Verema de Juvé & Camps
Verema de Juvé & Camps | Juvé & Camps

Una verema al Cava de 10.000 quilos per hectàrea?

En una reunió convocada avui per la consellera Jordà s’acorda demanar reduir raïms i vi base, la destil·lació d’excedents de vi i el perfeccionament del control de la traçabilitat i la promoció

La FCAC exigeix al Consell Regulador del Cava disminuir fins a un 25% els rendiments de raïm

JARC recrimina el comunicat de premsa d’ Unió de Pagesos del 7 d’abril, i reclama que es pagui “el que toca” pels raïms del cava la propera verema

El Consell Regulador anuncia noves mesures urgents per pal·liar la situació, i envia un missatge d’optimisme

Teresa Jordà insisteix davant el Ministre Planas sobre l'aprovació de mesures per fer front a la crisi del cava

| 15/04/2020 a les 21:57h
Especial: lectura obligatòria
Arxivat a: Denominacions d'Origen, DO Cava, Teresa Jordà
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha reclamat avui que el Consell Regulador del Cava actuï controlant la producció per disminuir els rendiments de la collita. L’exigència coincideix en un moment en què el sector està avaluant la possibilitat de reduir dràsticament, fins a 10.000 quilograms per hectàrea, els rendiments màxims de raïm de la propera verema. Les noves normes de campanya, però, encara no s’han decidit. La mesura de limitar els rendiments a 10.000 quilos per hectàrea, una barrera a la qual mai s’havia arribat (Corpinnat limita els rendiments a 12.000 quilos), arriba en un moment de màxima tensió pels grans excedents de vi base cava i per la preocupació generada per les anunciades retallades en la compra de raïm per part de grans cavistes, així com pels preus que es pagaran després de la greu crisi de l’any passat. La proposta de limitar a 10.000 quilos per hectàrea ja es va embastar a la segona cimera del cava celebrada el 28 de gener a Vilafranca del Penedès, però no acaba de convèncer tots els agents del sector.
 
La FCAC ha fet la seva sol·licitud en el marc de la reunió sectorial convocada avui pel Departament d’Agricultura de la Generalitat i en la qual han participat, a més de les cooperatives, representants de tots els agents del sector. Joan Josep Raventós, responsable de vi i cava de la FCAC, argumenta que “la situació del cava, que ja era difícil per l’increment d’estocs i el descens dels preus als pagesos, s’ha complicat encara més arran de la situació derivada de la covid-19, el tancament de restaurants i hotels i l’aturada de les exportacions. En aquest context, creiem que és prioritari i imprescindible dur a terme un control de la producció per tal d’evitar una saturació del mercat”.
 
Segons la Federació de Cooperatives, la producció anual de raïm per a l’elaboració de cava se situa al voltant del 325 milions de kg, amb els quals s’elaboren uns 215 milions de litres de vi base per a cava. Els cellers cooperatius elaboren aproximadament la meitat del vi base cava que es fa a Catalunya, uns 100 milions de litres. La FCAC reclama al Consell Regulador del Cava -en el qual estan representats productors, cooperatives i elaboradors- que faci ús de la seva potestat per a regular els rendiments actuals de la collita de 12.000 kg/hectàrea, que es podrien disminuir fins a un 25% amb l’objectiu de contribuir a una regulació del mercat. Com a mesures complementàries, la FCAC reclama que s’impulsin campanyes de promoció del consum de cava per contribuir a reduir els estocs, i que s’incrementi la partida d’ajuts per a les inversions en cellers.
 
A la trobada s’ha posat de manifest la gran preocupació per les repercussions del covid-19, especialment per l’aturada del canal de la restauració, la dificultat de les exportacions i la previsible caiguda del turisme. El tancament del canal Horeca, a causa de l’aturada d’hotels i restaurants, està impactant fortament al sector vitivinícola i molts cellers, sobretot de petita i mitjana dimensió. Encara que una part de les vendes s’han pogut derivar cap al canal Alimentació, això no supleix la disminució produïda en l’altre canal, segons la Generalitat.
 

Bona part de la reunió s’ha centrat en el cava, que representa més del 60% de tot el sector, i que “ja arrossega una crisi motivada per l’excedent de raïm i vi base cava, cosa que està provocant una forta caiguda de preus”. S’ha manifestat des del Departament d’Agricultura que “les propostes que s’han anat treballant a partir de les dues cimeres del cava que s’han fet els últims mesos són encara més necessàries en aquests moments”.

A la reunió hi ha hagut acord, segons la Generalitat, per a activar, cadascú des del seu àmbit, un seguit de mesures enfocades a la reducció de raïm i vi base, l’increment de l’economia circular i la viticultura ecològica, la destil·lació d’excedents de vi i el perfeccionament del control de la traçabilitat i la promoció per a recuperar les vendes el més aviat possible. El Consell Regulador de la DO Cava està avançant en aquest sentit i properament reunirà el seu ple per a acordar les normes de campanya d’enguany.
 
El Govern de la Generalitat i el Departament d’Agricultura han anunciat avui dimecres que  impulsaran diferents línies de suport econòmic, financer, i fiscal i de flexibilització de terminis. També s’espera que el Ministeri d’Agricultura doni resposta a les demandes que s’han fet arribar des de Catalunya. L’autoritat competent respecte la DO Cava, pel seu abast supraautonòmic, és el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA). En la reunió, dimecres passat, del Consell Consultiu d’Agricultura, en què va participar el ministre Luis Planas, la consellera Jordà va reclamar diverses mesures, com ara la destil·lació subvencionada, l’allargament dels terminis de replantació de vinya, subvencionar la desqualificació de vi base cava i accions de promoció del cava. S’espera que en els pròxims dies el Ministeri doni resposta en relació a la posada en marxa d’aquestes mesures.
A la reunió, que s’ha fet per videoconferència, també hi ha assistit el director general d’Alimentació, Carmel Mòdol; el director general de l’Incavi, Salvador Puig; i representants de l’Institut del Cava, el Consell Regulador de la DO Cava, Pimecava, l’Associació Vinícola Catalana, Unió de Pagesos, JARC, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i l’Associació de Viticultors del Penedès.
 

Isabel Vidal, cap sectorial de la Vinya de les JARC

 
Recriminació de JARC cap a Unió de Pagesos
 
Com es recordarà, Unió de Pagesos (UP) ja fer arribar una carta fa uns dies a la consellera Jordà i al director general de Incavi on els exposava la greu situació que ha d’afrontar el sector vitivinícola català com a conseqüència dels excedents en el marc de la DO Cava, de les dificultats comercials arran del Brèxit i dels aranzels imposats pels Estats Units als vins europeus. Una situació agreujada per les dificultats de consum i de mercat provocades per la covid-19, segons UP. Es calcula que els excedents de vi base Cava podrien superar els 80 milions de litres. 
 
La cap sectorial de la vinya i el vi de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), Isabel Vidal i Marsal, ha lamentat “molt” que UP hagués trencat la unitat d’acció amb el seu comunicat de premsa del 7 d’abril. Vidal entén que ara és el moment de la unitat, de la prudència i de “no fer volar coloms”. Així mateix, la representant de JARC ha valorat com a “profitosa” la reunió d’avui convocada per la consellera d’Agricultura. Diu Vidal que ha servit per “estirar el fil” de la cimera del cava del passat 28 de gener i per fer arribar al Ministeri d’Agricultura un seguit de mesures consensuades a adoptar. A la reunió d’avui qui ha representat JARC ha estat Jaume Domènech, que també és vocal del Consell Regulador del Cava. Vidal entén que aquesta nova campanya les caves només comprin els raïms que necessitin, però també afirma que “cal que paguin el que toca pel que comprin”.
 

Imatge de vinya Foto: Agricultura

Noves mesures i missatge d’optimisme de la DO Cava
 
D’altra banda, el Consell Regulador del Cava ha anunciat també avui més mesures urgents per pal·liar els efectes del coronavirus, com ara moratòries i reduccions en el cobrament de contribucions o la intensificació dels controls, la comunicació i la promoció. Aquestes accions constitueixen un primer paquet adoptat amb caràcter excepcional i imminent, i aprovat amb caràcter obert, és a dir, adaptant-se i/o complementant-se amb posteriors mesures, si cap, en funció de l’evolució dels esdeveniments. El president de la DO Cava, Javier Pagés, recorda l’excepcionalitat dels moments que s’estan vivint i trasllada un missatge d’optimisme. “Amb la unió de tots els agents, el sector del Cava, com en altres ocasions al llarg de la seva història, tornarà a demostrar la seva fortalesa i esperit de superació”, ha declarat.

Les mesures anunciades ahir, són, concretament, les següents:
 
Ajudes als operadors 
 
Moratòria del cobrament de les contribucions econòmiques obligatòries durant el primer semestre de l’any 2020. 
 
Moratòria de 60 dies pel cobrament dels marxamos corresponents al primer trimestre del 2020. 
 
Reducció d’un 15% de les contribucions econòmiques obligatòries per a tots els operadors de la Denominació d’Origen Cava. 
 
Desenvolupament d’accions formatives específiques en línia centrades en una eficaç gestió dels diversos canals de xarxes socials, dirigides als cellers adscrits a la DO Cava. 
 
 
Àmbit control i garantia 
 
Reforçament del nivell de control i garantia de la producció per a la verema 2020. 
 
Àmbit de comunicació i promoció 
 
Adjudicació de 600.000 euros extraordinaris a comunicació i promoció, en compensació a la pèrdua d’ingressos provinents de fons propis i subvencions de l’OCM. La DO Cava considera aquest àmbit prioritari i ja ha impulsat diverses campanyes específiques a través de la web i les xarxes socials, entre les quals destaca un concurs de receptes harmonitzades amb Cava.
 
Reforçament de les accions digitals a través dels diversos canals de xarxes socials. 
 
Àmbit de suport per part dels poders públics 
 
Paral·lelament, la DO Cava ha acordat reclamar als poders públics una sèrie d’ajudes i peticions: 
 
Sol·licitud d’ajudes públiques directes a la destil·lació de crisis per a la reducció d’excedents de vi base Cava. 
 
Sol·licitud d’ajudes públiques directes extraordinàries per a cellers i per a la DO Cava, destinades a la promoció tant en el mercat interior com exterior.
 
Sol·licitud de l’increment del termini per a la replantació. 
 
Sol·licitud d’arrancada de la vinya.
 
 
 

També us pot interessar

Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom.
Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom. | Marzena Dziuk
Jordi Bes
Molts han hagut de recórrer a ERTOS però fan mans i mànigues per seguir cuidant de la vinya i dels animals | La cooperativa l'Olivera manté el coronavirus allunyat del seu projecte social i acorda seguir elaborant el vi de Barcelona
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció per a un Sant Jordi #confinats
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Carme Gasull
La situació derivada pel Covid-19 està afectant durament el sector de l’hostaleria i la restauració. Què fan, com i des d’on algunes dones de la gastronomia per afrontar-la? Com veuen el futur?

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.