Suport total d'Agricultura per aturar noves plantacions a la DO Cava

Suport total del Departament d'Agricultura al Consell Regulador del Cava per aturar l'augment de superfície de vinya per cava

| 25/03/2020 a les 08:20h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Denominacions d'Origen
Imatge il·lustrativa
Reproduïm íntegrament el comunicat del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP)


Davant la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid pel recurs presentat per la Junta d’ Extremadura en contra de la Resolució de la Direcció General de Produccions i Mercats Agraris del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), per la qual es limitaven les autoritzacions de noves plantacions, replantacions i conversions de drets de plantació de vinya per cava, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) estarà al costat del Consell Regulador (CR) de la DO Cava i del MAPA en la defensa de la Resolució del 2017 recorreguda i en totes les decisions que evitin l’augment de superfície de vinya per cava.

La Generalitat de Catalunya ja es va personar com a part interessada davant del recurs presentat per la Junta d’Extremadura i ara, la sentència del TSJ dona dret a que uns territoris concrets puguin interferir en les decisions del Ple del Consell Regulador de la DO Cava, fet que trencaria amb el concepte de DO i el seu sistema de governança.

El DARP ha donat suport des del primer moment a la recomanació del Consell Regulador de la DO Cava de no incrementar la superfície de vinya per a cava, pel risc de desequilibrar l’oferta i la demanda i evitar la devaluació de la DO, que es començava a apuntar.

Tot i que el CR de la DO ha estat presentant recomanacions de no augmentar la superfície de vinya per a cava, des del primer any del nou règim europeu de regulació de plantacions, no és fins l’any 2017 que el MAPA les té en compte. Tot i així, només s’estimà parcialment, permetent les noves plantacions, les replantacions i les conversions fins un límit màxim de 57,4ha.  

Aquesta limitació afecta a tota la regió de la DO Cava i per tant en cap cas és discriminatòria respecte als territoris d’Almendralejo i Requena. La recomanació del CR de la DO Cava es va justificar amb un estudi molt rigurós, de les Universitats de la Rioja i Rovira i Virgili, que analitzava el desequilibri que s’estava produint entre la producció i el mercat, i que amb noves superfícies encara s’agreujaria. Aquesta recomanació va ser votada a favor per part de tots els vocals representants dels viticultors i elaboradors.

Malauradament, els fets demostren clarament que l’estudi esmentat no s’equivocava en les seves conclusions. L’excés d’oferta de raïm del 2019, amb uns rendiments normals, ja es va traduir en una forta caiguda de preus, i que ja s’està traduint en una baixada de preus del producte acabat, per tant en una devaluació de la DO.

Aquesta sentència, que es pot recórrer davant del Tribunal Suprem, no te per què tenir efectes immediats sobre la limitació de noves superfícies de vinya per a cava, ja que les autoritzacions de noves plantacions ja van ser atorgades i no es poden modificar.

Cal recordar, que des l’actual campanya de plantació i durant tres anys, el MAPA ha resolt la limitació total de noves plantacions, de replantacions i de conversió de drets de vinya amb destinació de la seva producció de cava.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Imatge il·lustrativa
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Fill de Sant Climent Sescebes i nascut en terrenys de pissarra i sorra neix un dels vins negres més interessants de l'Alt Empordà.
Carles Aymerich, sumiller de Mas Marroch, d'El Celler de Can Roca
Carles Aymerich, sumiller de Mas Marroch, d'El Celler de Can Roca
Sergi Cortés
Entrevista amb Carles Aymerich, ​​​sommelier de Mas Marroch -El Celler de Can Roca-.
El consum de producte de proximitat ha de ser prioritari
El consum de producte de proximitat ha de ser prioritari | Pexels
Jordi Alcover
"Com mola anar al camp o a la costa a passar el dia des de la ciutat... Mola molt, oi? Però llavors tothom vol que tot estigui com un jardí" | Article d'opinió de Jordi Alcover de La Guia de Vins de Catalunya
Salvador Puig, director general de l'INCAVI
Salvador Puig, director general de l'INCAVI
Reproduïm íntegrament el comunicat del director general de l'INCAVI, Salvador Puig, sobre la tasca de l'INCAVI davant de la pandèmia