coronavirus

Allò que el coronavirus s’endugué, i el que no

La crisi sanitària obliga a ajornar o suspendre destacades fires i activitats vitivinícoles

La DO Pla de Bages i Vilarnau organitzen tastos online , i les DO Montsant i Tarragona promouen noves iniciatives

L’Incavi fa un audiovisual de “sensibilització i apoderament”

Raventós i Blanc , Castell d’Encus i Carlos Águila proposen noves iniciatives solidàries

#JoEmTrecLaCorona; Crònica de la “tempesta perfecta”

| 16/04/2020 a les 07:13h
Especial: lectura obligatòria
Arxivat a: Actualitat, coronavirus , coronavirus
La greu crisi sanitària i econòmica del coronavirus Covid-19 ha esborrat del calendari o trastocat destacades iniciatives i fires del vi a Catalunya. La Passarel·la Penedès de la DO Penedès a Barcelona, que s’havia de fer el 23 de març al les Drassanes Reials del Museu Marítim, i el CONCArim Barcelona de la DO Conca de Barberà, que s’havia de fer el mateix dia a la Casa Capell, van ser els primers actes en ser suspesos. Sobre el CONCArim encara no s’ha pres la decisió sobre si es reprogramarà. També la Fira del Vi de Falset, que hauria festejat 25 anys de l’1 al 3 de maig, se n’ha anat en orris i no es tornarà a celebrar fins el primer cap de setmana de maig del 2021. 

A Avinyonet del Penedès s’ha hagut de cancel·lar la fira Microvi, que s’havia de fer del 22 d’abril al 31 de maig en una nova etapa iniciada amb el canvi al govern de l’Ajuntament local. L’Ajuntament d’Avinyonet ha volgut agrair a tots els cellers, patrocinadors, col·laboradors, veïns i visitants la seva col·laboració, i assenyala que “seguirem treballant perquè l’edició del 2021 vingui més reforçada que mai i sigui tot un èxit”. La propera edició de la Fira del Vi de la DO Tarragona, prevista inicialment per mitjans de juny, s’ha traslladat inicialment al tercer cap de setmana d'octubre a la Plaça Corsini de Tarragona (del 16 al 18 d’octubre). 
 

Tocs de vi a l'Empordà


La vuitena edició de la fira Tocs de Vi de l’Empordà a Girona, que havia de tenir lloc els dies 22, 23 i 24 de maig, també s’ha cancel·lat a causa de la situació d’emergència sanitària. El Consell Regulador de la DO Empordà i l’Ajuntament de Girona han acordat conjuntament suspendre l’activitat. Els organitzadors reiteren el seu compromís de mantenir la celebració de l’esdeveniment a partir de l’any vinent. En les últimes edicions, Tocs de Vi de l'Empordà a Girona ha sumat una mitjana de 10.000 participants, i més de 50.000 degustacions entre vins i tapes. 

La setena edició del festival Vívid, previst del 4 d’abril al 3 maig, un mes sencer d’activitats enoturístiques a la Costa Brava, també s’ha vist cancel·lat. En els propers dies, l’organització reemborsarà als usuaris que ja havien adquirit entrades, els imports de les seves compres anticipades.

El coronavirus també ha trastocat els plans del gran show room biennal Magnificat de les caves Juvé & Camps i la distribuïdora Primeras Marcas, que ja es dona per fet que no es farà enguany. Davant la situació actual, Mar de Vins i l’Ajuntament de Castelldefels han decidit traslladar al mes d’octubre (del dia 16 al 18, coincidint amb la de la DO Tarragona) la primera edició d’una nova fira a Castelldefels que estava previst celebrar del 8 al 10 de maig. Tampoc es va poder fer el 16 d’abril la segona edició de l'acte de degustació ‘Les Persones de Monvins"’, organitzat per Sergi Montalà de Monvins amb l'objectiu d'apropar als seus clients i compartir opinions amb ells. L'acte s’havia de fer a l'Hotel Mas Folch de Constantí.

El confinament decretat amb l’estat d’alarma ha fet que l’agència PCatS Comunicació, especialitzada en el sector agroalimentari i gastronòmic i que aquest abril arriba al seu 15è any de trajectòria sota la direcció de Sole G. Ínsua, no pugui celebrar l’aniversari “com tocaria”. Amb tot l’equip a casa, des de l’agència han volgut fer aquest vídeo per celebrar-ho virtualment “fins que es pugui fer un brindis en temps real”. 

Per la seva banda, el comitè científic dels ‘Vins Vinents. Debat i reflexió estratègica per al futur de la vinya i el vi a Catalunya’ ha decidit ajornar les jornades monogràfiques previstes pels mesos d’abril i maig, així com la jornada final de presentació de conclusions que s’havia de celebrar el mes de juny. Les noves dates s’anunciaran quan es conegui com es durà a terme el desescalament del confinament i quan es pugui garantir la seguretat dels assistents. Al mateix temps, des del comitè científic s’ha considerat que la situació actual farà també que, en el marc de Vins Vinents, es puguin fer anàlisi i propostes per a la recuperació del sector després de la crisi sanitària. Mentrestant, continua actiu l’espai de participació online on es poden consultar les sessions que s’han dut a terme fins ara, i on hi ha documentació sobre els grups de treball i també s’hi poden fer propostes.
 

Tastos al Vijazz


I el Vijazz de Vilafranca i el Temps de Vi de Vilanova?
 
Hi ha organitzadors de destacades fires, però, que encara no han anunciat què faran. És el cas del Vijazz de Vilafranca del Penedès o del Temps de Vi de Vilanova i la Geltrú (del 12 al 14 de juny). L’Acadèmia Tastavins del Penedès prefereix esperar abans de prendre una decisió definitiva sobre la propera edició del Vijazz, prevista del 3 al 5 de juliol a la capital de l’Alt Penedès. L’organització reconeix que estan preparant un cartell artístic “més europeu” de cara a la propera edició per evitar els problemes que es puguin derivar per als viatges dels grups nord-americans. També reconeixen que el fet que les actuacions de jazz són gratuïtes i que els primers pagaments als grups no cal fer-los fins un mes abans els dona encara marge per a prendre una decisió.

Audiovisual de l’Incavi i tastos online de la DO Pla de Bages
 
El sector vitivinícola català està reaccionant promovent, des del principi del confinament, gran quantitat i diversitat d’iniciatives solidàries i promocionals de tota mena. Denominacions com ara Terra Alta o Penedès es van avançar amb vídeos promocionals. Ahir mateix l’Incavi va posar en marxa una campanya audiovisual a les xarxes socials amb un vídeo de “sensibilització i apoderament” del sector del vi a Catalunya. Es tracta d’un audiovisual d’un minut de durada que explica que fa més de 100 anys que el sector del vi ja va passar una greu crisi, la de la plaga de la fil·loxera, “que semblava que acabaria amb tot”. L’Incavi explica que amb l’esforç col·lectiu, van sortir-se'n. Ara, amb la crisi del coronavirus, “d’una forma emotiva”, el vídeo vol transmetre que “no es pot perdre l’esperança perquè el sector del vi ‘ho sap fer’. 
 


Per la seva banda, la DO Pla de Bages ha organitzat tastos online de tots els seus elaboradors. Es poden conèixer els 15 cellers i els vins de la DO Pla de Bages des de casa. Des de la diada de Sant Jordi el Consell Regulador organitza una sèrie de tastos a la plataforma Instagram Live que s’allargaran durant el mes de maig. S’afirma que “en aquests temps de confinament en que ha augmentat els consum de productes de proximitat i múltiples projectes treballen per donar continuïtat a la pagesia, aquesta iniciativa pretén posar en valor els vins locals dels cellers de la DO Pla de Bages a través de les xarxes socials”. Els tastos seran guiats pels sommeliers Josep Pelegrín, Anna Castillo i Clara Antúnez (La Gastronòmica), i retransmesos en directe en el perfil d’instagram @dopladebages. En les retransmissions hi intervindran els elaboradors, tècnics i propietaris dels cellers i es parlarà de territori, de la recuperació de les varietats autòctones, de paisatges de vinya i pedra seca o de les històries personals que hi ha darrere cada projecte. D’aquesta manera, es podrà ser partícip dels diferents projectes que formen part de la DO Pla de Bages.
 
 
Raventós i Blanc i ‘Enoturisme per a Sanitaris’
 
El passat dijous 8 d'abril el celler sadurninenc Raventós i Blanc va llançar una iniciativa solidària per a poder agrair al personal sanitari el seu treball durant les crisis del Covid-19. Regalen una visita a la seva finca en exclusiva; veure el celler i realitzar un tast una vegada la situació torni a la normalitat. Aquesta iniciativa, a través d’un registre a la seva web (https://www.raventos.com/professional-sanitari/) farà que metges e infermers puguin gaudir d'un visita “molt especial” acompanyats de cinc familiars o amics. La proposta ha tingut un gran acolliment dins del sector sanitari. La campanya es va tancar el diumenge 12 d'abril amb més de 700 registres. L'equip de Raventós i Blanc ha acceptat el repte, ja que no realitzen visites obertes al públic. La idea va sorgir després de llegir un missatge d'un conegut de la família Raventós que havia superat la malaltia i explicava la labor “imparable” del personal sanitari i el seu esforç heroic per a cuidar-lo. “Volem que aquesta visita sigui una petita il·lusió afegida per a quan tot això s’acabi, a més amb una certa exclusivitat ja que Raventós i Blanca no està obert al públic”, afirma Susana Portabella, directora de comunicació del celler. “A més, també tenim amics metges i sabem com ho estan passant i vam pensar com podíem donar-los les gràcies. El més bonic que tenim és la finca i per això vam decidir compartir-la”, afegeix Susana Portabella.
 

Raventós i Blanc


Raventós i Blanc també ha posat a disposició de les autoritats i hospitals de la comarca de l’Alt Penedès les seves instal·lacions per si fos necessari un hospital de campanya. Així mateix, els seus tractors estan a la disposició de l'Ajuntament de Sant Sadurní per ajudar en les tasques de desinfecció dels carrers. També han donat els seus vins Can Sumoi a associacions i cuiners, que estan liderant accions de repartiment de menús, per ells i tots els voluntaris. I col·laboren amb Food for Good, Health Warriors, Comer Contigo, La Merienda i, entre d'altres, amb la xef Ada Parellada.

Una altra iniciativa semblant és #EnoturismoParaSanitarios de Carlos Aguila, que es gesta a través del canal Guardian Of Wine. S’ha creat una plataforma on s’anima a ellers a formar part d'aquest ‘Enoturisme per a Sanitaris’ i oferir tastos i visites. Més de 50 cellers i consells reguladors s’han unit ja a la iniciativa solidària, que pretén agrair i premiar als professionals sanitaris “pel seu enorme esforç i sacrifici en la crisis sanitària que castiga les nostres ciutats”. Els cellers participants, de tot Espanya, ofereixen experiències enoturístiques als sanitaris que ho desitgin, amb les que “poder relaxar-se i conèixer una mica millor el patrimoni vitivinícola quan la pandèmia del coronavirus hagi passat per fi i el confinament s’hagi aixecat”.

Els cellers participants aporten a la iniciativa de forma desinteressada una experiència en la forma i quantitat que desitgin: número de persones màxim, maridatge, allotjament... Així, els treballadors sanitaris rebran per part dels organitzadors i participants viatges a cellers per gaudir dels tastos, brunchs, dinars, sopars o passejos entre vinyes, “com una opció de distensió i gaudi ben merescuts”. El projecte es troba actualment en la fase de continuar sumant cellers i denominacions d’origen. Amb el directori de cellers participants tancat, els professionals sanitaris que desitgin gaudir de les experiències enoturístiques disponibles ja podran reservar-les. Els cellers i les denominacions interessades poden inscriure’s al web guardianofwine.com.

La proposta va ser proposada a Twitter per Carlos Águila, fundador de Guardian of Wine, des d’Alella, però altres professionals del sector s’han volgut implicar en la iniciativa solidària, com l’empresa Ocio Vital (gestiona els desplaçaments i les visites); els comunicadors Zoltan Nagy, Marta González i Ester Bachs (difusió) i l’agència de comunicació PCatS Comunicació (gestió i difusió a mitjans).
 
DO Montsant i DO Tarragona
 
La Denominació d’Origen Montsant ha posat en marxa a les xarxes socials una segona fase de la campanya digital ‘Som Montsant. Fem Montsant’. La campanya, que es va iniciar l’octubre de 2018 “per donar visibilitat als homes i dones que amb els seus cellers i la seva feina donen vida a la DO Montsant”, arriba de nou ara per dinamitzar aquests dies de confinament mitjançant tastos dels vins d’aquests cellers. Cada setmana un dels cellers Montsant explica el seu projecte vinícola a través d’un dels seus vins. Els primers a fer-ho seran Acústic Celler i Celler Vendrell Rived, elaboradors dels dos vins escollits com a vins institucionals per representar la DO Montsant al llarg de tot aquest darrer any: Acústic Blanc 2017, d’Acústic Celler, i L’Alleu Negre 2017, del Celler Vendrell Rived. Aquests tastos es publiquen setmanalment a les xarxes socials de la DO Montsant, i estan acompanyats també d’una campanya visual, amb fotografies d’algunes de les persones que representen el dia a dia d’aquests cellers: propietaris, enòlegs, viticultors, treballadors, socis... “per tal de transmetre el costat més humà d’una DO formada fonamentalment per petits cellers de caràcter familiar i que en aquests moments necessiten més que mai el reconeixement i el suport, tant del sector com del consumidor”.
 

Fira de la DO Tarragona


Així mateix, la DO Tarragona ha presentat un flyer informatiu que porta per títol ‘La DO Tarragona a casa’, que s’acompanya amb el hastag #casanostraescasavostra. Qualsevol ciutadà pot connectar directament amb els cellers que fins ara ja feien venda online, o que aquests dies estan posant en marxa la venda directa a domicili per tal de donar sortida als seus vins. En el llistat publicat i distribuït digitalment s’hi troben les dades (web, mail, telèfon i fins i tot persona de contacte) de la vintena de cellers que han posat els seus vins a disposició del consumidor final. L’objectiu d’aquesta iniciativa és “donar suport a l’esforç dels cellers, alguns cellers de tipus familiar i de petites dimensions, que tenen grans dificultats en arribar a la gran distribució, que és la que continua funcionant amb una certa normalitat”.

Per aquest motiu, i durant la crisi del coronavirus, alguns cellers que fins ara no oferien el servei de repartiment a domicili han volgut potenciar-lo. Els enviaments es faran seguint, escrupolosament, la normativa actual i els consells de seguretat. Al mateix temps, amb el hastag #casanostraescasavostra, des de la DO Tarragona s’anima a tots els consumidors a compartir a les xarxes socials els vins que els acompanyen durant el confinament. El Consell Regulador de la DO Tarragona vol deixar molt clar que “el consum de vi amb moderació és bo, i no suposa cap factor de risc durant el confinament”. Des de la DO Tarragona es vol destacar l’esforç que petites botigues estan fent aquestes setmanes mantenint oberts els establiments “en moments de greus dificultats econòmiques”. Tot i l’evident situació de crisi, la paràlisi del sector de la restauració i l’enoturisme, des del Consell Regulador de la DO Tarragona es continua treballant “amb els nous reptes que tenim davant un cop aquesta situació de confinament s’alleugeri o es pugui tornar a una certa normalitat, conscients plenament de les dificultats afegides que es crearan”.
 
Cal Blay, Vilarnau i Castell d’Encús

 
Des de l’empresa de restauració Cal Blay de Sant Pere de Riudebitlles i Sant Sadurní d’Anoia es recorda que “per exposició i dedicació, el gremi sanitari és el que més està patint la duresa d'aquesta crisi”. Per aquest motiu, els han volgut donar les gràcies d'una manera especial: amb una ampolla de cava “per brindar sense fi quan tot torni a la normalitat”. D'aquesta manera, a qualsevol treballador del col·lectiu sanitari que durant el 2020 vagi a dinar o a sopar a algun restaurant de Cal Blay se l'obsequiarà amb una ampolla de cava.
 Des del grup González Byass s’han promogut noves activitats per gaudir amb el món de el vi “i amenitzar les hores que estem vivint”. En aquest marc, l’enòloga de les caves Vilarnau Eva Plazas farà, a les set de la tarda d’avui dijous, un tast del cava Vilarnau Brut Nature Reserva, i oferirà nous consells als usuaris sobre com gaudir del cava a l’Instagram Live de Vilarnau.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

El próximo 16 de Abril a las 19:00h conéctate al Instagram de @cavesvilarnau donde nuestra enóloga Eva Plazas realizará una cata en directo del Vilarnau Brut Nature y nos hablará de la figura del enólogo y el sumiller ¿Te apuntas? El proper 16 d'abril a les 19:00h connecta't a l'Instagram de @cavesvilarnau on la nostra enòloga Eva Plazas realitzarà un tast en directe del Vilarnau Brut Nature i ens parlarà de la figura de l'enòleg i el sommelier. T'apuntes? #CataEnDirecto #YoMeQuedoEnCasa #TodoIraBien #TodosJuntos #foodiesespaña #BrutNature #cavalovers #Cava #winemakers #VilarnauBrutNature #vilarnau #cavesvilarnau

Una publicación compartida de Caves Vilarnau (@cavesvilarnau) el



Davant la situació extraordinària generada pel Covid-19, des del celler Castell d’Encus (DO Costers del Segre) van iniciar el mes passat una acció solidària amb Creu Roja Respon i el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, recaptant 2 euros per ampolla venuda del vi experimental Albarinyo 2019. L’acollida dels seus Amics d’Encus ha estat “excel·lent”, i això els ha engrescat a tornar-ho a fer, ara amb un vi experimental negre (un cabernet sauvignon i merlot del 2013), per seguir col·laborant, des de la seva vocació d’investigació i recerca vinícola. Només n'han elaboerat 900 ampolles. El preu per ampolla és de 19 euros, dels quals es farà un donatiu de 3 euros a les entitats.

També us pot interessar

Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom.
Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom. | Marzena Dziuk
Jordi Bes
Molts han hagut de recórrer a ERTOS però fan mans i mànigues per seguir cuidant de la vinya i dels animals | La cooperativa l'Olivera manté el coronavirus allunyat del seu projecte social i acorda seguir elaborant el vi de Barcelona
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció per a un Sant Jordi #confinats
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Carme Gasull
La situació derivada pel Covid-19 està afectant durament el sector de l’hostaleria i la restauració. Què fan, com i des d’on algunes dones de la gastronomia per afrontar-la? Com veuen el futur?

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Fill de Sant Climent Sescebes i nascut en terrenys de pissarra i sorra neix un dels vins negres més interessants de l'Alt Empordà.
Imatge il·lustrativa
El celler ofereix la possibilitat que tothom que hagi passat l’aniversari en confinament pugui gaudir com a convidat d’una de les seves experiències | L'oferta serà vàlida durant tot aquest any 2020 | Llopart amplia les propostes enoturístiques posant l’accent en les visites a l’aire lliure
Imatge il·lustrativa
Laura Conde
Repassem les tendències d'una cuina, la vegetariana, que probablement visqui el seu millor moment.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Entrevista amb Joan Josep Raventós, portaveu de Vi i Cava de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)