coronavirus

Imatge il·lustrativa
Foto de Branimir Balogović a Pexels

Un estiu de remuntada, l'antídot davant de la frenada en sec de les vendes de vi

"No sé si seré capaç de vendre una caixa en quatre mesos": les mesures per frenar el coronavirus fan créixer la incertesa en cellers, distribuïdors i restaurants

Tothom espera que els mesos de calor l'ajudin a recuperar-se, però llavors l'increment d'estocs pot aprofundir encara més la crisi del preu del raïm per a cava

La Vinyeta i Torre del Veguer es #coronen

| 24/03/2020 a les 08:19h
Especial: lectura obligatòria
Arxivat a: Actualitat, Coronavirus, coronavirus
Les vendes de vi s'han frenat en sec per a molts cellers catalans. Els restaurants i moltes botigues han hagut de tancar temporalment atenent l'estat d'alarma que ha decretat el govern espanyol per frenar la propagació de la malaltia per coronavirus (Covid-19). Els tastos de vi i altres celebracions presencials també s'han hagut de cancel·lar. Tot plegat s'ha traduït irremeiablement en l'aturada de les comandes, cosa que fa pensar en pèrdues abundants. Ara com ara només se salven els encàrrecs de les de grans superfícies, partides per a l'exportació, vendes per Internet i d'alguns comerços, però la incertesa s'ha instal·lat també en el sector vinícola per les repercussions econòmiques del Covid-19. Malgrat aquest escenari delicat, hi ha qui procura mirar cap endavant i confia que l'estiu el pugui ajudar a remuntar; qui recorda que la vinya segueix el seu curs i no es pot desatendre, i qui no pensa deixar-se vèncer a la primera i està plantant nous ceps seguint amb els plans previstos.

"No sé si seré capaç de vendre una caixa en els propers quatre mesos però seguim amb optimisme malgrat tot. Plantem nova vinya i mirem cap al futur,", comenta Sara Jové."

Els cellers, distribuïdors i restaurants tenen el mateix temor, la incertesa, que alhora és el que més preocupa a molta gent, sigui o no del sector vinícola. No està gens clar quant de temps durarà el confinament a casa que s'exigeix des de les autoritats i si tothom tindrà capacitat per consumir una vegada s'hagi superat l'epidèmia del coronavirus. Tampoc si a l'estiu tornaran a Catalunya els turistes estrangers, que tenen un paper molt rellevant per a les vendes de vi, o si els mateixos catalans seran capaços de suplir una manca de visitants de fora. De moment bona part dels representants del sector consultats per Cupatges expliquen que han disminuït molt les vendes, però també hi ha qui malgrat tot se'n va sortint o que intenta mostrar-se optimista i confiar que es trobaran sortides. D'altres declinen parlar-ne.

Es veuen afectats cellers petits i grans

El més habitual és que, amb el tancament dels restaurants i botigues, s'endarrereixin els pagaments als distribuïdors i de retruc d'aquests als cellers. Per tenir una idea acurada dels possibles efectes econòmics del coronavirus recorrem a un celler d'una mida que es podria considerar força habitual a Catalunya: Mas Blanch i Jové (DO Costers de Segre), de La Pobla de Cérvoles (les Garrigues). "No sé si seré capaç de vendre una caixa en els propers quatre mesos", reflexiona Sara Jové, i continua: "Som un celler petit, fem 60.000 ampolles i amb això anem tirant. Jo no en vendré cap però això vol dir que cellers que produeixen dos milions o 50 milions d'ampolles poca cosa faran també.

En aquest celler, on el 70% d'ampolles les venen a Catalunya i el 30% restant les exporten, indiquen que ja al febrer van començar a notar la frenada de vendes a la Xina, però "l'efecte contagi ha sigut molt ràpid", constata Jové, ja que fins fa no gaire dies encara rebien comandes. Mas Blanch i Jové va ser dels primers cellers de Catalunya que van decidir aturar pel seu compte les visites enoturístiques a causa de l'expansió del coronavirus i han hagut de cancel·lar una quinzena de reserves de grups. Ho han fet per un període d'un mes però estan gairebé convençuts que ho hauran d'allargar un parell de mesos o tres.

"La Xina ja s'està recuperant de l'embat del virus i nosaltres tard o d'hora també ho superarem", comenten al celler Família Torres

En el celler Família Torres, un dels més grans de Catalunya, consideren que la situació és "molt complexa i excepcional per a tothom". Indiquen que des de la declaració de l'estat d'alarma s'han adaptat amb teletreball i l'aplicació de mesures de seguretat i protecció molt estrictes en les àrees de productives i agràries, però han hagut d'aturar les activitats d'enoturisme i ajornar fins a l'any que ve la celebració del 150è aniversari. "També hem decidit posposar algunes inversions que teníem previstes per aquest any", admeten. Malgrat que encara no saben quin impacte tindrà la pandèmia del coronavirus, vaticinen que serà important. "Estem davant d'una crisi global i és inevitable que a la majoria de mercats les vendes de vi disminueixin", reflexionen, si bé procuren mantenir l'optimisme: "La Xina ja s'està recuperant de l'embat del virus i nosaltres tard o d'hora també ho superarem".

L'afectació no és per a tothom igual. A la cooperativa de Falset (comarca del Priorat), que elabora els vins amb la marca Ètim (DO Montsant), "les comandes petites s'han frenat en sec", admet el president, Ricard Rull. "Amb el petit comerç hi haurà molt problema. El primer que diuen és que si ells tanquen no poden pagar", explica. Tot i això, a la cooperativa han seguit actius perquè treballen molt amb grans superfícies, els seus encàrrecs van per contracte i les comandes s'han de servir quan toca. "Nosaltres perquè som una cooperativa però un celler petit que tingui de clients diversos restaurants li fa molt mal", reconeix.

Hi ha qui intenta parar el cop amb promocions, com ara la cooperativa l'Olivera (DO Costers del Segre i Catalunya), que fa un 15% de descompte per la compra de 6 ampolles a la seva botiga en línia, i qui busca donar un component solidari a la venda de vi, com La Vinyeta (DO Empordà) i Torre del Veguer (DO Penedès), que donen part de la facturació de les vendes en línia al projecte mèdic #JoEmCorono per lluitar contra el coronavirus.

L'exportació encara segueix tirant

A l'àmbit de la distribució també hi ha diferències. Bona part de la clientela de la petita distribuïdora Vinimes, que regenta Gregori Clua, és el petit comerç. Només romanen obertes un 15-20% de les botigues on serveix, però "tothom intenta respectar el que ja s'havia fet, no tornar rebuts", detalla. "Altres distribuïdors d'hostaleria ja m'han dit que fatal", afegeix.

Anna Vicens, que presideix l'Associació Catalana de Sommeliers i és la sommelier en cap de Wine Palace (tenen botigues i la distribuïdora Alregi), corrobora que el negoci s'ha frenat. "Al tancar els restaurants i els hotels la distribució no pot treballar", avisa. Mantenen algunes botigues Wine Palace obertes però la clientela tendeix a anar-se'n als supermercats, així que aquesta setmana l'empresa preveu aplicar noves mesures per tirar endavant. Procuren posar-ho fàcil a la restauració. "Estem donant facilitats als nostres clients de restaurants perquè ens vagin pagant les factures quan puguin. Això ho podran fer empreses grans, però les distribuïdores petites no sé si ho podran fer", reflexiona, i es pregunta si a l'estiu hi haurà ganes de fer turisme. "Tant de bo quan s'acabi tot la gent pugui tenir la mentalitat i la butxaca per poder-se bellugar", indica. El sector vinícola de ben segur que ho agrairà.

També hi ha qui per ara ha pogut seguir treballant, com és el cas de Chris Grenness, de Wine Secrets Barcelona. Fa tastos i sortides, quelcom que ha hagut de cancel·lar, però sobretot exporta vi als països nòrdics en grans quantitats. "La cadena de producció segueix funcionant i mentre sigui així no m'afectarà", constata. En països com Noruega i Suècia la venda d'alcohol es fa a través de botigues que formen part de monopolis estatals que segueixen funcionant i que s'assorteixen sota contractes tancats (els denominats tender), si bé Grenness és conscient que es poden posar traves al transport de mercaderies i llavors tot canviarà.
 

Uain bar&store, el bar de vins gastronòmic del sommelier Rafel Sabadí, a l'Escala 
 

Una cadena de "solidaritat" entre tots

Vicens mostra la seva preocupació per l'ofici de sommelier davant del tancament de la restauració. El sommelier Rafel Sabadí té el Uain bar&store a l'Escala (Alt Empordà) amb la seva dona, Helena Juer. Acabaven de tornar de vacances, estaven amb les neveres plenes i han hagut de tancar per les mesures per frenar el coronavirus. Sabadí va trucar de seguida els proveïdors per mirar de sortir-se'n. "Sempre he pagat les factures religiosament com tocava. La manera és pactar amb els proveïdors ajornar algunes setmanes el pagament fins que es normalitzi la situació", explica. No confia gaire en les mesures que puguin aplicar els governs per ajudar el sector, però sí en aquesta cadena de "solidaritat" que creu que servirà per enfortir lligams. Sabadí aprofita mentrestant per llegir, tastar mostres de vi i treballar en la nova carta de l'estiu. La Setmana Santa la dona tothom per perduda, i per això la rellevància de quan arribi la calor. "Confio en la temporada d'estiu. Encara tenim uns mesos al davant. La podem salvar", assegura, i envia un missatge optimista: "A la història hi ha hagut guerres, altres pandèmies i segur que ens en sortirem".

La crisi del preu del raïm pot incrementar-se

Una preocupació que comença a emergir és quin efecte tindrà l'acumulació de nous estocs de vi, especialment pel que fa al cava. Aquí ja s'arrossega una crisi de preus del raïm que s'ha fet notar especialment entre els viticultors, i que en bona part s'atribueix a l'excés d'estocs ja existents. Les mesures que s'havien previst per a la verema d'enguany per mirar de frenar la caiguda de preus de la matèria primera tenen molts números de quedar en paper mullat. Segons Bernat Andreu, del celler Carles Andreu (de Pira, a la Conca de Barberà) i president de la DO Conca de Barberà -territori on es cultiva molta vinya per a destinar-la al cava-, "tot el que es feia per intentar mantenir i incrementar el preu del raïm per aquest any queda tocat".
 

Bernat Andreu, president de la DO Conca de barberà. Foto: DO Conca de Barberà


Bernat Andreu explica que s'havia plantejat reduir sobre el 20% de vi qualificat de la nova anyada per a destinar-lo al cava, però vaticina que serà "insuficient". Segons ell, "sobrarà molt de vi, de raïm, els preus seran irrisoris i per tant la primera reacció de molts és controlar costos", cosa que acabarà afectant el producte final. "Per molt que pugui anar en detriment de la qualitat em sembla comprensible", puntualitza. En el seu cas dedica un terç de la vinya al celler Carles Andreu, on els darrers dies encara li ha arribat a entrar una comanda del Japó, i dos terços a la cooperativa de Sarral, on elaboren els vins i caves Portell.

Andreu calcula almenys dos mesos de l'aturada de la facturació, i centra la mirada cap a l'estiu, ja que el consum de vi ha passat de ser diari a estar molt vinculat a l'oci. "Tots necessitem la temporada d'estiu. Una part bestial del consum del país és per part dels turistes. Parlo del vi, la restauració, els hotels", explica Andreu, si bé també té dubtes: "Ara mateix no tinc gens clar que sigui un estiu amb activitat econòmica normalitzada".
 

Els nous ceps de garnatxa peluda per a un camp nou del celler Mas Blanch i Jové a 700 metres.


Noves plantacions que conviden a l'optimisme

A la vinya, que no entén de coronavirus, per ara s'hi segueix treballant amb les mesures de seguretat pertinents per evitar contagis del coronavirus. Al Mas Blanch i Jové van més enllà i l'escenari no els ha fet desistir dels plans de plantar vuit hectàrees noves. "Seguim amb optimisme malgrat tot. Plantem nova vinya i mirem cap al futur", indica Sara Jové. Hores després de la conversa per a aquest article en el celler han començat a plantar els nous ceps. N'hi ha de garnatxa negra, garnatxa peluda, macabeu i garnatxa blanca. "Veig inversions, pèrdues i patiment a tots els nivells, però ens en sortirem", sosté Jové, la qual insisteix: "S'ha de mirar amb optimisme. No ens podem tancar en la situació dels propers sis mesos".
 
Qui tampoc atura els plans per ampliar els camps és el celler Llivins, un dels pocs projectes vinícoles de la Cerdanya. A través del Twitter el divendres van mostrar el llaurat d'un terreny i van escriure: "Cal pensar en el futur, els projectes, la il·lusió i seguir els nostres camins". En el camp és l'època de començar a fer tractaments fitosanitaris, recorda el president de l'Associació Catalana d'Enòlegs, Joan Miquel Canals. Mentre es poden fer individualment no hi ha massa problema prenent mesures de protecció. Confia que el maig-juny l'escenari haurà millorat, ja que serà l'hora de tasques com la poda en verd que impliquen més personal.

La formació segueix però no tota

Un altre dels puntals per assegurar el futur del sector vinícola és l'educació. A la Facultat d'Enologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona, de la qual Canals és el degà, estan continuant el grau d'enologia amb eines virtuals, però altra cosa és la formació continuada, com ara el curs de sommelier, que difícilment es podrà seguir. "El problema és la incertesa. No saps fins quan durarà tot això", recalca. A l'Escola d'Enoturisme de Catalunya també s'han hagut de reorganitzar. El cicle de grau superior el poden mantenir virtualment, però altres formacions no perquè forçosament s'han de fer presencials per com estan plantejades des de les administracions catalana i espanyola. La directora de l'escola, Ester García, creu que "és un moment en el qual molts estaments es puguin replantejar coses que a vegades són una mica estanques". A l'escola estan preparant una jornada virtual de portes obertes per adaptar-se als temps del coronavirus que impedeixen fer-la presencial.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.