coronavirus

Continua la (vi)ralitat

DO Cava, DO Empordà, Sumarroca, Enoturisme Alella, Juvé & Camps, Avgvstvs, Alta Alella o Espelt s’afegeixen a l’onada solidària i d’enginyoses propostes pel confinament

El vi més ‘viral’: el coronavirus desperta enginyoses iniciatives en el món del vi català

| 25/03/2020 a les 18:25h
Especial: lectura obligatòria
Arxivat a: Actualitat, coronavirus
Imatge il·lustrativa
Les mostres de solidaritat i les enginyoses iniciatives arran la pandèmia no paren d’estendre’s per tota la geografia vitivinícola catalana. El vi més solidari sembla que té una corba ‘viral’ ben ascendent.

El Consell Regulador de la DO Empordà i els cellers empordanesos han posat en marxa la campanya #EmpordaDesdeCasa que proposa consumir vins de la denominació des de casa “per mirar de reactivar les vendes que pràcticament s’han aturat”. Des del passat cap de setmana, el Consell Regulador i els cellers empordanesos han fet una crida perquè els seus usuaris de Facebook, Twitter i Instagram consumeixin vins empordanesos des de casa i ho comparteixin a les seves xarxes socials amb l’etiqueta #EmpordaDesdeCasa. Diversos enòlegs, sommeliers i restauradors participen aquests dies a la campanya publicant vídeos on en primer lloc animem a la població a quedar-se a casa i després proposen un brindis amb un vi DO Empordà per agrair la feina dels col·lectius que lluiten contra el coronavirus o per donar suport a sectors, com el de la restauració, que també travessen moments molt difícils.

Dins de la mateixa campanya, el Consell Regulador i els cellers empordanesos organitzaran aquest cap de setmana un tast online de vins empordanesos a través del perfil d’instagram de la denominació de l’Empordà. Al tast hi participaran cellerers de l’Empordà i diversos convidats que dissabte vinent al migdia proposaran una activitat lúdica durant aquests dies de confinament. Segons les primeres estimacions dels cellers empordanesos, la venda de vins DO Empordà han registrat un descens d’entre el 90 i el 100% des de l’aplicació de les mesures de confinament a causa de la crisi del coronavirus. Els cellerers estan ‘molt preocupats’ per la situació però alhora actius per afrontar una realitat adversa.

Sumarroca aposta per fer “un pas més enllà” i emprendre una iniciativa en el marc del projecte ‘Sumarroca amb cor’ on, per cada ampolla que s’adquireixi, 1 euro anirà destinat al programa ‘A tu lado’ de la ONG Save the Children

En les darreres dues setmanes, els principals canals de venda de vi de l’Empordà, com el de la restauració, la venda directa o l'exportació, han quedat pràcticament tancats o aturats. Ara mateix, els usuaris només poden adquirir vins en alguns supermercats i comerços de barri o a les botigues online dels cellers que estan operatives. També es mantenen obertes, de moment, les agrobotigues de les cooperatives d’Empordàlia, Garriguella i Espolla que, a banda de vi, també estan oferint a les seves poblacions altres productes alimentaris de primera necessitat com llegums, arròs o pasta. En el cas de l’agrobotiga de Pau, Empordàlia és l’únic establiment que subministra pa al municipi.
 
A causa de la situació, els cellers empordanesos han començat a aplicar expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) sobretot entre el personal dedicat a l’enoturisme. Els cellers, en canvi, mantenen les feines agrícoles a les vinyes aplicant les mesures de protecció entre el seu personal. 
 
‘Sumarroca amb cor’ 
 
Davant l’estat d’emergència i la situació de confinament de la població, Bodegues Sumarroca vol fer arribar vi, cava i aliments de primera necessitat a domicili a través de la seva web online. A més, el celler de Subirats aposta per fer “un pas més enllà”, i emprendre una iniciativa en el marc del projecte ‘Sumarroca amb cor’ on, per cada ampolla que s’adquireixi, 1 euro anirà destinat al programa ‘A tu lado’ de la ONG Save the Children. Aquest, s’ha creat específicament per atendre als infants més vulnerables en aquests moments d’unes 6.500 famílies i donar-los accés a una alimentació bàsica, a una atenció psicològica i la possibilitat de seguir amb una educació.



Durant aquests dies, s’afirma des de Sumarroca, “és important ser conscients que hi ha famílies, no oblidar les monoparentals, que els seus ingressos no els permeten sortir de la situació de pobresa”. La ONG Save the Children està preparant abonaments per aliments bàsics, serveis de recolzament psicològic i d’acompanyament a pares i mares amb pautes de criança i educació positiva. També prepara programes d’intervenció educativa a través d’un teixit escolar a distància i posa a disposició eines tecnològiques, com ara connexió a internet o distribució de tablets. Així mateix, des de Sumarroca es creu que “durant aquests dies de confinament no podem perdre de vista el vi” i, per aquest motiu, van recomanant llibres de temàtica vitivinícola a les xarxes socials.

Com es recordarà, els cellers La Vinyeta de Mollet de Perelada (DO Empordà) i Torre del Veguer de Sant Pere de Ribes (DO Penedès i La Cerdanya) van ser els primers a promoure iniciatives solidàries. Tots dos cellers s’han adherit a la campanya #joemcorono. Es recullen donatius per als projectes d'investigació que desenvolupa el doctor Oriol Mitjà sobre un tractament precoç i de prevenció del coronavirus, juntament amb altres científics i la Fundació Lluita contra la Sida, ubicada a la unitat VIH de l'Hospital Germans Trias i Pujol, de Badalona, que treballa estretament amb l'Institut d'Investigació de la Sida, IrsiCaixa. La Vinyeta destina el 10% de les vendes dels seus productes que fan a través de la seva pàgina web a la campanya #joemcorono, i Torre del Veguer ha elevat fins al 33% aquesta col·laboració.

Enoturisme Alella ha posat en marxa el concurs #LaFinestraDeLaPansaBlanca 

Pretenen que “ens ensenyeu com viviu o quins records teniu a casa de la #TerraPansaBlanca”. Per això, demanen fotos i/o vídeos del vi #DOAlella que teniu a casa, dels productes de les botigues de la #RutaViDOAlella que consumiu, dels menús que encarregueu als restaurants de la #CostaBcnMaresme, el que veieu des de les vostres finestres si sou del #TerritoriDOAlella o qualsevol cosa sempre que formi part de la #TerraPansaBlanca. Cal acompanyar la captura amb el hashtag #LaFinestraDeLaPansaBlanca i etiquetar-los a les fotos, vídeos o stories. Els premis són la visita i tast de vins a un celler de la Terra de la Pansa Blanca (per a dues persones) i un enotast per tastar la Terra de la Pansa Blanca (per a dues persones). La data límit per participar és a les 9 del matí del 6 d'abril.

Espelt Viticultors de l’Empordà afirma que “aquests dies pensem molt en els avis i àvies”, i que “cuinar els seus plats és un gustós homenatge”

Així mateix, des del Consell Comarcal del Maresme s’ha posat a disposició un mapa on es localitzen els pagesos i elaboradors de la Xarxa Productes de la Terra, que estan treballant aquests dies de confinament. S’afirma que “ara més que mai, consum de proximitat!”. Porten les comandes a domicili. La responsable de comunicació i sommelier del celler Alta Alella Valérie Veilleux, diu que la iniciativa va néixer “d’una publicació que vam fer a Instagram presentant el vi XTREM. La botiga on-line va dir que ho podia portar a casa i el Consell Comarcal del Maresme va veure el post i els hi va semblar una bona idea per posar en evidència les sinèrgies del territori”.
 

Des de la DO Cava s’han enviat, a través de les xarxes socials, “energies positives a casa vostra i ànims a tota la vostra família”, tot demanant: “cuidem-nos els uns als altres!”. Així mateix, han proposat gaudir del documental premiat pel Most Festival de Vilafranca del Penedès ‘40 hectàrees, la terra i el pagès’. Des de Recaredo (Corpinnat) han proposat el documental ‘Anatomia dels Sentits: El Penedès Artesà’, un film que connecta vi, terra i persones a partir de la veu de 10 professionals del món de l'artesania. A Jean Leon (DO Penedès) han decidit oferir una recopilació de sèries, música i literatura sobre vi  “perquè aquests dies es facin menys llargs”.

Des dels cellers Avgvstvs Forvm del Vendrell (DO Penedès) proposen cuinar en família. Volen “cuinar amb vosaltres”, i per això, comparteixen a Instagram receptes senzilles per fer a casa “en la millor companyia”. També posen a disposició el nou Club Avgvstvs Forvm, on es poden trobar tots els seus productes, que porten fins a les portes de les cases dels compradors.
 

Des de Juvé & Camps també ofereixen receptes de cuina a casa de la mà de grans xefs, com ara Nandu Jubany o Dani García. Per a cada proposta culinària proposen un dels seus productes. Així mateix, Espelt Viticultors de l’Empordà afirma que “aquests dies pensem molt en els avis i àvies”, i que “cuinar els seus plats és un gustós homenatge”. Per a totes elles han obert un concurs de maridatge, i hi posen el vi. Per la seva part, el sommelier canadenc François Chartier està oferint receptes senzilles i reconfortants, amb ingredients fàcils de trobar, vinculant-hi a les molècules aromàtiques dels vins.
 

Pa amb vi i sucre. Foto: Carles Andreu


Des del celler Carles Andreu (DO Cava i DO Conca de Barberà) diuen que el pa amb vi i sucre és “el millor berenar per a les tardes de confinament”. I des de l’Instagram de Mas Vicenç (DO Tarragona) també proposen #maridatgesdeconfinament.

El celler penedesenc Xitxarel·lo de Can Virgili diu ara que “tant de #confinament ens fa estar #COMUNLLUM”. Per aquest motiu han decidit sortejar un estoig de vi-làmpada amb Ciclus. Els de Xitxarel·lo de Can Virgili també s’han apuntat a donar consells: “Foteu el que us doni la santa gana però no sortiu de casa i si ho feu, que sigui per carregar #vi, que la cosa va per llarg i mamats tot passa més de pressa. Cuideu-vos!”.  A més, als qui comprin la seva ratafia a la seva botiga online se’ls obsequia amb un dosificador per convertir l’ampolla en “la millor sabonera de l’univers” tot afirmant: “Neteja o mort”.

Des de Torelló (Corpinnat i DO Penedès), Herència Altés (DO Terra Alta), Vins El Cep (DO Cava i DO Penedès), LaFou (DO Terra Alta) o Celler Frisach (DO Terra Alta) ofereixen a les xarxes socials imatges de la brotada de les seves vinyes i de la seva fauna.

Els responsables de la DO Terra Alta han anunciat avui que han començat una ronda de reunions amb responsables polítics del territori per tal de buscar solucions que serveixin de salconduit per als viticultors i els cellers de la comarca.

Des de Torelló afirmen que “en quests dies de recolliment podem observar més la natura”, i que “aquesta ens envia un missatge de tranquil·litat”. I des de Parés Baltà han ofert imatges de la primera nevada de l’any, a la finca el Subal (a més de 700 metres damunt el nivell del mar, prop de Pontons):
 
Des de Vins de Pedra (DO Conca de Barberà) han decidit revisar l'àlbum de la verema “recordant moments molt intensos i desitjant que arribin nous aires”. Des d’Abadal (DO Pla de Bages) diuen que “aquests dies toca cuidar-nos. Feu cas de les recomanacions i intenteu gaudir de totes aquelles petites coses que no podeu fer en el vostre dia a dia”. Animen els seus seguidors, com d’altres cellers i denominacions d’origen, a compartir amb ells, a stories d'IG, “el vostre moment degustant un dels nostres vins”, utilitzant #abadalacasa i @vinsabadal. I a Castell d’Encús (DO Costers del Segre) han estrenat aquests dies la seva nova pàgina web. Des de Coca i Fitó (DO Montsant) recorden que “aquests dies de quarantena no oblideu passar bones estones amb una bona ampolla de vi”. També des de Josep Grau Viticultors (DO Montsant) es donen consells: “Tot i el #confinament, els caps de setmana són més relaxats. Aprofitem-los per parlar amb els familiars, amics i veïns. Ja sigui perquè els tenim a casa o a distància. Gaudim-los!”. El celler de Porrera Marco Abella (DOQ Priorat) afirma que “ara, més que mai, necessitem una copa de vi per desestressar-nos”. I des de la Catedral del Vi Adernats de Nulles (DO Tarragona i DO Cava) s’apunta que “amb calma i la màxima precaució, seguim treballant perquè no us falti res essencial”. Així mateix, a Albet i Noya (DO Penedès) han preparat lots “per millorar el vostre confinament”.
 
Salconduits per als viticultors i els cellers de la Terra Alta 
 
Els responsables de la DO Terra Alta han anunciat avui que han començat una ronda de reunions amb responsables polítics del territori per tal de buscar solucions que serveixin de salconduit per als viticultors i els cellers de la comarca. En sengles reunions amb el Delegat del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, i la presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta, Neus Sanromà, els responsables de la DO els hi han fet arribar la seva preocupació per les repercussions que està tenint al sector la situació actual derivada de la crisi del coronavirus. Des de la DO Terra Alta es demanen mesures que ajudin als viticultors i cellers a pal·liar aquesta situació. Entre aquestes mesures, es demana que les empreses que ho necessitin es puguin acollir a un ERTO de força major, així com l’ajornament de quotes de préstecs i hipoteques per al sector agrari. D’igual manera, la DO Terra Alta s’ha posat a disposició de les administracions per a qualsevol col·laboració que fos necessària.

“La preocupació és alta al sector vinícola de la comarca, ja que els principals canals de distribució han deixat de funcionar i la falta de dades reals sobre la durada de la crisi podrien abocar als cellers a una crisi de dimensions incalculables si no es prenen ja les mesures per evitar-ho”, s’afirma des de la DO.
Tanmateix, des de la DO Terra Alta es vol enviar un missatge de tranquil·litat als viticultors i cellers associats. Des del Consell Regulador s’està estudiant la possibilitat d’ajornar tots els pagaments que sigui possible per alleujar la càrrega dels socis i sòcies mentre segueixen en peu les mesures derivades de la declaració de l’estat d’alarma. D’igual manera, des de la DO Terra Alta es vol insistir en la importància que té, en aquests moments més que mai, el consum de productes de proximitat. Només amb la col·laboració de tothom es podrà salvaguardar l’activitat agrària, el nostre paisatge i l’economia de moltes famílies del territori de la Terra Alta i de les Terres de l’Ebre per extensió.
 

Es busquen treballadors per a la propera campanya agrària
 
D’altra banda, el sindicat agrari Unió de Pagesos ha fet una crida per ampliar a altres col·lectius com estudiants o persones que s’hagin quedat a l’atur com a conseqüència de la crisi pel Covid-19 la possibilitat de treballar en la propera campanya agrària. L’objectiu d’aquestes iniciatives, com ha reiterat el sindicat, és “poder cobrir les necessitats de la pagesia i el sector en el seu conjunt amb persones properes al territori, fet que minimitzaria els desplaçaments, i respectant les mesures sanitàries dictades per les autoritats corresponents,  ajudaria a fer efectives les mesures decretades per controlar l’expansió del covid-19”.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Fill de Sant Climent Sescebes i nascut en terrenys de pissarra i sorra neix un dels vins negres més interessants de l'Alt Empordà.
Carles Aymerich, sumiller de Mas Marroch, d'El Celler de Can Roca
Carles Aymerich, sumiller de Mas Marroch, d'El Celler de Can Roca
Sergi Cortés
Entrevista amb Carles Aymerich, ​​​sommelier de Mas Marroch -El Celler de Can Roca-.
El consum de producte de proximitat ha de ser prioritari
El consum de producte de proximitat ha de ser prioritari | Pexels
Jordi Alcover
"Com mola anar al camp o a la costa a passar el dia des de la ciutat... Mola molt, oi? Però llavors tothom vol que tot estigui com un jardí" | Article d'opinió de Jordi Alcover de La Guia de Vins de Catalunya
Salvador Puig, director general de l'INCAVI
Salvador Puig, director general de l'INCAVI
Reproduïm íntegrament el comunicat del director general de l'INCAVI, Salvador Puig, sobre la tasca de l'INCAVI davant de la pandèmia