadament alguns països sembla que comencen a superar aquesta situació, com és el cas de la Xina o el Japó, i estan començant a reprendre en molts casos les seves importacions de vins espanyols; les vendes als nostres principals mercats estan gairebé paralitzades i països com Alemanya, el Regne Unit o els Estats Units únicament continuen important vi espanyol per proveir els seus supermercats”, afirma José Luis Benítez. A l'aturada en l'hostaleria i la inestabilitat en els mercats internacionals s'uneixen altres dificultats amb les que ja venia bregant el sector, com ara l'augment dels aranzels extraordinaris establerts des d’octubre de 2019 per Estats Units o la incertesa generada al voltant del Brèxit.

D'altra banda, en la mateixa consulta, els associats de la FEV també s'han mostrat preocupats per la verema del 2020 ja que, a més del fet que es desconeix en quines condicions es podrà realitzar, el fort descens de vendes afectarà la demanda de raïm i de vi. Especial preocupació es viu aquests dies en el sector del Cava per aquest motiu.
 

Mas Doix


Davant aquesta situació, la FEV ha sol·licitat al Ministeri d'Agricultura un seguit de mesures de suport al sector vitivinícola, entre les que destaquen, a més de la necessària reactivació de el sector Horeca, la importància de flexibilitzar les mesures de suport al sector del vi en el marc de l'Organització Comuna de Mercats Agrícoles (OCM), implementant algunes noves com la collita en verd, i d'impulsar campanyes de comunicació coordinades que contribueixin a recuperar la confiança i la seguretat a l'hora de tornar als bars i restaurants.

A més, a través de l'associació europea de la qual és membre, el Comitè Européen des Enterprises Vins, s'ha traslladat un escrit a la Comissió Europea detallant mesures de suport que permetin estabilitzar el mercat del vi i als cellers recuperar les vendes. Paral·lelament, la FEV treballa a Espanya a través de la Federació d'Indústries d'Alimentació i Begudes (FIAB), en què representa el sector del vi, juntament amb altres associacions sectorials igualment afectades i Hostaleria d'Espanya, per dissenyar un pla de suport a canal d'Horeca que permeti la ràpida obertura i recuperació d'aquest canal amb condicions de total seguretat per al personal i els consumidors. El ministre Planas i Unió de Pagesos   D’altra banda, el ministre d’Agricultura, Luis Planas, ha fet gestions davant la Comissió Europea per aconseguir activar mesures de mercat com l'emmagatzematge privat per als sectors afectats pel tancament del canal Horeca, que afecta especialment alguns sectors ramaders, així com a determinats productes com el vi. El ministre ha llançat un missatge de tranquil·litat sobre el futur de la política agrària comuna (PAC) i la seva dotació pressupostària, i ha assegurat que “aquesta política s'està reivindicant en aquesta crisi pel paper clau que juguen agricultors i ramaders europeus a l'hora d'assegurar el subministrament alimentari”.

Unió de Pagesos reclama al ministeri d'Agricultura el suport per a una destil·lació de crisi que podria destinar l'alcohol per a usos sanitaris per la lluita contra la Covid-19

Unió de Pagesos, en la reunió per videoconferència amb el ministre d'Agricultura, Luis Planas, amb el coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, com a representant de la coordinadora estatal Unió d'Unions, ha posat l'accent en reclamar que l'Administració estatal que articuli el suport a la destil·lació de crisi i la verema en verd per al sector vitivinícola. Aquesta va ser una de les propostes del sindicat de les diverses que el sector català demana per fer front a les circumstàncies de resultes de l'estat d'alarma en la lluita contra la pandèmia Covid-19. Aquest sindicat agrari ja va fer arribar el 3 d'abril una comunicació al Ministeri d'Agricultura on proposava destinar fons estatals per a una destil·lació de crisi, a un preu suficient per sostenir els preus pagats als viticultors pel raïm i pel vi. L’alcohol obtingut es podria destinar a usos sanitaris per a la lluita contra la covid-19. També, va proposar que habilités per aquest any la mesura de la verema en verd, ja contemplada en el Pla de Suport Vitivinícola de l’Estat espanyol finançada al 100% amb fons comunitaris.

En un altre ordre de coses, el sindicat ha remarcat que cal que s’excloguin de la cotització a la Seguretat Social les contingències comunes per la contractació de persones en situació de desocupació que ja ho tenen cobert, i que només s’hagi de cotitzar per les contingències professionals.  


Deu passos per activar la venda online, amb Winestyle Travel   

Des de l’agència catalana Winestyle Travel, que dirigeix Glòria Vallès, han creat una proposta per ajudar als cellers que no tenen presència de marca ni venda online a fer front a la crisis causada pel Covid19 apostant pel digital, “que és el canal que més creix i pràcticament l’únic obert a part del d’Alimentació, on molts cellers no hi són presents”.
 

El projecte consisteix en deu passos per activar la venda online, que es poden contractar com a pack complet o, en cas de cellers que ja tinguin alguna de les fases cobertes (per exemple la revisió de storytelling, valor afegit o porta-foli de productes), contractar per fases. Han aplicat descomptes de fins al 35% de la tarifa habitual, i en el cas de creació de website i/o e-commerce, ofereixen finançament perquè els cellers interessats puguin anar pagant a mesura que van incrementant les vendes en el seu e-commerce (tres mesos de carència i quota a pagar durant 10 mesos sense interessos). Glòria Vallès explica que la seva motivació és “aportar el nostre coneixement en màrqueting digital per poder ajudar al sector a sortir d’aquesta crisi, que serà molt profunda”. En aquest sentit, afegeix que “creiem que el canal digital és la via més adequada ara mateix, i que seguirà creixent durant molt de temps”.   

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 1 comentari
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
'L'enoturisme per a invidents ha estat un repte i també una gran satisfacció', expliquen des de Sumarroca
"L'enoturisme per a invidents ha estat un repte i també una gran satisfacció", expliquen des de Sumarroca | Vive4all
El celler del Penedès ofereix visites adaptades a tots els públics i apropa el seu model d’enoturisme responsable i sostenible a persones amb discapacitats físiques i visuals.
Imatge il·lustrativa
"La Fredat 2016 té un perfil una mica menys assolellat, més fresc i àcid, que permet portar la confitura de les seves fruites amb lleugeresa", explica la Estefanía Garcés, sommelier.
Imatge il·lustrativa
"Glops s’ha proposat diverses vegades a la televisió pública catalana... ja fem aquella gala, no podem parlar de vi tan sovint perquè és un tema tabú, és una droga legal."