Les DO catalanes es mobilitzen per lluitar contra els efectes del virus

Les denominacions d’origen vitivinícoles catalanes adopten diverses mesures per minimitzar els greus efectes de la pandèmia sanitària

S’aixequen veus proposant campanyes de promoció més potents de les previstes un cop superat l’estat d’alarma

S’insisteix en la importància que té el consum de productes de proximitat

El coronavirus ‘propaga’ els primers ERTO al sector del Cava

| 28/03/2020 a les 18:11h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Denominacions d'Origen, coronavirus
Vinyes de la DO Empordà
Vinyes de la DO Empordà
Les denominacions d’origen vitivinícoles catalanes s’estan mobilitzant per minimitzar els greus efectes de la pandèmia sanitària. En els darrers dies s’estan multiplicant les iniciatives que es prenen des de la majoria dels consells reguladors.

La DO Tarragona ha reclamat la unitat del sector per superar la crisi. A la DO Empordà s'ha posat en marxa una campanya per reactivar les vendes, i des de les xarxes socials la DO Penedès està donant difusió a diverses iniciatives dels seus cellers. La DO Penedès afirma que “donem veu als nostres cellers, que tot i els moments durs que estem vivint, no volen que l'esforç anterior quedi en no res. Ara més que mai, producte de proximitat!”.

També la DO Terra Alta s'ha mobilitzat per ajudar els seus viticultors i cellers, i la DO Costers de Segre reclama que l'aturada de l'activitat dels seus cellers sigui considerada de força major. Des del Institut Català de la Vinya i el Vi de la Generalitat, el seu director general, Salvador Puig, ha anunciat -només en declaracions a TV3- una campanya per donar suport al sector del vi català un cop superat el confinament. Fons del Departament d’Agricultura de la Generalitat consultades, però, desconeixen a hores d’ara tenir informació sobre aquesta campanya promocional. La DO Tarragona, però, ha reclamat públicament que aquesta campanya sigui “més potent” del que s’ha previst. Des de la DO Cava s’han enviat, a través de les xarxes socials, “energies positives a casa vostra i ànims a tota la vostra família”, tot demanant: “cuidem-nos els uns als altres!”.

DOQ Priorat
 
El president del Consell Regulador de la DOQ Priorat, Salustià Álvarez, ha anunciat que des de fa dues setmanes que treballa un 50% de la plantilla del Consell. Fan teletreball i es van tornant. La mesura més important que han adoptat, però, és no girar cap més factura als cellers de la DOQ durant els propers “4 o 5 mesos”. Salustià Álvarez afirma que “no podem ser esquius als problemes dels cellers”. Amb aquesta decisió, el Consell Regulador “vol donar suport als cellers i viticultors que, a causa del confinament del Covid-19, estan patint les conseqüències de l’aturada de les vendes del sector vitivinícola”.
 

Llicorella típica del Priorat. 


Tot i aquesta mesura, el Consell Regulador continuarà prestant els mateixos serveis als seus associats, com ara l’assessorament, el suport, la traçabilitat, els tastos de qualificació i els controls a la vinya i als cellers. El president del Consell Regulador ha manifestat que “la nostra voluntat és continuar treballant i oferint tot el suport als cellers i viticultors, amb els quals hem col·laborat sempre per garantir la qualitat dels nostres vins, fruit d’una producció sostenible, i també la identitat dels nostres vins, producte d’una marca, la DOQ Priorat, que aplega 540 viticultors i 112 cellers”. El president afegeix que es tracta de preservar la garantia de l’origen dels nostres vins, que “s’han consolidat durant els darrers anys i han rebut un fort impuls amb la nova classificació, ‘Els noms de la terra’, acompanyat d’una marca, com és la de viticultor-elaborador”.

DO Costers del Segre
 
El Consell Regulador de la DO Costers del Segre veu “amb molta preocupació l’actual i futura situació econòmica dels cellers i viticultors de les terres de Lleida”, motivada per la crisi general provocada per la pandèmia de la Covid-19. A partir de la declaració de l’estat d’alarma, les vendes de vins de Costers del Segre han caigut “exponencialment” atès que la majoria dels 38 cellers que pertanyen a la Denominació tenen l’hostaleria i la restauració com el principal canal de distribució dels seus vins. Cal afegir a aquesta problemàtica -es diu des de la DO Costers del Segre- que les visites i les vendes a peu de celler s’han cancel·lat totalment. El fet que els restaurants, bars, hotels i botigues de vins s’hagin vist obligats a cessar en la seva activitat fa que tota la cadena de distribució s’aturi i que totes les baules del sector sol·licitin l’ajornament dels pagaments, amb l’agreujant d’unes vendes inexistents en l’actualitat.
 

Vinyes de la DO Costers del Segre


En definitiva, és una realitat que “tindrà com a conseqüència que en pocs dies molts cellers s’enfrontin a greus tensions de liquiditat que poden fer perillar la seva continuïtat”. Així mateix, “cal sumar a aquest incert panorama la inseguretat que tots tenim quant a la durada d’aquesta greu situació”. Per totes aquests raons, la DO Costers del Segre insta els governs que considerin els cellers i l’aturada de la seva activitat per força major per tal de poder-se acollir als mateixos ajuts que el sector de l’hostaleria, tenint en compte que patiran les mateixes conseqüències.

Malgrat tot, “els cellers i viticultors de Costers del Segre, com a membres de la xarxa agroalimentària del país, continuem treballant les terres i vinyes alhora que cerquem noves fórmules per fer arribar els nostres productes al consumidor activant la venda en línia i fent-ne difusió per mitjans alternatius”. La DO Costers del Segre, doncs, fa una crida a la Generalitat, a la Diputació de Lleida, als consells comarcals, als ajuntaments i, especialment anima al consumidor lleidatà, per tal que s’aposti pel producte local i de proximitat. S’afegeix que “cal posar en valor el producte del nostre territori per ajudar així les nostres famílies i el nostre paisatge". En tot cas, i més ara, “el consum de vi a casa de ben segur ens dona petites raons de relaxament, gaudiment i alegria”. Des de la denominació d’origen lleidatana –“com a entitat compromesa en la millora d’un sector estratègic i com a marca de qualitat del país”- expressen el seu reconeixement i suport a totes les persones i col·lectius que estan a primera fila per redreçar la situació actual, i mostren la seva solidaritat amb els familiars de les víctimes i amb totes les persones que d’una manera o una altra es veuen més afectades.       

DO Terra Alta

Els responsables de la Denominació d’Origen Terra Alta han començat una ronda de reunions amb responsables polítics del territori per tal de buscar solucions que serveixin de salconduit per als viticultors i els cellers de la comarca. En sengles reunions amb el Delegat del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, i la presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta, Neus Sanromà, els responsables de la DO els hi han fet arribar la seva preocupació per les repercussions que està tenint al sector la situació actual derivada de la crisi del coronavirus. Des de la DO Terra Alta es demanen mesures que ajudin als viticultors i cellers a pal·liar aquesta situació. Entre aquestes mesures, es demana que les empreses que ho necessitin es puguin acollir a un ERTO de força major, així com l’ajornament de quotes de préstecs i hipoteques per al sector agrari. D’igual manera, la DO Terra Alta s’ha posat a disposició de les administracions per a qualsevol col·laboració que fos necessària. La preocupació és “alta” al sector vinícola de la comarca, ja que els principals canals de distribució han deixat de funcionar i la falta de dades reals sobre la durada de la crisi podrien abocar als cellers a una crisi de dimensions incalculables si no es prenen ja les mesures per evitar-ho.
 

La varietat garnatxa és la més emblemàtica de la Terra Alta. 


Tanmateix, des de la DO Terra Alta es vol enviar un missatge de tranquil·litat als viticultors i cellers associats. El Consell Regulador està estudiant la possibilitat d’ajornar tots els pagaments “que sigui possible” per alleujar la càrrega dels socis i sòcies mentre segueixen en peu les mesures derivades de la declaració de l’estat d’alarma. D’igual manera, des de la DO Terra Alta es vol insistir en la importància que té, en aquests moments més que mai, el consum de productes de proximitat. Només amb la col·laboració de tothom es podrà salvaguardar l’activitat agrària, el nostre paisatge i l’economia de moltes famílies del territori de la Terra Alta i de les Terres de l’Ebre per extensió.

DO Empordà
 
Per la seva banda, el Consell Regulador de la DO Empordà i els cellers empordanesos han posat en marxa la campanya #EmpordaDesdeCasa que proposa consumir vins de la denominació des de casa “per mirar de reactivar les vendes que pràcticament s’han aturat”. El Consell Regulador i els cellers empordanesos han fet una crida perquè els seus usuaris de Facebook, Twitter i Instagram consumeixin vins empordanesos des de casa i ho comparteixin a les seves xarxes socials amb l’etiqueta #EmpordaDesdeCasa.
 

Vinyes de la DO Empordà
 

Diversos enòlegs, sommeliers i restauradors participen aquests dies a la campanya publicant vídeos on en primer lloc animen a la població a quedar-se a casa, i després proposen un brindis amb un vi DO Empordà per agrair la feina dels col·lectius que lluiten contra el coronavirus o per donar suport a sectors, com el de la restauració, que també travessen moments molt difícils.

DO Tarragona
 
El Consell Regulador de la DO Tarragona ha fet una enquesta als principals cellers elaboradors de les quatre comarques elaboradores (Alt Camp, Tarragonès, Baix Camp i Ribera d’Ebre) i certifica “la paràlisi quasi total en les vendes a partir de la declaració de l’estat d’alarma pel govern estatal”. Amb l’aturada de l’activitat enoturística, el tancament de bars i restaurants i l’aturada de les distribuïdores, els cellers de la DO Tarragona han vist una reducció que se situa en un 95% de les vendes. Només algunes iniciatives promocionals a través de les pàgines web de cada celler, de les xarxes socials o la venda directa a través a través d’alguns portals ha aconseguit una petita quantitat de comandes, tot i que insignificants en el conjunt dels cellers de la DO. Aquesta situació, si continua en el temps, provocarà unes pèrdues molt importantíssimes. Per aquest motiu, des del Consell Regulador es demana que tots els productors que ho necessitin puguin acollir-se a un expedient regulador temporal d’ocupació (ERTO) i al mateix temps, que el sector agrari pugui obtenir una moratòria en les quotes dels préstecs i les hipoteques per les inversions realitzades al celler o a la vinya.
 

Vicenç Ferré, president de la DO Tarragona


Tot i les dificultats, els cellers de la DO Tarragona treballen de moment a la vinya, amb les mesures de seguretat i higiene que marca la llei, “perquè estem en un moment important en el seu cicle, i també a l’interior dels cellers, on es poden realitzar algunes tasques que habitualment no es podien fer per la feina del dia a dia”. En tot cas, des de la DO Tarragona es recalca que la feina que caldrà fer serà a partir del moment que es recuperi la normalitat, tot i que aquesta situació pugui tardar alguns mesos. Amb tot, “la preocupació de cellers i viticultors és molt gran per la incertesa de la situació generada i per les repercussions posteriors abans no torni a la normalitat”.

Des de la DO Tarragona es valora molt positivament que el consumidor, almenys pel que es pot veure per les xarxes socials i a través dels mitjans de comunicació, valori molt el producte de proximitat en moments de crisi com l’actual. Aquesta és una estratègia que s’haurà de treballar de forma particular però també estratègicament com a sector del vi català en el seu conjunt. Per aquest motiu, des de la DO Tarragona es reclamarà un esforç a les administracions, ajuntaments, Diputació i Generalitat, per recolzar el producte local sense més excuses ni dilacions. Ara més que mai, la DO Tarragona considera que farà més falta que mai una gran campanya de país per recolzar el sector del vi català a nivell intern. La DO Tarragona valora molt positivament el suport que algunes institucions ofereixen a les activitats de les denominacions d’origen i dels cellers, però es considera que cal anar més enllà. La DO participa activament al costat de l’Incavi en la definició d’una campanya de promoció i posicionament del vi català al nostre país, però es considera que “la situació actual precisarà una campanya molt més potent que la prevista inicialment”.

A Catalunya, es recorda des de la DO Tarragona, poc més d’una tercera part del vi que es consumeix és català, “i per tant el camp per córrer és enorme”. S’apunta també que “ara ens trobem en un moment que sembla que el client valora el producte de proximitat i els seus productors i això cal aprofitar-ho”, s’assenyala des del Consell Regulador de la DO Tarragona, que reclama aquest impuls decidit “amb un sector estratègic al nostre país i especialment al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre”.

S’afegeix que “la col·laboració de tots els sectors implicats, cellers, viticultors, institucions i consumidors permetrà donar continuïtat al sector vitivinícola del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre en particular i de Catalunya en el seu conjunt, mantenir vives moltes petites poblacions i al mateix temps tenir cura del nostre paisatge, que al mateix temps és font de riquesa pel turisme, tan important al nostre territori”.

Tot i la paràlisi del sector, des de la DO Tarragona es continua treballant per preparar les principals activitats dels propers mesos un cop la situació recuperi una certa normalitat. Així, s’està buscant una data alternativa a la Galeria del Macabeu que estava prevista pel 20 d’abril, i que es va haver de suspendre per l’estat d’alarma. S’està a l’espera de que s’aixequi l’estat de l’alarma i de les mesures posteriors que es decretin per part de les autoritats. Possiblement aquesta Galeria del Macabeu que s’ha de celebrar al Tinglado del Port de Tarragona tindrà lloc a inicis de la tardor. També la Fira del Vi de la DO Tarragona prevista per mitjans de juny es mantindrà si és possible en aquesta data, o s’haurà de traslladar després de l’estiu.

També us pot interessar

Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom.
Marta Rovira, del celler prioratí Mas d'en Gil, ensenya la llicorella al món a través de l'aplicació zoom. | Marzena Dziuk
Jordi Bes
Molts han hagut de recórrer a ERTOS però fan mans i mànigues per seguir cuidant de la vinya i dels animals | La cooperativa l'Olivera manté el coronavirus allunyat del seu projecte social i acorda seguir elaborant el vi de Barcelona
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Selecció per a un Sant Jordi #confinats
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Ada Parellada del restaurant Semproniana
Carme Gasull
La situació derivada pel Covid-19 està afectant durament el sector de l’hostaleria i la restauració. Què fan, com i des d’on algunes dones de la gastronomia per afrontar-la? Com veuen el futur?

COMENTARIS

VINS AMB PERSONALITAT
Manuel Duran Samaranch, 30/03/2020 a les 13:54
+0
-0
Mentre no es deixin de fer vins afrancesats las DO catalanes no tindran éxit
#joemtreclacorona
Anònim, 31/03/2020 a les 16:57
+0
-0
Ostres Sr. ex-Freixenet, ni en plena pandèmia afluixa.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Fill de Sant Climent Sescebes i nascut en terrenys de pissarra i sorra neix un dels vins negres més interessants de l'Alt Empordà.
Vinyes a la finca d'Abadal, de la DO Pla de Bages
Vinyes a la finca d'Abadal, de la DO Pla de Bages | Abadal
Jordi Bes
Catalunya és dels indrets del món on les temperatures pugen més ràpidament i a la DO Pla de Bages els pitjors pronòstics vaticinen fins a 6 graus d'increment el 2100 | Els experts avisen que els efectes de la transformació climàtica van molt més enllà de si es podrà seguir elaborant vi i urgeixen a adaptar-s'hi
Imatge il·lustrativa
Estands separats i concerts només amb cadira i amb aforament limitat | Carles Benavent amb el seu trio seran un dels caps de cartell
Imatge il·lustrativa
Des del mes de juliol i durant un any, Vilarnau oferirà visites gratuïtes als professionals sanitaris i a les Forces i Cossos de Seguretat