llibres

#DiVinament, “un exercici de comunicació del vi en el segle XXI”

Meritxell Falgueras proposa “un viatge per les terres del vi, des del nostre sofà fins a les antípodes”

No hi falten esquemes d’elaboracions de vins i consells per “no fer el ridícul” en un tast de vins, o es suggereixen vins per prendre “quan et fa mal el cor”

El vi més ‘viral’: el coronavirus desperta enginyoses iniciatives en el món del vi català

| 13/04/2020 a les 10:46h
Especial: lectura obligatòria
Arxivat a: Llibres, #DiVinament, Meritxell Falgueras
Meritxell Falgueras
Meritxell Falgueras | Foto: Nona Arruga
El darrer llibre de la sommelier i comunicadora barcelonina Meritxell Falgueras Febrer és un manual planer per introduir-se, sense complexos, en el món del vi. S’ofereixen opinions personals, consells i fins i tot pràctiques. ‘#DiVinament’, en català a Larousse, (i ‘#ConVinoConTodo: El vino con sentido’, en castellà a Oberon del Grup Anaya), és un llibre amè i amb profusió gràfica, on l’autora hi apareix en més de 40 fotografies. Fins i tot hi ha vídeoconsells.
 

Falgueras anima els lectors d’aquesta obra a “aprendre de manera divertida no només l'ABC del vi, sinó fins a la Z que trobaràs al Viccionari del vi perquè, després de fer un espurnejant recorregut per tots els sentits (els cinc més el de la intuïció), puguis gaudir del vi amb soltesa i sense complexos”. No hi falten esquemes d’elaboracions de vins tranquils i escumosos, un repàs per les principals varietats de raïm o consells per “no fer el ridícul” en un tast de vins. Fins i tot arriba a animar a tirar un anell en una copa flauta per veure el perlatge o a suggerir vins per prendre “quan et fa mal el cor”. Hi ofereix, doncs, “pràctiques, tastos, reptes i consells, molta història, més actualitat i un pessic d'humor”.

S’hi proposa tastar i gaudir del vi com una experiència sensorial i a descobrir el vi com a part essencial de l'art de viure (“perquè el vi ens ajuda a compartir i fer únics llocs i moments”). Aporta, al llarg de més de 200 pàgines, “una visió mediterrània, alegre i sensual, del nostre vincle amb el vi”. També és “un viatge per les terres del vi, des del nostre sofà fins a les antípodes”. 
 

Meritxell Falgueras. Foto: Nona Arruga


És una obra titulada amb el hastahg habitual de l’autora i amb pròleg del cuiner José R. Andrés. Les fotografies són de Nona Arruga, i les infografies de Jordi Català. El llibre es promociona animant a “canviar la teva manera de percebre el vi: T'agrada? Combina bé? Has passat una estona genial bevent-lo? Doncs endavant, i a gaudir!”
 
Meritxell Falgueras diu que el seu nou llibre, on se la presenta com a una enòloga i sommelier que té “un nas privilegiat”, és “un exercici de comunicació del vi en el segle XXI”. Per aquest motiu afirma que “utilitzo fotografies d'estil Instagram, hi ha vídeos dins el llibre, molta infografia, pràctiques…” L’autora creu que “cada vegada importa més la cultura del vi, i és important que aquesta s'adapti a les noves tecnologies i maneres de comunicar de les noves generacions”. Preguntada sobre si considera que hi ha poca literatura dedicada al món del vi, afirma que “quanta més varietat d'oferta hi hagi millor, ja que hi haurà més punts de vista”.

La crisi sanitària i el confinament han arruïnat la gira de presentació del seu darrer llibre, que s’ha acabat fent a través d’Instragram, on té més de 10.000 seguidors. El covid-19 també ha impedit Falgueras realitzar “molts” viatges internacionals amb l'Institut Cervantes, per parlar de literatura i vi. Diu que seguirà treballant per “fer contingut de qualitat al meu Instagram i escrivint...” Anuncia que el seu proper llibre serà de ficció.

També us pot interessar

Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom.
Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom. | Marzena Dziuk
Jordi Bes
Molts han hagut de recórrer a ERTOS però fan mans i mànigues per seguir cuidant de la vinya i dels animals | La cooperativa l'Olivera manté el coronavirus allunyat del seu projecte social i acorda seguir elaborant el vi de Barcelona
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció per a un Sant Jordi #confinats
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Carme Gasull
La situació derivada pel Covid-19 està afectant durament el sector de l’hostaleria i la restauració. Què fan, com i des d’on algunes dones de la gastronomia per afrontar-la? Com veuen el futur?

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Fill de Sant Climent Sescebes i nascut en terrenys de pissarra i sorra neix un dels vins negres més interessants de l'Alt Empordà.
Imatge il·lustrativa
El celler ofereix la possibilitat que tothom que hagi passat l’aniversari en confinament pugui gaudir com a convidat d’una de les seves experiències | L'oferta serà vàlida durant tot aquest any 2020 | Llopart amplia les propostes enoturístiques posant l’accent en les visites a l’aire lliure
Imatge il·lustrativa
Laura Conde
Repassem les tendències d'una cuina, la vegetariana, que probablement visqui el seu millor moment.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Entrevista amb Joan Josep Raventós, portaveu de Vi i Cava de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)