Sant Jordi

Imatge il·lustrativa

10 rosats que enamoren, per menys de 20 euros

Selecció per a un Sant Jordi #confinats

| 15/04/2020 a les 08:57h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Vins, Sant Jordi, rosats, vins rosats
Cupatges ha volgut sumar-se a la diada de Sant Jordi amb una selecció de vins tranquils i també un d’escumós per enamorar. Hi ha qui diu que per Sant Jordi els carrers s'omplen de roses, llibres, cavallers, princeses i molt d'amor. Aquest any la pandèmia del covid-19, però, ho ha canviat tot.

I perquè no celebrar almenys la diada o directament l’amor a casa, amb un bon vi rosat català de preu ajustat? Recorrem des de l’Empordà al Montsant, passant per la Conca de Barberà, Penedès, Tarragona, Pla de Bages i la DO Cava. També hem fet un forat per un interessant vi natural penedesenc sense denominació d’origen. N’hi ha de syrah, cabernet sauvignon, merlot i pinot noir però també de carinyena, garnatxa roja, garnatxa negra, garnatxa blanca, garnatxa gris, picapoll negre i picapoll blanc, trepat i fins i tot un d’elaborat amb cartoixà vermell.

Els vins s’han ordenat de menor a major preu. La majoria se situen al voltant dels 10 euros, i tots ells s’han triat pensant en el fet que es puguin adquirir aquests dies de confinament en botigues virtuals. Els PVP són els suggerits pels mateixos cellers.
 
Tots ells s’han tastat amb la copa específica de cristall Riedel Veritas Riesling / Zinfandel d’Euroselecció. És la copa Riedel més apropiada per a la degustació dels vins rosats, i també és molt versàtil amb els rosats efervescents (es poden adquirir a la botiga virtual de Vila Viniteca). Aquesta selecció coincideix, a més, amb el fet que el consum mundial de vi rosat va aconseguir el 2018 la xifra rècord de 25,6 milions d’hectolitres, segons un recent informe elaborat per l’Observatoire Mondial du Rosé.
 
FOLLET 2019
Rendé Masdéu
DO Conca de Barberà
PVP: 7,90 € 
 
Aquest rosat és la interpretació del seu vi Follet 2019. És un rosat de syrah plantat en sòls de llicorella. Va ser veremat en fase lunar de fruita fresca, i va ser desrapat a la mateixa vinya. Se li va fer una doble maceració pre-fermentativa en fred. Aquest vi de 12,5% vol. es va criar amb les seves mares fines. De bonic color rosat cirera amb reflexos blavosos, és un vi rodó, amable i fruitós (fruitetes vermelles). Destaca amb notes de maduixetes, cireres i gerds. És molt llaminer, però la seva bona acidesa li dona certa verticalitat. És jove, fàcil i molt bevible. Es pot adquirir a la botiga virtual d'El Petit Celler.
 
La vocació vinícola de la família Rendé té les seves arrels en una tradició antiga. Es pot acreditar documentalment, ja des de 1604, la dedicació ininterrompuda a la viticultura i a l’elaboració de vins i dels seus derivats. La riuada del Francolí del 22 d’octubre de l’any passat, però, va arrasar i destrossar el negoci que amb tant d'esforç havien aixecat en els últims 25 anys. 
 
ROSAT 2019
Avgvstvs Forvm
DO Penedès
PVP: 8,30 € 
 
Vi de color rosat pujat, una coloració més pròpia del Mediterrani que no pas els rosats pàl·lids que ara estan de moda. Aquest rosat de llàgrima “de vinyes amb vistes al mar Mediterrani”, com es recorda des d’aquest celler de Sant Vicenç de Calders, és fruit d’una maceració de sis hores amb les pells. Està elaborat al 50% amb les varietats cabernet sauvignon i merlot, fruit de l’agricultura ecològica. És intens, rodó i fruitós, i també un pèl llaminer. Mostra notes que recorden els caramels de cirera. Això sí, té una molt bona acidesa. Presenta 14% vol d’alcohol i és apte per a vegans. Es van embotellar la primera setmana del mes de febrer passat un total de 17.333 ampolles d’aquesta nova anyada. Des d’aquest celler vendrellenc aconsellen servir-lo a 6º C., i harmonitzar-lo amb tot tipus d’arrossos, peixos, carns i postres. Es pot adquirir a les botigues virtuals de Vila Viniteca, El Petit Celler, Wine Palace, Jané Winestore Expo-licor o La Central de Vilafranca del Penedès.

Quan van plantar les seves primeres vinyes a Sant Vicenç de Calders els anys 80 del segle passat, van escollir “un lloc únic pel seu terrer a només 3 quilòmetres del mar Mediterrani”. Són unes vinyes amb molta història, ja que entre elles es troben els vestigis del que en el seu dia va ser la Via Augusta, la via romana que connectava Roma amb les ciutats més importants de la Mediterrània. És per això que van voler “retre homenatge a tan singular via romana”, atorgant al seu celler i als seus productes el nom d'Avgvstvs (els vins) i Forvm (els seus vinagres).
 
VINYA DEL METGE 2018
Celler d’en Guilla
DO Empordà
PVP: 9,80 € 
 
Aquest és un premiat vi rosat que neix de vinyes velles empordaneses de garnatxa roja, amb verema manual. S’elabora amb maceració pel·licular i una lleugera criança amb les seves mares. És un rosat de color salmó-coure molt pàl·lid. Destaca per notes fruitoses i florals, i no és gens embafador. És subtil i lleuger tot i els seus 14% vol. També és fresc. Fuig d’exuberàncies i no és embafador. Mostra una nota final lleugerament amargantosa (aranja). Des del celler aconsellen harmonitzar-lo amb amanides, arrossos i pastes. A l’etiqueta es mostren eines històriques amb els quals es vol retre homenatge a les feines del camp. Es pot adquirir a les botigues online de Grauonline, a Vinissimus o a Ca l’Àngel.

Celler d’en Guilla és un petit projecte d’elaboració artesanal situat a Delfià (al municipi de Rabós d'Empordà) impulsat per Martí Vallès i Assumpta Bohigas. Les seves vinyes estan situades a la plana de Garriguella i al municipi de Mollet de Peralada. Son vinyes velles plantades fa entre 30 i 50 anys.
 
ROIG BOIG 2019
La Salada
Sense DO (Penedès)
PVP: 10,60 € 
 
Aquest vi rosat tèrbol (sense filtrar) és un vi ben franc, jove, viu i refrescant. És de bonic color cirera amb reflexos blavosos. S’expressa amb molta fruita, i també amb certa rusticitat. Destaca pel seu caràcter fresc i refrescant, amb molt bona acidesa. També té una interessant nota salina. És sec i mostra sense filtres que és un vi de mínima intervenció. És tal com raja. Només presenta 11’5 % vol. d’alcohol i està per sota dels 10 mg/l de SO2. Aquest rosat sense altes pretensions està elaborat amb fins a deu varietats blanques i negres, des de macabeu, xarel·lo i montònega a sumoll, mònica, mandó, turbat o cannonau. Totes les varietats es veremen manualment el mateix dia. S’hi fa un premsat suau, i el vi fermenta amb llevats autòctons. Es pot comprar a la botiga virtual de Cuvée 3000.
 
L’apassionat vitivinicultor Toni Carbó Galimany, de Les Parellades de El Pla del Penedès, és ja tota una referència del millor vi català de mínima intervenció. En aquest il·lusionant projecte vitivinícola nascut el 2011 també hi participa la seva companya Anna Serra.
 
ACÚSTIC ROSAT 2019
Acústic Celler
DO Montsant
PVP: 11,50 € 
 
Aquest rosat pàl·lid està elaborat amb raïm de vinyes velles de garnatxa negra (“precioses” diu l’enòleg i propietari Albert Jané). L’edat de les vinyes de les quals neix és de 35 anys. És un vi fruit de l’agricultura ecològica. Una part del vi va fermentar en bota de roure francès. Li va seguir una criança sobre mares durant 5 mesos. La integració de la fusta és molt bona, tot i que les botes eren noves. Rodonesa, i cert greix i volum, amb una punta alcohòlica (15 % vol.). Es nota el treball de mares. No és un rosat tradicional. Aquest vi de bonic color pell de ceba s’expressa amb notes de fruita vermella, préssec i pell de taronja sobre un fons d’herbes aromàtiques. Amb bona acidesa i un final un pèl amargantós. Gens embafador. Es pot comprar a la seva nova botiga virtual (www.acusticceller.com) o a través de Jané Winestore Expo-licor, Iguazú Vinos, Uvinum, Decántalo, El Petit Celler o Vinissimus.

Albert Jané parla de vins acústics treballant “meravelloses” vinyes velles de garnatxa i carinyena plantades fa entre 35 i 80 anys. L’Albert Jané és un inquiet enòleg baixpenedesenc que s’ha acabat instal·lant a Mas Vilella, a la Bisbal del Penedès. Va iniciar el seu camí personal al Montsant estrenant-se amb l’anyada 2004. 
 
BERNAT ROSAT 2019
Oller del Mas
DO Pla de Bages
PVP: 12 € 
 
Elaborat amb syrah (premsat directe), picapoll negre i picapoll blanc, aquest rosat pàl·lid té només 11% vol. Destaca per la seva acidesa, sequedat i frescor, amb notes de fruita vermella: maduixetes àcides i magrana. És fresc, gens embafador. Tot i el treball de mares, no es mostra voluminós. Més aviat és vertical i elèctric. O sigui, un rosat manresà força diferent del que s’estila. Es va embotellar sense filtrar. D’aquesta anyada hi ha 3.000 ampolles disponibles. L’enòleg d’Oller del Mas, Carles Muray, busca “rosats frescos i amb acidesa per poder aguantar en el temps”. Es pot comprar a través de la botiga virtual de Vila Viniteca.
 
La família propietària d’Oller del Mas, la Margenat, és hereva d’una història mil·lenària. L’Heretat Oller del Mas té més de 1.000 anys d’història. Està situada a l’entorn d’un castell medieval, originari del segle X i restaurat totalment entre 1981 i el 2008. La seva finca té unes 550 hectàrees de cultius i boscos. Un total de 51 d’aquestes hectàrees són camps de vinya. A l’escut de la família hi apareixen tres olles de coure sobre un fons vermell. I és que Oller vol dir “que fa olles”. Per això, enmig de les vinyes hi ha un forn de pedra seca del segle XIII. És un forn que han tornat a encendre recentment per tornar a fer noves olles amb la terra de la finca. A Oller del Mas, que dirigeix Frank Margenat, aposten per una producció ecològica. Es va convertir, a més, en el primer celler de Catalunya i el tercer de tot el món pel que fa a les emissions més baixes de carboni (0,7 grams per litre).
 
ESCABECES 2018
Vinyes del Tiet Pere
DO Tarragona (Marges del Gaià)
PVP: 12 € 
 
Aquest és un vi brisat, un rosat complex que en aquesta anyada es mostra més rodó i menys evolucionat. És, per tant, més fresc i fidel a les aromes més primàries. És un vi franc, que explica a cegues qui és amb precisió. De bonic color salmó-coure pàl·lid, el raïm es va derrapar i macerar amb les pells durant la fermentació alcohòlica, durant 20 dies, i posteriorment va estar reposant en atuells ceràmics i fusta fins al mes d'abril de 2019. Es va introduir una part de fermentació amb pells lleugerament trepitjades (tres episodis durant la fermentació). En total, va ser un 15% de la collita. No mostra les notes de poma al forn d’anyades anteriors, les pròpies dels vins elaborats amb poc SO2 com aquest, però sí certa pinzellada salina que fa salivar. És gustós i molt llarg, amb caràcter cítric i bona acidesa. És vibrant tot i els seus 12º. És també intens, amb notes de fruitetes madures i sucoses del bosc (àcides), i també de magrana. Té cert volum, rusticitat i tannicitat. És un vi eminentment gastronòmic. Es pot adquirir a través de la botiga virtual de Vila Viniteca.

Darrera aquest projecte hi ha el vallenc i filòsof home del vi Oriol Pérez de Tudela (Sine Qua Non i Camí de la Font), i la seva companya Mercè Salvat, i també els enòlegs i elaboradors prioratins René Barbier Meyer i Sara Pérez Ovejero. Els seus promotors diuen que “les vinyes que van resistir l'anonimat i el pas de les dècades són avui una joia amb la qual experimentar”. De fet, afirmen que s’han fixat en el cartoixà vermell com “una oportunitat per investigar i per descobrir elements de tipicitat regional”. És un cartoixà vermell de Vilabella del Camp-Marges del Gaià (Alt Camp). Aquest vi neix a la partida de les Escabeces, en vinyes d’argila blanca calcària plantades fa més de 60 anys on se segueix una viticultura tradicional sense herbicides i amb tractaments de baixa agressivitat. Les vinyes són les de La Sort i El Padrós, totes dues de Vilabella. Escabeces és el nom d’un antic poble ara abandonat que va estar habitat fins a principis del segle XX. 
 
MISTINGUETT BRUT ROSAT
Vallformosa
DO Cava
PVP: 14,55 € 
 
Cava viu i molt fruitós, un punt llaminer. És un rosat de bonic color salmó. Aquest fragant cava de l’anyada 2018 enamora amb notes florals (pètals de roses) i de fruites vermelles, recordant especialment les maduixes i els gerds. Està elaborat amb les varietats negres mediterrànies garnatxa i trepat. La seva criança mitjana en ampolla és d’uns 12 mesos. Presenta un bon balanç tot i la seva joventut. És fresc i mostra un bon despreniment de carbònic. Ensucrat però no embafador. Destaca per un bon equilibri. És rodó, i està ben matisat amb 11 grams de sucres. No és gaire voluminós. És fàcil i bevible. És un escumós recomanat per a harmonitzar amb aperitius i amb menjars lleugers. Servir a 5-6º C. Es pot adquirir a la botiga virtual  www.vfmsstore.com.
 
Mistinguett és una marca de Vallformosa que ret homenatge “a totes aquelles dones que treballen cada dia per fer els seus somnis realitat com va fer Mistinguett”. S’inspira, doncs, en una dona que “amb audàcia, esforç i constància va aconseguir ser la vedet francesa més important de tots els temps”. Els orígens vitícoles de Vallformosa es remunten a l’any 1865. S’han proposat promocionar i posar en valor la tasca dels viticultors, i disminuir l’ús de recursos naturals com l’aigua o l’electricitat i prevenir la contaminació com ara la generació de residus. Vallformosa s’ha convertit en les caves més destacades pel que fa a volum de capital 100% català.
 
DIDÓ LA SOLUCIÓ ROSA 2017
Venus La Universal
DO Montsant
PVP: 16,25 €
 
Elaborat amb garnatxes gris, negra i blanca (tot buscant volum i densitat) i incorporant macabeu i carinyena (per buscar major acidesa i restar sensació alcohòlica). Predomina la garnatxa negra (50%) i el macabeu (20%). Va fermentar en botes velles, de més de 10 anys. La fermentació va ser llarga, d’uns 6 mesos, i la criança també: d’entre 15 i 16 mesos en foudres de 4.000 litres de més de 50 anys i una gerra ceràmica de 3.000 litres. Mostra una indubtable punta alcohòlica (14,5 % vol.). Ofereix aromes de poma al forn (pròpies de vins de baix sulfurós) i de fruits vermells, i sabors que recorden la taronja sanguina i fins i tot les herbes seques aromàtiques. És intens i té rodonesa i una nota final lleugerament amarga. La integració de la fusta és molt bona (una simple pinzellada). El trobo un rosat molt gastronòmic. Aquets complex vi de la coneguda parella formada per Sara Pérez i René Barbier és un rosat de color salmó pàl·lid atípic, molt singular. Els seus autors afirmen que s’ha envellit seguint “la tendència dels grans rosats del món”. Afegeixen que és “un vi mediterrani, del sud, estructurat i amb capacitat de guarda”. Es pot comprar a través de les botigues virtuals Decántalo, Bodeboca, Vinissimus, Gourmet Hunters, Vila Viniteca o de l’eno-botiga Cal Feru de Sant Sadurní d’Anoia.
 
Sara Pérez i René Barbier diuen que són “els que vivim a Venus, els que participem de Martinet i de Mogador, de La Vinya del Vuit i de Gratallops Partida Bellvisos. Els que pensem la vinya en clau de sostenibilitat, els que imaginem els vins, els que ens apassionem amb cada verema, amb cada embotellada, amb cada ampolla de vi oberta…” Afegeixen que “entenem la vida des d’un prisma particular, i la vivim amb un compromís de tres eixos: tenir cura del nostre entorn, de la gent i de la justícia”.
 
REGINA 2018
Josep Grau Viticultors
DO Montsant
PVP: 17 € 
 
Aquest vi rosat molt pàl·lid és fruit d’una vinya amb la qual, gràcies a l’ombra dels arbres del bosc, aconsegueixen una bona maduració però amb poca quantitat de color a les pells. D’aquí ve el color rosat pàl·lid natural que presenta. El propietari d’aquest celler de Marçà, Josep Grau, afirma que “podríem dir que és una vinya nascuda per fer rosat”. Prové de set terrasses abancalades de la Partida Finca Les Comes, amb força pendent. S’hi practica l’agricultura ecològica, lliure d'herbicides i pesticides, i tots els treballs de camp es fan a mà. El Regina 2018 va fermentar en foudres de 2.000 litres, on també es va criar durant 8 mesos. La integració de la fusta, però, és molt bona (boníssima més aviat). Està elaborat amb garnatxa negra (90%) i garnatxa blanca. Presenta un bonic color de síndria pàl·lida. Destaca per la seva fruitositat i per notes florals com les de les roses. Mostra cert greix (amb textura que recorda els almívars), fruit de la circulació natural de les mares fines als foudres. És un rosat amb bona acidesa i clarament gastronòmic. Té certa tannicitat i és difícil d’identificar com a rosat tastat a cegues. Des del celler el defineixen com un vi rosat “amb ànima, seductor, amb fragància i generós”. Es pot adquirir a través de les botigues virtuals Enterwine, Decántalo, Vinoselección, Ideavinos o Vinissimus.
 
Josep Grau va començar l’any 2003 a Capçanes elaborant només 300 ampolles (amb una sola bóta i de segona mà). Avui exporta un 65% de les 120.000 ampolles que elabora, principalment al Japó, Suècia i Dinamarca. Actualment gestiona 36 hectàrees de vinya a diversos punts de la DO Montsant i amb tota la diversitat de sòls.
 

També us pot interessar

Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom.
Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom. | Marzena Dziuk
Jordi Bes
Molts han hagut de recórrer a ERTOS però fan mans i mànigues per seguir cuidant de la vinya i dels animals | La cooperativa l'Olivera manté el coronavirus allunyat del seu projecte social i acorda seguir elaborant el vi de Barcelona
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció per a un Sant Jordi #confinats
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Carme Gasull
La situació derivada pel Covid-19 està afectant durament el sector de l’hostaleria i la restauració. Què fan, com i des d’on algunes dones de la gastronomia per afrontar-la? Com veuen el futur?

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.