coronavirus

La solidaritat del vi contra el virus es continua propagant

Sumarroca, Freixenet, Guilera, Carol Vallès, Bernaví, Cellers Clúa, Raventós i Blanc, Sàbat o Cooperativa de Gandesa es sumen a la lluita contra el coronavirus

Torres posa les seves impressores 3D a fabricar material sanitari

| 08/04/2020 a les 12:05h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Actualitat, coronavirus
La Rosa i el Xavi, propietaris del cellers Clua, donaran un 10% dels seus ‘packs confinament’ a la campanya #JoActuo.
La Rosa i el Xavi, propietaris del cellers Clua, donaran un 10% dels seus ‘packs confinament’ a la campanya #JoActuo.
Primer va ser La Vinyeta (DO Empordà) i de seguida va venir Torre del Veguer (DO Penedès i Cerdanya), Martí Fabra (DO Empordà), Vallformosa (DO Cava i DO Penedès) i Caves Mestres (DO Cava i DO Penedès). Posteriorment va ser Celler Bernaví (DO Terra Alta) qui es va afegir a la campanya #joemcorono. Per la compra d’un lot de vins valorat en 60 euros, Bernaví dona 6 euros a la campanya. Cellers Carol Vallès (DO Cava) també s’ha adherit a la campanya #joemcorono. El celler ha creat un pack de sis caves amb un preu rebaixat, de 94,50 euros a 69. Per a cada caixa venuda, es destinaran 10 euros per a aquest moviment. El pack, que es pot adquirir a través de la seva botiga online, es fa arribar a domicili de manera gratuïta. Amb aquesta iniciativa, Cellers Carol Vallès vol aportar el seu granet de sorra i contribuir en aquesta campanya. “Ara més que mai, cal un gest de compromís i solidaritat”, diuen des d’aquest celler de Can Cartró.
 
Amb la iniciativa #joemcorono es recullen donatius per als projectes d'investigació que desenvolupa el doctor Oriol Mitjà sobre un tractament precoç i de prevenció del coronavirus, juntament amb altres científics i la Fundació Lluita contra la Sida, ubicada a la unitat VIH de l'Hospital Germans Trias i Pujol, de Badalona, que treballa estretament amb l'Institut d'Investigació de la Sida, IrsiCaixa. L'equip de metges i investigadors, liderats pels doctors Bonaventura Clotet i Oriol Mitjà, estan treballant en un assaig clínic pioner, el primer aprovat per l'Agència Espanyola del Medicament, amb l'objectiu de definir quins fàrmacs serviran per tractar de manera immediata als infectats i prevenir el contagi. Paral·lelament, a través d'un altre projecte, també estan investigant en una vacuna contra el virus. Des de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelona), la Fundació Lluita contra la Sida i l'Institut d'Investigació de la Sida IrsiCaixa estan treballant per lluitar contra el virus a curt i llarg termini.
 

Freixenet ha donat material de seguretat a hospitals i residències del Penedès


També Freixenet, finalment, ha decidit cuidar “els qui ens cuiden”. Amb la col·laboració dels seus equips, ha subministrat ulleres i vestits de protecció al personal sanitari de l'Hospital Comarcal de l’Alt Penedès, de Vilafranca del Penedès, i de la Residència Casa dels Avis de Sant Sadurní d'Anoia. Així mateix, Freixenet, coincidint amb el #DiaMundialdelaSalud, ha mostrat el seu orgull pel seu personal solidari, que ha donat els seus fons de Teaming a la causa contra el coronavirus. El Grup Freixenet ha igualat aquesta donació per a la Fundació Àngel Soler Daniel, que ajuda els centres sanitaris. 
 
La Cooperativa de Gandesa ha cedit producte per a desinfectar mans al CAP de Gandesa. I Raventós i Blanc, com molts altres cellers, han posat a disposició els seus tractors per a fumigar els carrers de les seves poblacions. El celler que dirigeix Pepe Raventós, a més, ha posat a disposició les seves instal·lacions de Sant Sadurní d’Anoia per a convertir-les en un hospital de campanya. Per la seva banda, l’empresa de plaques i morrions per a escumosos Lligats Metàl·lics Sàbat de Sant Sadurní d’Anoia ha lliurat a l’alcalde de Sant Esteve Sesrovires, Enric Carbonell, 40 màscares protectores realitzades amb tecnologia 3D.

Cellers Clua (DO Terra Alta) ha decidit donar un 10% dels seus ‘packs confinament’ a la campanya #JoActuo. La campanya, que treballa sota el lema #JoActuo, pretén donar resposta al moviment ciutadà que ha sorgit de manera espontània entre la població per fer front a l’expansió del coronavirus. La iniciativa vol englobar totes les mostres de solidaritat, col·laboració veïnal i iniciatives socials que s’han mostrat aquests darrers dies. D’aquesta manera, tots els ciutadans podran aportar el seu gra de sorra en aquesta lluita i expressar de la millor manera el suport als nostres professionals de la salut, que treballen sense descans per fer front a aquesta situació d’emergències en la qual ens trobem immersos.
 

Finca Molí Coloma, de Sumarroca. 

D’altra banda, la família Sumarroca, a través de la seva distribuïdora d’alimentació Selfoods, ha lliurat una tona de llegum a l’organització humanitària Càritas. La distribució d’aquests 1.800 pots es farà a través de la seu de Càritas a Vilanova i la Geltrú i proveirà a unes 1000 famílies de la zona del Penedès-Garraf que quinzenalment reben en els seus domicilis un paquet amb d’aliments de primera necessitat. Cooperar i buscar solucions plegats és la via de sortida a aquesta situació terrible que ha copsat les nostres vides. Des del celler que regenta la família Sumarroca es manifesta que seguiran buscant “maneres de poder avançar conjuntament per així poder tornar a gaudir de la nostra salut i del nostre entorn”
 
També hi ha empresaris del sector, com la família propietària del grup Roqueta Origen, amb cellers a les DO Pla de Bages, Terra Alta i Penedès, que han preferit no fer públiques les seves donacions destinades a la lluita contra la pandèmia.
 
Singular iniciativa a Sant Sadurní d’Anoia
 
Així com el poble de Sant Sadurní d’Anoia va vèncer la plaga de la fil·loxera fa 120 anys després de veure com es devastaven les vinyes, l'Associació Festa de la Fil·loxera de Sant Sadurní d’Anoia i Ràdio Sant Sadurní han cregut que “ara també toca sumar forces contra el Covid-19”. Van convidar a tothom a sumar-se el dissabte 28 de març al vespre a participar d'una iniciativa ciutadania per enviar, col·lectivament, “un missatge carregat de positivisme i cohesió contra el virus”.
 

Festa de la Fil·loxera de Sant Sadurní d'Anoia


Ho van batejar com a 'Crida pel triomf final'. A partir de les 20.20 hores, es va demanar als veïns i veïnes que connectessin els seus equips de so o de ràdio amb la ràdio municipal i, des del balcó o la terrassa de casa, seguir el ritme de timbals de l'emissió fent servir qualsevol instrument o estri de cuina. Al voltant de les 20.30 hores va ser el moment en què va sonar el Triomf Final, la conegudíssima peça musical amb què cada 8 de setembre se celebra la victòria contra la plaga, per tal de “fer sentir la força de tot el poble i vèncer tots junts aquest pandèmia”. Els promotors de la iniciativa han dit que “vàrem guanyar llavors, i ho tornarem a fer ara".
 
Entre les moltes iniciatives que han sorgit també hi ha la de Cava Guilera de Lavern (Subirats), on són molt conscients de tota la problemàtica associada a la crisi sanitària del Covid-19. Han decidit aportar també el seu petit granet de sorra. La seva idea és contribuir a facilitar el confinament de les famílies. “Com que els adults ja poden gaudir dels nostres caves, hem pensat en els més petits de la casa!. Com entretenir-los [i alhora] fomentar la seva creativitat? Després de donar-hi unes quantes voltes, ens hem inspirat. I per això hem organitzat el concurs: ‘Dissenya una etiqueta per al nostre cava!’" Cap de les etiquetes presentades s'utilitzarà comercialment per als seus productes. Només és un concurs “per facilitar el confinament i distreure els artistes més joves de la família”. Al seu perfil d’Instagram (@cavaguilera) en donen els detalls. El 30 d'abril serà l'últim dia per publicar i etiquetar les obres. Un jurat d’artistes, encara per determinar, decidirà qui és el guanyador. El premi serà un pack de tres ampolles de Cava Guilera Reserva, etiquetat amb l’obra guanyadora, i un cap de setmana a la seva casa rural entre vinyes per a quatre persones.
 
Anglès del vi gratuït, durant el confinament
 
Per la seva banda, el professor d’anglès Andrew Ashurst s’ha decidit a fer més amè el confinament posant en marxa aquesta setmana les ‘Wine lessons at home’, a través de les quals es pot practicar gratuïtament l'anglès relacionat amb el món del vi. S’ofereixen exercicis entretinguts i didàctics per a ‘wine lovers’ sobre vi en anglès, per practicar el vocabulari vitivinícola “de forma segura des de casa”. D’aquesta manera, Wine Aspects s’ha volgut solidaritzar amb els seus seguidors confinats per la crisi sanitària. Publiquen els exercicis dues vegades per setmana a la seva web, i pengen els resultats a les seves xarxes socials. Cada dilluns i dijous es publica una nova ‘lesson’, i la solució de l’anterior comentada en vídeo. 
 

Anglès gratuït per part d'English Wine Aspects


A Wine Aspects porten deu anys en actiu, sumen més de 2.000 alumnes formats i més de 190 cursos impartits. Andrew Ashurst afirma que “amb aquests materials de qualitat pretenem que pugueu seguir aprenent i gaudint de el vi de forma segura des dels vostres llars, i esperem que aquesta difícil situació passi aviat per poder tornar-nos a veure a The Tasting Room”, el seu nou centre docent de Vilafranca del Penedès.
 
DO Montsant i descomptes per al personal sanitari al Penedès
 
La DO Montsant està sent part activa, a través de la comissió d’agroalimentació, a les reunions que la Cambra de Comerç de Reus està organitzant periòdicament aquestes setmanes amb l’objectiu d’identificar les necessitats presents i futures del sector per intentar pal·liar els efectes de l’endemà de la Covid-19. Entre les mesures que hi ha sobre la taula hi ha “l’esforç que s’ha de fer des de tots els sectors implicats per incidir en el consum de productes de proximitat, especialment pel que fa al canal HORECA, amb un pes molt important a la zona”. També a nivell comarcal s’estan posant tots els esforços per combatre la situació. Així, els sectors socioeconòmics del Priorat es reuneixen també aquests dies per estudiar la implementació d’eines que es puguin posar en marxa a la comarca de cara al futur més pròxim, i que serveixen “per salvaguardar els principals eixos econòmics del territori, com són el sector del vi i l’enoturisme en el seu sentit més ampli”.
 
Arran de la situació que s'està vivint a tot el país i en la línia d’iniciatives similars, un grup d’empresaris de la Ruta del Vi del Penedès estan liderant una proposta que va dirigida a tot el personal sanitari que està afrontant aquesta situació des de primera línia. Un total de 8 allotjaments rurals, 11 cellers i 6 empreses de serveis turístics ofereixen descomptes per al personal sanitari que reservi una estada o una experiència turística al Penedès. D'ençà que acabi l'estat d'alarma fins a 30 de novembre d’aquest any, hi haurà estades i experiències turístiques a preus especials. Els interessats hauran de contactar directament amb l’establiment que els hi oferirà les diferents opcions que entren en aquesta promoció.

Aquesta iniciativa, que té el suport del Consorci de Promoció Turística del Penedès, que ajudarà en la promoció d’aquesta acció, té per objectiu “fer un gest solidari cap al col·lectiu sanitari i tirar endavant mecanismes que ajudin a remuntar la difícil situació en la qual es troba el sector turístic actualment”. Els cellers que hi participen són Albet i Noya, ArtCava, Bodega Cuscó Berga, Bodegues Ca n'Estella, Can Marlès, Cava Conde de Valicourt, Caves Olivé Batllori, Celler Eudald Massana Noya, Cellers de Can Suriol, Freixenet i Penedès +500. La informació de la campanya la podeu trobar aquí

També us pot interessar

Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom.
Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom. | Marzena Dziuk
Jordi Bes
Molts han hagut de recórrer a ERTOS però fan mans i mànigues per seguir cuidant de la vinya i dels animals | La cooperativa l'Olivera manté el coronavirus allunyat del seu projecte social i acorda seguir elaborant el vi de Barcelona
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció per a un Sant Jordi #confinats
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Carme Gasull
La situació derivada pel Covid-19 està afectant durament el sector de l’hostaleria i la restauració. Què fan, com i des d’on algunes dones de la gastronomia per afrontar-la? Com veuen el futur?

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Fill de Sant Climent Sescebes i nascut en terrenys de pissarra i sorra neix un dels vins negres més interessants de l'Alt Empordà.
Imatge il·lustrativa
El celler ofereix la possibilitat que tothom que hagi passat l’aniversari en confinament pugui gaudir com a convidat d’una de les seves experiències | L'oferta serà vàlida durant tot aquest any 2020 | Llopart amplia les propostes enoturístiques posant l’accent en les visites a l’aire lliure
Imatge il·lustrativa
Laura Conde
Repassem les tendències d'una cuina, la vegetariana, que probablement visqui el seu millor moment.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Entrevista amb Joan Josep Raventós, portaveu de Vi i Cava de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)